Inlägg

Inlägg som sparriskrigaren har skrivit i forumet
Av sparriskrigaren
Skrivet av Thomas:

Ja, det är så enkelt.
Ryzen drar i regel 35.2% mer än TDP som max, så min 5800X på 105 W drar upp till 142 W. I eco mode med 65 W TDP bör den dra omkring 88 W, vilket låter bekant (har testat eco mode förut och mätt).

Antalet kärnor spelar ingen roll, enda skillnaden är att varje kärna får mindre effekt att klara sig på, men 12 kärnor vid 88 W är fortfarande klart snabbare än 8 kärnor vid 88 W (och även snabbare än 8 kärnor vid 142 W).

Bra prestandadata finns här:
https://www.computerbase.de/2020-11/amd-ryzen-5000-test/5/#ab...

En bonus är förresten att 5900X och 5950X håller lägre temperatur än 5800X vid flertrådade laster, då de har dubbel yta (två CCD istället för en) att dela upp effekten på. Men värmeutvecklingen/temperatur i chassit påverkas ju inte av detta.

Tusen tack för ett mycket tydligt svar. Då drar jag slutsatsen att mitt bästa val är att köra på 5900X!

Av sparriskrigaren
Skrivet av Svensktiger:

Kört min 5900x i ECO läge i princip sedan jag köpte den för många år sen nu.
Tappar noll prestanda i det jag använder den till (spel), men vinner rejält med effekt och därmed tystnad.
Har en NH-D15, men jag kan aldrig tänka mig att det skulel vara några problem att kyla den med betydligt mindre kylare.
Har t.ex. en NH-U9 (med push-pull fläktar) på en 3700x och den håller dryga 70 grader under last, ljudlöst.

ECO tappar däremot i multitrådat.
Så ECO kanske inte är bäst då, en vanlig undervoltning är nog lämpligare.

Intressant, tack för svar! Dock borde det ju absolut finnas situationer då jag vinner på att köra 5900X i ECO mode då den kan köra 24 trådar jämfört med mina nuvarande 12 trådar som 3600:an, även om den tappar i multritrådat jämfört med stockinställningar, tänker jag.

Går det att resonera så enkelt att om AMD specar två processorer för 65W TDP, så kommer de att utveckla ungefär lika mycket värme i genomsnitt och kräver samma kylning, eller finns det många andra faktorer att ta hänsyn till som kan skilja de två?

Av sparriskrigaren

Lägre effekt/temp - 5700x, 5800x, 5900x och Eco mode (med mera)

Så, idag har jag en Ryzen 5 3600 som visserligen fungerar bra men jag går i tankarna att uppgradera processorn, inte minst inför Starfield och för att jag använder t ex Adobe Lightroom mer och mer till många och väldigt högupplösta RAW-filer.

Jag använder det lilla chassit Fractal Node 304 och en kylare med låg profil från Noctua. Vilken modell det är minns jag inte nu, men den och övrig kylning i datorn är tillräckligt för att kyla processorn i alla lägen till en mycket låg ljudnivå som jag är bekväm och nöjd med.

Ryzen 5 3600 har en TDP på 65W och jag tänker absolut inte kompromissa med chassit, men jag skulle möjligen kunna tänka mig att byta kylare om så krävs (vet att det finns ett gäng tysta, effektiva sådana från Noctua som skulle få plats i chassit). De bästa och mest realistiska alternativen för ny processor som stöds av mitt moderkort är:

Ryzen 7 5700X, 65W TDP
Ryzen 7 5800X, 65W TDP i Eco mode
Ryzen 9 5900X, 65W TDP i Eco mode

Skillnaden i pris mellan 5700X och 5800X är försumbar, och då bör det rimligen vara vettigare att köpa en 5800X och köra den i Eco mode, eller manuellt sänka värden i PBO för att då uppnå en minst lika sval och tyst dator som med en 5700X.

Skulle ni hålla med om det?

Nästa fråga rör 5900X som visserligen är betydligt dyrare, men jag har inget emot att betala det priset så länge den går att kyla tillräckligt i den stackars lilla lådan. Om det är totalt orealistiskt och skulle leda till mera fläktljud tänker jag inte kompromissa, så frågan är hur sval den blir i Eco mode (alternativt sänkta värden i PBO) med 65W TDP, och hur mycket prestanda jag då offrar?

I de flesta situationer kommer 12 kärnor möjligen att vara overkill, men just i Lightroom finns det flera situationer då jag vet att det kommer att öka prestandan rejält.

Har jag något att förlora på att köra på 5900X-scenariot? 5800X-scenariot? Är det totalt orealistiskt att ens köra dessa i ett läge som ger betydligt bättre prestanda än min gamla 3600, till samma ljudnivå?

