Inlägg

Inlägg som Deathdancer har skrivit i forumet
Av Deathdancer

Blogg - Helhet och hållbarhet?

Tjena allesammans!

Har under ett par dagar känt efter om bloggvärlden skulle vara något för mig, och förvånansvärt nog så finner jag det väldigt underhållande. Jag har länge hållt på med datorer och elektronik, men webdesign och grafisk formgivning har ALDRIG varit min starka sida, och därför har det aldrig blivit av.

Har vi någon här som har något bra tips kring hur man ska förhålla sig, och hur mycket tid man bör lägga på det för att kunna göra något vettigt med det? Vad bör man associera med bloggen för att göra det så lätt för sig själv som möjligt?

Är inte ute efter att bli rik eller göra mig känd. Vill mest höra vad andra har att säga om fenomenet.

Tack på förhand!

Av Deathdancer

Ja, grattis Rockstar. Förra gången blev det en dålig port. Hoppas innerligt att det blir bra

Av Deathdancer
Skrivet av Mozziee:

Ska du göra nånting annat än att ha OS på den så är det för lite med 120GB

Har kört med 120gb sedan SSDerna kom. Nu har jag inte ens en mekanisk i datorn. Är jag undantaget som bekräftar regeln då eller?

Windows 8.1 + Users - 19GB
Program Files(Spel och program) - 23GB
Lite filmer och program - 11GB
Ledigt - 67GB

Så ser min disk ut. Är det bara jag?

Av Deathdancer

Har sedan min första SSD kört på 120GB, och det har räckt. Klart att det skulle vara bekvämt med mer, men det är bra för ens sinnesro att det inte finns något viktigt på den som kan förloras i ett haveri. Något som drabbad mig oftare med SSDer till följd av att de varit lite halvt opålitliga genom åren, samt att förlorad information inte går att återfå på något sätt, till skillnad från mekaniska.

Jag upplevde att det var viktigare förr med stora primärdiskar. Nu med streaming- och speltjänster såsom Steam, Origin, Spotify och Netflix så mellanlagras ytterst lite utom det som hamnar på NASen. Särskilt som man idag har så snabbt internet att spelen laddas på några minuter/sekunder så finns det ingen anledning att ha spel man inte spelar installerade.

När polarna frågar säger jag bara att det är helt upp till dom själva. Har man en extern disk/mekanisk som används behöver iaf inte jag mer än 120, men i en bärbar kan det vara skönt med 240/256 för de situationer när man är i radioskugga.

Av Deathdancer
Skrivet av Tec_Nonsens:

Har själv en 3770k och den processorn kommer att vara mer än tillräklig till den dagen då spelen börjar kräva mer kärnor och trådar.

mer värt att klocka CPU:n och kanske köpa ny gpu om du kräver det bästa annars kommer den datorn leva 2+ år utan konstigheter.

Jag är inte helt bekant med Ivy. Sandy klockar ju som en dröm, men Ivy är lite sämre på värmeledningsfronten. Du som säkerligen pillat runt med överklockning på TS modell kanske har några siffror? Räcker hans H80i?

Av Deathdancer
Skrivet av sebbis:

Finns det någon vettig guide som en total noob gällande överklockning kan förstå sig på? jag är inte helt bakomflötet men har som sagt aldrig överklockat tidigare..

Så skaffa ett 980 GTX eller ytterligare ett 780GTX?

http://www.sweclockers.com/forum/2-kylning-och-overklockning-...

Officiella klistrade på SweClockers

780, alla dagar i veckan.

Av Deathdancer
Skrivet av sebbis:

Jag har en Corsair H80i sluten vattenkylare tror jag och ett Fractal Define R4 chassi full med fläktar.. Har aldrig pillat med överklockning så har ingen vidare kunskap om det

Om du känner att det skulle vara något för dig så finns det klistrade guider här på forumet.

Kollade upp vad 780 går på beggat, och det ser ut att kosta runt 2.000:- på marknaden.

H80i bör kunna fixa en 3770k upp till runt 4-4.2GHz innan det blir svettigt väldigt enkelt. Hade en H100i förut, och den höll min 2600k "sval" på 5.1GHz(sval = <90°c).

Vad har du för nätagg?

Av Deathdancer

Intel's nya processorer har inget nytt på prestandafronten. De nya modellerna är snäppet effektivare, men överklockar sämre och sämre för varje generation. I praktiken presterar din 3770k lika bra som en 4790k när man börjar överklocka.

