Inlägg

Inlägg som peterhjalmarsson har skrivit i forumet
Av peterhjalmarsson

Såld.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Garvey:

Hur har det gått?

Jag behöver visst en kraftigare turbo. Jag kopierar filerna till ett RAID-array som samtidigt håller på att byggas om = jag tigger om problem. Jag uppskattar att det är fem dagar kvar på kopieringen.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Garvey:

Tänker mer att NAS-diskar brukar vara bättre rustade för 24/7 bruk, men det låter helt ok. Behöver inte kompletta smart-rapporter, röd gul grön räcker gott! Tanken är att kunna hämta lördagen den 15e vid eventuell affär, kör julbord med släkten i Älvsjö då.

Jag ska vrida på Turboknappen på kopieringen!

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Garvey:

Alright Har du möjlighet att kolla SMART-värden på diskarna? Är det riktiga NAS-diskar som sitter? Vill mest veta att dom är i bra skick och inte gått typ 100k timmar

100k timmar är väl 10 år, så det har de ju inte. Men de har ju suttit i en burk som är på 24/7, så den äldsta borde ju då ha varit igång 35k timmar. Det är inte samma sak som att de har jobbat hårt däremot: de har i huvudsak agerat filserver för mina "semesterfilmer" och andra privata filer, och det är inte ett hårt jobb precis, även om de varit påslagna 24/7.

Vad gäller S.M.A.R.T. så gör jag det gärna, men det får vänta en vecka eller två - jag håller på att kopiera över innehållet till en annan server, och det går lite trögt. Och innan det är klart törs jag inte börja rycka diskar och stoppa in i andra datorer - Drobon rapporterar inte individuella SMART-värden utan rapporterar bara diskarna som "röda" (på väg att gå sönder - byt) eller "gröna" (ok). Eller "gula" (drive ok, men dags att uppgradera eftersom systemet börjar få ont om plats).

Diskarna är 3 st WD RED, 3 st HGST Deskstar (icke NAS-diskar), och 2 st som jag inte kan se vad det är förrän den där kopieringen är klar...med största sannolikhet WD RED dock. Drobon drar inte någon nytta av NAS-diskar, utan vanliga desktop-diskar fungerar lika bra.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Garvey:

När är allt inköpt?

Det varierar lite. Själva Drobopro:n är ända från 2012, medan diskarna köpts in löpande sedan...2014 skulle jag gissa. Jag började med 2TB-diskar som bytts ut två i taget i takt med att behovet uppstått.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av xtQ:

@peterhjalmarsson Dölj serienummer på disken. Det har hänt att folk publicerat serienummer och sedan märkt hur någon annan hävdat garanti mot ÅF eller tillverkaren.

Tack för tipset.

Av peterhjalmarsson

Drobo hårddiskchassi DroboPro, med 32(!!!!) TB hårddisk (8x4TB)

DroboPro är ett diskchassi med egen intelligens. Den fördelar data över diskarna på samma sätt som RAID (en eller två diskar kan gå sönder utan dataförlust, beroende på hur du satt upp den), men den gör det automatiskt utan att du behöver vara någon datorexpert. Den ansluts sedan med USB, Firewire, eller (för max hastighet) via nätverkskabel till en dator eller server. Datorn ser sedan hela paketet som en VÄLDIGT stor hårddisk... Jag har moddat chassit med två nya tysta fläktar.

Det här chassit är laddat med 8 st 4TB-diskar; WD RED och Seagate, summa 32TB. Nypris för det tomma chassit är c:a 12 000 kr, och för diskarna lika mycket idag. Det här är en smal produkt och jag är extremt osäker på vad jag ska begära för pris. Kom med ett bud!
Vi kan alltid diskutera pris på diskar och Drobo separat...

Endast hämtning i Stockholm/Södermalm.

Läs hela annonsen här

Av peterhjalmarsson

@Dragone: Oj, det var farligt att få veta. WC2 kan vara det jag spelat flest timmar genom åren...ska jag nu fastna i det träsket igen?

Av peterhjalmarsson

$800 ungefär. Är det här inräknat de pengar man lagt på t.ex. Humble Bundle och fått koder till Steam? Finns det en lista där man kan se alla transaktioner?

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Cenorida:

Windows for Live lades ner för typ 10 år sedan. Han tog bara upp det som exempel. Han nämde också att de ska finnas närvarande på Discord. Microsofts ägda Skypes största konkurrent.
[...]
Skickades från m.sweclockers.com

Microsofts motsvarighet till Discord är inte Skype utan Teams. Och Skypes största konkurrenter är Facebook Messenger och Whatsapp.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Orisons:

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"

Jag kan inte låta bli att påpeka att på datorerna som jag skriver om på annat ställe i tråden så fanns det inte piltangenter. Standardkommandot för pil upp/ned/vänster/höger var väl Ctrl-n/p/f/b (snott från Emacs!), men våra första hemmabyggen (1981) hade inte Ctrl-tangent heller! Så man fick använda @ (som av någon obegriplig anledning hade en egen tangent!) -n/p/f/b i stället.

