Inlägg

Inlägg som cheben har skrivit i forumet
Av cheben
Skrivet av pellesandare:

Vet inte om du syftar på moraliskt som i att de tillåts flyga över Ryssland?

Skulle tro han menar på att användning av luftrum är en inkomstkälla för Ryssland (precis som alla andra stater tar de betalt för att flyga över). Året innan invationen var det tydligen ca 1.7 miljarder dollar i intäkter per år. Betydligt mindre nu, men de höjdes nyligen med 20% tydligen för att komponsera för bortfallet nu när alla västerländska bolag flyger andra vägar.

Av cheben
Skrivet av Simonstigson:

Vilket kreditkort har du?

Har ett SJ Mastercard. Nice om man åker mycket tåg. Gör man inte det finns det säkert bättre kort

Av cheben

Jag kör på samma princip som några redan nämnt här. Sparkonto hos SBAB och Avanza, ett lönekonto hos Nordea samt ISK med nordnet.

Ett kreditkort används för alla kortbetalningar, och räkningen betalas varje månad. Lönekontot har generellt någon tusenlapp för swish större delen av tiden. Månadens utgifter ligger på kontor i ungefär 4 - 6 dagar, dvs tiden mellan lönen betalas ut och räkningarna förfaller.

Jag är nöjd med systemet. Eftersom alla kortbetalningar görs med kredit får jag bara en räkning i slutet av månaden. Det gör att jag runt den 22:e kan

  1. Signera alla E-fakturor som de är. Krediträkningen undantaget, den flyttas och betalas 1 eller 2 dagar tidigare

  2. Göra insättning på hushållets sparkonto enligt plan. "Trökkonton" så att säga

  3. Beräkna hur mycket av lönen som kommer vara kvar efter alla räkningar är betalda

  4. Sätta in överbliven summa omedelbart på "kulspar"/ISK. Eller ta ut från lämpligt konto om det var dyra utgifter på kreditkortet förra månaden

Har du inte ett kreditkort rekommenderar jag starkt att skaffa ett med 0% ränta i 60 dagar. Se bara till att du använder det som ett kontokort och betalar krediträkningen i fullo varje gång. Även om jag inte skulle få någon bonus på det hade jag gjort det bara för att

  • Slippa ha en massa pengar på det kassa lönekontot

  • Utnyttja extraförsäkringarna

  • Det är mastercards problem om något händer, inte mitt

Av cheben
Skrivet av Blackie:

https://shadow.tech/en-SE/shadowpc/offers
553:- i mån för en virtuell Gaming PC, vad "billigt"
Visst, skall man bara spela en i en månad då kanske jag kan se detta som ett alternativ men då tillkommer all kringutrustning.
Annars kan jag nästan tycka att det är bättre att köpa en fysisk Gaming PC på avbetalning då har man åtminstone ett lite värde i datorn när den är färdig betald. Eller ännu bättre så köper man en spelkonsol om ändamålet är endast gaming

Notera, nu förespråkar jag inte att man skall köpa något på avbetalning men i det här fallet kan jag nästan tycka att det skulle vara bättre, beroende på hur länge man tänkt utnyttja tjänsten så klart.

Jag kan se tre anledningar till varför någon skulle kunna se det som värt

  1. Du har bara tid att spela i perioder, typ 3-4 månader varje vinter och inget intresse på sommaren som du säger

  2. Support och enkelhet. Sålänge du har en enkel enhet med skärm så skall det funka. Ingen potentiell dyr hårdvara hos dig som kan krångla

  3. Du kan ha en kraftig dator på en laptop enkelt

Sweclockers är nog inte rätt plats att hitta de människorna, men det finns absolut folk som är villiga att betala för bekvämligheter och/eller slippa ha en stor högljudd burk hemma

Av cheben

Farsan har en passat som är något år nyare än den. Den hade samma symptom ett tag och det blev långsamt värre. För honom var det vattenpumpen (tydligen vanligt fel på den bilen) som tillslut gav sig katastrofalt. Sista fåtalet mil innan den gick så läckte det rejält, det regnade under bilen när man parkerade

Av cheben
Skrivet av camitza:

