Inlägg

Inlägg som peterhjalmarsson har skrivit i forumet
Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av stefan555
VX450 - Ej modulär
HX520 - Modulär
VX550 - Ej modulär
HX620 - Modulär
TX650 - Ej Modulär
TX750 - Ej modulär

TX modellerna är ju inte testade av SPCR ännu så jag skulle nog hålla mig borta från dem ett tag till bara för säkerhets skull...

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Orr3
Måste man köpa en fläktkontroller för att kunna sänka hastigheten på en Noctua fläkt?

Senast jag köpte en följde det med ett litet dämpmotstånd att koppla på som sänkte såväl varvtal som luftflöde högst väsentligt.
Ett annat alternativ är att göra en egen sladd som kopplar fläkten mellan +12V och +5V eller +5V och 0V i stället för +12V och 0V.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sagostund
Jag har tittat lite på en p182. Jag vill bygga en rätt så tyst dator men samtidigt så vill jag inte förlora allt för mycket på kylningen. Jag har lite planer på att börja klocka lite vilket inte har gått med min nuvarande kylning och chassi.

Jag har rätt så många diskar i min dator och jag kommer antagligen behöva använda den övre diskhållaren. Har sett att flera har sagt att man inte ska ha den övre diskhållaren då det blir sämre luftcirkulation. Kommer det bli en stor förlust om jag använder den övre diskhållaren?

Om du behöver mycket kylluft till CPU:n så skulle jag rekommendera att du sätter ett luftintag i två eller tre av de övre 5 1/4" hållarna. Det behöver inte vara märkvärdigare än att du öppnar upp ett hål (tar bort de befintliga fronterna), men det finns också filterinsatser med eller utan fläktar att köpa. Och förstås så vore det rätt optimalt att göra en tunnelliknande historia (behöver inte vara märkvärdigt, bara en plastskiva som du sätter mellan CPU:n och grafikkortet) så att inte den varma luften från grafikkorten blandas med den kalla luften utifrån innan den når CPU-kylaren.

Det blir en bättre (=mer kylning) än orginalluftflödet, men till priset av lite högre ljudvolym.

Om du behöver kylluften till grafikkortet så är du mer illa ute, eftersom du inte kan ha fläkten närmast grafikkorten monterad om om du skall ha hårddiskar i den hållaren. Du får sätta extrafläkten framför hårddiskarna i stället, vilket inte ger ett lika effektivt luftflöde. Fortfarande klart mycket bättre än de flesta lådor eftersom du ändå får ett dedikerat luftflöde till grafikkort+hårddiskar, men dubbla överklockade grafikkort blir nog svårt...

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av fesen
Så länge du inte ska köra 8800gtx/ultra SLI och har fler än 4 hdds så kan du ta P182 den räcker gott och väl till stora kylare och dubbla grafikkort så länge du inte har många diskar då du måste ta bort övre diskhållaren för att få plats med allt.

"få plats med allt"=få plats med dubbla grafikkort som är Ultra-långa. Men då kan du å andra sidan köpa och sätta i en ny diskhållare i tre av 5 1/4" platserna.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rosslan
Hejsan jag har lite beslutsångest när det gäller P182:an och P190, jag vet inte vilken jag ska välja, iofs så tror jag inte att jag behöver 2 st nätagg men jag tycker att p190 har många fläktar, vilken skulle ni ha valt?

Omöjligt att säga utan att veta vilka behov du har. Hur viktigt är kylning (P190) vs tystnad (P182) är ett av de avväganden du behöver göra. De viktigast är väl vilken utrustning du skall stoppa i den, om du skall överklocka, etc.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av haxorn
Fallet är att jag har en scaleo T dator och tänkte upgradera
med 8800GT G-kort och vet inte riktigt ifall det nätagget jag har nu på 350 W kommer räcka till..
tror det kommer krävas ca 370-400W för att köra datorn med 1.5Gb minne 3.4Ggz Dual processor 8800GT kort m.m..
har inte så stor erfarenhet vilka märken mina grejjor i datorn är på men men..