Om du inte behöver fler kärnor för produktivitet så finns det inte så mycket bättre än det du sitter på, och ett 780 presterar ändå i topp än idag. Det finns oftast ganska billiga att få tag på här på marknaden.

Om du känner att du behöver mer prestanda i spel är det ett till 780 och en fin överklock på processorn som gäller Vad har du för kylare?

Att uppgradera hela plattformen gör du endast om du är ute efter en viss funktion som du inte har nu, eller om du helt enkelt bara vill ha det nyaste, inte för att du vill ha mer prestanda

Av Deathdancer

Laddade nu ner Corsair Link och försökte få ut lite mer information. Inser snabbt att mjukvaran fortfarande inte fungerar ordentligt, så det blir väl en följdfråga på den tidigare. Funkar Corsair med någon AXi-produkt idag?

Jag har provat Link 2 och den nya Link 3. Inget ger mer än en blinkande LED och slumpmässiga värden för temperatur och rpm. Effektivitet och förbrukning ger ingen information alls. Står stilla på 0. Jag trodde först att den kanske inte gillade min Asus AI Suite 2, så den avinstallerades. Blev ingen skillnad.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/3180401/cl1.PNG

https://dl.dropboxusercontent.com/u/3180401/cl2.PNG

Av Deathdancer
Skrivet av ulanddanne:

Jag kan bekräfta att det inte är Vattenkylaren som låter, det är nätagget som låter. Fantastisk kylare som gör sitt jobb!

Om det låter från processorn är det väldigt osannolikt att det är nätaggregatet. Det ligger långt från gränsen, speciellt när du bara surfar. Då går det inte åt mer än 100w. Däremot om det låter direkt från nätdelen så skulle jag koppla bort det fortare än snabbt.

Hur låter det?

Av Deathdancer
Skrivet av olofsson_tom:

Precis, jag har löjligt mycket rad yta för bara processorn, två 240 och en 120 rad. Men har planer på att fixa in även grafikkortet senare.
Och ja, tanken är att det ska vara nästintill ljudlöst, för att sedan kunna blåsa på bra vid behov.
Det råder nog ingen tvekan om att be quiet är bäst, möjligtvis efter scythe gt, men de finns ju knappt att få tag i längre, och till rimligt pris.
Men, de kostar ju 200 kr styck. Och dessutom har jag ena radiatorn hängande i en av fläktarna, vilket jag inte tror skulle funka med be quiet konstiga ramdesign.
Corsair SP120 verkar som ett vettigt alternativ, köper man 2 pack är det ju trevligt pris, och de verkar tysta och bra.
Phobyas nb eloop 1500 rpm är jag väldigt sugen på, men har läst att de ska ha problem med missljud, mest i horisontellt läge och pull, men även annars.
Har även kollat lite på enermax magma vilka verkar vara tysta och så, men de ska tydligen har dåligt statiskt tryck.
Noctua NF-P12 är ett alternativ, verkar bra på allt, men, två av fläktarna sitter i toppen, utanpå chassit, och färgerna på de fläktarna är riktigt fula.

Så, har ni fler förslag? Just nu lutar det år sp120 high performance, de borde väl snurra rätt sakta och därmed tyst vid 4-5v? såg på youtube att de snurrar igång vid 4v.

Stopp nu. Du ska väl inte köra SP120 PE när du kör custom? Den största fördelen med custom är just att man har flera långsamma fläktar. Om du kör 6st Performance Ed. på t.ex 4v så kommer dom ändå snurra runt 800rpm som minst. Det kommer låta väldigt mycket när du har så många fläktar. Kör på Quiet Ed. istället.

Jag sitter på en loop med 3960x @ 5.1GHz, 1.46v, VRM-block, och ett 280x med fullcover och överklockat till 1200 @ 1.3v, vilket är en satans värmeutveckling, MEN, jag kör på en 360 och en 240 med QE-fläktar, och när jag har Speedstep och låga Idle-frekvenser så låter jag styrningen stänga av fläktarna. Vid belastning går styrningen upp till 50%, vilket motsvarar 600rpm.

Du kommer ångra dig. Långsamma fläktar är hela meningen med hemmabyggen

Av Deathdancer

AX760i - Fläkt(o)ljud vid vertikal montering

Hej Corsair!