Så, nej, du är inte gammal, det bara tror du!

Av peterhjalmarsson
Skrivet av loevet:

@peterhjalmarsson: Tack! Men oj, även om det inte gav bättre prestanda var det ett imponerande DIY-projekt av McGuyver-karaktär att ge sig på 1986, saker och ting var ju inte direkt plug n' play på den tiden Det var lite före jag kom in i datorbyggarbranschen, framåt tidigt 90-tal dröjde det till innan jag fick chansen att bygga med datorkomponenter i Blekinges nordliga breddgrader.

Det här var på Härnösands Gymnasium, som var ett BRUTALT framstående tekniskt gymnasium på den tiden. Vi hade ett *parallellt* nätverk (tjockleken på kablarna!) med egen server (med dubbla 320kB diskettstationer!), med egenutvecklat nätverks-OS i ROM, och förstås egenbyggda datorer (baserade på Z80 Nascom-byggsatser). För varje är så tog avgångsklassen systemet ett steg framåt, och när jag gick i sista ring så var det dags för ett grafikkort till några av datorerna. Jag projektledde konstruktion+byggande+mjukvara och läste panikartat Tracy Kidders Soul of a New Machine (*tvingande* läsning för alla som inte läst den) och låtsades som att jag visste vad jag höll på med.

6845 var egentligen en krets gjord för 16x48(? - PAL) teckengrafik, men genom att (typ) lura den att titta på RAM och tro att det var ROMet som definierade hur tecknen skulle se ut så kunde man få den att visa bitmappad grafik. Det var ett riktigt hack egentligen, men i efterhand förstod jag att vi inte på något sätt var först med den lösningen; som tur var fick jag en rejäl dos med hjälp med konstruktionen av en kille som gick ut två år före mig och som kom hem från högskolan i Linköping för att hjälpa till. Ett av de största problemen kommer jag ihåg var att få killarna och tjejerna som virade korten att vira stadigt under festveckorna innan examen...det var väl i runda slängar två tusen virtrådar per kort eller nåt sånt. Nostalgin dryper...

Nånstans på nätet finns fortfarande spelet Charge kvar som jag skrev (i Pascal och Z80 assembler har jag för mig?) för att ha något att visa upp på skärmarna. Lillebror skrev om det i Java (vi använde det i många år som porteringsexempel när jag skulle lära mig ett språk) och lade upp det nånstans för några år sedan, men jag kommer inte ihåg var längre.

Av peterhjalmarsson

Kul läsning! Våren 1986 så körde vi ett projekt där vi konstruerade och virade vi en handfull 6845-baserade grafikkort till skolans Nascom-datorer - svartvitt förstås! Vi blev brutalt besvikna när vi insåg att prestanda inte på något sätt dög till att göra spel på (till stor del beroende på en långsam bussanslutning om jag kommer ihåg rätt). Those were the days...

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Hybe:

@Sweede:

Ja, den är ju väldigt långt ifrån en "full pott" så att säga. Men å andra sidan tycker jag det återspeglades i priset.

Pekplattan är skitkass på min med. Använder mus istället.

Har haft min i snart 3 år, och har väl varit nöjd överlag. Men det beror nog mycket på hur jag använt datorn, dvs. till enklare sysslor.

Pekplattan fungerar extremt bra under Win10 bara man tar bort alla "turboeffekter" som zoom och klick-var-som-helst-på-plattan. En av de bästa jag använt faktiskt.

Datorn som helhet har varit MYCKET oanvänd under tiden jag ägt den pga ljudet. Men nu har jag kört den som andradator på ett uppdrag jag har (för att kolla min egen mail, Skype etc medan jag jobbar i kundens system på dator 1), och det har fungerat helt ok.

Av peterhjalmarsson

Jag har en Dell XPS 15, med GTX 1050; portarna är HDMI samt Displayport över USB-C. Skulle det gå att använda den här skärmen och få G-Sync och 120Hz? Antagligen med adapter USB-C -> Displayport?

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Elakekocken:

Lite OT:
Men om man köper Windows 10 idag så får man uppdateringar för all framtid? Eller betalar man en årskostnad för det? Hajar ärligt inte.

Skickades från m.sweclockers.com

Du får uppdateringar "i evighet", eller så länge som Microsoft fortsätter att uppdatera Windows 10.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Zippeer:

Det är ju just där det kostar.

Panelen är typ 70% av kostnaden på en skärm.

Skrivet av Laxpudding:

Den här frågan dyker upp då och då när en skärm pajar av olika anledningar. En datorskärm är miniatyriserad teknik som kan ses som ett pussel av ett fåtal komponenter vilka inte kan tas ned i ytterligare beståndsdelar. Enkelt uttryckt är en skärm en panel, en kretsuppsättning och ett chassi/stativ.

