Inlägg

Inlägg som peterhjalmarsson har skrivit i forumet
Av peterhjalmarsson
Skrivet av Printscreen:

Ja, det är regeringens jobb. Men det ligger i Apples intresse att skänka bort enklare M1 macbooks till studenter. Om du får kidsen att bli vana med din produkt kommer dom fortsätta med den sen i vuxenlivet.

Google gör samma sak, dom skänker bort (eller ger skarpa rabatter på) chromebooks, så att barnen blir vana vid deras ekosystem.

Allt för att bryta Microsofts monopol på marknaden. En miljard Windows10-installationer skojar man inte bort när det kommer till marknadsdominans.

Apple har ju förresten alltid varit långt framme när det gäller skolgrejer. Minns någon när de sålde Ipad2 lååååångt in efter EOL till just skolor på spottstyvrar?

Att skänka/sälja billigt datorer är långt ifrån samma sak som att bygga infrastruktur. Nå, de bör vara glada; i Sverige bygger staten infrastruktur specifikt åt nya datacenter, skattebefriar deras elförbrukning, och allt för projekt som ger minimalt med sysselsättning och skatteintäkter.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av CrazyDriver:

Tänk att Apple har så enormt mycket pengar. Ändå när jag vill byta in min helt fungerande Apple Macbook Pro eller iMac av äldre modell så får man blankt. Nej tack, du får inte en krona för den där fina maskinen, men vi skrotar den gärna åt dig helt gratis.

Det finns en väl etablerad begagnatmarknad där du kan sälja den själv. Riktigt bra andrahandspriser också, även om jag är säker på att det håller på att ändras med M1-macarnas inträde

Av peterhjalmarsson
Skrivet av 0utsider:

Om du läser på deras hemsida här så är d precis det de har gjort.

Nja, inte direkt. Ett BPM-verktyg är mer som en plattform som man kan bygga en applikation i. Det är inte en färdig applikation som man kan anpassa utan man bygger helt nytt. Lite beroende på system så kan man oftast heller inte koda i systemet utan BPM-system är framför allt till för att modellera processflöden och designa affärsregler, som i sin tur implementeras på andra sätt. Det finns definitivt BPMS där man kan köra de designade flödena också, men a) prestanda suger, och b) funktionalitet saknas så man måste ändå utveckla programvara vid sidan av för vissa funktioner, och då ska de integreras.

BPMS har definitivt sin plats, men det låter som en dålig idé att använda det för ett sådant här system.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Charon242:

Nvidia's referenskort säljs inte längre och eftermarknadskort kommer alltid ha en större prislapp. Du får nog vara beredd på att betala mer om du skall ha ett 3070. 3060 kommer släppas snart, men med betydligt mindre prestanda dock mer minne så kanske är intressant för videoredigering.

Tack så mycket för att du fick mig att tänka utanför boxen. Även om vanliga 3060 nog inte är något för mig (12 GB behövs egentligen bara för 8K i videoredigering och då räcker inte prestanda i alla fall) så fick det mig att kolla på 3060Ti och jag hittade det här:
"Overall, the new NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti is a very solid card for Premiere Pro and in some cases can be up to 41% faster than the AMD Radeon 5700 XT. That puts it about on par with the significantly more expensive AMD Radeon 6800, and only a small 5% slower than the NVIDIA RTX 3070. This makes it an excellent option for Premiere Pro users that are operating on a limited budget."

3060Ti kan nog vara något för mig. Kanske kan avhålla mig från alltför mycket spelande också.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av aragon:

så är det förutom att jag kör bas scener i vera, (eller gjorde just nu testar jag zwave.me, razberry) Jo när jag började med hemautomation så ville jag med ha allt i samma kontroller, det tog ett tag innan man insåg att det bara var att lägga ner, problemet med att försöka ha allt i samma enhet är att det inte brukar gå att få det stabilt eller snabbt när man försöker göra det, åtminstone inte på stora nät. Tänk bara på hur jäkla många förfrågningar som sker varje sekund på zwave nätverk, det kräver rätt bra hårdvara för att den ska fixa det plus lösa scener och triggers, för att inte tala om avsaknaden av tjänster som närmast alla hubbar saknar, dvs stöd för bilar,gräsklippare,sprinkers,tracking system,musik, värmeanlägning, visst dom flesta hubbar har visst stöd för detta men långt ifrån det stöd du får i HA.
HA implementerar zwave.js nu men talar man med zwave.me vilket js ska anslutas mot så ser dom det som samma återvändsgata som openzwave är, zwave.me släpper dock sin egen integration när som.
Har du inte testat HA än rekommenderar jag dig absolut att ta en titt på det, inte bara för för scener utan för att integrera allt som qloud tjänster och andra protokoll som homey saknar, att börja med ha idag är super simpelt jämfört med för bara ett år sedan.