Jag är inte så duktig på detta.
Hjälper detta dig?
<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Det går att se att den är matad från 12V. Tyvärr verkar det vara svårt att hitta komponenten om man söker på texten. Får mest bara basket

Det ser ut som att det är en lite no-name tillverkare, men det är inte 100% säkert. Det du skulle kunna göra är att antingen fortsätta söka på det tryckta namnet, eller så kan du börja leta rätt på potentiella komponenter hos en distributör och sen läsa datablad för att hitta din komponent. Det som står tryckt på den brukar vara med i databladet som "marking" i antingen början eller slutet. Digikey verkar inte ha den, i alla fall inte i lager eller på ett vanligt namn på formfaktorn.

Av cheben
Skrivet av camitza:

Hej!
Anledningen till komponentbrand är att fel nätadapter har använts.

Bara så du är på det klara med det här: Det är inte omöjligt att fler saker tagit skada när konvertern dog.

Skrivet av camitza:

Här kommer fler bilder på kortet.
<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Ursäktar dålig kvalité. Hjälper detta något?

Ser ut som en spänningsregulator eller DCDC. Försök få ett bra kort på texten på komponenten, alternativt skriv den här. Du kan behöva ett förstorningsglas för att läsa det. Saknas delar av texten kan du titta på de andra likadana bredvid som assitans. Den ser dock ut att vara i alla fall lite annorlunda än de andra 2 eftersom kringliggande komponenter är lite annorlunda.

En annan notis. Den där komponenten sitter på en ganska rejält kyld kopparzon vad jag ser. Det kommer vara ganska fiddligt att löda av (mycket värme kommer behövas). Var försiktig så du inte rycker av en pad när du löder av komponenten. Det är ganska lätt att göra om man tror alla ben har smält loss när en eller två fortfarande sitter kvar.

Av cheben

Damn!

PCIe och USB-C kommer nog vara rejält uppskattat. Med tanke på hur snabb 4 var och nu med mer videoaccelerering borde den ju nu kunna användas som en enkel desktop ersättare kanske? Väldigt coolt steg om de nu börjar designa sina egna chip. Mer anpassad hårdvara är värdefullt!

Av cheben
Skrivet av doedsjollan:

Sjukt irriterande drag från Youtube. Utan någon slags förklaring alls.

Även då den rimligtvis endast är ”Vår data pekar på att tillräckligt många av er Lite-användare kommer konvertera till premium oavsett.”

Hade inte Youtube Music haft sådan fruuuktansvärt dålig ljudkvalité hade det varit nått slags plåster på såren.

Börjar få ett rikligt förakt till Google..

Det är ju lite roligt att de har pushat Premium lite väldigt aggresivt för mig i flera månader nu, och sen bara plötsligt yxa det. Men det känns lte typiskt Google. Kör på, ingen har någon form av långtidplanering och så får det bli som det blir.

Jag har varit supernära att skaffa nu efter semestern men nu vettefan...

Av cheben
Skrivet av GLaDER:

Jag tycker mig se en trend där personer som är nya på utvecklarscenen har svårare att få jobb. Detta gäller framförallt de senaste åren (2019 och framåt). Verktyg som ChatGPT och Co-Pilot kommer göra det ännu svårare att få ett första jobb (tror jag) för dessa verktyg kan i stor utsträckning ersätta oerfarna utvecklare.

Anledningen till att jag säger så är för att jag för egen del använder ChatGPT dagligen för uppgifter som -- för några år sedan -- hade varit utmärkta "första issues" för en nyexad teammedlem. Enklare kodändringar och modifikationer där det inte spelar så stor roll hur de görs, men det är viktigt att de görs (och gärna snabbt) är mumsbitar för ChatGPT.

Nu kanske någon säger: "Men ChatGPT kan inte ersätta en senior utvecklare (vad nu senior betyder)!!" och jag tror någon har rätt. Men redan idag är det många företag som drar sig för att vara "företaget som anställer en nyexad som en investering" eftersom den nyexade ofta jobbar 1-3 år och sedan drar vidare till nästa jobb. Vem ska ta kostnaden för att lära upp en nyexad när man inte får valuta för pengarna och verktyg som ChatGPT kostar en bråkdel (250 SEK/mån istället för 55 000 SEK/mån)?

