Inlägg

Inlägg som peterhjalmarsson har skrivit i forumet
Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Damodred
De serier jag känner till som har varit dåliga är egentligen bara två, IBM Deskstar (kommer inte ihåg exakt storlek, men runt 60-90gb) och Maxtor DiamondMax9 med nordisk inriktning. De serier som har varit "sämre" än vanlig standard har, vad jag erfarit, varit Seagate 7200.8 och första serien från Hitachi efter att de tog över IBMs disktillverkning. Hitachi hade inga problem med tillförlitligheten utan snarare ett konstigt/jobbigt läte från hårdisken någon gång då och då. Idag finns det inte några direkt dåliga hårddiskar om någon frågar mig.

Åh, glöm inte klassikern i branschen, som (vad jag kan komma ihåg) var den första serien med ett generellt designfel: Seagates diskar från början av nittiotalet. där det var ett smörjmedel som fick läshuvudet att kladda fast på diskytan om man inte använde disken hela tiden. Tog Seagate från "klart bäst i stan" till "den man inte vågar köpa".

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av LuXOD
Bara ett liten sak...

Ni som funderar på att köpa P182 för att den ska vara sval och tyst...

NEJ!!!

Sval är den, men knappast tyst. Kanske beror på mina komponenter med det tror jag inte då man riktigt hör vilka fläktar oludet kommer från... Och ja, jag har satt de på lägsta...

En av de fina sakerna med P182 är ju att man kan bygga om det lite grann som man själv vill beroende på vad man stoppar i för komponenter. I orginalskick har den ju alldels för hög kylkapacitet för en "Officedator" och all den kylkapaciteten låter, men det är ju å andra sidan lätt att stoppa alla chassifläktar utom en, och bara lite svårare att blockera ett par av in/utsugen. Efter det så skulle jag tro att du har en låda som är minst lika tyst som de allra flesta andra, kanske t.o.m. tystare pga att chassit är så resonansdött. Om inte så får du väl byta ut den enda kvarvarande fläkten mot en tystare...

Men visst är P182 onödigt dyrt för en "Officedator".

Nej, P182 är chassit för när du skall knöka en dator full med varma komponenter och ändå ha det relativt tyst! Kom ihåg, det finns aldrig perfekta komponenter som passar till *allt*, men nog verkar P182 vara det bästa allround-chassit man kan få tag på.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av chrilleerixon
Jag har utrymme så jag klarar mig

Speldator 150 + 250 + 250 = 650 GB

Htpc 250 GB

Router 80 GB

Server 500x15 + 36 = 7536 GB

Extern 160 GB

Totalt blir detta 8676 GB

Brutalt coolt med 15 diskar i servern - vilket chassi använder du? Och hur är de (RAID-)konfigurerade?

/ Peter (Kryper tillbaks och slickar såren med sina fjuttiga 10 diskar i servern...:-))

Av peterhjalmarsson

Samsung har ju varit kända länge nu för att vara tysta, svala och slitstarka, även om jag inte har egen erfarenhet av dem.

Jag får sälla mig till kören av personer som har haft massvis med problem med Maxtor. Köpte sex 300GB diskar för 3 år sedan eller så och stoppade i ett RAID-array, och de pajjade alla en i taget under ett år.

Bytte ut dem i takt med att de pajjade mot Seagate 400GB:are som bara går och går och går. Men med dagens mått mätt är Seagate nog lite för varma och högljudda.

Känns som att Western Digital ligger steget före alla andra just nu, så de senaste 3-4 diskarna har det blivit deras "serverklassade" 500GB-are, och under det halvår jag haft dem så har jag bara beröm. Tysta, svala och (tillräckligt) snabba. Vet inte vad WD gjort, men de måste ha satsat en massa $ på R&D på senare år!

Ser fram emot WD:s nya "gröna" drivar som är trimmade för minimal strömförbrukning, speciellt 1 TB-driven när den kommer!

Men att gå på ett fabrikats rykte är nog ingen bra idé, precis som någon sade så får alla fabrikat förr eller senare en serie diskar som är skräp. Till och med enstaka modeller i en tillverkares annars bra serie har varit riktiga bojsänken ibland. Läs tester av just den modell du tänkt köpa.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SodR
Så du tror att denna: http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=316169 kommer att kunna kyla en överklockad CPU utan fläkt?

Hänger helt och hållet på vilken CPU och hur mycket överklockad. Med en C2D (utom värstingvarianterna), måttligt överklockad, och med en 250 mm fläkt som svävar en bit ovanför processorkylaren så låter det som att det skulle gå bra.

Men ingen här kan ge dig mer än en gissning utan att prova själv. Icke överklockad kommer att gå problemfritt dock, så du har ju alltid möjligheten att skippa den om det inte funkar.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SodR
Jaha, det var ju synd... Någon som vet någon bra, tyst cpu kylare som passar i p190 utan att man behöver ta bort fläkten? Mindre än 100mm höga kylare ska tydligen funka.

http://www.thermalright.com/a_page/main_product_si128.htm

Nån centimeter mellanrum till sidofläkten, och det borde kyla riktigt bra utan att behöva CPU-fläkt alls! Intressant att höra nån som provat det...

