Prylarna i experimentet

För att sätta upp ett smart övervakningssystem behövs givetvis ett gäng prylar. I denna artikel används produkter från Arlo, som har ett brett utbud av kameror och tillbehör anpassade för just användning i hemmet.

Arlo Smart Hub – Centralenheten

hub.JPG

Navet i installationen heter Arlo Smart Hub. I praktiken är det en trådlös accesspunkt med mjukvara specifikt för att hantera kommunikation med anslutna Arlo-enheter och tillhörande molntjänster.

Senare under året kommer även "Works with Arlo"-konceptet att rullas ut på bred front, vilket lägger till stöd för Z-wave och Zigbee, för till exempelvis Philips Hue.

Arlo_Coast_4.jpg

Arlo Ultra – Trådlösa kameror

Kamerapaketet som används heter Arlo Ultra VMS5440 och innehåller, utöver hubben ovan, fyra trådlösa kameror. Dessa har kapslingsklass IP65, vilket innebär att de även går att använda utomhus. Det stora huvudnumret är dock videoinspelning med 4K-upplösning samt stöd för mörkerseende.

Dessa kommer jag att placera i vardagsrummet och utanför ytterdörren. Dessutom kommer en av kamerorna vara riktad ut mot baksidan av huset. Tre placeringar som ställer olika krav på utrustningen.

Arlo Doorbell – Dörrklocka

IMG_2371.JPG

Kamerorna får sällskap av en smart dörrklocka. Arlo Doorbell har en hel del finesser och är utrustad med närvarosensor, mikrofon, högtalare samt trådlös anslutning till Smart Hub. Det betyder också att dörrklockan kan agera "trigger" för en kamera. Videoupptagningen startar när någon trycker på knappen eller redan när närvarosensorn upptäcker att någon närmar sig.

Här uppstår också ett riktigt mervärde om bostaden även är utrustad med ett elektroniskt dörrlås. Hantverkaren, budet, eller vem som nu vill in genom dörren, kan kommunicera med dig via Arlo-systemet och du kan då låsa upp (på distans) efter att ha identifierat gästen.

Arlo Chime – Högtalare

chime.JPG

I grunden en trådlös högtalare, som även kan fungera som siren om övervakningssystemet uppfattar rörelse eller ljud. För min egen del kommer jag att låta Arlo Chime tjänstgöra som ljudkälla när någon trycker på ringklockan.

Arlo Solar Panel – Solpanel

Slutligen har jag även tillgång till Arlos solpanel. Eftersom enheterna är utrustade med batterier ser jag personligen inget behov av att använda denna just nu. Solpanelen kommer till nytta och utgör (under dagtid) en kontinuerlig strömkälla som laddar batteriet, vilket underlättar för den som på grund av placeringen har svårt att komma åt kameran när det är dags för laddning.