Ljuset i slutet på tunneln är att jag tror att många företag kommer vara jättelångsamma i den här omställningen. Det kommer dröja år innan jättar som Volvo, Ericsson, etc. börjar använda AI/ML-verktyg i stor utsträckning. Vidare tror jag att de som pluggar en mer teoretisk utbildning (civilingenjör och uppåt) alltid kommer vara relevanta på arbetsmarknaden. En tvåårig YH-utbildning kan nog snart ätas upp av AI, dock.

Undrar hur branchen kommer hantera detta långsiktigt? Försvinner de flesta "juniora" positioner kommer det tillslut att vara slut på "senior" personal. En perfekt illustration av "tragedy of the commons"

Av cheben
Skrivet av alex_farnstrom:

min fråga är varför man inte kan använda något som Canbus som standard? behövs bara fyra kablar, två för ström, en för can high och en för can low, sen går det att koppla allt möjligt, bara en gemensam standard hur allt kopplas så är det klart.

Dyrt. CAN kräver i alla fall en CAN tranciever och en applikationsprocessor. För att köra båda behöver du stabil 5V och/eller 3.3V, så det blir svårt att göra på en BoM under 10 spänn (så säkert +30% på en medelklassfläkt). Sen behöver du en någorlunda kompetent mjukvara enligt någon standard om du vill slippa att adressera enheterna med DIP switchar. Du kan säkert hitta billigare protokoll (one wire kanske, eller LIN) men det blir oavsett bra mycket dyrare jämfört med PWM styrning.

Det hade varit nice, men jag är inte övertygad om att folk är villiga att betala för det. Sen generellt angående standarder är det väldigt trevlig för kunder och företag när den finns men det är ett riktigt tidskrävande jobb att få en standard på plats. Och du behöver få den rätt för blev det en kass standard riskerar den hänga runt halsen på industrin för evigt.

Av cheben
Skrivet av Brigg:

Mamma har en gammal laptop EliteBook 8440p.
Den är på nåt sätt ihopsatt av nån datorfirma för längesedan, ej hemmabygge.
Specs:

Processor Intel(R) Core(TM) i5 CPU M 520 @ 2.40GHz 2.40 GHz
Installerat RAM-minne 4,00 GB (3,80 GB går att använda)
Enhets-ID FEAA25A5-B3F3-40ED-95A4-2DEA9D06036E
Produkt-ID 00330-80000-00000-AA285
Systemtyp 64-bitars operativsystem, x64-baserad processor
Penna och pekskärm Penn- eller tryckinmatning är inte tillgängligt för den här bildskärmen

Den har bara Windows 7

Kan man installera Windows 10 på den? Går det att göra nåt åt denna så den går att använda till liksom ganska "enkla" saker som att gå en nätbaserad universitetskurs (föreläsningar, texter och diskussionsforum)? Är det ens lönt att försöka?

Om du inte känner för att köpa en ny hade jag helt enkelt testat. Det kommer inte vara en snabb upplevelse, men använder du den bara för sidor som inte telefon/tablet fungerar på kanske det är OK? Alla har sin egen nivå för "funkar" när det kommer till hur snabb datorn är. Är den för långsam tror jag att jag hade letar rätt på en begagnad istället för att uppgradera RAM och SSD.

Av cheben

Kabeltyp spelar ingen som helst roll, bara den är tjock nog. Men det är enklare att dra kabel med flertrådad. Sen skulle jag köpa den billiga icke PWM fläkten om du skall ha en motorkontroller. Du kan använda en variabel spänningskälla med.

En PWM fläkt använder en 5V (kan gå med 3.3V) 25kHz PWM signal som kontrollsignal. Ger du den 12V på PWM in pinnen kommer fläkten gå sönder. Att driva den med någon frekvenskälla är snyggare än PWM styra en vanlig fläkt, och har med sig mindre risk för EMC störningar. Men du behöver inte en motorkontroller för den signalen. Du behöver driva typ 5mA per fläkt för kontrollsignalen. Typ något sådant här med en spänningsdelare för att få ner utspänningen från 12V: https://www.electrokit.com/produkt/pwm-generator-ek010/
Eller leta rätt på en ritning baserad på en 555 timer IC på internet om du känner dig bekväm med en lödkolv. En enkel fast PWM frekvens med variabel duty cycle är inte speciellt komplicerad

Av cheben
Skrivet av Alexander7938:

Why though?