Jag har nyligen skaffat ett Phantek Enthoo Mini XL där nätdelen monteras vertikalt. Detta har nu lett till att fläkten i nätagget har börjat låta bra mycket mer än vad den tidigare gjort. Det låter ungefär som när man drar handen över en gipsvägg, eller släpar fötter på ett trägolv. Spontant så känns det inte bra för livslängden.

Är detta känt sedan tidigare, och avråder ni användare från att montera era nätagg vertikalt?

Jag ska även tillägga att resten av datorn kyls av era SP120 PWM QE, och dom har inte något liknande ljud alls. Nu är inte detta något som överröstar en normal dator, men jag blev lite smått besviken när er AXi-serie ska vara så bra på just ljudnivå.

Finns det något att göra åt saken?

Av Deathdancer

Jävlar vad folk är spydiga.

Man brukar inte få någon ersättning utöver kortet, men det betyder inte att du inte har rätt till det. Om du kan formulera dig och yrka på att du haft omkostnader som är till följd av problemet så kan du få det. Däremot kommer företaget inte vilja ge dig någon ersättning för att deras råd var överflödigt.

Det beror helt på hur mycket energi du vill lägga ner på det.

Av Deathdancer
Skrivet av Jalle64:

Då vet jag inte varför du ens har beslutsångest om det nu var en principsak?! Jag menar om det är nVidia du är arg på, så varför ens se på ett GTX980?

Principsaksargumentet är väldigt missvisande. Kortet var felmärkt/defekt, och därmed returneras det. Jag har returnerat återkallade saker till både Intel och IKEA, men det betyder inte att jag inte fortsätter köpa deras andra varor, förutsatt att dom inte har samma defekt.

Av Deathdancer

Om du idag har ett spel du vill kunna spela så skaffa ett Tri-X 290x för samma peng. Annars är det alltid värt att vänta när nya kort är runt hörnet, speciellt när prestandaökningen på 3xx och GM200 förväntas vara såpass stor.

Av Deathdancer

Men nu jävlar är det fan nog. Vad är det för journalistik ni bedriver?

- Ingen information har gått ut till de som köpt korten.
- Det står inget på butikernas hemsidor.
- Av fem bekanta med 970 är det exakt noll av dessa som gjorts medvetna om problemet.

nVIDIA - Undviker juridiska åtagande i form av problembekräftelse. Inget meddelande går därför ut i deras nyhetsbrev.

3e-part - Vissa som är måna om sitt rykte går med på återköp innan nVIDIA svarat. Inga meddelanden går dock ut till allmänheten.

Butiker - Godtar numera återköp, men i god säljaranda är det inget som skrivs eller uppmärksammas.

Experter/Recensenter - Den information som ges är antingen raka citat från tillverkaren, eller sett utifrån den minimala prestandaförlusten som kan visas på i enkla tester.

Den stora kedjan vars butiksansvarige som ni citerar kan inte jobba för Inet, Webhallen, Komplett eller NetOnNet, i och med att ingen av dessa har vare sig informerat direkt, eller skrivit på sina resp. sidor att problemet finns, och kan därför sannolikt inte tro sig ha underlag för ett statistiskt utlåtande.

Nu blev jag riktigt besviken. Vad håller ni på med egentligen?

Av Deathdancer
Skrivet av SweSparky:

Ja, jag har kikat på dom också.
Fördelen med de andra alternativet hade ju varit att kunna ställa in fläktarna efter temperatur. De kan jag ju inte göra på samma sätt som med en display, men de får nog bli något i de stuket trotts allt.

Har själv kört med vattenkylning i ett par år nu, och jag måste säga att en av anledningarna varför jag gillar det är just att den har ett fast läge, som jag ställer in när den byggs om eller när sommarvärmen kommer. Jag var precis raka motsatsen förr. Skulle splitta PWM-signalen från moderkortet och styra alla tolv fläktar och pump via mjukvaran i Windows. Vilket eländigt meck det blev, och bra tycker jag aldrig att det blev. Det kanske kändes lite stenålder, men det finns bra många anledningar till varför man vill ha det fast.

1. Slippa avancerade styrningar som kostar.
2. Möjligheten att ställa in fläktar och pump till en perfekt frekvens och hastighet, som inte bara räcker till för systemet, utan som även genererar så lite resonans och missljud med lådan och andra komponenter. Nu menar jag inte typ 3, 5, 7 eller 12v, utan att ha en potentiometer/vrm som reducerar spänningen på typ 2-5 hundradelar av en volt.
3. Vetskapen att så fort datorn låter annorlunda så har något hänt. Det blir som att vänja sig vid t.ex kylens brum eller tvns tjut. Det känns i hela kroppen när det förändras, något man inte känner om hastigheten varierar, och låter en bli alert och skydda datorn innan den ev. går sönder.