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sputte
Jag väljer nog Corsair HX enbart för att det är det tystaste agget med fläkt på marknaden just nu, och inte för att jag behöver all kraft som det kan driva, men dessutom så får man ju ett mycket framtidssäkert nätaggregat också.

Det jag kommer ha i datorn när jag köper en blir nog C2D E4300, 250HDD, 2GB RAM, ett tillfälligt billigt grafikkort, som jag sedan hade tänkt at byta ut mot ett kraftfullare, tex 8800GTS, så det är ju inte någon värstingdator som jag hade planerat att skaffa, utan, som sagt, Nätaggregatsvalet var enbart för att det var tyst. Såg nu att Corsair har släppt en 450W version, som jag troligtvis skulle valt i stället, och det du nämnde om att ha en 80mm fläkt på agget i stället för en 120mm har jag också funderat på, men jag har hört att det inte gör någon skillnad på P180.

Men som det verkar nu så lutar det mot ett Sonata III, för, som sagt, jag kommer ju inte bygga något monstersystem, och bara man väljer tysta komponenter så kan man nog få en relativt tyst dator än vilket chassi man väljer.

Du nämnde även Antec Phantom, och det verkar ju vara väldigt tyst, specieltl om man har det i ett P182 som har en annan, 120mm fläkt som blåser på aggregatet där nere, men om jag skulle skaffa det så blir nog summan en bit över det jag hade tänkt mig så...så jag håller mig till det jag sade tidigare, bara man väljer tysta komponenter så får man nog en rätt så tyst dator i vilket chassi som helst

Det verkar som ett klokt val med ett Sonata för dig. Men...

Det viktigaste för ljudvolymen i ditt fall kommer nog att bli grafikkortet, så ett kort med passiv kylning är att föredra. Men då är det frågan om inte ett P182 är bättre ändå, med möjligheten att låta en extra 120mm fläkt blåsa rakt över grafikkortet...

Själv är jag inte mycket till gamer, och tycker mest att alla detaljer i grafiken skymmer det man vill se :-), så jag brukar köpa ett godtyckligt passivkylt kort i tusenkronorsklassen och byta var tredje år eller så, och då funkar liksom de flest chassin passivt kylda. Vid närmare eftertanke är nog det senaste grafikkort jag köpte ett Ti4600! Men jag är nog inte så typisk på grafik!

Och hårddiskar finns ju vansinnigt tysta nu för tiden. Köpt en bunt (fyra?) 500GB "serverklassade" Western Digital de senaste månaderna och de är ju rent löjligt tysta!

För CPU-kylning i en icke överklockad E4300 kan jag solklart rekommendera en Thermalright HR-01 med fläkttunnel till utsugsfläkten på baksidan. Har precis byggt en ny server in P182 med den och så länge man inte skall överklocka och behöver extrakyla moderkortskomponenterna så är det oslagbart! Annars en Thermalright SI-128 med en 7V Nexus. Glöm alla feta towerkylare om du inte har enorma kylbehov.

120mm eller 8mm nätaggsfläkt i P182: Visst fungerar det bra med en 120 mm fläkt i en P182 - det är ganska mycket utrymme vid sidan av nätagget för att det skall smyga luft runt. Men det blev i alla fall i mitt fall subjektivt något mer högljutt på det viset, med turbulens när luften slingrar sig i 90-graderskrökarna misstänker jag. Och luftflödet runt nätagget blev sämre, vilket höjde tempen på de nedre hårddiskarna nån grad. Därmed blev valet av ett agg med 80mm fläkt enkelt för P182:an för mig. Jag har förstås funderat på att ta bort fläkten i nätagget helt och bara låta 120 mm fläkten i tunneln blåsa genom nätagget också, men är lite rädd för överhettning.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Roger W
... men toppfläkten blåser väl redan ut som standard?

Det har du nog alldeles rätt i, sorry. Min blåste in i början i ett försök att kyla moderkortskomponenterna bättre, men jag hade nog vänt den själv?

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sputte
Där ser man...

Men en fråga, jag är ute efter en såpass TYST dator som möjligt, vill man då ha Sonata III, eller vill man ha Antec P182 + Corsair HX 520W?

Beror totalt på vad du stoppar in i den. För en "kontorsdator" skulle nog Sonata III vara tystare (färre fläktar), och i alla fall definitivt tillräckligt tyst (i princip ohörbar) och billigare. Men i takt med att du stoppar mer utrustning i den så vill du ha en P182 i stället...

Och om du siktar på ett 520W nätagg så skall du nog ha hyfsat med prylar i den? I så fall gå med en P182. P182 är också mer framtidssäker - du kan anpassa den till i princip vad som helst som du kan komma på att stoppa in senare, inklusive schyssta hål för vattenkylning med en Reserator utanför om du vill ha verkligt tyst.