I panelen sitter precis allt det som gör skärmen till skärm. LCD-film, TFT-film, filter, reflexfilter, LED-belysning. Går något enskild del sönder går inte panelen att reparera.

Panelen är den stora kostnaden och sätter 50 - 75 % av hela produktens tillverkningskostndad. Då finns inte marginal för att hålla reservdelar, reparation och logistiken kring detta i någon större omfattning. 10.000 kronor är inte särskilt mycket pengar för en skärm.

Situationen kan vara annorlunda på en del yrkesprodukter, till exempel skärmar i 50kkr-klassen där mycket av kostnaden inte nödvändigtvis ligger i själva panelen utan i kvalitetssäkring men också kringkomponenterna.

Skrivet av RHWarrior:

Tja, en BMW kostar 250000+ och består av 100-tals komponenter.
En skärm är i princip panelen, ram runt, ett kretskort eller två och ett chassi, där den i särklass dyraste komponenten är panelen.

Biltillverkare tänker mer i termer av service och eftermarknad, där är också en skillnad.
De förtillverkar massor av komponenter av varje slag till varje modell och plattform.

Skrivet av hypermode:

Om panelen kostar ca 75% av en helt ny skärm, tycker du inte att det är smartare att köpa helt ny skärm istället då och slippa allt ev. strul i och med en egen reparation.

Roligt att alla tycks vara så säkra på att panelkostnaden är runt 3/4 av skärmens kostnad. Jag är inte alls så säker; det finns mycket annat dyrt i en dyr skärm, saker som:
* Rejäl aluminiumchassi med tjocka paneler.
* Utvecklingskostnader för ny teknik (bruttomarginalerna på ny teknik är alltid höga) - i det här fallet t.ex. "allt i USB-C-tekniken".
* Nya ASIC och liknande som ska stödja den nya tekniken, i ganska låga volymer dessutom.
* Glasskydd, antireflex etc som sitter framför panelen (om det inte är integrerat).
* Bakgrundsbelysning.
Det är något helt annat än vad som sitter runt panelen i en godtycklig 24" lågprisskärm...

Men det är ändå bara spekulationer, vilket ju är varför jag ville ha kontakter med något ställe som vet.

Enligt HP:s servicecenter så går det att få tag på paneler till äldre skärmar (och de är inte speciellt dyra heller). Det är en minst sagt konstig omständighet.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Robbha:

Är inte de här ett försäkring ärende och inte garanti ärende, Kolla med ditt försäkringsbolag istället.

Tack för ett brutalt bra råd - att jag inte tänkte på det själv! Jag tror till och med att vi har ett drulletillägg...

Av peterhjalmarsson
Skrivet av improwise:

En variant är ju annars att låta bli att kasta gamepaden i skärmen.

Det kan man ju förstås göra. Men problemet blir det samma om man t.ex. tappar skärmen eller om ett barn leker med den.

Citat:

Har väldigt svårt att se att HP gjort/gör något fel här.

Vi kan ju ta den alltid lika populära liknelsen med bilar: skulle du tycka att det var ok om BMW inte hade reservdelar till din nya bil, utan du var tvungen att köpa en ny bil om den går sönder utanför garantin? Självklart skulle ingen någonsin köpa en bil av BMW igen, och lika självklart borde det vara att aldrig någonsin köpa en skärm av HP.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Laxpudding:

@peterhjalmarsson: Den förklaring som ofta kommer till mig är att kostnaden för att byta panel med all logistik och manuellt arbete inblandat blir dyrare än att köpa nytt. Vid garantier och liknande skickar man helt enkelt nytt eller har någon slags pool av reparerade exemplar som skickas ut. Allt beroende på hur ekonomi och logistik ser ut för just den produkten.

Lösa paneler är inte direkt lagervara med bred försäljning. Snarare tvärtom. Därför är man ofta rätt rökt i den hör situationen. Tid och kostnad för reparation – även när paneler finns för byte – är ofta på samma nivå som en helt ny produkt.

Jag förstår det för en skärm som kostar 2 000 kr - arbetstiden drar iväg och det blir fort dyrare än skärmen. Men det här är en skärm som kostar 10 000 kr - det borde löna sig att byta panelen på samma sätt som det gör det på en 10 000 kr-dator. Kanske inte om panelen i sig kostar 5 000 kr, men det är ju det jag vill ta reda på - SÅ dyra kan de knappast vara.

Det jag fick höra av en av deras verkstäder är att de inte kan köpa paneler till nya modeller utan bara till de som är ungefär ett år eller äldre. Det är en affärslogik jag inte kan förstå alls. #¤%& fräckt mot sina kunder och dumt i längden - det finns ju inte en möjlighet i världen att jag någonsin kommer att köpa eller rekommendera en HP-produkt i framtiden.