Av sparriskrigaren
Skrivet av CeciliaB:

1. Beror på vilken sorts licens det är. En OEM-licens, som t ex ingår i datorer med förinstallerad Windows, får inte flyttas till en ny dator (nytt moderkort), det är nackdelen med en rabatterad licens. En retail licens får flyttas.

2. Beror ju på licenstypen.

Det borde jag naturligtvis ha nämnt, för det var ju anledningen varför jag undrar. Det är en retail-licens - men uppgraderingslicens från Windows 7 till Windows 8 PRO. Men som jag förstår ska det gå att göra en nyinstallation och aktivera med en sådan licens ändå, med något registry-trix? Eller är det olagligt?

Tillägg: Inser precis att jag har tillgång till Education-licenser via KTH så det är ju betydligt mer lämpligt, men det kan ju vara intressant att veta ändå

Av sparriskrigaren

Hej! Jag vet att olika varianter av den här frågan har diskuterats i tråden men jag har inte hittat svaret på exakt denna fråga så jag drar den:

Jag har just nu en dator med Windows 8.1 och en laglig licens, såklart. Dock har jag inte uppgraderat till Windows 10 än, för jag har velat vänta.

Nu planerar jag att köpa nytt moderkort, processor och hårddisk, och då förstår jag att detta räknas som en ny dator.

1, Visst kan jag väl använda min befintliga Windows-licens med min nya hårdvara, eftersom jag inte kommer att använda de gamla grejerna mer?

2, Då blir det ju ett bra tillfälle att testa Windows 10 med nya grejerna. Har jag förstått det rätt då, att jag först installerar Windows 8.1 på nya maskinen med min gamla nyckel, och sedan uppdaterar denna till Windows 10?

Av sparriskrigaren

Jag skulle gärna byta från Windows/OSX som jag kör på mina datorer, men varje gång jag ger Linux en chans finns det flera saker som inte fungerar tillräckligt bra, sämre eller inte alls.

- Vissa spel

- Surroundljud (för att inte tala om True-HD) spökar väldigt mycket. Med mitt ATI-kort fick jag inte surroundljudet att fungera alls över HDMI. Bara det är en total dealbreaker direkt. När jag testade med ett GeForce-kort fungerade det däremot bättre.

- Jag upplevde både Windows 8 och OSX betydligt snabbare vad gäller att öppna program etc. Grafikaccelerationen i gränssnittet kändes också sämre i Linux.

- Ingen tillräckligt bra programvara i Linux för att spela in musik. Tänker då främst på ett vettigt gränssnitt samt hantering av plugins.

- Forfarande 2014 måste jag googla arslet av mig för få allt att fungera som jag vill ha det i Linux, och köra massor av Terminalfönster. Jag orkar inte med sånt längre. Den som säger att Linux "bara funkar" eller är enklare än Windows går på knark. Ja, om man enbart ska installera systemet, surfa samt skriva lite kanske. Ska man göra allt annat duger det helt enkelt inte för mig.

- Inget vettigt och enhetligt utseende på alla program och appar. Alltså, samtliga. Att få utseendet och gränssnittet precis som man vill ha det tar en god stund i både Windows och OSX, det är det inget snack om, men det är allra krångligast i Linux med alla olika standarder och fönsterhanterare och grejer.

Det skulle helt enkelt inte tillföra min användarupplevelse något alls, tvärtom. Jag har provat gång på gång, senast i år. Testade då både Mint och Ubuntu (samt flera varianter av dessa), och när en uppdatering släpptes till Ubuntu, som pajade flera saker (t ex sleep mode) tröttnade jag. Nej tack. Jag har för övrigt aldrig någonsin haft en krasch i Windows 8 (även om jag för all del hatar det systemet av andra skäl), aldrig någonsin i Windows 7 förutom när jag överklockade oförsiktigt (sedan 2009) men däremot ett gäng i OSX.

Windows är helt enkelt väldigt bra för mig. Jag skiter i hur det fungerar för andra, vilka saker folk stör sig på, eller vilka saker de inte får att fungera. Det enda skälet jag skulle ha till att byta, är för att straffa Microsoft - vilket för all del är en väldigt bra anledning för mig, men så länge Linux inte fungerar lika bra för mig och tillför något mervärde i funktionalitet och användarupplevelse istället för att försämra dessa saker, så finns det självklart inte något skäl att jag skulle byta. Så.

