Inlägg

Inlägg som Genmah har skrivit i forumet
Av Genmah

Köpråd grafikkort ur RTX 4000-serien för 1440p

Haloj,

Jag har aldrig riktigt brytt mig om att ha ett aktuellt grafikkort då jag oftast spelar på konsoll, och det mest krävande jag spelat på PC de senaste åren har typ varit Hearthstone där mitt gamla GTX 1070 har räckt mer än väl.

Dock har jag börjat beta mig igenom Yakuza-serien på PC och har insett att det vore festligare att spela i högre än medium-inställningar för att nå >60fps, och jag överväger att skaffa nytt grafikkort för att kunna spela på Ultra i 1440p. CPU är inget som flaskhalsar då jag har en Intel i5 11600k, så det är nytt grafikkort som jag överväger i första hand.

Vilket är det mest prisvärda grafikkortet i RTX 4000-serien? Jag har en förkärlek för Nvidia så jag kikar på RTX 4000-serien i första hand. Klarar jag mig med ett RTX 4060 alternativt 4060Ti, eller kommer kortet bli inaktuellt inom bara något år?

Av Genmah

Spelfilm, mangafilm, manga och västerländska serier, retro-spel samt "det där kan jag behöva nån gång"...

Av Genmah

En sak jag noterat när jag letat laptop är att de flesta jag kikat på, inkl den Thinkpad L14 jag tänkt beställa, verkar vara byggda med en större ram-sticka (t.ex. 1x16gb), istället för att köra två halvstora (t.ex. 2x8gb) för att få dual channel.

Är det någon tillverkare som bygger sina datorer med minnen som körs i dual channel, eller är det standard med single? Det blir väl ingen kännbar prestandaförlust med ram-minne i en kanal, var mest nyfiken.

Av Genmah

Thinkpad L14/L15 kanske kan vara ett alternativ? Samma pris som den Ideapad du länkade till i OP, Halva SSD-lagringen förvisso, men förmodligen bättre byggkvalité:
https://www.lenovo.com/se/sv/laptops/thinkpad/l-series/c/thin...

Av Genmah
Skrivet av Exydia:

Någon mer som ivrigt inväntar Thinkpad L14?

Thinkpad L14 finns numera med Ryzen 5 4500U: https://www.lenovo.com/se/sv/laptops/thinkpad/l-series/ThinkP...

Jag tänkte EGENTLIGEN ta en Thinkpad E14 med i3-10110U, 256gb SSD och 8gb ram (pga har tidigare haft lite otur med AMD), men det känns ju ganska ovärt att säga nej till en L14 (bättre byggkvalité) med Ryzen 5 4500U (dubbel CPU-prestanda,) med samma arbetsminne och lagring, för 666kr extra (pga studentrabatter).

Av Genmah

Läsplatta - Kobo Aura One.

Jag kikade även på Kindle samt ett par andra modeller, och Kobo Aura One var det jag föll för. Mycket på grund av att den hade större skärm än alla konkurrerande modeller (av de större, aktuella tillverkarna, åtminstone). Den har hjälp mig öka mitt bokläsande märkbart. Himla praktiskt med inbyggd belysning och andra trevliga funktioner.

Av Genmah

Speldator budget ca 25000kr

Hej,

Jag sitter och hjälper sambon plocka ihop en ny dator som ska användas för spel, programmering, lite photoshoppande, surf och filmtittande.

Budgeten kan säkert tänjas något ifall det verkligen är någon komponent som motiverar det.

Önskemål:
*För användningsområdena nämnda ovan
*Framtidssäkert
*Geforce RTX 2080i
*Köp inkl montering och Win10 Home hos en och samma återförsäljare. Den ska vara färdig att köra direkt ur lådan.
*Core i7 9700k istället för 8700k eftersom de kostar lika mycket och gen 9 är ju nyare.

Vi har efterforskat lite själva och kommit fram till följande:
https://www.inet.se/produkt/b1037913/ny-dator

Hur väl passar komponenterna ihop? Finns det någon direkt flaskhals? Är nätagget "för billigt", även om det är kraftfullt nog? Andra tankar och förslag?

Av Genmah
Skrivet av martinot:

Har bibiliotekskort från Malmö, Göteborg och Stavanger, och alla de har stöd för OverDrive. Måste dock logga ut/in på läsplattan under "OverDrive" för att kunna byta bibliotek. Mina olika bibliotek har lite olika utbud av böcker att låna, och man kan tyvärr inte vara inloggad på flera samtidigt (bara ett i taget).