Försöker läsa in mig på det och inte riktigt förstått det hela. Av det lilla jag läst låter det inte helt fel, de samlar all data lokalt och utför olika statistiska metoder på din data för att anonymisera den därefter använder de FLoC för att skapa anonyma grupper.

Tycker inte heller om kakor. Men det verkar inte vara så "storebror" som alla får det att låta som. Reklam behövs ju om företag ska kunna hålla sin business gratis på webben.

EFFs kritik kan sammanfattas som följande

  • Varje "grupp" behöver vara över en viss storlek för att ge dig någon form av anonymitet

  • "Gruppen" är en extra bit data som kan användas för att börja deanonymisera. Det äldre FloC förslaget hade en 16-bit identifierare, dvs du var direkt i en av ca 65 000 möjliga grupper

  • Punkten ovanför gör det mycket enklare att hitta dig igen om du en gång blivit deannonymiserad (tex om du loggat in på site A kan site B enklare hitta vem du är

  • Googles lösning på att inte skapa "känsliga" grupper (du vill inte råka skapa en grupp "homosexuella i Saudiarabien" som exempel) är i korta drag att övervaka att sådana grupper inte uppstår. För att göra det behöver i princip göra audits av grupperna, och nödvändigtvis samla just sådan känslig data för att göra en sådan audit

  • Google började rulla ut detta utan att ha spikat alla delar av standarden

  • Även om det är bättre än cookies är det fortfarande inte bra

Nu är den EFF artikel som Arstechnica länkar till från 2021, så delar kan ha ändrats (Läs här

Personligen håller jag både med om att det nog är "bättre" än 3:e parts cookies men inte bra nog. Ribban är inte precis hög för att vara bättre än cookies. Tyvärr existerar det här inte i ett vacuum så det är troligt att grupptillhörighet blir ännu en datapunkt som kan användas för spårning, inte den enda punkten som nog skulle vara en förbättring mot dagens situation. Guldstandarden borde vara det du kan se vissa sidor göra: Välj annonser baserat på innehåll på sidan. Annonsörer på Sweclockers behöver inte spåra dig för att veta att du är intresserad av datorer. Att du är här är bevis nog för det

Sen finns det ett massivt problem till med den här metoden. Det skapar en ganska saftig intressekonflikt och monopolsituation inom online reklammarknaden. Genom att ersätta huvudmetod för riktad reklam (cookies) och ersätta den med "privacy sandbox" är det misstänkt tursamt för google att många av deras konkurrenter blir blockerade och Googles egna metod för spårning fortfarande fungerar "95% as good" som Google själva uppger.

Av cheben
Skrivet av Mats Myntsamlare:

Vad är det som kan göras så mycket billigare än en Air M1 13” utan att tumma allt för mycket på användbarheten?

Det enda ”rejäla” möjliga kostnadsminskningen jag tänker på är att byta från aluminium till nån plast, men det skulle ju få hela Apple-känslan att försvinna.

Ja, jo, jag vet att Apple hade plast förut men… det känns verkligen tråkigt.

Aluminium i sig är inte enormt dyrt, men det blir dyrt om man skall göra det väldigt noggrannt. Några saker jag kan tänka mig som prispress och behålla metall är

  • Billigare legering

  • Billigare ytbehandling av chassi

  • Pressgjuten alu chassi eller ett fräst men med mindre små detaljer/grövre tolernanser

  • Design som prioriterar monteringskostnad över vikt/storlek/"känsla"

  • Billigare skärm

Sen finns det såklart intern hårdvara. Gör en laptop med lägre klockade processorer/mindre IO och sälj den billigare med lägre marginaler. Kan de lägga den rätt och öppna nya marknader utan att kanabalisera sitt normala premiumsegment så är det en ganska given väg att gå nu när de börjar saturera sin normala marknad. Men att göra det utan att kanabalisera kan vara svårt. Vem vet, att gå för plast och offra "Appelkänslan" är kanske en väg för att hitta nya marknader utan att ta för mycket av premiumsegmentet?

