Guide: Överklockning med MSI Afterburner

Att klämma fram mer prestanda behöver inte vara svårt. Med verktyg som MSI Afterburner kan vem som helst överklocka sitt grafikkort med några enkla handgrepp.

4. Automatisk överklockning

Med Nvidias nya arkitektur Turing och grafikkorten i Geforce RTX-serien introduceras en överklockningsfunktion i MSI Afterburner som kallas för Afterburner OC Scanner. Kort och gott är det automatisk överklockning av grafikkortet.

65303.jpg

MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio.

65301.jpg

Geforce RTX-korten och Turing-arkitekturen stödjer automatisk överklockning med OC Scanner.

Det eleganta med detta är att det är en förhållandevis kort och enkel finess att använda. Det tar cirka 20 minuter från start tills dess att programmet är färdigt och har testat inställningarna. Vidare sker överklockningen över grafikkortets samtliga frekvens- och spänningsspann, vilket är svårt och tidskrävande att göra på egen hand.

Detta innebär (i teorin) att, beroende på temperatur och tillåten effektbudget, kan OC Scanner klämma fram mesta möjliga totala prestanda ur ett Turing-baserat grafikkort.

Med manuella inställningar (högsta möjliga turbofrekvens) finns en påtaglig risk att grafikkortet överhettar och att prestandan därför går ned. OC Scanner söker efter högsta möjliga genomsnittliga klockfrekvens och kan således under dessa omständigheter faktiskt uppnå bättre prestanda med lägre klockfrekvenser.

Guide_MSI_OC_33.png

En liten knapp bredvid reglaget för frekvens ger tillgång till OC Scanner.

Guide_MSI_OC_34.png

Ett nytt fönster öppnas med spänning-frekvenskurva. Kurvan går att justera manuellt.

Guide_MSI_OC_51.png

Den automatiska funktionen gömmer sig högst upp i högra hörnet.

Dessvärre verkar inte OC Scanner vara tillgängligt i Afterburners klassiska gränssnitt, utan det är tillbaka till standardutseendet som gäller. MSI rekommenderar att man sätter högsta möjliga värden på begränsningarna, effekt, temperatur samt överspänning, för att ge OC Scanner största möjliga utrymme att sträcka på benen.

Guide_MSI_OC_37.png

OC Scanner har ett eget fönster.

Guide_MSI_OC_38.png

Två alternativ ges, Scan vilket är den automatiska överklockningen och test som verifierar korrekt överklock.

Guide_MSI_OC_39.png

Scan kör tar nästan exakt 15 minuter att genomföra.

Guide_MSI_OC_40.png

Test är ett fem minuter långt test, resultat ges med en konfidensgrad och inte i absoluta värden.

I OC Scanners avskalade gränssnitt finns ett resultatruta med text och två knappar. Scan är den automatiska överklockningen, som testar vilka frekvenser som kan uppnås beroende på spänningen till grafikprocessorn.

Guide_MSI_OC_41.png

Den nya spänning-frekvenskurvan exporteras till MSI Afterburner. Den gamla kurvan kan fortfarande ses i grafen.

När detta är klart exporteras dessa värden till MSI Afterburner, som applicerar dem på grafikkortet. Det kan vara en god idé att spara denna inställning som en egen profil, så behöver inte programmet körs på nytt vid varje omstart.

När Scan är färdigt är det dags att köra testfunktionen. Den stresstestar grafikkortet genom hela spänningsintervallet. Om den inte upptäcker någon instabilitet så ges konfidensgraden 90 procent som resultat. Scan tar 15 minuter att genomföra och det efterföljande stresstestet tar ytterligare 5 minuter.

En stark fördel till det automatiska testet är att flera finjusterade frekvenser kan ges medan den manuella överklockningen ger en frekvensökning som är lika stor över alla drivspänningar. Precisionen är helt enkelt bättre när nya frekvenser ges för alla spänningsnivåer och inte över hela brädet.