Jo, jag har testat HA, och bodde jag ensam är det definitivt det jag skulle gå på - det är kul att fixa och dona tills man får till det perfekt. Jag började med X10 för 15 år sedan och har testat fler olika enheter och protokoll sedan dess. Men eftersom min fru konstigt nog insisterar på att ha något som fungerar 100% av tiden så vill jag ha något som är mer av en "burk som bara funkar" så jag får nog ta och lägga min "pularvilja" på annat i hemmet än just belysningen kanske...

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Paw:

Tiden för vettiga priser är borta med vinden. Du kommer tyvärr inte hitta något kort för normala priser inom den närmaste månaderna i alla fall.

Mvh Paw

Jag inser och förstår att priserna är höga för leverans just nu. Det låter inte helt orimligt att någon återförsäljare ska ha kort till rimliga priser men som inte är i lager nu. Jag kan ju vänta.

Att priset för en mycket efterfrågad bristvara med leverans i morgon och leverans om 3 månader ska vara det samma låter ju bara konstigt. Men det kanske är så?

Av peterhjalmarsson
Skrivet av aragon:

Så är det absolut, innan man lärde sig att ta det lungt vid includering kunde det var väldigt struligt. Vera rensar ut enheter som inte konfigurerats korrekt MEN vissa enheter ser man inte om man inte går in i Altui appen på vera, vilket är skumt. fördelen med Altui är att har man enheter som inte stöds är den guld värd för där kan man manuellt konfigurera enheter på ett relativt enkelt sätt så dom blir kompatibla.
nej jag har ingen lista, jag brukar tjata med en tekniker på vera samt kolla med qubino supporten om jag är osäker på en enhet, men kollar du tex m.nu så har dom en kompatibilitetslista dock är den inte jätte aktuell då vera fått stöd för fler enheter som dom markerat som ej kompatibla. dock är dina DIN monterade enheter med, jag kör närmast uteslutande olika qubino puckar i olika utföranden för strömmatade enheter den enda som varit ett problem är termostat 2 fast där är det som sagt qubino som råkat strula med firmware men arbetar på det.

Nja saken med vera är att man ska inte köra massa appar på den eller köra kameror mot den, som regel kör jag bara "bas scener" på vera som triggas av olika större scener från ha detta gäller framför allt på stora nät det man har mycket trafik. Vera utför kommandon otroligt mycket snabbare via ha än deras egna interface, problemet med deras interface är att det är väldigt segt och uppdaterar inte händelser särskilt fort.
Alla andra kontrollers jag testat har det motsatta problemet, dvs man har en fördröjning via HA eller inte skickar kommandona rätt, jag undrar dock om jag inte ska testa hc3 igen tänker att det har gått ett tag och måste blivit bättre, nackdelen är att den bara är z-wave 5

Sista 2 veckorna nu när jag varit borta från vera börjar man inse just hur jäklar snabb/stabil den var, nu kommer dock snart zwave.me med sina nya prylar men jag har väldigt svårt att se att detta ska lösa problemet med att själva zway op är instabilt, förhoppningsvis löser dock det responsen på z-wave

Ok, jag tror vi har helt olika use-case här: det låter som att du använder Vera i princip bara som en avancerad "sändare/mottagare" med logiken i HA, medan jag vill ha en integrerad lösning.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av JonasT:

Ryzen 7 3800X har ingen integrerad grafik så det skulle dessvärre inte fungera.

Hoppsan! Är det så med alla Ryzen 3-serie, att man måste ha en GPU för att ens få bild på skärmen? Samma med 5-serien?

Av peterhjalmarsson

Jag är ute efter ett vettigt 3070 till vettigt pris med leverans inom låt oss säga 2-3 mån. Någon som kan rekommendera en bra beställning att göra?

  • Jag är inte intresserad av överklockning, ska ha det för videoredigering och inte spelande, så de där sista frame/sek är inte viktigt.

  • Tysta fläktar däremot - kortet kommer att sitta i en dator i ett rum där vi gör inspelningar. Jag gillar referenskortet för hur det ger ett bra luftflöde/effektiv kylning i hela lådan, så en liknande kylningslösning är bra.

Om någon vill övertala mig till att ta något annat än 3070 så får du gärna göra det. Jag utsåg det till min "sweet spot", men det var en bit före jul, och baserat på priserna på nVidias referenskort. Det har ju hänt en del sedan dess.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av aragon:

Vera stödjer alla qubino vad jag vet, förutom thermostat 2 men det handlade om att qubino råkat göra ett fel vid integrationen, dom har korrigerat detta och kör nu tester, lite tråkigt för dom dock som köpte thermostat 2 innan firmware är fixad dock.
det går ta sig runt genom att ställa in enheten manuellt via en annan kontroller tex domoticz och en usb pinne.