Några ideer / förslag på hur jag kan göra?
Är ingen fena på att öppna chassit och kolla så det skulle upskattas ifall jag kunde ta reda på det på annat sätt.

Ett bra 350W nätagg kommer inte att ha några problem med den riggen, även om det kanske får jobba rått så hårt. Däremot kanske det befintliga nätagget inte har kontakter för den strömmatning grafikkortet behöver?

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Eriik
Okej, du som är så påläst och allt, vet du ens hur en molexkontakt till tricoolfläktarna är kopplad? Nehe, inte? Jo då ska jag berätta för dig:

TriCool-kontrollern matas endast med 12v + jord, inget annat. Det går alltså endast 2 kablar från molexkontakten. När jag gör min modd så ändrar jag 12v-matningen till 5v. Den dumma fläktkontrollern tror då att jag matar fläkten med 12v när den egentligen bara får 5v. Vilka spänningar medium/low får vet jag inte, men jag kan garantera att fläkten snurrar på dem (behöver dock hjälp att starta på low, dvs. ej användbart). På medium så låter fläktarna mindre än min noctua 120mm 800rpm fläkt, och skyfflar fortfarande tillräckligt med luft för att hålla runt ~5-6grader högre än omgivningen.

En molex-kabel är kopplad såhär:

|-12v--jord--jord--5v-|

En TriColl-kontroll använder den såhär: (NN = oanvänd)

|-plus--jord--NN--NN-|

Ser du nu varför min modd ger skillnad?

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag var en outhärdlg besserwisser.

Jag har kollat på kablarna till de Tricool som jag slet ut ur min serverlåda, och du har alldeles rätt. Jag borde inte ha baserat vad jag sade på andrahandsuppgifter; jag hade sett i ett test av Tricool-regulatorn för länge sedan att det var på det sättet jag beskrev, men jag glömde den lilla detaljen att kontrollera att det stämde med verkligheten.

Sorry / Peter

Av peterhjalmarsson

Re: Få tyst på Antec TriCool fläktarna!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ZiM89
Antagligen är detta ett ganska känt faktum men jag var ändå bara tvungen att göra en tråd om det.

Om du som jag tycker att de medföljande tricool-fläktarna till Antec-chassin faktiskt låter för mycket i det lägsta utförandet, gör såhär!

1. Klipp av sladden till 4-pinskontakten
2. Skala toppen på de två kvarvarande sladdarna
3. Sätt in sladdarna i en 4-pinskontakt från nätaggregatet, men nu den röda till röd sladd istället för den gula!
4. Fäst sladdarna på något fiffigt vis, förslagsvis med tejp.

Nu kommer fläkten gå på en lägre hastighet än i orginalutförande, får ha den på mediumhastighet på controllern för att fläkten ska orka starta. Visst de blir lägre luftflöde, men nu går det att få det extremt tyst utan att köpa nya och dyra fläktar.

Tack för mig!

[Idiotiska argument från mig borttaget. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för det jag skrev tidigare.]

Citat:

Ursprungligen inskrivet av ZoDeR
Dyra fläktar? Kostar runt 100-200kr för en tyst och bra fläkt

Bättre än så: Nexus kostar 75 spänn på inWarehouse...

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av s016aq
Tack igen för edra svar.

Har läst edra tips & surfat järnet och spånat fram följande förslag:

2. PSU Corsair 520HX (Typ alla verkar gilla den här, skulle väl räcka med den mindre modellen, men den är in modulär)
5. GPU Asus 8600GT Silent 512mb Passiv (Har alltid varit en nVidia-kille och det här verkar vara det vassaste passiva)
7. CPU-kylning Thermalright - Ultra-120 eXtreme (verkar vara poppis) (får den plats i lådan ?)

Övriga undringar:
a. Borde man byta ut fläktarna i P182'an mot typ Noctua eller nåt annat ?
c. Borde man komplettera med en fläktkontroller oxå ?
d. Ska man köpa nån sån där dämplåda att stoppa hårddisken i, eller är det helt onödigt ?
e. Dämpmattor till lådan. Onödigt ?
f. Såg att det fanns silikonfästen till fläktarna oxå. onödigt ?