Av cheben
Skrivet av Schluug:

Som en som jobbar med PCB-layout är jag inte avundsjuk på stackarna som ska behöva klämma in detta på nya moderkort i kombination med hög prispress överlag. Drygt 50 ampere (600W@12V) kräver rätt mycket koppar i PCBt.. och som ni säger så kommer kommande grafikkort troligen inte vara mindre törstiga.

Skrivet av mc68000:

Tur att det finns strömaggregat på 1200 W ..
När PCIe 4.0 kom och priserna rusade uppåt så förklarades det med att tillverkarna behövde flera ledningsplan på mammakorten. Så vad gör man nu? Ytterligare prisökningar från ledningsplan för att föra över en massa effekt som överhuvudtaget inte har på mammakortet att göra?

Tunna kopparplan för strömmatning lär öka förlusterna och får moderkortet att fungera som ett halvdant strykjärn.. Var det för detta vi skaffade platina-klassade strömaggregat?

Edit: Hellre då någon slags power-bus i datorlådorna. Om de kunde sätta sig ner och sammarbeta lite så skulle man kunna få till en lösning där moderkortet pluggas in i en chassikontakt. Likaså skulle strömaggregatet kunna pluggas in i liknande chassi-kontakt. De som vill köra på gammla sättet köper modulära kablar. Sen den här röran med RGB-kablar, varför har ingen kommit med snilleblixten att sända den digitala RGB-signalen över fläktarnas 12V-matning?

Jag skulle inte vara så orolig för det egentligen. På jobbet har vi en massa PCBer som bär i alla fall 25 - 35A, och det är på ytor mindre än ett ITX och kort som sitter i 100C miljöer. Utöver det så har jag ett litet PCB jag byggt själv som är en H-brygga på typ 50*50mm som utan problem bär 8-9A och blir knappt fingervarmt. Och det är med 2 transistorer som utvecklar värme på ett absolut basic substrat med 0.5Oz koppar på inre lagren. Zonen som bär strömmen är knappt 30mm bred. En ordentlig 12V zon på större delen av ett helt lager borde utan problem kunna bära 50A. Eftersom PCIe slotten redan ger 12V så borde det redan finnas en större 12V zon i närheten

Värt att komma ihåg är att ett moderkort redan idag bär strömmen mellan VRM och CPU sockeln. Med en 250W CPU på 1.2V Vcore är det över 200A. Visserligen över en kort sträcka, men ändå. 12V till grafikkortet kommer vara på en annan del av kortet så de zonerna borde inte behöva överlappa.

Själv tycker ajg det verkar underbart. Inget mer fiddel med de där superdryga 8-pin kontakternas omöjliga låsning som gör att man lägger obekvämt med kraft på kort, kontakt eller kablar. Inget funderande över korrekt inpluggad 12-pin kontakt. Inga kablar mitt i chassiet man inte kan gömma snyggt. Bara slotta i GPUn och BAM, klart

Av cheben
Skrivet av mihon:

Nej tack
Vet inte varför men har svårt att köpa teknik prylar från diverse företag som börjar med något helt annat och sedan börjar med att göra sladdar och smäller på deras logga på produkten, Ikea, biltema m.m
Även om det är ett annat väletablerat företag som gjort teknik prylar i många år så klarar jag inte av det.

Skrivet av Trackmaster:

IKEAs prylar när det gäller i alla fall batterier är i toppskick. Laddningsbara batterierna är top notch och tillhör bland de bästa på marknaden t ex.

Men förstår ditt tankesätt för många andra "billiga" varumärken köper ju oftast in något billigt och klistrar på sitt märke.
IKEA har dock mycket högre krav, så när det gäller elektronik från IKEA så får man oftast mycket för pengarna. Tror nog inte Sonos skulle våga samarbetar med några som inte har höga krav på sina produkter.

