Artificiell intelligens och mörkerseende

Det allra mest påkostade systemet heter Arlo Ultra och är vad jag använder här. I marknadsföringen handlar mycket om stödet för 4K-upplösning, men det finns ytterligare ett par intressanta finesser som är värda att lägga märke till.

Mörkerseende och dåliga ljusförhållanden

Självklart blir det inte svart-vit bild under normala ljusförhållanden, utan enbart när mörkerseendet aktiveras. Så snart ljusförhållandena är goda nog kan färgkanalerna aktiveras och nivåerna att ställa in och justera per kamera.

morker1.JPG

Bild från Arlo Ultra i mörkerläge.

morker2.JPG

Samma rum, position och ljusförhållanden, men denna gång är bilden tagen med en Iphone. Mörkt värre!

Kamerorna i Ultra-serien är även utrustad med en LED-strålkastare, kapabel att belysa mindre ytor. Rörelsesensorn, även från andra enheter i systemet, kan dessutom användas för att tända externa ljuskällor.

Ljud (och högtalare) i båda riktningar

Ytterligare en finess är att varje kamera är utrustad med en ljud-sensor (även känt som mikrofon), som likt rörelsesensorn kan användas som trigger för videoinspelning eller IFTT. Det finns också en liten högtalare som gör det möjligt att (via telefonappen) tala med den som befinner sig vid kameran.

Det sistnämnda fungerar bra med människor, men mina hundar verkar inte gilla när kameran ger order. Andra kanske har större framgång här ...

cam_set.jpg

Finns massor med inställningar för video, ljud och typ av triggers

Klassning av objekt med artificiell intelligens

En rolig finess är att det finns möjlighet att låta den "artificiella intelligensen" försöka sig på att känna igen eller rättare sagt klassa vad det var som orsakade ett rörelselarm. Kameran ska kunna känna igen människor, djur och fordon, men det skvallras även om att funktionen ska klara av mer i framtiden.

Min egen erfarenhet är att AI:n lyckas väldigt bra under goda ljusförhållanden när det kommer till människor och hundar. Här är följer två exempel som klassificerades som "Rörelse: Människa" respektive "Rörelse: Djur". Under en funktion som kallas "Arlo Smart" finns dessutom möjligheten att aktivera filtrering för olika klassificeringar, och då endast få notifieringar när dessa registreras i inspelningen.

class.jpg