99% av det negativa du hör om vera handlar om handhavande fel, vera är definitivt den kontrollen som är absolut snabbaste och stabilaste på stora nätverk jag testat OM den ställs in rätt. (om den styrs av HA) talar vi om nätverk under 20-40 z-wave enheter då fixar nästan vilken kontroller som detta någorlunda.
När det gäller vera är det 2 stora fel användare gör, 1 dom inser inte att polling ska vara av då den inte användas för z-wave plus, 2: dom stressar vid includering och skapar ghost enhter som orsakar mycket problem då kontrollen tror att den har enhter som den kan mesh med som inte finns.
Vera släpper när som en ny firmware som ska ta bort mycket av veras egna zwave settings då dom nu inte är aktuella med zwave plus enheter längre.
Jag kör just nu tester med razberry och rpi4, med ett par hundra noder och efter en hel del strul är det någorlunda stabilt nu efter haft ett hel del problem när jag var runt 100 enheter, den kan styra enskilda enheter någorlunda kvickt men inte flera samtidigt, jag talade med utvecklaren förra veckan, dom släpper, ny mjukvara ny kontroller och en ny integration när som, så jag kommer invänta dessa och köra tester med. funkar det inte bättre kommer jag definitivt gå över till vera igen

Vera är ju inte precis ensamma om att ha problem med ghost-enheter vid inkludering. Själv springer jag ut till kattvinden i regnet/snön/whatever för att konfigurera om enheterna som sitter där, så jag kan förstå de som vill ta genvägar ibland.

Men förstås slarvade jag också första gången... Hubitats funktion för att "städa upp" och bygga om mesh-nätverket automatiskt fungerade dock bra den gången i alla fall (även om det tog en halvtimme att köra).

"stabilaste [...] (om den styrs av HA)" - menar du att det krävs en integration med HA för att den ska vara stabil?

[Edit: Qubino-stöd: har du en kompatibilitetslista? För Qubino är inte med alls på deras egen lista. https://getvera.com/search#productLists]

Av peterhjalmarsson
Skrivet av aragon:

talar vi stabilitet tycker jag hubitat var rent katastrof, jag körde c7 under någon vecka för att se om den skulle kunna ersätta min vera plus jag körde då, fördelen med hubitat mot homey är ju att den går integrera med homeassistant och har 700chippet. Man släppte en ny mjukvara till c7 efter jag skickat tillbaka den, polaren köpte då c7 men insåg att det var inte löst och returnerade sin med. i skrivande stund vågar jag inte säga hur stabil den är, för mig ballade den ur med ett par dussin enheter till den grad att den inte svara alls på kommandon och började starta om sig. väntar du ett par månader kommer både zwave.me med ny modul (skulle kommit innan årsskiftet) Ezlo kommer med nya plus och secure. Aeotech släpper sin nya zwave 7 pinne osv. så vänta till nästa kvartal så ska det komma rätt intressanta kontrollers.

Det är precis tvärtom mot min erfarenhet, med en C5 visserligen. Superstabil, bort sett från de osupportade Qubino DIN-dimmers som jag tyvärr har ett tjugotal av :-(, som gav ungefär de symptom du pratar om, i mitt fall orsakat av en minnesläcka.

Arkitekturen verkar inte vara 100%, eftersom en buggig driver tydligen kan få minnesläcka och ta ned hela systemet.
Nu har Qubino och Hubitat jobbat i sex månader (det var då jag fick sitta som mellanhand och övertala dem att skicka sina prylar till varandra) på specifika drivrutiner, så jag räknar med att de är klara, och vilken dag som helst ska jag ta fram Hubitaten igen, uppdatera den och börja överflyttningen av allt från den ¤#%&% Smarththings som jag var tvungen att panikköpa för att alls kunna sätta av/på ljuset här hemma.

* Zwave.me är säkert bra på flera sätt, men jag vill försöka undvika hemmabyggen pga WAF.
* Ezlo/Vera har inte Qubino alls på sin kompatibilitetslista, och jag har hört alldeles för mycket dåligt om Vera för att vara sugen.
Det är inte lätt det här...

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Jojkenstein:

Kan man använda ett vanligt externt batteripack med USB-C för att ladda upp datorn?

Om batteripacket stödjer PD (Power Delivery).

Av peterhjalmarsson

Lite jämförelse med Hubitat hade suttit fint.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Kaleid:

Japp, men samtidigt även svårare att få tag på i Sverige, tyvärr för Scythe gör några av marknadens bästa fläktar.
Men det finns andra val, t.ex. Be Quiet! Shadow Rock 3 som kompisen har. Den är lite mer Ninja 2 stil.

