Wordpress struktur

En av huvudanledningarna till Wordpress enorma popularitet är dess flexibilitet och modularitet. Det spelar ingen roll ifall en tänkt webbplats ska användas för att driva en webbutik, en blogg eller en informationssida för ett företag. Wordpress-kärnan utgör en grund som alla möjliga typer av webbplatser kan bygga vidare på.

Tillägg (plug-ins)

Wordpress kärna paketerar funktionaliteten som de flesta webbplatser behöver oavsett vad de ska användas till. I Wordpress-kärnan finns bland annat ett system som håller koll på alla sidor och inlägg. Kärnan innehåller också ett rollhanteringssystem (så att olika användare kan ha olika behörigheter), ett kommentarshanteringssystem, ett bildhanteringssystem och mycket annat.

Utifrån denna grund utvecklas sedan massvis av tredjepartstillägg och i skrivande stund finns över 50 000 sådana. Det populära e-handelstillägget Woocommerce är exempel på ett sådant och berikar Wordpress-kärnan med funktioner för att publicera priser och hantera produkter. Dessa funktioner finns inte i Wordpress-kärnan, eftersom det enbart är en liten del av alla webbplatser som säljer saker. Genom detta modulära tänk kan Wordpress-kärnan hållas förhållandevis liten.

Wordpress officiella sida för tillägg

På Wordpress officiella webbplats finns över 50 000 tillägg.

Vissa tillägg är gratis. Andra tillägg är förknippade med en engångskostnad eller årsavgift. Det går att få en överblick över tillgängliga tillägg genom att besöka den officiella sidan för Wordpress-tillägg, men det finns fler tillägg än de som visas där.

Varning!

I och med att tillägg berikar Wordpress funktionalitet kan de också öppna säkerhetshål. I höstas lyckades angripare kapa en stor mängd Wordpress-webbplatser på grund av en säkerhetsbrist i GDPR-tillägget WP GDPR Compliance. Installera endast välbeprövade och välunderhållna tillägg. Mer information om detta kommer i ett kommande avsnitt av serien.