Inlägg

Inlägg som SysGhost har skrivit i forumet
Av SysGhost

AMD Ryzen 2400G - CPU säljes efter uppgradering.

Jag har fått en AMD Ryzen 5 2400G, 3.6GHz till övers efter en uppgradering.
Originalkartong samt originalkylare ingår. Kylaren är dessutom oanvänd.

Läs hela annonsen här

Av SysGhost
Skrivet av Napoleongl:

Efter ett par års cykelpendlande i Stockholm på en normal cykel värmer den här historien mitt hjärta lite. Memils är helt vidriga i trafiken!

Jag har även stött på en oroväckande andel mekits.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&art...

De är kanske inte fartdårar, men de vinglar rakt ut i korsningar totalt ovetandes vilket elände de ställer till med. De ser inte ens bussarna och lastbilarna som bokstavligen tvärnitar centimeter från deras sidor.

Av SysGhost

Numret bestäms helt enkelt av i vilken ordning diskarna "upptäcks" av systemet. Där är det många faktorer som spelar in i den processen, varav en del inte går att kontrollera. Om man mot all förmodan lyckats få en ordning som man själv vill ha, så finns inga garantier om att systemet bibehåller den ordningen då andra faktorer kan komma att ändra detekteringsordningen.

Vill du verkligen få det i en ordning du föredrar, så skaffa en SATA/SAS kontroller som har "staggered spinup"-funktionalitet. Anslut alla diskarna till den kontrollern och konfigurera allt via kontrollerns egna konfigurationsmjukvara.

Av SysGhost

Nej! Absolut inte!
Arbetsmail för arbete, och privat mail för ... ja... allt privat.
Dessutom skulle det se konstigt ut om vänner och bekanta fick mail från mitt jobbmail. Är det myndigheter eller bara den där underliga snubben ... vad ... varför... ? Förvirringen skulle nog vara total.

Däremot har det hänt att jag använt privata mailen i jobbsyfte av bekvämlighetsskäl. Dock bara till andra kollegor som redan vet vem jag är.

Av SysGhost

Cyklister som tror att trafikljus inte gäller dem.
Är själv aktiv cyklist. Tror f..nimej att jag är den enda på hela planeten som följer trafikreglerna även när jag sitter på cykeln.

Det var en gång en vacker dag när jag var ute och cycklade. Plötsligt så kommer jag fram till en korsning. Det är rött ljus. Även för cykelfältet som ligger mitt emellan två körfält.
Bakifrån dyker det upp en "proffscyklist" (De där med specialkläder och extremt supertunna cykelhjul och en superextremlätt kolfiberram. Kalaset kostar säker över 50 000, om inte det dubbla)
proffscyklisten blir tämligen superirriterad över att jag står i vägen och demonstrativt pressar sig förbi mig. Fnyser åt mig, kastar iväg några förolämpningar om min amatörutstyrsel. Fortsätter sedan i hög hastighet rakt ut i korsningen trots att det är rött ljus.
Tro f...n att karma triggade direkt. Snubben blir påkörd av en SL-buss. Föraren av SL-bussen tvärnitar så hård det går som i sin tur får flera buss-passagerare att ramla omkull och rasa ur sina säten.
Proffscycklisten klarade sig relativt okej trots omständigheterna. Några skrapsår, blåmärken och en totalt söndertrashad cyckel som ligger manglad under bussen.

Kontentan av storyn är att ju "proffsigare" man är som cyklist, desto mindre verkar man behöva bry sig om trafikreglerna.

Av SysGhost

Man undrar om dessa säkerhetsfunktioner bara är ett försök av Intel att marknadsföra spectre-patchar, meltdown-patchar med flera andra säkerhetspatchar till att se ut bättre ut under "annat smink".
*hmmm*
Tål att undersökas... -.-

Av SysGhost

Det är inte helt omöjligt att få "burn in" på de flesta typer av flatpaneler. Den typen som lider mest av detta är OLED (Organic LED), men fenomenet förekkommer även på andra paneltyper såsom VA, TN och IPS. Dock inte lika synligt och/eller tydligt.

Många gånger kan man avhjälpa det genom att "motionera" delen av skärmen som lider av inbränningen.

Låt skärmen få arbeta med den här videon i fullskärmsläge (hela videon. Ta en rast/promenad medans, eller låt gå under natten)
https://www.youtube.com/watch?v=wYtEQn1JqOI

För att motarbeta fenomenet, visa inte samma statiska bild i flera timmar oavbrutet. Variera bilden så mycket det går.

