Wordpress utseende

Wordpress fyller två funktioner. Wordpress är både systemet som hanterar all information och systemet som visar all information som publiceras. Det är viktigt att skilja på själva informationshanteringen och informationsvisningen. Vid författande av en Wordpress-sida eller ett Wordpress-inlägg görs inget designarbete (med undantag för fetmarkeringar, kursiveringar och dylikt). Utseendet för allt innehåll som publiceras styrs av Wordpress-webbplatsens tema.

Tema

Temat styr allt från bakgrundsfärg och textfärg till typsnitt och menyutseenden. De riktigt användarvänliga temana låter administratören ändra dessa egenskaper från ett grafiskt gränssnitt, medan de lite mindre användarvänliga alternativen förutsätter att administratören kan skriva kompletterande CSS-kod själv.

Ett exempel på ett riktigt användarvänligt tema (som undertecknad själv föredrar till de flesta webbplatser han bygger) är Astra. Det är ett otroligt flexibelt tema som både är snabbladdat och lätt att bygga vidare på för utvecklare (tack vare Astra Hooks). Som det visas i avsnittsfilmen låter Astra administratören anpassa temat från ett grafiskt gränssnitt. Administratören kan också köpa till extra funktionalitet med tillägget Astra Pro.

Anpassningsvyn för Astra

Astra är ett lättanvänt och anpassningsbart tema.

Utöver Wordpress officiella webbplats finns det många andra webbplatser som säljer teman. Utvecklarna bakom Astra säljer sitt tema från sin egen webbplats. Themeforest är ett exempel på en annan webbplats som erbjuder massvis av olika teman för varierande ändamål.

Varning!

Teman kan, precis som tillägg, innehålla säkerhetsbrister. Det är därför viktigt att välja ett tema som underhålls med säkerhets- och kompatibilitetsuppdateringar.

Sidbyggare

Ibland är det önskvärt att frångå temats fasta ramar på vissa sidor, till exempel på webbplatsens startsida. Då är det praktiskt att använda en sidbyggare. En sidbyggare är ett verktyg som låter webbplatsens administratör (och ibland även andra användare) bygga sidor utifrån ett grafiskt dra-och-släpp-gränssnitt.

Sidbyggaren Elementor är en förhållandevis lättviktig och lättanvänd sidbyggare som är kompatibel med bland annat Astra. Integrationen mellan sidbyggare och tema kan gå olika djupt, och när det gäller just Elementor och Astra är de som byggda för varandra. Elementor kan exempelvis ärva typsnittsinställningar från Astra så att alla övergripande utseendeinställningar kan göras från en och samma plats.

Elementors officiella webbplats

Sidbyggaren Elementor låter dig designa webbsidor utan att koda.

Astra-utvecklarna erbjuder ett tillägg som heter Astra Starter Sites. Från det tillägget kan administratören importera färdiga Astra/Elementor-webbplatser, så att denne har en färdig grund att utgå från. Detta är ett smidigt verktyg för den som bygger sin första sajt, i och med att det ger ett färdigt utseende att utgå från.

Exempel på andra populära sidbyggare är WP Bakery, Beaver Builder och Divi. Den sistnämnda sidbyggaren har ett eget tema som sidbyggaren är en helintegrerad del av.

Nästa avsnitt

I nästa avsnitt av Så fungerar Wordpress-serien visar vi hur du installerar Wordpress och aktiverar nödvändiga säkerhetsfunktioner. I det avsnittet berättar också Loopia om allt som deras kundtjänst kan vara behjälplig med.