Av sparriskrigaren
Skrivet av Ayrin:

Här är någon som verkar ha fått det att fungera. http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1392679

Kortfattat, om du har en dator med Windows på (läs "PC") så kan du testa att skapa en DVD vilket verkar göra skillnad. Annars så kan du testa hans andra alternativ, starta installationen, klicka "Cancel" och sedan kryss. Du bör vara tillbaka på "Install Now", flytta då USB stickan till den andra USB porten.

Tack för tipset, har dock redan testat båda de här sakerna och det funkar inte ändå.

Av sparriskrigaren

Installation av Windows 7 på mac frågar efter DVD-drivrutin

Hej! Jag är helt ny på allt som har med Mac att göra, och nu har jag tänkt installera Windows 7 vid sidan om OSX på min Macbook Pro (13" retina, senaste). Jag har använt mig av Boot Camp Assistant för att fixa ett bootbart USB-minne och så långt fungerar det. Jag har gjort valet att ladda ner "Windows support software from Apple".

När jag väl kommer in i installationsprogrammet stoppas jag av texten "A required CD/DVD driver is mising" och jag kan inte fortsätta. Jag har googlat mycket på problemet men har inte hittat någon vettig förklaring eller lösning. Somliga påstår att det beror på en korrupt ISO-fil men jag har provat med flera olika ISO-filer med exakt samma resultat.

Det rör sig inte om några skumma piratversioner utan officiella filer, jag har testat både med original-retail och med SP1-versionen, självklart 64-bitars. Jag har även bränt ut en DVD och testat med en extern DVD-läsare men med samma resultat.

Någon som har råkat ut för detta och vet vad jag ska göra?

Av sparriskrigaren

Någon som har köpt UX302LA? Personligen bryr jag mig inte alls om extra GPU, hårddisken känns som en bra kompromiss, och skillnaden i processor lär för min del vara marginell.

Men är det samma byggkvalitet, skärm etc?

Av sparriskrigaren

Du ska ha kontakterna på ditt Gmail-konto När du har fixat det kan du ha dem för evigt syncade och slipper allt sånt där strul. Byter du mobil ligger alla kontakter kvar automatiskt.

Av sparriskrigaren
Skrivet av FrithiofeN:

Tack för det långa och välskrivna svaret!
Det där med "skicka som gift" lät ju intressant, då jag inte har några större planer eller för den delen ekonomi att åka till USA!

Gåvor är bara befriade från tull och moms upp till ett visst värde, typ 300 kr. Så om du ska skippa det måste säljaren dessutom deklarera ett lågt värde på paketet. Förutsatt att han går med på det så finns en nackdel, och det är att om paketet försvinner kan du endast få ut detta värde på en försäkring. Värt att tänka på. Men utöver det så kan paketet ändå fastna i tullen, de gör stickprover, så säker kan man aldrig bara. Ju större paket desto större risk för detta. Så det är ganska mycket som ska klaffa för att detta ska fungera, och det finns inga garantier för att det fungerar så du vet

Av sparriskrigaren
Skrivet av Kyroz:

Har redan köats en del HDMI-ljud förbättringar för 3.13 som 14.04/Mint 17 förmodligen kommer använda. Orkar du inte vänta så länge kan du kanske kika på någon dist som är lite mer bleeding-edge. 3.13 kommer dock gissningsvis inte släppas förrän i slutet av året.

OK! Men bör surround via HDMI funka bra i Mint 15 med Nvidia eller är det taskigt stöd där med?

Av sparriskrigaren
Skrivet av Kyroz:

Riktigt stöd för HDMI-ljud för AMD kommer i kernel 3.13 och/eller 3.14 när det gäller de öppna drivrutinerna. Det som finns nu är någon reverse engineerad lösning som bara stödjer stereo IIRC.

Tusen tack för det svaret, då hänger jag med. Kör på mitt billiga GeForce ett tag så får vi se hur jag gör i framtiden.

Av sparriskrigaren
Skrivet av NoWin:

Det är inte så enkelt att du har en digital ljudutgång från moderkortet som kan anslutas till receivern?

Jodå, men den ingången på receivern är upptagen Dessutom är det lite knöligt att konfigurera receivern så att jag får bild via HDMI och ljud via S/PDIF. Eller snarare, det kommer att bli lite krånglande varje gång jag vill växla mellan Linux och Windows isf.

Jag har f ö beställt ett billigt GeForce-kort nu, så får vi se hur det går.