Av SysGhost

Det har hänt mig.

Dock har jag aldrig råkat ut för uppenbara fel. De fel jag har lyckats orsaka med ESD är mer diskreta fel som uppenbarar sig i form av instabilitet eller andra indirekta defekter.

1: En gång på den gamla goda tiden, då ord såsom "Pentium", "EDO" och "Socket 5" var det som låg i folks munnar:
Hade en maskin med 2 st 72 pins EDO minnen på 8 MiB vardera (Hela otroliga 16 MiB RAM). Moderkortet behövdes bytas ut på grund av trasiga ISA-platser. Allt fungerade för övrigt helt felfritt. Bara ett par defekta ISA kortplatser. Väl uttagen så flyttades CPU, cache och RAM-minnen över till det nya moderkortet. Oförsiktig som jag var, så lyckades jag skada ena EDO minnesmodulen. Högst troligt med en ESD-skada. Med nya moderkortet så uppstod vissa underliga fel, hängningar och krascher. Trodde först att det nya moderkortet var defekt, men efter flera dagars felsökande som kom jag fram till att en av de två minnesmodulerna var defekta. Var bara att köpa nya minnen, och på den här tiden kostade EDO-minnen två armar, tre själar och sju skjortor.

2: På den gamla goda 3Dfx tiden.
Hade precis skaffat ett sprillans nytt Voodoo Banshee kort till min AMD-maskin. Gamla kortet var ett S3 Trio3D.
Testkörde komponenterna utanför chassit för att säkerställa att allt fungerade. (Passade på att städa ur maskinen, därav var allt urplockat)
Det fungerade prima så jag stoppade sakerna tillbaks i chassit igen på sina respektive platser.
Startar upp maskinen igen och ser först ut som allt är prima. Men så fort Glide-baserade spel drar igång, så uppenbarar sig defekter och underligheter på CRT-skärmen. Vad i halva friden? Plockar ur sakerna igen då jag först misstänkte att någonting i chassit kan ha orsakat felen.
Testkör allt igen utanför chassit, och defekterna kvarstår. Efter felsökande visar det sig nu att det nya Voodoo Banshee kortet är skadat. Inga synlig skador alls. Troligen fick sig en eller flera minneskretsar sig en rejäl ESD-kyss när jag monterade in allt i chassit. Inget jag kände av själv så det var inget jag noterade.
Idiot som man var så visste man väl redan om ESD-farorna, men det händer ju aldrig en själv, eller hur? Det händer bara alla andra. Right? Vem behöver ESD-skydd? Bara en myt... Yup!
Bah! ... i #¤%& heller!

3: Relativt nyligen:
En lite äldre i7 3770 maskin tänkte jag uppgradera RAM-minnet på. Sagt och gjort. Skaffar nya DDR3-minnen och skall installera dessa. Orkar inte koppla ur maskinen för att flytta den till en ESD-anpassad arbetsplats. Viss försiktighet får man väl ändå utöva. Ett simpelt ESD-armband kopplat till chassit direkt där maskinen står. Ser också till att strömmen är urkopplad. Stadigt grepp i chassit innan man rör övrig elektronik för att neutralisera eventuella laddningsskillnader.
Greppar ESD-påsen med minnena och öppnar. Plockar ur minnet och skall montera det på sin plats på moderkortet. Fumlar till och tappar minnet på betong-golvet (En klassisk Linus-fumling ). Ach minnet håller ju. Bara att ta upp. Precis när jag böjer mig ner för att greppa minnet känner jag en lätt urladdning mellan fingret och minnets PCB.
-"Aaaaw.. .shiiii..."
Hoppas på det bästa och provar ändå. Maskinen startar upp utan fel och allt "verkar fungera", men för säkerhets skull testkör jag med memtest86 ... och mina farhågor besannas. Minnet ifråga har flertal defekta celler. <Rage>

Av SysGhost

Accelero Xtreme GPU kylning - Moddning och "permanentifiering"

Nytt grafikkort med "extra besvikelse":

Har skaffat ett grafikkort till min stationära dator. Närmare bestämt AMD Radeon RX580 med 8 GiB VRAM från MSI. Billigaste varianten i den här klassen. knappt 2000 kr ny.

