Domännamn

Det första steget i uppsättningen av en egen Wordpress-webbplats är att skaffa ett domännamn (t.ex. sweclockers.com eller safungerar.se). Alla domännamn registreras under en toppdomän såsom .com eller .se. Alla länder har sin egen toppdomän. Danmark har sin .dk-domän och Sverige har sin .se-domän. I Sverige är det Internetstiftelsen i Sverige som ansvarar för .se-domänen, men de överlåter registreringen av domäner till partner såsom Loopia. Mer information om .se-domänen finns på Internetstiftelsens webbplats.

Loopias verktyg för att söka lediga domäner

På Loopias webbplats kan du leta efter lediga domäner.

Generiska toppdomäner

.com och .org är exempel på generiska toppdomäner. Antalet generiska toppdomäner har utökats rejält på senare år eftersom de populära domännamnen på de klassiska toppdomänerna har börjat ta slut. Loopia erbjuder idag registrering av domäner på bland annat följande generiska toppdomäner.

  • .online

  • .site

  • .tech

  • .gratis

  • .club

  • .guru

  • .website

  • .email

  • .link

  • .biz

  • .info

  • .mobi

  • .name

Tips! Det går faktiskt att registrera egna toppdomäner (även om det kostar några miljoner). Google har köpt toppdomänen .google och den svenska verkstadskoncernen ABB har köpt toppdomänen .abb.

Subdomäner

Att äga ett domännamn är förknippat med en årlig kostnad. Det kostar däremot inget att lägga upp subdomäner till sin egen huvuddomän, till exempel wordpress.safungerar.se och mail.safungerar.se. Användandet av subdomäner är praktiskt för den som vill driva flera fristående webbplatser som ändå ska ha en tydlig koppling till varandra.

Subdomänerna www och m har haft en särskild ställning. Subdomänen www var länge standardsubdomänen för domänens huvudsakliga webbplats. För att trigga en mobilvy av den huvudsakliga webbplatsen används istället m-subdomänen. Det är exempelvis dessa funktioner som nämnda subdomäner har här på SweClockers.

Vid installation av en ny webbplats rekommenderar undertecknad (Karl Emil Nikka) att alltid installera den huvudsakliga webbplatsen på huvuddomänen och inte på www-subdomänen. Bakgrunden till detta är att Google ser dessa subdomäner som triviala. Vid lanseringen av Chrome 69 gick Google så långt att de dolde dessa subdomäner i Chromes adressfält. Subdomänsdöljningen togs inte väl emot och Google åtgick till att visa www- och m-subdomänerna. Strävan efter att dölja dessa subdomäner sänder ändå en signal om hur Google ser på dem.

Google Chrome döljer www-subdomänen.

Google ser subdomänerna www och m som triviala och dolde dem vid lanseringen av Chrome 69 (lägg märke till att www saknas i adressfältet).

Obs! Subdomänerna www och m kan agera alias till huvuddomänen, så att besökare som går till www.safungerar.se eller m.safungerar.se hamnar på safungerar.se.

IDN-domäner

I internets barndom var det enbart engelska tecken som kunde användas i domännamn. Tack vare en teknik som kallas IDN (Internationalized Domain Names) går det numera även att använda bland annat svenska tecken i domännamnen. