Upp med kamerorna

Nu är det dags börja med installationen och mest rättframt är att starta med kamerorna. I föregående artikel finns ett avsnitt om vad som kan vara värt att tänka på angående kamerornas placering. Med det i bakfickan är det bara att plocka fram skruvmejseln.

Två olika typer av fästanordningar finns med i förpackningen. Den första modellen är en ledad arm med skruvlåsning och fästplatta, som skruvas fast på väggen eller i taket. Dessutom medföljer magnetfästen, vilka också skruvas fast på valfri yta, men som sedan gör det enklare att lossa kameran.

Magneten är stark nog att hålla fast kameran under riktig kraftig blåst och fungerar på hela baksidan av kamerahöljet, vilket gör det möjligt att rikta linsen i önskad riktning.

mount1.JPG
mount5.JPG
mount2.JPG
mount3.JPG
mount4.JPG

Skippa kablarna

Få tycker att det är kul att dra kablar kors och tvärs i hemmet. Majoriteten av Arlos produkter, och alla prylar som är med i denna artikel, är batteridrivna och kommunicerar via trådlöst nätverk (Wifi). Det destillerar installationen till fysisk montering, laddning av batterierna samt konfiguration av enheterna i det lokala Arlo-nätverket.

Batterierna laddas med USB-laddare, som har en (proprietär) kontakt i kameraänden, trevligt nog med magnetlåsning.

mag0.jpg
mag1.jpg
mag2.jpg

Tillverkaren själv specificerar att batterierna ska hålla tre till sex månader vid normal (läs: lättare) användning. Det verkar helt rimligt med tanke på hur batterinivån rörde på sig under de veckorna jag provade på systemet. Ett frågetecken kan dock vara hur svenska vintertemperaturer påverkar batteritiden vid användning utomhus.

Fram med telefonen

arlo_app_small.PNG

Precis som för de flesta IoT-produkter anpassade för användning i hemmet är det telefonen som åker fram när det är dags att konfigurera systemet. I detta fall heter appen kort och gott Arlo och finns för Apple IOS (App Store) samt Google Android (Play Store). För detta använder jag det förstnämnda alternativet.

Rent tekniskt är det även möjligt att administrera systemet via webbgränssnittet på my.arlo.com. I praktiken rekommenderas dock telefonappen.

Starta appen

Nästa steg är att starta appen och använda den för att installera (minst en) Arlo Hub. Rent praktiskt handlar det om att ansluta hubben till Ethernet i hemnätverket och inte glömma att koppla in strömsladden. Följ därefter instruktionerna på skärmen. Hubben uppdateras automatiskt till den senaste versionen av mjukvaran. Samma förfarande gäller även för övriga Arlo-enheter i konfigurationen.

hub.PNG
camA.jpg
camB.png

Ställ in aktivitetszoner

zon.png

En sak som kan vara lätt att missa är att går att definiera aktivitetszoner. Standardinställningen är att hela kamerans synfält används som rörelsesensor, men det går att även välja mindre zon(er). Då utlöser endast rörelser som faller inom markerade aktivitetszon(er) rörelselarmet.

Detta kommer till nytta om kameran exempelvis "ser ut" från ett fönster och fåglar envisas med att utlösa larmet.