Missförstå mig inte. Att övervaka systemet är jättebra, speciellt om man inte sitter vid det hela tiden det är igång. Däremot tycker jag att en av de största fördelarna med vattenkylning just är att inte behöva lyssna på en dator som varvar upp och ned, något som jag personligen stör mig väldigt mycket på, och som man aldrig vänjer sig vid på samma sätt. Om man ändå tycker att den låter för mycket när man ställer den på ett fast värde, och inte kan få bukt på värmen så är det bättre att fundera på uppgradera systemet, eller börja felsöka.

Om du däremot väldigt gärna vill ha automatisk styrning så se till att bara styra mot vattentemperaturen och inte något annat. Temperaturen i de olika kärnorna varierar kraftigt oavsett kylning, och det blir en väldigt ojämn upplevelse när t.ex processorn kan variera 5 grader på sekunden när det byter från 30 till 90% belastning. Det tar vattnet väldigt lång tid att bli varmt, och kyleffekten är i direkt relation till temperaturskillnaden(Delta-t) mellan vattnet och komponenten.

Jag har tittat en del på NZXT Sentry 3, LXE och GRID+, men då endast för övervakning och säkerhet, inte för styrning.

Blev ett långt inlägg såg jag nu, men ja, lycka till!

Av Deathdancer

Kommer med största sannolikhet fungera, men du måste se till att minnena samsas om inställningar som funkar på båda.

En liten sidnot - Vad du än gör så akta dig för XMP-profilerna när du blandar minnen. Jag har varit med om så många problem som man trott varit defekt hårdvara på annat håll, men som löst sig av att ställa minnena själv, eller på någon löjligt låg inställning.

Personligen kör jag manuella inställningar på alla datorer jag kommer över, även bekantas som jag felsöker och bygger. Ställ frekvens/ratio, spänning och CAS-latenserna så kommer du vara hur säker som helst. Allt står direkt på ena sidan av minnet.

Brukar finnas en del svängrum, men det viktigaste är att du inte kör ditt gamla par på högre än 1.5v. Det nya paret verkar kunna köra 1.65v, och det är just sånt som kan med otur bränna moderkort/cpu/minne om du kör XMP.

Nu är jag väldigt skadad från att ha suttit på riktigt knepiga system när det kommer till minnen(nForce, x58 och nu x79), så du kan vara lugn

Av Deathdancer

Som tidigare skriver så kommer enheterna i ändarna överens om vad dom klarar, utan hänsyn till kabeln. Sedan handlar det bara om att man ska välja tillräckligt bra kabel för att inte få förluster och störningar på vägen, något som privatpersoner mer eller mindre aldrig behöver bry sig i.

CAT5 kan vara gränsfall trots att den tekniskt sett ska vara lämplig, och vid längre dragningar och hög trafik åt båda hållen kan det bli lite varierande kvalité. Vad jag förstått så var det lite meningen med introduktionen av CAT5e - att ge bättre stöd för gigabit.

Kör på CAT5e om du inte redan bytt så är du god upp till 100m.

Av Deathdancer

Som andra skriver. Frekvensen använder du i princip endast för att jämföra den mot processorer från samma arkitektur och generation, med samma mängd kärnor, cache och implementeringar(Hyper Threading, Turbo Boost osv). Därför skiljer det sig kraftigt hur olika modeller och tillverkare valt att bygga upp sina chip. AMD har tidigare lagt mycket kraft på att ha ex. åtta kärnor och en frekvens på mellan fyra och fem gigahertz, medans motsvarande Intel hade hälften till antalet kärnor, långsammare frekvens på 3.8GHz och nedåt. Men då satsade Intel också hårdare på IPC som gjorde att varje klockcykel blev mer potent, och skapade virtuella trådar genom Hyper Threading.

Så du kan jämföra en 4790t med en 4790k, men inte med en 3770k, FX8350 eller någon annan modell utan att ta hänsyn till en massa andra faktorer.

En enkel liknelse är att frekvensen på processorn är som varvtalet på en motor, dvs helt värdelös om det är det enda man vet.