Inlägg

Inlägg som peterhjalmarsson har skrivit i forumet
Av peterhjalmarsson

Paneler till HP bildskärmar - hur kan man hitta dem?

Jag köpte en HP S340C bildskärm (34", kurvad, USB-C-laddning, svindyr) i höstas, och har haft en olycka med en gamepad som träffade skärmen i hög hastighet. Jag har även ett extra exemplar som tappat belysningen över delar av skärmen - den har jag kvar efter ett garantiärende när jag fick en ny skärm.

HP i Sverige vägrar överhuvudtaget att befatta sig med den, och den verkstad jag varit i kontakt med säger att de inte kan få tag på någon reservpanel. Nån som vet hur man kan få tag på paneler till HP-skärmar?

Av peterhjalmarsson
Skrivet av serverfel:

Ja. Pc-kompatibla va den bättre produkten. Det fattar ju vem som helst. Den slog ut Atari och Acorn och nästan Apple med. Men låt oss leka med tanken att folk börjar utveckla spel till ARM på riktigt. Som tex med switch. Då kommer saker röra på sig. För det är ju trots allt spelen som driver saker frammåt.

Sen kan ett bra grafikkort göra rätt så mycket, och därmed avlösa cpun. Galet som det låter, så tror jag ändå att vi kan vara där redan om typ 5 år.

Men den som lever får se. Spännande tider.

Nej, PC-kompatibla var inte den bättre produkten. Det som gjorde att de "vann" var (bristen på) licenshanteringen, där alla från dag 1 kunde göra kopior. Och de slog ut Apple också - Apple hade inte funnits kvar om det inte vore för Microsofts investering.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Ownage:

Detta blir otroligt intressant. Jag hatar vikt när det gäller laptops och med denna krympning på 30% så kommer nog en del viktbesparingar kunna göras genom att göra laptopsen tunnare. Vi kanske får 13" laptops på 800-1000gram? Jag sitter på en surface pro 4 nu som väger 1,1kg med tangentbord men detta tangentbord är inte lika bra som ett vanligt laptoptangentbord. En 13" laptop under 1kg, 10h batteritid med vanligt tangentbord och inte ett surface tangentbord vore riktigt frestande även om min surface duger för stunden. Min surface pro 4 har en batteritid på 3.5-4h.

Jag skriver detta på en 13" som väger 900 gr. Fungerar helt ok trots att den är tre(?) år gammal. Vad det är? En Vaio Pro.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Ragnvlad:

Det jag vänder mig emot att ha skärmen ovanpå ett chassi, när man som jag, redan har skärmen max nedsänkt mot bordet. Antar att jag knappast är ensam om det? Kan inte vara majoriteten som vill ha skärmen sitta så pass högt? Ungefär lika idiotiskt som när man kommer hem till folk och de minsann har monterat upp tv:n på väggen på en och en halv meters höjd.

Inget chassi är byggt för "alla". Det här chassit är än mindre till för alla utan lär ha en ganska liten kundgrupp. Det borde inte vara så svårt att förstå?

Av peterhjalmarsson
Skrivet av IceDread:

Du ser kanten runt höljet där i fronten, ser ju ut som något misslyckat hemmabygge.

Jag tycker det är ett elegant sätt att lösa luftinsuget på.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Findecanor:

När det begav sig brukade man kalla de tunna liggande desktoplådorna för "pizzabox".

Förutom Amiga 1000 så fanns det också datorer och terminaler med inbyggd CRT-skärm där skärmen stack ut en bit högre upp så att man kunde skjuta in de stora tangentborden i alla fall en liten bit under skärmen.
Apple Lisa är ett exempel.

Pizzaboxarna fick väl sitt namn från Sun Sparcstation 1? Eller fanns det den formfaktorn innan?

Jo, Lisa är ett exempel på indragen skärmförvaring. Det var inte bara mjukvaran som Apple snodde från andra (Xerox) utan även hårdvarudesignen snodde man rakt av. Det första exemplet jag kan komma ihåg är VT100-terminalerna från DEC, men det kanske fanns tidigare exempel?

https://smist08.files.wordpress.com/2014/01/vt100.jpg

Och Amiga 1000 var väl det första exemplet på ett riktigt keyboard garage tror jag?

Av peterhjalmarsson
Skrivet av RHWarrior:

Fan, Peter H. hann före... jag tänkte osökt på denna gamla burk:

http://oldcomputers.net/pics/c128d.jpg

Skrivet av Axelander23:

Wow! Riktigt snyggt. Trodde inte att det gick att göra så snygga skrivbordsdatorer. Tänker tillbaka på dessa:
http://images.quebarato.com.co/T440x/computadora+ibm+netvista+pentium+iii+933ghz+512mb+40gb+monitor+bogota,+d.c.+bogota,+d.c.+colombia__7271C_1.jpg

Synd att den är så himla dyr.

Skrivet av Alpha77:

Fick också direkt känslan från dom gamla datorerna som skulle ligga på skrivbordet.. IBM 386 eller vad det nu var.
Mode går väl i cirklar kanske

Vad ni missar helt med era C128D och PC-häckar är att Amiga 1000 precis som Taku hade utrymme under datorn för tangentbordet, eller keyboard garage som vi sa på den tiden. Liggande desktoplådor finns det massvis av (även om de brukar heta HTPC-lådor) - det som är "nytt" med Taku är utrymmet under den.

Av peterhjalmarsson

Man kanske skulle bygga PC i sin gamla Amiga 1000? I stället för att köpa en modern kopia då.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/d7/6f/bf/d76fbf800e5b1...

Av peterhjalmarsson
Skrivet av mrpijey:

Ja det är ju klart att de vibrerar (litet eller mycket) när de roterar... är disken avstängd och skivorna inte snurrar så är det inte mycket som kan vibrera eller göra ljud... just sayin' :).

Det är klart. Men det är inte normalt att diskarna vibrerar så mycket när de bara är i idle. Speciellt orolig blir man när en av sex är lika tysta som mina gamla 4TB RED och de andra fem vibrerar MYCKET mer.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Dr.Mabuse:

@peterhjalmarsson: Jag har 4 st.2TB RED i min NAS där en eller flera låter som en fläkt med skuret lager... placerad på vinden så den stör trots allt inte. Men då är jag inte ensam i alla fall. Lite förvånad ändå då mina Green var, bildligt talat, knäpptysta och rent mekaniskt är väl dessa i stort identiska med Red?

Ja, jag är mycket negativt överraskad. Speciellt som de fått så mycket positiva kommentarer på SPCR:s forum. Och mina 8(?) 4TB är så tysta. Och att en av sex är tyst och de andra inte gör mig orolig för datasäkerheten. Och jag har ändå köpt dem under flera veckor från olika leverantörer för att få dem från olika batcher.

Skickades från m.sweclockers.com

Av peterhjalmarsson

Angående vibrationerna så undrar jag vilken WD Red du jämfört med? Mina äldre 4TB WD Red är underbart tysta, men 5 av 6 av mina nya WD Red 8TB vibrerar mycket bara när de roterar. Även vid sökning är de relativt högljudda, men det var jag förvarnad om. Det är vibrationen vid idle som är irriterande.

Tyvärr upptäckte jag inte detta förrän jag redan byggt mitt array och börjat fylla det med data, annars hade jag returnerat diskarna.

Så det är inte bara Seagate som vibrerar - jämför med WD Red i samma storlek så är det inte säkert att de är bättre.

Av peterhjalmarsson

Intressant konstruktion. Men undrar varför de valde att göra den sämre genom att använda de integrerade vattenkylningarna? De har ju ändå kontroll över placeringen på GPU och CPU och avstånde är korta, så de hade fått en bättre kylning till lägre pris med heatpipes.

Är det kanske så att de hoppas på att de tilltänkta köparna inte har koll?

Av peterhjalmarsson

Partitionering av STOR diskarea - bästa lösningen?

Jag har ett RAID-kort (LSI MegaRAID) som "leverar" en diskyta till systemet på i runda slängar 30TB (hårdvaran bakom är ett antal diskar i RAID5, men det är egentligen ointressant). Jag vill gärna att det ska synas som en enda disk för operativsystemet, helt enkelt för att några av de verktyg som jag använder för att hantera min samling av videofilm (fråga inte mer) fungerar bäst om alla filmer ligger på samma enhetsbokstav.

I RAID-programvaran sätter man upp något som kallas "Virtual Drives" - något som operativsystemet (Win 2016 Server) i sin tur ser som hårddiskar. På dessa virtuella hårddiskar sätter man i sin tur upp ett antal partitioner.

Jag skulle kunna sätta upp det som en enda virtuell drive på 30TB, och en enda partition på 30TB. MEN jag är rädd för att ett sådant system ska bli "ömtåligt" (non-resilient) - tänka bara vilken tid det ska ta att köra chkdsk! På mitt tidigare system har jag en 16TB partition (det var max på den tiden), och det känns inte helt stabilt jämt.

Finns det något bättre sätt att sätta upp det på? Flera virtuella hårddiskar? Som sedan slås samman till en lagringsyta i Disk Manager i Windows? Vinner jag något på det (typ kan Windows felsöka en virtuell disk åt gången?)? Eller finns det ett ännu bättre sätt att sätta upp systemet?

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Dr.Mabuse:

[...] leder till konklusionen att...?

... du är en besserwisser som inte klarar av att ha fel?