Kommer det här funka ?
Kommer det bli tyst ?

2. Byt mot ett Antec NeoHE430, bättre luftflöde, billigare och lika tyst.
5. Kommer att värma upp din dator en hel del och gör att du inte kan ta bort en chassifläkt. Om du inte skall spela, ta nåt enklare, om du skall spela, ta nåt som blåser ut luften ur lådan. Den nya ATI 3870 verkar ha en bra balans mellan prestanda, kylning, och ljudnivå.
7. Byt ut mot ett Thermlaright HR-01+fläkttunnel till fläktplatsen på baksidan så kan du strunta i CPU-fläkt=tystare. Om du tar rådet om grafikkort ovan så kan du stänga av den andra chassifläkten i "taket".

a. Ja, byt ut den på baksidan chassit mot en Nexus som du kopplar till CPU-FAN på moderkortet.
c. Nej, du får bara två fläktar kvar. Den i a) styr du med moderkortet, och den i undre kammaren sätter du till Low. En lågvoltad Nexus blir i teorin tystare, men i praktiken ingen skillnad.
d. Möjligen skadligt utan en rejäl fläkt som kyler den. P18x har bra vibrationsdäpning som standard.
e. Onödigt.
f. Viktigt. Följer med till Nexus.

Kommer att funka bra och bli knäpptyst.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DeluxXxe
6070 är så utdaterat så skippa det helt. Antec Solo, P182 och Lian LI A05B är, enligt mig, de bästa chassina på marknaden (om man fortfarande vill hålla sig inom vettiga prisnivåer, annars är Silverstone tj09 schysst).
6070 lider ofta av dåliga temps genom det dåliga luftflödet. Lycka till!

Kan bara hålla med. Lyfte själv över en bunt komponenter från mitt gamla 6070 till en P182 för ett tag sedan och P182 är överlägsen på allt! Tystare, bättre kylning, etc. Kanske inte lika snyggt iofs...

Vill du ändå ha 6070 så maila mig så kan du få köpa mitt billigt!

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Maah91
Vill du ha ett tyst, kallt chassi så är det P182 som gäller. Inga enorma skillnader från P180, förutom färg, ingångar för vattenkylning och fläktstyrning. Men då det i vissa butiker kostar exakt lika mycket som P180 så tycker jag att man lika gärna kan ta det.

Den största skillnaden mellan de två var väl den nya moderkortsplåten som underlättade kabeldragningen så oerhört. Men de P180 som tillverkats de senaste månaderna är identiska med P182B bortsett från färgen.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av blomqvist
Det är ingen placeboeffekt!

Vad som händer när du kopplar molexen baklänges är att fläktarna får 5 volt istället för 12 volt. När du sedan ökar motståndet, sjunker strömmen till fläktarna. Inget som skadar, mao!

Fel. Det sitter inget motstånd i hastighetsomkopplaren för Tricool-fläktarna. I stället kopplar den om sladdarna på det sättet jag beskriver i inlägget ovan.

Om du inte tror mig, så ta fram voltmetern och mät upp dem.

Jeezus, är det ingen som ens läst fysik på gymnasiet?

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gurreeb
Hej Jag har en fråga angående Antec P180 Advanced Super Mid Tower.

1. Hur många fläktar har ni monterade och hur sitter dessa ?? Respektive hur många i övre och nedre kammaren ??

2. Hur snabbt låter ni era fläktar gå ?? Tänkte nu mest på dom som sitter i från början man kan ju välja på L M H

3. Om man ska köppa extra fläktar vilka rekomenderar ni då ?

Väldigt tack sam om nån kunnde svara på dessa enkla frågor.

Mvh G

G, jag rekommenderar dig att läsa igenom tråden i stället, så hittar du svaren där... Andras svar kan ändå inte vara till någon hjälp för dig om du inte vet deras config för övrigt. Det är smartare att berätta vad du vill stoppa i och be om råd utifrån det. Having said that...

1. Jag tror inte att någon har mer än en fläkt i nedre kammaren. Det finns bara en officiell plats och du får ta fram verktyg för att kunna pressa in en till.