Av sparriskrigaren

Linux Mint 15 + AMD + surround (HDMI)

Jag installerade nyligen Linux Mint 15 med KDE (64-bits), och det mesta fungerar klockrent direkt - men det finns några saker som strular. Jag kör ett AMD HD5870 för ljud och bild. Jag har förstått att AMD-drivrutinerna för Linux lämnar mycket att önska, så frågan är vad som är bästa lösningen på mitt problem:

Jag måste kunna få ut surroundljud via HDMI till min receiver, annars är det ingen idé. Jag har efter lite om och men lyckats få ut stereoljud på det här sättet:

"Edit /etc/default/grub and change this line:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
to this line
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.audio=1"
Now run "sudo update-grub", then reboot your computer."

Utöver det är den enda informationen jag har hittat angående surroundljud, att ändra i /etc/pulse/daemon.conf från

; default-sample-channels = 2

till

default-sample-channels = 6

Detta funkar inte, och jag ser inte röken av någon möjlighet till surround, bara stereo. Ibland funkar inte ens det heller, jag blir väldigt förvirrad. Jag har ett till separat ljudkort i datorn (ESI Juli@) som dyker upp bland ljudinställningarna, men jag har prioriterat AMD-kortet och ESI-kortet använder jag bara i Windows.

Då testade jag även att installera AMDs proprietära drivrutiner, men det slutade bara i huvudvärk och magsår. 2D-accelerationen för skrivbordet tycktes sluta fungera, att utöka skrivbordet till TV:n strulade, efter varje liten inställning som rörde upplösning och annat via Catalyst fick jag starta om datorn, ljudet fungerade inte över huvud taget osv. Bråkade lite med dessa en stund men sen gav jag upp och tog bort dem.

Jag hittar väldigt lite info om det här med surroundljud i Linux med AMD-grafikkort. Ska det fungera, får folk det att fungera? Jag bryr mig inte det minsta om att kunna spela spel eller 3D-acceleration, men skrivbordet måste flyta på bra med 2D-acceleration.

Jag skulle absolut kunna tänka mig att köpa ett Geforce GT 610 för 300 kr om det är mycket enklare att få surroundljudet att funka utan problem. Är det onödigt, eller är det den enklaste och smartaste lösningen? Då skulle jag nämligen kunna använda AMD-kortet endast till Windows när jag vill spela, och GeForce-kortet till Linux för allt annat.

Av sparriskrigaren
Skrivet av NoWin:

Beror på att GRUB sätter ElementaryOS som default OS. När du startar maskinen kan du välja OS, du har normalt 10sek på dig annars startar default OS. Default OS går att ändra.

Aha, det var inte konstigare än så. Trodde inte att man fick välja OS när man hade kört ner i viloläge Tack för snabbt svar, ska kolla upp detta med GRUB.

Av sparriskrigaren

Windows 8 i viloläge - Linux startar när datorn vaknar.

Igår tog jag mig i kragen och installerade Linux för första gången på säkert tio år. Det funkade bra, jag installerade elementary OS som ju bygger på Ubuntu, utöver min nuvarande Windows 8 och tänkte köra dual boot. Inga problem, tills jag i Windows satte datorn i viloläge.

När jag väckte datorn senare så kom jag in i eOS, trots att jag stängde av maskinen (inte viloläge) sist jag använde eOS. Startade då om, valde Windows 8 i GRUB och fick då återvända till min gamla Windows 8-session.

Vad beror det här på, och vad gör jag åt det?

Av sparriskrigaren

Wierd, tog hem minneskortet till min polare och testade det i hans Macbook - funkade hur bra som helst. Testade att formatera det både som exFAT och FAT32 och satte sedan in det i surfplattan - men icke. Den reagerar inte alls, med något av filsystemen. Jag har använt samma minneskort i den förr, innan jag började hålla på, och andra SD-kort fungerar hur bra som helst också.

Av sparriskrigaren
Skrivet av Nikkop:

Vad händer om du i Windows öppnar CMD (kommandoprompten) och skriver "diskpart" och därefter "list disk".
Ser du SD-kortet i listan då?

Jag har för mig jag hade ett liknande problem och löste det genom att formatera SD-kortet från CMD då den inte kunde hittas i diskhanteraren.

Då ser jag endast hårddisken, Disk 0. Jag ska träffa min polare idag igen och testa minneskortet i hans Macbook och se hur det går

Tack för alla tips, ni som har svarat.

Av sparriskrigaren
Skrivet av Hagis2k:

Testa med att radera allt med denna:

http://gparted.sourceforge.net/liveusb.php

Sen skapar du en ny partition på ca 32gb o testar o ser.

Testade, Gparted hittar ej minneskortet. Om jag stoppar in ett annat kort så hittas den på /dev/sdc/, men kortet som strular dyker inte upp alls.

Skrivet av MatteN:

Eller testa med SDFormatter.

Funkar ej då kortet inte hittas alls av Windows.