Stämmer. IKEA verkar generellt göra (eller ja, sälja. Någon underleverantör tillverkar dem, men det verkar inte vara white label produkter med en logga på) välbyggd elektronik, speciellt de senaste åren. Big clive på youtube brukar riva isär deras (och annat lustigt han hittar). Temat är att IKEA ger mycket bang for the buck. Samma prisklass som Ebay skräp men ordentligt gjorda. Inte alltid det mest högpresterande, men välbyggt för vad de de gör. Som exempel: I småhagel laddaren har någon till och med pallat med att stoppa i några "onödiga" extrakomponenter för att få ner standby strömmen till minimum

https://www.youtube.com/watch?v=G0yrCSD3FAM

Av cheben
Skrivet av Roger W:

Hur funkar ledarna i kretskortet? Är de vattenlösliga också? (Låter osannolikt)

Poängen skulle vara att du kan separera ut all metall (ledningsbanor, lod, komponenter) på ett enkelt sätt. Koka kortet och så har du en hög med koppar+lod+komponenter i botten av badet.

Att separera ut kopparen är teoretiskt möjlig idag med, men gissningsvis ganska dyrt då du behöver lösa upp kopparen från plasten med något etsliknande medel. Sen förädla fram metallen igen. Komponenter + lod får du smälta och blåsa/skrapa av innan du krossar ner PCBt i sitt etsbad

Av cheben
Skrivet av Lovan:

Hej

Jag har en lasergravyrmaskin på ingång och ska bygga in den i en låda och behöver någon form av kamera för att kunna monitorera den på avstånd (inom hemmet enbart) när den körs.

Min tanke är någon WiFi kamera som jag kan montera inuti lådan och kunna se realtid vad som händer via tex en iPad och Windows laptop.
De flesta övervakningskameror(Netatmo, Google) verkar ha en lång (3-5s) fördröjning då det ska gå via deras servrar. Jag hade önskat något i stil med att logga in på kamerans ip-adress i webbläsaren och kunna se med mindre fördröjning(<1s).
Den bör ha 720-1080p upplösning och ha hyfsat bra bild. Får gärna ligga runt 1000-2000kr och gå att köpa i ”vanliga” butiker(inte eBay, amazon etc).

I värsta fall får jag ta en gammal iPhone och köra Facetime/Teams men hade gärna önskat något mer permanent som jag inte behöver pilla med varje gång jag ska använda maskinen.

Tar hemskt gärna emot förslag!

En Raspberry PI baserad Kamera annars? Har du en liggandes så är kostnaden bara en webkamera eller en kameramodul. Annars kan du få tag på en Pi4 4Gb + Kameramodul för ca 1000 - 1200kr. Själva PIen är ltie svår att hitta för tillfället, men det går

https://pimylifeup.com/raspberry-pi-webcam-server/

Edit: ESP32 baserade kameror finns, typ denna: https://www.electrokit.com/produkt/esp32-cam-utvecklingskort-....

Dock inte 720p kvalitet på den

Av cheben
Skrivet av nikwid:

Hårdvara som fallerar på grund av just mikro-sprickor och samtidigt inte börjar bli så gammal att den ändå bör bytas (pga hastighet eller annat slitage) bör inte vara så vitt utbredd, eller? Jag har inga siffror här, men det är känslan kring beräknande kretsar och minneskretsar som ju måste hänga med i ökade hastigheter. Undantaget är väl lagringsmedia som kanske kan dra nytta av att få ökad livslängd, men även där bör nyare teknik där mer data kan sparas på mindre yta (med högre läs/skriv hastighet) leta till ekonomisk vinning som ändå ger incitament till att byta kontonuerligt?

Jag jobbar med hårdvara för fordon. Att hantera lödsprickor är ett konstant problem för oss, framförallt i BGA/QFNP packetering som blir mer och mer vanliga. De kräver speciell hantering i både design och tillverkning och är inte en garanti att det hjälper. Lod som kan läka sprickor hade varit AMAZING för att öka livslängd alternativt ha samma som nu fast enklare/billigare. Detsamma gäller större kondingar som kan få sina ben/fötter utmattade och gå av.

Det är många enheter vi pratar om. Det säljs ca 10 miljoner fordon per år i Europa, och det är lätt 10 - 20 smådatorer i varje så 100 - 200 miljoner enheter/år bara i Europa.