Ja Scythe hittar verkligen fullträffar ibland - just nu är det Fuma 2 som lockar mest. Ser fram emot att det blir lite grafikkort tillgängliga så jag kan bygga en ny burk med den kylaren. Fast det är klart, det är väl bästa tt beställa den från staterna redan nu för här i Sverige är den ju galet dyr.

Av peterhjalmarsson

Thunderbolt 3 chassi för grafikkort

Jag behöver mer GPU-kraft, främst för videoredigering (men kanske även lite gaming) till min XPS-15 9560 (tre år gammal). Vad skulle vara ett bra externt Thunderbolt 3-chassi? Det enda jag känner till är Razer Core X. Att det är tyst kommer att vara en hög prioritet, snarare än att det är litet. Jag skulle t.o.m. kunna tänka mig ett Thunderbolt (USB-C-kontakt) till PCI E-adapterkort och montera det i ett chassi med gott om plats för tyst kylning, om det finns sådana kort.

En annan fundering är att min laptop bara har 2 st PCI-E kanaler i Thunderbolt/USB-C-kontakten. Hur mycket av ett hinder kommer det att vara - speciellt för videoredigering? Är det i så fall alls någon idé att ha ett speciellt kraftfullt grafikkort (typ 3070 har jag tänkt på), eller kommer det bara att sitta oanvänt? Jag kan ändå tänka mig att gå den vägen, för mitt nuvarande 1050 som sitter i datorn har kylningsproblem (jag har satt på ny kylpasta, och fläkten går som den ska) och blir snabbt överhettad, så även ett långsamt externt kort är bättre än det jag har nu, om inte de 2 PCI E-kanalerna hindrar för mycket.

Jag har antagligen möjlighet att få en ny laptop om det behövs. Vad ska jag i så fall välja [slightly OT, jag vet...] för laptop som har tillräckligt många PCI E-kanaler?

Av peterhjalmarsson

Ingen "normal" (=ja, det finns undantag) kontorsanvändare vill väl ha trådlösa enheter? Speciellt inte med de alltmer populära dropin-platserna.

Av peterhjalmarsson

Jag var supportchef för Amiga i Sverige på den tiden. Ofta ett extremt frustrerande jobb att sitta på insidan och se alla märkliga beslut som togs, och för den delen inte togs.

Av peterhjalmarsson

Nån som har något att säga om Electrolux Well P7 (WP71-265WT)? Den är snygg, och idén med utflödet låter helt rätt. Filterlösningen ser vettig ut också - viktigt för oss allergiker.

(Haka inte upp er på betyget på E-lux sajt, det är personer som fått helt döda maskiner vid leverans, och några som klagar på fönsterkittet som drar ned genomsnittsbetyget.)

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Ricerunner:

Med tanke på att OLED är rätt så genomskinligt bakifrån så kan man tycka att en kamera integrerad bakom skärmen borde vara möjligt ganska snart, om än med aningen minskad bildkvalité.

En enkel 27" FullHD @60Hz med en kamera i mitten hade förmodligen gjort zoommöten så otroligt mycket personligare.

Prova https://www.youtube.com/watch?v=2AecAXinars&t=146s

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Laxpudding:

@peterhjalmarsson: Har ingen aning om hur eller vad råd&rön jobbar med testerna idag. För flera år sedan var jag i kontakt med dem för det var så otroligt märkliga tester och förslag på inställningar. Till exempel att en 50-tums Panasonic ST50-plasma, kunde få betyg 4/10 i bildkvalitet där bildinställningen föreslog "normal"-läget med ljus på +20 vilket ger extremt gråblaskigt urvattnad bild och blå bild. Vilket förklarar varför man kunde sätta så lågt betyg på en av dåtidens mest erkända modeller. 42-tummaren av en annan Panasonic Plasma kunde i sin tur få högre betyg och hade andra förslag på inställningar, trots att det är närmast identisk bild mellan modellerna.

Då framgick det att råd&rön tog sina tester från någon tysk konsumentorganisation. Jag konstaterade att det inte stod rätt till med metodiken där men inget hände. Lämnade det därhän eftersom man kan få tillgång till mer kvalificerade tester genom nätet. Har ingen aning om hur det fungerar idag på råd&rön.

Vill du jämföra reflexfilter så har du exempel på rtings som är bra för den här typen av jämförelser, till exempel Samsung Q90R mot LG OLED C9: https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q90r-vs-lg-c9...

Kolla under "Reflections" så ser du vilka kompromisser som görs. Här jämfört med Samsuns enklare modell i RU7-serien: https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q90r-vs-samsu...

Tack för lästipsen - det gav kött på benen!