I övre kammaren behöver du en fläkt i bakkant på hårddiskracken om du har ett (eller flera) grafikkort som behöver mycket kylning. En fläkt i framkant på racken om du skall ha hårddiskar där och är orolig för kylningen.

Du kan ta bort en av fläktarna där bak/uppe om du inte har så mycket värmealstrande komponenter och/eller ser till att få ut varmluften från CPU:n med en tunnel.

2. Nedre fläkten kan gå på Low eller tas bort med en hårddisk, medium annars. Har svårt att se att något kan kräva att du kör den på High, men 4 Raptor-diskar kanske...

Fläktarna i bakkant/uppe behöver normalt bara köras på Low, men om du överklockar eller har ett varmt grafikkort som inte blåser ut luften ur lådan så kanske en av dem på Medium.

Ångrar redan att jag skrev det här - dina "enkla" frågor är rätt så meningslösa, vilket gör att mitt svar blir kasst också. Omformulera så kan du få bättre svar av flera.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Eriik
Placeboeffekt, njaa..

Tog reda på att om man vänder på kontakten så matas fläkthastighetsväljaren med 5v istället för 12v, prova själv innan du säger emot

Ledsen, men det enda fläkthastigetsväljaren gör är att koppla ihop molexkontaktens sladdar med fläktens sladdar på följande sätt:
Low: 0V matar fläktens minus, 5V matar fläktens plus = 5V drivspänning
Med: 5V matar fläktens minus, 12V matar fläktens plus = 7V drivspänning
High: 0V matar fläktens minus, 12V matar fläktens plus = 12V drivspänning

Om det du gör med ditt trick är att byta plats på 12V och 5V så lär du få "intressanta" resultat, där åtminstone någon av positionerna lär mata fläkten med negativ drivspänning, vilket i bästa fall får fläkten att rotera baklänges och i sämsta fall förstör den.

Med de tillgängliga spänningarna och den typen av regulator så är det bara möjligt att få ut 5, 7, och 12V, så all modifiering är meningslös och potentiellt skadlig. Vill du ha bättre varvtalsreglering måste du skaffa en fläktkontroller av typen spänningsreglering eller PWM. Observera dock att så mycket långsammare än i läge Low kommer du inte att kunna uppnå ändå; de flesta fläktar stannar på så läga varv. För övrigt är en nackdel med Nexus är också att den har en tråkig tendens att inte starta ibland på 5V heller.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rawa
Heeejgubbs igen nybyggarn behöver hjälp igen!

1. jag sitter nu fast på ljud in från F-panelen som ska sättas i moderkortet (jag vet var) men till frågan ska AC'97 eller HD audio användas och nu när jag har separat ljudkort kommer ljudet från kortet gå via moderkortet ut till F-panelen eller måste jag köpa till någon roligt liten kontakt?

2. Problem två är lite klurigt behövs CD-IN kabeln? och hur tusan ser den ut? letat som en galning efter den men hittar den inte ^^

1. Om du skall använda ett separat ljudkort så lär du väl avaktivera moderkortets eget ljudkort, och använda ljud in på ljudkortet i stället? Ett separat ljudkort leder inte "tillbaks" ljudet till moderkortet, utan allting måste kopplas in på ditt nya ljudkort. Det är inte otroligt att du med ditt nya ljudkort inte kan använda ljudkontakterna på fronten utan en del specialkablar, men det kan du se i dokumentationen till ditt ljudkort.

2. CD-IN behövs inte. Ljudet skickas som en digital bitström över SATA/IDE-kabeln och skickas sedan ut på samma sätt som datorgenererat ljud. Enda undantaget är de CD-spelare som var poppis ett tag, med play/ff/rew-knappar på fronten, och som kunde spela musik utan att datorn hade bootat (du kunde stå i t.ex. BIOS och ändå spela musik), men de har jag inte sett på måååånga år. De krävde CD-IN. När jag tänker efter så kanske andra operativsystem än Windows kräver den också?

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Eriik
Har ett p182 gum metal som jag är mycket nöjd med, verkligen värt sina kronor!

