Guide: Överklockning med MSI Afterburner

Att klämma fram mer prestanda behöver inte vara svårt. Med verktyg som MSI Afterburner kan vem som helst överklocka sitt grafikkort med några enkla handgrepp.

5. Sammanfattning

Att överklocka grafikkortet är ingen större konst, särskilt inte med Nvidias senaste generation Turing, som med några enkla handgrepp kan finjustera inställningarna per automatik. Historiskt sett har dock överklockning gett större prestandavinster än vad det gör med dagens superoptimerade kretsar.

65709.jpg

Manuell överklockning är ett det klassiska alternativet för den som vill klämma fram de sista procenten prestanda, men även här handlar det om förhållandevis blygsamma siffror. Dagarna med 25–30 procent mer prestanda tack vare överklockning är definitivt förbi. Det innebär såklart inte att kretsarna blivit sämre utan att tillverkarna har blivit bättre på att själva optimera frekvenserna.

Den som överkockar behöver även ha i åtanke att med högre frekvenser följer även ökad effektåtgång och värmeutveckling. Ett påkostat grafikkort har vanligtvis marginaler för att ta hand om måttliga frekvensökningar, men det gäller även att chassit och övriga komponenter i lådan är dimensionerade för att klara av påfrestningarna.

För den som vill ha hjälp med överklockningen eller se vad medlemmarna hittar på med sina grafikkort finns massvis av läsning i forumdelarna Geforce och Radeon. Dela gärna med dig av dina erfarenheter i diskussionstråden till artikeln!

Ladda ned senaste versionen av MSI Afterburner