Fick snabbt erfara att den kylning som ingår är allt annat än bra. Extremt mycket oväsen från fläktarna, och extremt underdimensionerad. Väldigt höga temperaturer och så throttlar kortet vid minsta belastning trots ett välkylt chassi. throttlar även med sidoplåten öppen. Trodde först att det var en dåligt applicerad kylpasta från fabriken. Men icke. Den var fullgod. Det visade sig att MSI's sofistikerade "Armor 2x" kylningen är ... ursäkta uttrycket... rent skitsnack.

Nästa misstanke var fabriksöverklockningen. Nope inte det heller. OC-modellerna är ju bara rent säljsnack, och i verkligheten är OC-modellerna knappt överklockade. i det här fallet ligger överklockningen på +15 MHz ... Yep ni läste rätt.. hela 15 MHz extra. \o/. hur som helst så hjälper det inte att ställa in original-klockningen. kylningen är fortfarande på tok för klen.

Vill inte och tänker inte lämna tillbaks kortet till butik. Kortet fungerar som utlovat så troligen kommer butiken inte att godkänna en retur i alla fall. Dessutom fick jag den till ett bättre pris än normalt. Så det skulle jag också förlora.

Fixen:
Ut o shoppa efter en tredjeparts-kylare för grafikkort. Hittade "Arctic Accelero Xtreme IV" (wow... vilket P12 namn ... lol ...)
En bra kylare, och den fungerar ypperligt väl. Och mycket tyst och sval även under extrem belastning.
Men så in i ¤%&¤%& ful den är. Och infästningen är i det klenaste laget. Dock förståeligt då den är tänk att passa en rad olika modeller av grafikkort.

Det är det detta galleri handlar om: Modifiera och "snygga upp" en bra, men ack så ful "after market" GPU-kylare.
Det jag tänker göra är att anpassa installationen av kylaren så att den sitter bättre, och samtidigt snygga upp den i helhet så den passar in i färgtemat för datorbygget i fråga.

Nog skitsnackat och låt oss skrida till verket:

Besök galleriet här

Av SysGhost
Skrivet av Dajms:

På tiden! Det är 2019 nu, kom med i matchen!

https://i.imgur.com/hPWnoY9.png

Se där. En tidsenlig logotyp precis som alla andra svenska företag och organisationer.
Du kan lätt begära ett par tre miljoner kronor för desingen. Plus återkommande royalty-avgift. Du har det gott för resten av livet.

Skämt åsido.

Logotypen är helt perfekt så som den är enligt min mening. Som många andra säger. Ändra inte i ett koncept som fungerar.
Är det inte dags att ge swec-gubben ett namn, och framträda lite mer? (Någon gav förslag om en seriestripp. Nått i Dilbert-anda kanske?)

Av SysGhost

Det lär nog vara en tid framöver som traditionella hårddiskar (snurrande rost ) har den stora fördelen med lång livslängd och hög lagringskapacitet.
Den hållbara lösningen är enlig mig fortfarande att ha OS på en mindre snabb och driftsäker SSD, och det stora lagringsbehovet på en rymlig hårddisk. Satsa på en 7200 RPM eller 10 000 RPM's hårddisk med låg accesstid (< 9 ms) för en acceptabel prestanda även på den fronten.

Av SysGhost
Skrivet av xxargs:

Jag har haft för dåliga erfarenheter av WD-RED och framförallt WD-GREEN för att kunna rekommendera dem och när jag bytte till andra märkan (flertal olika - dvs. HGST, Seagate, Toshiba) för snart 4-5 år sedan så har det blivit väldigt lugnt på 'krångelsidan'

Dock finns det en fan-boy krets runt WD som hävdar att de är bästa och aldrig fel på dem fast vekligheten säger något annat och ibland så känns det som att man lever på fornstora dagar när WD hade lite bättre statistik än Seagate (särskilt när Segate hade sin olycksaliga 3TB-disk) och levde gott på det och inte ta hänsyn till nuläget. - kort sagt WD:s marknadsföring har varit förstklassig i det här fallet. Ibland ser man än idag folk som rekommenderar att man skall köpa 2TB WD20EADS på allvar - en disk från typ 2010 och inte går att köpa idag och en disk för min del som rasar kategoriskt så fort man är runt ca 45000 timmar (hänt två diskar av 4 i populationen - sedan åkte hela skiten ut) - sedan är den slö som frusen sirap ovanpå allt...

WD:s svaghet ligger på deras kontroller som kan börja dumma sig något ohyggligt (baserat på idag 7 WD-diskar som havererat eller är konstiga på olika sätt och tagits ur drift) - medans diskchassier med inkrom har det aldrig varit några bekymmer med - förutom att diskarna som sådana har aldrig varit speciellt snabba i jämförelse med andra diskmärken i samma generation.