Skickades från m.sweclockers.com

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Dr.Mabuse:

NAS:ar har alltid varit multifunktionella, per definition. Det som skiljer en NAS från en server är i princip avsaknaden av KVM (för det mesta). Inte riktigt samma sak som att inte veta vad man ska kalla en tjänstefördelare för. Men det är mina ¢2.

Vi som har varit med ett tag kommer ihåg när alla Network Attached Storage var just det och inget annat, så det du säger är inte sant. Långtifrån alla servrar har KVM också.

Definitionen på en NAS idag verkar vara att den är en server med tillverkarspecifikt operativsystem. Medan det mer generella begreppet server kan man köra med en större variation på OS. Men det stämmer inte heller helt eftersom dyrare servrar också bara kan köra ett OS, och ändå marknadsförs som en server. Det finns nog helt enkelt ingen perfekt distinktion mellan dem, men om man har en KVM eller inte låter som en ganska dålig skiljelinje IMO.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Segas:

Alla kör ju med "lägsta prisgaranti", så det kvittar vilken av storkedjorna man besöker. Finns hundratals identiska varor som har....identiska priser. Samma värdelösa support, kundtjänst och personal. Tror ingen kommer att sakna någon av de stora kedjorna som förvaltas av konkurrenterna eller försvinner helt och hållet.

Det är på grund av de s.k. "lägsta pris"-garantierna som varuhusen ofta har sin egen variant av t.ex. en TV-modell. Ta Lg:s 10.000-kr-modell som exempel. Den finns i (har jag för mig) åtta olika varianter, som ofta skiljer sig mellan mörkgrå eller ljusgrå bottenlist. Eller svart eller gtå baksida. Men de har olika artikelnummer, och varje kedja har ensamrätt på "sin" modell. Därför är lägsta pris-"garantierna" ofta värdelösa.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Akerhage:

Jag vill ha detta, har en 75" 4K Samsung (KS8005) TV och såg att Dreamscreen inte stödde 4K?

Sen har jag ju bara Netflix, Viaplay, Amazon direkt via apparna i TVn samt Plex för att kolla på film. Kommer detta inte fungera då? Utan jag måste spela upp film från en källa med HDMI? (Ex PS4?)

Riktigt, du måste köra via en HDMI-källa.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Nisse977:

Ja nVidia Shield är bra på mycket, men ersätta en NAS gör den inte mer än agera Plexserver då Har en NAS för typ 6-7000kr som tar hand om all lagringsdata i mitt hem från alla datorer och mobila enheter, Plex server mm mm. Det är inget jag vill ha en Sheild TV att göra Möjligtvis kunde man använda Shielden som Plexserver om den läser median från NASen, fast då måste också Shielden alltid vara påslagen så man kan komma åt grejerna även när man inte är hemma (reser en del i jobbet). Har inte haft några strul även om NASen fått dela ut till typ 4 enheter samtidigt. Den är duktig på just sådana bitar. Det Shielden skulle kunna göra är att transkoda filmmateral som inte kan spelas upp på en viss enhet, MEN det klarar den bara om programmet är skrivet för det (samma sak gäller NAS-servrar) så har man inte en Intel cpu under huven funkar det inget bra. Alltså du får ingen hårdvarukodning.

Det blir nog en Shield som mediaspelare till TVn, och nice att den kan streama spel från PCn där hemma

Du har förstås rätt - Shielden agerar just Plexserver och inget annat. Lagringen behöver fortfarande i praktiken ligga någon annanstans, i alla fall med rimlig storlek på mediabiblioteket. Fördelen här är att man kan ha en NAS med klen CPU och ha Shield som Plex applikationsserver - Shield gör nämligen transcode i hårdvara. Mer detaljer här.

Själv har jag min lagring på en Windows Server 2016 med massvis med minne och en krallig CPU, så transcoding är inget problem just nu. Men om jag börjar med H265-video så är en ytterligare Shield bara just för den transcodingen en möjlighet i framtiden.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av backfeed:

Någon som har en Shield TV och vet hur ofta det pytsas ut (säkerhets)uppdateringar? Android har länge varit proppfullt med säkerhetshål så om de uppdaterar väldigt sällan är det inte intressant.

Min gen1 får uppdatering ungefär en gång per månad. Jag kollar inte changeloggen så noga, men jag antar att säkerhetspatcharna ligger med.

Skrivet av Nisse977:

Hur är det idag med Shield TV, är dom helt klockrena? Vet att hårdvarumässigt har de varit superbra sen dag 1, men mjukvarumässigt var det sådär i början. Men det är väl alltid så med en ny produkt. Jag är intresserad av att kunna köra Plex app (har Plex Server i NASen), Youtube (1080p 60Hz) och eventuellt kunna streama spel från datorn. Har ett Geforce GTX 970, så det bör väl funka.