Men i stället för Corsair-nätagget, byt mot ett som har luftflödet rakt igenom sig (typ Antec Neo HE), det funkar bättre i den lådan. En annan variant är Antecs 500W Phantom - jag har hört om mycket bra resultat med det agget i den lådan om du inte har mer än två hårddiskar.

/ Peter

Av peterhjalmarsson

Intressant med allt fokus på dessa Towerlösningar, som visserligen ger max kyleffekt, men som har andra problem i stället. Kanske just för att de ger mest kyleffekt och det är så lätt att mäta, medan nackdelarna är mindre mätbara?

Se här:

För de som verkligen behöver kylning pga överklockning så är egentligen en fläkt som blåser nedåt (typ Thermalright SI-128) bättre, trots en lite gnutta sämre kyleffekt. Detta eftersom man annars kokar minneskretsar, nordbrygga och inte minst strömanpassningskretsarna.

Och för "Svensson" som inte behöver så mycket kyleffekt så är det bättre med en passiv kylare som matas av en tunnel från chassiutsuget med lågvarvig 120 mm fläkt, typ Thermalright HR-01.

Just dessa två är mina personliga favoriter, men för den som ogillar Thermalright så har ju de andra fabrikaten motsvarande lösningar också.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Klunken
finns de nån fläktplats för att kyla tex 6 hdd där..lite svårt att se de?? vill ha ett enormt chassi som sväljer massa hdd. och kyler dom extremt bra.

Det finns ingenting som man inte kan göra med en Antec P180 (eller P182 som den heter nu för tiden)! Kör själv med tio(!) hårddiskar i den utan problem!

* Fyra nere i hårddisk/nätdelstunneln. Kör TriCool-fläkten som kom med på "Low" och det fungerar bra, även om en Nexus på 7V nog skulle vara lite tystare.
* Två stycken i de inbyggda 3.5" platserna i övre delen av lådan. Har en (eftermonterad, den fläktplatsen är tom vid leverans) Noctua med den medföljande spänningsregulatorn som blåser luft över dem, och det räcker.
* Fyra stycken i en Lian-Li "3 st 5 1/4" -> 4 st 3 1/2"-konverterare med inbyggd fläkt. Ersatt orginalfläkten med en Nexus på 7V. Skulle idag köpa en där det är lättare att komma åt luftfiltret.

Utblåset på baksidan suger luft över en Thermalright HX-01 genom en fläktkanal. Fläkten är den inbyggda TriCool på läge låg, men den skulle väl kunna bytas mot en Nexus på 7V om jag orkade... Räcker bra till för Core 2 Duo utan överklockning.

Det utblåset räcker inte till riktigt för inflödet från de två fläktarna i fronten, så jag har vänt på toppfläkten och låter den blåsa ut. Återigen så är det orginal TriCool-fläkten på Low, men en Nexus skulle förstås vara lite tystare. Det är faktiskt viktigt att volymen på utblåset matchar volyme på insuget någotsånär bra, både för luftflöde och ljudvolym.

Det är en server så jag behöver ingen speciell grafikkortskylning, men P182 kommer ju numer med en plats inne i lådan att hänga en fläkt på som blåser över grafikkortet. För den seriöse finns en suverän artikel om hur man bygger en supertyst dator av en P180 och lite plastkanaler på SPCR (http://www.silentpcreview.com/article672-page1.html)

Kylningen fungerar strålande, och ljudnivån är helt ok med tanke på alla hårddiskar jag har. Chassit isolerar mycket bra från hårddiskljudet och det är inga resonanser (här är stål mycket bättre än aluminium enligt mig!), men visst hörs de. Det är också orsaken till att jag inte bytt ut orginalfläktarna: ljudet från dem dränks av hårddiskarna ändå.

Jag har gjort försök med Silentdrives för hårddiskarna, men de ger helt enkelt inte tillräckligt bra kylning.

Förresten, nätagget är ett Antec NeoHE. Kanske inte det allra bästa/tysta, men det är av den "gamla" typen med bara en 80 mm fläkt i bakkant och galler framtill i stället för på undersidan - passar perfekt i de här nya chassina med nätdel/hårddisktunnel längst ned.

Ett annat alternativ till låda som verkar bra är förstås Stackerlådorna eller Antecs serverlådor. Se till att ha schyssta 5.25 -> 3.5" konverterare med inbyggda 120 mm fläktar bara. Vissa har 2 x 60 mm eller nåt annat, och det duger förstås inte. Eller egentligen vilken annan låda som helst som låter dig blåsa luft med 120 mm fläktar över hårddiskarna - det är det som är lösningen. Fördelen med P182 är förstås de sandwichade sidoplåtarna som dämpar ljud och vibrationer SUVERÄNT.

Undvik dock Lian-Li. Har dåliga erfarenheter av både PC-6600-typen (för små fläktar till hårddiskarna) och V2100-typen (för mycket hål släpper ut för mycket ljud).

/ Peter