---

Jag upplever att det har skett ett kvalitetsskifte till det bättre i och med att man gått över 6-8 TB storlek - troligen för att de stora volym-diskköparna är datacenter mer än privatpersoner och de tittar på hur många diskar av kanske tusentals som faller ut per år och trimmar för detta (det syns också genom att SAS-diskarna rasar i pris pga. stora mängder går till datacenter)

Om man tittar på blackblaze så är WD 6TB disk WD60ERFX inte alls bra - bra bit iväg mot bespottade Seagates 3TB-disk i felutfall

på 4TB diskarna så ligger WD och Seagate ganska nära på samma nivå (medans HGST är klart bäst för storleken).

Det man skall titta på är från 6 TB och uppåt (ej WD:s 6TB som är dålig) - där har dom övriga disktillverkarna skärpt upp sig och HGST är inte längre klar ledare när det gäller driftsäkerhet utan nu är det en klunga tätt i hälarna på varandra och det är bara tillfällen som avgör vem som är först för tillfället. Just nu så excellerar Seagates 10 TB-disk i samma nivå som är normalt för HGST 4 TB-diskar tidigare medans HGST stordiskar har inte riktig samma hållbarhet som de är vana med sina 4TB-diskar (se lifetime chart) - dock HGST är fortfarande väldigt bra diskar. Tyvärr verkar inte Blackblaze ta in några WD-diskar längre så det går snart inte att få bra jämförelser, å andra sidan så är HGST på väg att försvinna som 'fabrikat' och blir omklätt till WD istället.

Frågan är om WD gör egna 'nya' diskar längre i sina egna fabriker, utan istället låter HGST:s produktionslinjer ta den delen till 100% i framtiden - för tittar man så verkar det väldigt trögt på just WD-tillverkade diskar i utvecklingen medans HGST/Seagate/Toshiba springer iväg när det gäller diskar med stor kapacitet. Ta tex en WD RED 2.5" disk den började marknadsföras 2013 och har endast 16 MB cache minne i sig och det enda 2.5" NAS-disk som finns att köpa än idag från WD - medans alla moderna diskar - även 2.5"-diskar har minst 128 MB ram i sig, så där har tiden stått still på WD-sidan.

---

Själv skulle jag prova en 4TB Toshiba X300 och för att vara 7200 RPM-disk riktigt tyst (dock hörs läsarmspositionering mer tydlig iom. mer diskantaktig ljud av armrörelserna - men det har också att göra med att det är en av de snabbaste diskarna jag har i sökning och är förbi WD-black i prestanda i det avseendet.

Har snurrat någon år i NAS utan minsta tendens att det skulle var några problem.
Nu köpte jag inte denna för att jaga prestanda utan helt enkelt behövde en 4TB disk och passade på att köpa från den minsta av de tre stora HD-tillverkarna (WD och HGST räknas som samma här)

---

Slutligen: hårdiskar är som glödlampor - den exemplaret man köper säger inget om den håller bara ett halvår eller blir en riktig långkörare över 8 år. Med andra ord bygg alltid datorsystemet så att en diskhaveri inte får några större konsekvenser - med andra ord om man inte kör en RAID1 (många moderkort stöder detta) - gör regelbundna backupper och att det görs alltid vid större tillägg och förändring på disken - och det gäller _alla_ diskmärken och teknologier (läs också SSD) - för du kan inte köpa en till 100% garanterat fungerande disk oavsett prislapp.

Första generationen av WD's Green serie var väldigt problematiska. Detta då de stänger av sig själva inom loppet av några sekunder av inaktivitet. Detta resulterade i att många datorer fick "hicka" när diskarna hela tiden starta och stannade på löpande bana. Med detta följde också ett enormt slitage på grund av alla de start och stopp diskarna utförde. Detta kunde åtgärdas genom att ändra i diskens parametrar och förlänga standby-tiden från några sekunder till några minuter, eller till och med stänga av. Firmware-fixar släpptes as WD för att fixa även en del andra inte lika allvarliga bekymmer som hade med strömsparfunktionerna att göra. De var helt enkelt för aggresivt inställt. Men till detta kan man också skylla på kunderna, som ofta använde Green-diskarna till annat än vad de egentligen var tänkta för. Ren lagring som har låg access-repetition, såsom backups eller annan långtidslagring. De som installerade operativsystem på Green-diskarna kände av dessa problem extra mycket.
Efterkommande generationer av Green-serien var mycket mildare i strömsparfunktionerna. Men då detta mer eller mindre besegrade det tänkta syftet med Green-serien att vara miljövänliga genom en extrem strömsnålhet, så togs hela Green-serien ur tillverkning.