Ah, se där! Jag har bara bibliotekskort här i Uppsala än så länge, och de vet inte om och när de börjar med Overdrive. Men de skulle "titta på det" till hösten.

Jag får kanske kika på möjligheterna till att skaffa bibliotekskort i andra städer fast jag inte bor där.

Tack för svar!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Genmah
Skrivet av martinot:

Jo, absolut, och just därför jag saknar (lite) att inte kunna lyssna på även ljudböcker i bokplattan (nu måste jag använda mobil eller iPad, och därmed störd av notiser, etc).

I övrigt mycket nöjd med plattan!

Tips var att när jag reggade Rakuten/Kobo-konto på kobo.com så ange en amerikansk adress så fungerar OverDrive och dyker upp i menyn på Aurora One (OverDrive = möjlighet att låna biblioteksböcker direkt på bokplattan via WiFi). Själva OverDrivekonto går dock fint att ha på svenska, eller att bara ange sitt svenska bibliotekskortsnummer och PIN.

Hur gjorde du för att komma igång med Overdrive? Och vilket bibliotek har du lånekort hos?

Jag registrerade ett konto på overdrive.com , men jag hittar ingen inställning för att ställa in kontot som svenskt. Och när jag söker bland biblioteken så hittar jag endast Stadsbiblioteken i Göteborg och Malmö, och jag bor i Uppsala...

Av Genmah
Skrivet av Mattedatten:

Om de inte har tagit slut, så bjuder CDON på CDON+-medlemskap, kostar annars 299kr. Ger fri frakt vid köp över 100kr och någon procent återbäring.

Koden ser unik ut, men en kompis fick precis samma, så den ska vara återanvändbar.
Först till kvarn.

?? = 3*3*2

Oj, vad lade CDON ut detta ursprungligen?

Av Genmah
Skrivet av pepspep:

Finns väl inte så mycket mer alternativ som passar in dina önskemål kring skärm än de du listat. Men skulle nog säga 2715h eller pb278qr, då den andra dellskärmen finns i ytterst få butiker (?) billigaste kända är proshop? Är personligen inte så bekant med proshop så vet ej hur bra de är. Dessutom är den dyrare.
Ett säkert kort skulle vara Asus skärmen, men å andra sidan har dellen betydligt snyggare design imo, plus tunnare kanter.

Mjo, verkar som att det är antingen 2715h eller pb278qr. Asus:en är i helsvart vilket jag gillar, men Dellen har mycket snyggare ram. Jag har dock hört att Dells 2715h haft en del variation på kvalitén exemplar emellan, vore lite surt att vara en av dem som fick ett exemplar åt det dåliga hållet.

Av Genmah

Köptips önskas, skärm 1440p, IPS eller motsv. allroundbruk

Hej!

Jag är ute efter en ny skärm och eftersom det är en av de kategorierna jag inte har någon bra koll på så tänkte jag kolla ifall någon har tid att ge tips, vore mycket uppskattat!

Krav- och önskelistan är som följer:
*Ca. 27"
*1440p (vilket jag har förstått är lagom för storleken. 4k lockar ej i dagsläget pga min nuvarande dator)
*IPS eller motsvarande (ev VA?)
*VESA-fäste för ev. framtida montering på stativ-arm
*Budget, gärna under 5000:-
*Gärna svart runt om för att passa in med övriga skärmar
*Ska gå att köpa inom Sveriges gränser (orkar inte privatimportera en så kallad "Korea-skärm")

Kommentarer:
Som jag förstått är 1440p rätt lagom för 27" då många verkar tycka att 1080p blir lite för pixligt. Större än 27" vet jag inte om jag får plats med, begränsat med utrymme på skrivbordet och kommer köra denna med två andra skärmar på 22".

Angående panelen, då jag inte spelar vidare mycket känner jag inte att jag behöver en gejmer-skärm ála "TN-panel med 1ms responstid och 144hz etc", utan jag skulle föredra en IPS-panel (eller liknande) eftersom jag surfar och ser på film mer än jag spelar. Skulle skärmen sedan har G-sync är det såklart inget att fnysa åt, men det ligger inte på kravlistan då jag spelar ganska begränsat. Ang. IPS vs VA har jag ingen direkt åsikt, jag kommer från 3x TN-paneler på upp till 22", så jag blir nog nöjd oavsett. Kort satt prioriterar jag fint framför snabbt.

