Guide: Överklockning med MSI Afterburner

Att klämma fram mer prestanda behöver inte vara svårt. Med verktyg som MSI Afterburner kan vem som helst överklocka sitt grafikkort med några enkla handgrepp.

3. Manuell överklockning

För den som verkligen vill lära sig mer om överklockning och kanske även klämma fram den där sista procenten prestanda är det manuella inställningar som gäller. Genom att ställa in allting själv får man nämligen full kontroll på alla viktiga värden.

OBS! Överklockning är inte riskfritt

Även om det är ovanligt att hårdvara skadas av överklockning är det aldrig helt riskfritt att trixa med inställningarna. I vanlig ordning sker allt på egen risk. Med det sagt så kör vi.

Förberedelser

För att komma igång på allvar behövs följande:

  1. Senaste drivrutinerna från AMD eller Nvidia

  2. MSI Afterburner – Justera inställningar och visa mätvärden

  3. MSI Kombustor – Stabilitets- och stresstest

Utöver MSI Afterburner är det en god idé att även ladda ned stresstest-verktyget MSI Kombustor, eftersom detta verktyg innehåller integration med Afterburner. Stresstestet gör det möjligt att verifiera så att de överklockade inställningarna är stabila, men för den som verkligen vill vara säker på att ingenting kommer att krångla kan det även vara bra att testa med fler spel och program.

När allt är installerat och klart ska inställningarna i Afterburner konfigureras. För att få en bättre översikt går det att deaktivera de grafer som inte är relevanta vid överklockning av grafikkortet. Då blir det lättare att hålla uppsikt över de viktiga värdena. Se även till att aktivera Voltage Control.

Guide_MSI_OC_31.png

Spänningsstyrningen (voltage control) aktiveras under inställningarna.

Spänningsstyrning eller Voltage Control gör det möjligt för MSI Afterburner att öka eller minska spänningen till grafikkortet. Stödet för detta varierar mellan grafikkortsmodeller, så det är inte alltid säkert att det fungerar.

Guide_MSI_OC_32.png

Titta på dessa grafer när MSI Kombustor drar igång i bakgrunden.

För att kunna se hur bra du lyckas med överklockningen behöver du känna till hur grafikkortet beter sig med fabriksinställningarna. Ett enkelt sätt att ta reda på detta är att köra MSI Kombustor i 10–15 minuter och anteckna maximala klockfrekvenser och temperaturer.

Överklockningsprocess

Att överklocka moderna grafikkort är en enkel process. Förutsatt att kylningen och luftflödet räcker till är det egentligen bara att dra upp reglagen för effektbegränsning, temperaturmål och överspänning till högsta möjliga nivå.

Sedan är det dags att öka grafikkärnans frekvens successivt uppåt. Det kan ofta vara "lagom" att göra detta i steg om 20 MHz, men den som vill kan givetvis även göra detta med större eller mindre ökningar av klockfrekvensen.

Stresstestet (MSI Kombustor) ska samtidigt vara igång i bakgrunden. När det uppstår fel i bilden (artefakter, linjer eller "trasiga" pixlar) eller några andra konstigheter, är det dags att backa ett steg i inställningarna och stresstesta på nytt.

Guide_MSI_OC_43.png

1. Öka frekvensen.

Guide_MSI_OC_44.png

2. Kontrollera stabilitet, temperatur och ljudnivå.

Guide_MSI_OC_45.png

3. Återupprepa steg 1 & 2.

Guide_MSI_OC_47.png

4. När instabilitet, temperaturbegränsningar eller ljudnivån säger ifrån minskar vi istället med ett mindre steg.

Guide_MSI_OC_48.png

5. När vi nått en frekvens som är stabil och grafikprocessorn inte är stabil vid högre frekvenser har vi nått vår maximala överklockning.

Om grafikkortet är stabilt vid lägre frekvens går det att finjustera klockfrekvenserna ytterligare, denna gång genom att höja frekvensen i mindre steg. Upprepa denna process till du upptäcker var gränsen går för felfri bild i MSI Kombustor. Knepet är att arbeta systematiskt.

För att spara tid kan storleken på överklockningsstegen med fördel vara aggressiva i början, för att sedan minska när bildproblem eller andra fel uppstår.

Guide_MSI_OC_52.png

När du hittat maximal frekvens för grafikprocessorn är det bara att börja om och göra om samma process med grafikminnet. Öka klockfrekvensen tills dess att instabilitet uppstår, backa en smula och testa på nytt. I mitt fall klarade grafikminnet den maximala inställningen i MSI Afterburner.

Det kan vara värt att påpeka att många faktorer påverkar överklockningspotentialen, som den specifika grafikkretsen, kylningen av grafikkortet, grafikkortsmodell och så vidare. Alla grafikkortsmodeller stödjer inte heller samtliga inställningar, men grundproceduren är fortfarande densamma.

Mer prestanda?

När du nått den högsta stabila frekvensen är det dags att verifiera att det faktiskt blir bättre prestanda i de spel eller program du använder, för det är inte alltid självklart. Spela en stund och kontrollera bildfrekvenserna med valfritt verktyg (Geforce Experience har detta inbyggt).