Nu på senare tid har Green-serien hittat tillbaka, men dock i SSD-format. Jag har provat dessa och det är egentligen bara en budget-serie av SSD'er med meiokra prestanda. Inget att hänga i julgranen direkt enligt min mening. Då även de bättre presterande SS'erna hittar allt längre ner i prisklasserna så knuffas dessa ut ur marknaden.

Av SysGhost

De diskar jag själv har haft sämst resultat med (Dåliga sektorer inom den tänkta livstiden) är HGST och Seagate.
Absolut bästa och mest pålitliga över tid är enligt min erfarenhet Western Digital, och den erfarenheten löper i ett spann av hundratals diskar över ett tjugotal års tid.

Givetvis går det utmärkt att köra med WD red serie som normnala diskar. De är ju normala diskar med en extra anpassning att samköra med varandra i samma miljö. Den extra anpassningen är i sig inget handikapp. Det har med vibrationer att göra som diskar kan påverka varandra med. Speciellt när man kör massor av diskar i ett och samma system.

Förklarar WD's färgserier lite snabbt:

  • Green - (produceras inte längre) En lite strömsnålare disk som var tänkt att vara det miljövänligare och energisnålare aalternativet till de somn bara behöver lagringsutrymme, men inte bryr sig mycket om prestandan.

  • Blue - (AlltIAllo) En god kompromiss mellan prestanda, ljudnivå och strömförbrukning. En "normaldisk" som passar de flesta behoven.

  • Black - (Prestanda) Diskar mer tänk åt de lite högre prestandakraven.

  • Red - (NAS/Server) Tänka att samköras flera stycken. I övrigt som Blue prestandamässigt sett. Längre garantitid också. Bra val om man tänk köra raid, då diskarnas vibrationer inte påverkar varandra lika mycket som andra/övriga diskar gör.

  • Purple - (Långkörning) Stoppa I och glöm bort -diskar. T.ex i inbäddade applikationer.

Av SysGhost

Mitt, och många med mig har ett krav: Linux!
Steam, tillsammans med biblioteket Proton ger ett enormt spelutbud tillgängligt för linux med näst intill likvärdiga prestanda. (I vissa fall även bättre) har resulterat i att vi har lämnat Windows för gott.
Windows finns inte ens kvar på någon av mina datorers hårddiskar.

Om de skapar en linux-klient och ser till att spelutbudet fungerar m,ed linux hoppar jag mer än gärna på. Men det lär ju inte ske de närmaste 30-50 åren, om ens alls. Såååå...

Av SysGhost
Skrivet av anon298854:

Högre klockfrekvens tack 😜

Skrivet av Vash:

Hoppas att dom får upp enkeltrådat lite till, annars känns antalet kärnor mer som en kompensation för avsaknaden av enkeltrådad prestanda. Lite som med dagens ryzen. Men tror nog slutprodukten kommer ha betydligt högre frekvenser.

Skrivet av Markusas:

Hade gärna sett att AMD gör en model med 8 kärnor med Ryzligt höga klockfrekvenser. Gärna 5.0Ghz+

Det är till Intels fördel att spelmarknaden ligger efter när det kommer till flertrådad prestanda.
Dels är det en skvätt lathet från utvecklarna, men också avsaknaden av uppdaterade verktyg till utvecklarna som gör att mycket fortfarande hänger kvar med gamla verktyg som saknar flertrådad optmering.
Visst har det börjat synas lite fler exempel på spel som nyttjar flera trådar, men det är fortfarande långt ifrån optimalt.

Jag börjar se en separation av marknaden där Intel kommer vara de som regerar i den singeltrådade/få-trådade arbeten, medans AMD regerar i det som är flertrådat.

Av SysGhost

Jag delar med mig av ett galleri som legat o skrotat här på Sweclockers ett tag. Blir också dags att uppdatera det galleriet med en hel del nya ghetto-mods som tillkommit under de senare åren.

Skrivet av SysGhost:

Vi alla gillar enkla, men smidiga lösningar.