Min TV som är från 2012 har hittills fått tjäna som mediaspelare via sin Plex-app och youtube-app i smartTVn, smidigt med att bara han en fjärrkontroll . Men under sista halvåret har det dykt upp fler och fler filmer mm som är i format som TVn inte klarar att spela upp, det handlar oftast om att ljudet är kodat i nått som TVn inte klarar, och då blir det transkoding för NASen, vilket den inte klarar till 100% i filmer med fullHD. Eller så är det H265 komprimering, och det klarar den inte heller.

Har varit intresserad av nVidia Shield TV sen den kom ut på marknaden, men har inte kommit till skott att köpa någon eftersom jag har varit nöjd med TVns inbyggda funktioner. Sen tyckte jag det verkade snålt att de inte skickade med fjärrkontrollen. Men det ser ut som att den följer med om man köper version 2 idag!?

Min Shield 1 är en av de teknikprylar jag är allra mest nöjd med. Den fungerar felfritt med Plex och alla andra Android TV-appar jag kastar på den. Jag ska dock erkänna att jag inte provat med x265-komprimering. Du kan också använda den som Plex-server utan problem, så du kan göra dig av med NAS:en med filmerna - den här är långt mer kraftfull än de flesta konsument-NAS. Om du spelar upp video på en annan Plexenhet som hämtar data från Shield samtidigt som du spelar på Shielden så räcker det inte till alltid, och det kan bli ryck i både spel och film. Däremot klarar den alldeles utmärkt att streama till flera enheter samtidigt som man tittar på den, även om det säkert finns begränsningar där också.

En stor skillnad mot Nexus Player och (framför allt) TV:ns inbyggd gränssnitt är snabbheten - den reagerar blixtsnabbt på alla tryckningar.

Hörlursuttaget i fjärren och spelkontrollerna är en gudagåva om man vill sitta ostörd, och de har alltid fungerat perfekt. Batteritiden blir lidande dock, så ha två stycken (t.ex. en fjärr+ en spelkontroll) så en kan vara på laddning medan du använder den andra, eller skaffa ett portabelt batteri som du ansluter via USB. Jag skulle gå så långt som att säga att om kontrollerna till v2 inte har dessa så skaffa v1 i stället.

Spelutbudet är inte fantastiskt stort, men helt ok. Likaså Play-kanaler. Popcorntime fungerar bra om du skaffar en BT-mus och stänger av strömspar.

Enda nackdelen hittills är uppdateringen till 7.0. Funktionen att Shield:en sätter av och på TV:n och förstärkaren automatiskt när den går in i sömnläge har slutat fungera. Efter att den slagit på förstärkaren fungerar inte volymen på den med mindre än att jag sätter av/på förstärkaren manuellt. Det fungerade utmärkt innan uppdateringen.

Av peterhjalmarsson
Skrivet av Artoodeetoo:

Tack för filerna jag fick skickade till mig privat. Här är resultatet:
Tyvärr gick det inte med dem heller. Windows Server 2016-installationsprogrammet kände igen dem som drivrutiner kompatibla med min hårdvara, men precis som med SATA Preinstall driver blir det bara "no new devices drivers found".

Vad är källan till filerna? Inlägg #7 på den här sidan [hoppsan - länken försvann] beskriver en metod där man kan installera NMVe SSD:n som andra disk i ett system och extrahera filerna från den installationen. Är det en liknande källa? I så fall kan jag bespara mig de timmarna det lilla äventyret skulle ta...

Till slut löste jag det i alla fall (se nedan). När jag efter det började dribbla med resten av drivrutinerna så förstår jag nu varför det inte fungerade att ladda drivrutinerna från disk under installationen: de är antagligen endast signerade för Windows 10, och inte Server 2016.

Men lösningen var, och håll i er, det här är långsökt.

  1. Ställ in BIOS så att Storage Boot Option Control = Legacy och Other PCI Devices = UEFI

  2. Installera från USB-minne (det är mycket möjligt att det gått lika bra med DVD, men jag hade precis skapat en USB-install så jag använde den).

  3. Ha en USB 3 hårddisk inkopplad i en av USB-portarna. Det här är det märkliga - utan den fick jag samma resultat som tidigare, men med den på plats gick allt smärtfritt. Tanken var att jag skulle göra en provinstallation till den i stället, men det behövdes inte - min NVMe SSD kom upp i listan över platser att installera på och det var bara att köra! Det går också bra att köra datorn utan USB3-disken inopplad, det var bara vid installation den behövdes.

Nu återstår "bara" att hitta drivrutiner till allt annat på moderkortet. Intel och Microsoft vill verkligen inte att man ska köra Server 2016 på icke serverhårdvara visar det sig :-(.