VESA-fästet vill jag ha för att kunna haka på skärmarna på ett tre-armat stativ i framtiden.

Budgeten på under 5000kr är väl förhandlingsbar ifall det innebär en stark upphöjning, men det känns som en bra siffra att lägga sig under.

Hittills har jag kollat upp följande skärmar:
Asus PB278QR - ca 5000kr hos känd butik. Verkar vara populär. Släppt 2014. Har det kommit nyare sedan dess med samma skärm för mindre peng?
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2717261

Dell UltraSharp U2717D - ca 6000kr hos känd butik. Verkar också motsvara min kravlista och Sweclockers verkar tycka det är en bra allround-skärm. Men kostar även 1000kr mer än ovan nämnda skärm.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3587506
http://www.sweclockers.com/test/22832-dell-u2717da-armen-gor-...

Dell UltraSharp U2715H - ca 4600kr hos känd butik. Populär på prisjakt, men verkar vara väldigt ojämn i kvalitén mellan exemplar.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2981197

Av Genmah

Tack för de snabba svaren!

Verkar som att överklockning av i5:an ger en del också. Dock har jag inte överklockat något någonsin i mitt liv, men det skulle förvisso inte göra mig så mycket om jag brände en så pass gammal CPU.

Av Genmah

Rimligt grafikkort till Core I5 750?

Lång historia kort: Förra året köpte jag ett GTX 580 begagnat av en kompis, som funkade ett par månader men sedan började krångla. Kopplade in det nu igen för att se om nya drivrutiner hade löst problemet. Dock kraschar fortfarande drivrutinerna utan undantag varenda gång Direct3D används även med nya drivrutiner, så jag misstänker att kortet helt enkelt pajjat.

Vilket grafikkort av de som finns på marknaden idag känns rimligt att lägga pengarna på när det sitter en Intel Core I5 750 i CPU-slotten? Kortet kommer jobba i 1920*1080 och det vore roligt ifall det skulle kunna gå att spela Battlefield 1 på iallafall medelinställningar, även om jag är beredd på att CPUn säkert är lite för gammal för det, den var trots allt ny för 7 år sen.

Alltså, vilket kort känns rimligt att lägga pengarna på med tanke på min CPU, så att inte ett par tusen försvinner ner i en flaskhals?

Av Genmah

Köpråd 2.0-system till dator

Hej!

Jag har tänkt ersätta mina tio år gamla söndervittrande Logitech-högtalare med något vettigare att ha till datorn. Datorn har ett dedikerat ljudkort i sig, Asus Xonar DX, och jag har även ett par Sennheiser HD 555 som jag använder vid behov. Om det går att koppla in hörlurarna i systemet vore det alltså ingen nackdel.

Det jag söker är som sagt ett 2.0-system att ha vid datorn. Blandad användning mellan musik, film och spel. Kanske något övervägande åt musikhållet eftersom det mesta spelandet sker vid hemmabioriggen och spelkonsoll. Jag har inte haft något vettigare än "Logitech-högtalare" innan så jag har ingen referenspunkt till vad jag vill ha ut av ett bättre system. Jag köper helst från en svensk butik pga garanti etc.

Önskad budget är runt en tusenlapp, men kan tänka mig att gå upp till 2000kr eller strax över ifall det krävs.

Jag har gjort lite efterforskningar och har tagit fram lite egna förslag (jag måste ju faktiskt anstränga mig lite själv också) och har hittat följande:

945kr: Yamaha NX-50
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1455187
Dessa har fått bra betyg för sin prisklass. Små, aktiva högtalare.

2399kr: Alesis M1 Active 520 USB
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1244188
Aktiva studiomonitorer med de funktioner jag önskar. Fått bra betyg av Ljud och bild http://www.ljudochbild.se/test/hogtalare/syv-datorhogtalare-a...

1745kr: Dynavoice Magic S-4 EX v.3 och Dynavoice D-amp 2 förstärkare (Med hörlursutgång)
http://www.ljudfokus.se/produkt/d-amp-2-magic-s-4-ex-v-3-ster...
Ihopplockat paket med ett par passiva stativhögtalare och en mini-förstärkare. Enligt kompis kan det vara Ljudfokus egna märke, vilket inte gör mig något då märke inte är viktigt för mig.