Helt knäpptyst är det, skulle nog aldrig gissa rätt vid ett blindtest, och jag kör fortfarande med tricoolfläktarna. Tog helt enkelt molexkontakten till dem och "vände" på den så den stoppas i åt fel håll. Med lite våld så går det, annars kan man karva lite med en kniv. Då blir det nya high-läget samma som orginal low, kör man då på medium så hörs inte fläktarna längre.

Tempsen är inga problem för mig, har 28/55 grader på cpu. Hårddiskfläkten räcker det att köra på low/5v, den sitter så inkaplsat att den inte hörs ändå.

En fråga bara: Skulle det gå att sätta in en 4in3 modul, som man hittar på tex stacker och ninehundred chassina i 5.25"racket? Skulle vara väldigt bra för mig som har fått slut på hårddiskplatser...

Oklart vad ditt "trick" med molexkontakterna kan ge - redan orginalinkopplingen ger dig 12V, 7V eller 5V, och ditt trick *kan* helt enkelt inte ge några andra spänningar. Troligast lite placeboeffekt, men det skall man ju inte förakta heller!

En 4-in3 går alldeles utmärkt. Själv hade jag redan en Lian-Li så jag använder den även om den inte passar perfekt. Stackermodulen är säkert ett bättre val.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dlp
8800GT är singelslot och har inget eget utblås. Annars var det riktigt najs tips!

Shit, två värmeelement i ett hörn av burken som i vanliga fall har tveksam ventilation - fläkten i bakkant på hårddiskvaggan lär bli ett måste!

Nyckeln till dina temps lär bli hur snabbt du får ut den luften ur lådan. Jag skulle nog försöka få till en lufttunnel (av pappskivor om inte annat) från hårdiskvaggan och dess fläkt, över grafikkorten, och så öppna upp lådan så mycket det bara går i bakkant, inklusive att ta fram Dremeln och göra nya hål. Eller åtminstone ta bort alla bakplåtar från expansionskontakterna.

Jag hade funderingar på ett (obs ett ) 8800 GT själv, men om den inte har utblås...

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Warpony
Till min kommande dator tänkte jag köpa ett P182 case, men jag har ett par frågor (några av dem väldigt basic, så börja inte svära )

Rigen, de delar som är relevanta för frågorna, består av:

Asus P5N32-E SLI 680i
Thermalright 120 extreme
2 x 8800 GT SLI

Frågor:

1. De två övre fläktarna, kan de lätt ställas om för utblås/insug? (eller vänder man helt enkelt bara på dem manuellt?) Vad är grundinställningen? (detta har nämligen sett ut att variera från recension till recension jag läst)

2. Moderkort + kylare... Förstått att det passar, men min fråga är om det både går att sätta kylaren vågrätt och lodrätt? (Kanske en fråga som lämpar sig mer i annat forum, men då följdfrågan rör fläktarna i chassit får det bli här.)

3. Helt okunnig om vindtunnlar osv som jag är har jag ändå tänkt/planerat följande: Kylaren lodrätt, flänsfläkt på höger sida (mot HD-racksen), blåsandes till vänster (så klart.)

Det verkar då logiskt att köra den bakre fläkten som utblås, och sen topp fläkten som insug. Eller? Båda som utblås?

4. Med två 8800GT i SLI, kommer det bli värmeproblem för grafikkorten? Funderar på att ta bort mitten HD-racket (har ändå bara 1 HD som jag planerat nu som ska sitta i botten racket) och istället köra en insugs fläkt där. Kommer det ge något märkbart bättre resultat?

Tacksam för svar.

1. Du vänder på fläktarna för att ändra rotationsriktning, bägge kommer orginal som utblås ur lådan. Du skulle i teorin kunna ändra riktning genom att kasta om polariteten, men på grund av bladens form skulle det bli en riktigt ineffektiv fläkt.