Modifiering av chassin, tillbehör som inte alltid passar, nått är ivägen, kablar är för korta eller för långa...
Problemen är små, men många. I synnerhet om man inte har tillgång till en verkstad eller är så händig.
-"Man tager vad man haver" var det någon som sa.
Strapes, eltejp, snöre, katten, slakta brödrosten, en bit planka... Resultat blir inte alltid det bästa, men dem fungerar.

Jag själv gillar lösningar som inte kräver en hel verkstad och 5 års arbete och planering.
Jag vill lösa mitt problem här och nu!
Genom tiderna har jag hittat på diverse MacGyver-lösningar som fungerat bättre än förväntat.
Jag brukar i regel kliva ner till Clas Ohlson, Kjell&Co, den lokala järnhandeln med flera andra närliggande butiker och köper det som finns tillhands och löser mitt problem.
Gärna med så lite verktyg som möjligt.

Vad jag kommer att göra med detta album är att posta bilder på dem diverse MacGyver-lösningar jag hittar i min dator-vardag och dela med mig av dem till er.
Håll till godo.

https://www.sweclockers.com/galleri/5353-sma-enkla-losningar

Av SysGhost
Skrivet av cyklonen:

Se där. mycket hinner hänbda när man skriver ett inlägg. Dock så står jag för den jag först skrev. Wifi är bra, men inte perfekt. Det är en självklarhet att ha TP-uttag i de rum som anses behöva någon form av nätverksansluten utrustning. Dessumtom så är det säkrare på flera sätt.

Av SysGhost

TP-kabel dras i kabelrör och liknande i nybyggen, då det är en väl etablerad självklarhet numera.
Det är helt normalt, och till och med nödvänndigt att ha TP-uttag i de rum där man skal lansluta någon form av nätverksansluten utrustning, såsom routers, accesspunkter, skrivare, datorer, mediacenters och en hel del annat.

TP-uttag i varje rum är lika självklart som vägg-uttag.

Själv har jag TP-uttag i kök, vardagsrum, sovrum och i "labbet". Anledning til det är att trådlöst inte är stabilt nog eller har den bandbredd jag vill ha. Dessutom är det oerhört trångt i wifi-etern, då det är hundratals grannar som delar på samma wifi-utrymme. Till och med trångt i 5 GHz-bandet, som är oerhört ostabilt där jag bor.

Du nämner att det är en inneboende. Då är det ju du som äger fastigheten. Eller står för kontraktet.
Du kan ju alltid säga upp kontraktet. Tänk dock på att enligt hyreslagen, så gäller 3 månaders uppsägningstid. Du behöver inte uppge någon särskild anledning. Bara säga som det är. "Inte intresserad att hyra ut längre.".

Om jag hade en besvärlig inneboende som gnäller över de jobb som behöver utföras, skulle jag säga upp kontraktet. På så sätt få uthyrningsdelen ledig. Då är det fritt fram att fixa upp allt kablage och ledningsdragning.
När allt är klart skulle jag åter hyra ut utrymmet till en ny hyresgäst. Till och med till en något högre penning då det numera ingår internet.

https://lawline.se/answers/maste-jag-ange-skal-vid-uppsagning...

Av SysGhost

Macs rent generellt kommer med SSD'er av rätt medioker kvalitet. Normalt användande av datorn har en "okej" livsläng. Något tyngre användning räcker precis till att passera garantitiden innan läs och skrivfelen är så pass allvarliga att datorerna ifråga blir oerhört slöa, och orsakar dataförluster på löpande bana.

Jag reparerar macar, och det är ledsamt att se hur detta blir allt sämre ju nyare modeller som kommer ut. På senare tid är det inte ens möjligt att byta ut SSD'erna, då flashchippen är direktlödda på moderkortet, och jag har inte rätt utrustning för den typen av reparationer. I dessa fall är det bara att kassera hela datorn när SSD'n ger upp.

Även om jag skulle ha rätt utrustning, så går det inte att få tag på de rätta flash-chippen, än mindre förbereda de för Mac-bruk. Apple vägrar sälja reservdelar till icke auktoriserade verkstäder, och de själva vägrar att utföra den här typen av reparationer. De byter istället hela moderkortet, vars ingrepp och material kostar mer än nypriset på datorn. (Och otroligt nog finns det många mac-ägare som accepterar detta, och låter det göras.)

Av SysGhost
Skrivet av PTSD:

I väntan på att jag köper ett nytt system där kortet är monterat åt rätt håll (enligt min standard).
Finns det några kända risker med att ha datorn stående uppochner?
Förutom att luftflödet kanske blir lite sämre.

Se svaret ovan.