Att jag får vara beredd att röra mig mot 2000kr-sträcket är jag medveten om. Vilken väg är rimligast att gå, aktiva högtalare för 2000kr eller ett par passiva med tillhörande miniförstärkare för samma pris?

Tack på förhand!

Av Genmah
Skrivet av Lifooz:

I ditt fall skulle jag ha kört på G3258 plus en Cooler master 212 evo och överklockat G3258´an
Anledningen är att det är den konfigurationen som på låg budget skulle ge dig absolut mest.
Känner du dig inte hemma på överklockning så kan du bara skruva in t.ex 4.5GHz och ha volten på offset.
Ha då gärna Intel speedstep igång så att den t.ex ligger på 700MHz när den inte ansträngs.
Starta gärna ett spel så att du ser att den är stabil på t.ex 4.5GHz annars är det bara att sänka.
Som exempel så kör jag Intel speedstep med offset-voltage och min propp går i 4.0GHz

/Lifooz

Alltså, jag känner mig väldigt ohemma på överklockning, pinsamt nog vet jag inte ens hur man gör. Och undviker gärna om det går därav. Bara ändra Hz i bios? Och är stock-kylaren för svag?

Intel speedstep, finns det på alla moderkort med 1150-sockel? Tänkte köra den på detta moderkortet
http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/201957-msi_h9...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Genmah

Pentium G3258 eller Core i3 4170 till föräldrarnas dator?

Hej!

Jag hjälper föräldrarna med att bygga ihop en ny dator och har nog bara valet av CPU kvar, och som rubriken säger väljer jag för närvarande mellan Pentium G3258 eller Core i3 4170.

Stock-kylare kommer användas. Ingen överklockning kommer förekomma. De kommer mestadels betala räkningar och surfa. Inget spelande, men deras äldsta barnbarn är åtta och kommer kanske vilja spela hos dem om ett par år när surfplattan inte räcker längre och då kan man ju köpa till ett grafikkort motsvarande dagens Geforce GTX 750 för en tusenlapp eller nått.

Vilket av dem är det bästa valet, med de behoven i åtanke? Gärna med en kort motivering så jag lär mig något tills nästa gång.

Tack på förhand!

Av Genmah

Surfplatta har mor min, men tror att far uppskattar en vanlig dator med större skärm. Tack för tips om delar, ska kika närmare på det.

Av Genmah

Dator åt föräldrarna, budget ca 5k

Hej!

Mina föräldrar har bett mig om hjälp att hitta en ny dator åt dem efter deras bärbara har gett upp. De tänkte sig en stationär denna gången eftersom barn och barnbarn har mobil och surfplattor och därför är inte behovet av bärbart lika stort längre.

Budget: Budget är ca 5000kr och får gärna inkludera skärm, men blir det helt omöjligt får de väl övertalas till annat.

Prestanda: De spelar inget, utan de nöjjer sig med surf ála göra bankärenden och kolla blocket. Dock ska det "inte kännas långsamt" när de surfar.

Jag har noll koll på sortimentet i lågprisklassen så tänkte pröva min lycka här och undra ifall någon har tips att dela med sig av, vore tacksamt.

Eftersom jag har noll koll på prisklassen som efterfrågas har jag inte plockat ihop någon kundkorg att bättra på, men hittade denna hos Elgiganten: http://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/stationar-...

Skulle den fungera för deras behov (ska gå snabbt att surfa men spelar ej)? CPUn har jag noll koll på, men 4gb ram räcker ju för surf liksom.

Eller är det mycket bättre för deras behov att övertala dem till t.ex. http://www.webhallen.com/se-sv/datorkomponenter/221833-webhal... och köpa separat skärm? Över budget, men då får de SSD, 8gb och lite annat trevligt som kanske är bra att ha och framtidssäkert.

Tack på förhand!

Av Genmah

Ja, det absolut enklaste vore väl att gräva fram ett gammalt grafikkort ur gömmorna och ha till IRC-skärmen. Problemet är att mitt nätaggregat är underdimentionerat för min rigg (500w fractal-agg till Geforce GTX 580 bl.a.) som slutade omstarta först efter jag plockade ut mitt 20w-ljudkort, hehe.

Prövade adaptern på sambons usb3-utrustade dator och samma sak där, så nu ger jag upp och tar det som en "köp inte annat än kablar från Kina"-läxa.

Tack för svar, gustav901, ska pröva det vid tillfälle.