2. Ingen aning, det har med moderkortet att göra, det går bra för lådans del i alla fall.

3. Fundera på att byta ut kylaren mot en Thermalright HR-01 i stället. Marginellt sämre kylning och en fläkt mindre (drivs av chassifläkten via en medföljande tunnel till fläkten i bakkant). Du kan då byta ut fläkten mot t.ex. en Nexus och driva den med CPU_FAN på moderkortet. Eftersom dina grafikkort evakuerar luften ut lådan så räcker det med detta för evakuering och du kan ta bort fläkten på ovansidan, kanske till och med blockera hålet. Summa summarum: två färre fläktar än annars.

Att ha den ena som insug och den andra som utblås är ingen bra idé, då kommer de bara att blåsa luft från den ena fläkten till den andra, speciellt utan tunnel mellan CPU och bakkantsfläkt. Det kan endast motiveras i mycket speciella fall, med lufttunnlar över moderkortet o dyl.

4. Ja, det säger alla som har provat i alla fall. Annars kanske det räcker med att modda filter/insug på det sätt som beskrivs tidigare i denna tråd.

Häftig burk du kommer att få, skulle själv vilja ha nåt sånt till Bioshock i 1920x1080...

/ Peter

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dlp
Jag kommer inte ha en massa diskar att kyla, 1 max 2. Kanske kör med den uppe då så slipper man en extra fläkt nere.

Många kör med en eller två diskar där nere utan annan fläkt än den i nätagget. Om du bara har temperatursensor på diskarna så skulle jag prova i alla fall.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ATL
Vilken Hdd bur är bäst att använda i p182b. Det känns ju som det blir snyggare och mindre trassel med den undre!

Hur är det för en hårddisk att stå på högkant? Påverkas livslängd och prestanda?

Skriv gärna vilken bur ni använder!

Du kommer säkert att få olika svar på det här, men personligen tycker jag att om du inte håller med om teorin att ha separat kammare för hårddisk+nätagg så skall du kanske fundera på ett annat chassi? Det är liksom grundtanken med hela P18x, även om det förstås har andra bra egenskaper också.

Hårddiskarna påverkas inte alls av att stå på högkant, varken vad gäller livslängd eller prestanda. Högkant kanske möjligtvis kan vara att föredra i en fläktlös omgivning då det låter varmluften stiga uppåt enklare, men det är irrelevant i en P18x med fläktar.

I undre kammaren är det mer bökigt att jobba med montering+kabeldragning.

Luftflödet i övre kammaren kan möjligtvis vara lite större (beroende på fläktbestyckning), vilket skulle kunna ge något bättre kylning. Men i stället försämrar du då kylningen av CPU/moderkort/grafikkort eftersom de kyls av varmluft från hårddiskarna i stället för kalluft utifrån.

Jag skulle solklart välja nedre kammaren. Min egen nuvarande P182 har diskar överallt, och de andra jag har byggt har haft två diskar i undre kammaren.

Av peterhjalmarsson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Swebreeze
Men det där är en artikel från Maj...

Som jag läst verkar det otydligt nu om inte enda skillnaden är färgen. Speciellt när priset är det samma.

Fast det känns som om jag aldrig kommer att få svar på det utan att packa upp båda två.

Förresten vad säger intenetbutikerna om man har öppnat kartongerna för att kolla varan? Tänkte isf kunde man kolla upp det och sen skicka tillbaka den man inte vill ha...

Alla som uttalat sig på forum de senaste tiden har sagt att de P180 de beställt och fått är samma som P182 bortsett från färgen. Så länge du inte får en P180 som har legat på lager länge så är det alltså samma.

P180 är silver, P180B är svart, P182 är "Gun Metal" vilket är mer gråbrunaktigt (mycket snyggt), P182 Special Edition har sidoplåtar+front+topp i metall som slipats så att det är som en spegel+chassit har en bättre svart lackning+det finns en "snakelight"+det kommer med en putsduk till de blanka sidorna!

Webhallens officiella policy är att de inte tar tillbaks öppnade förpackningar om man inte kommit överens om det i förväg. I praktiken har det aldrig varit ett problem för mig om man är snäll och trevlig. Och om det P180 som du får inte har de senaste finesserna (som de beskrivs på Antecs och webhallens hemsidor) så är det orsak nog att du konsumenträttsligt skall få lämna tillbaks det.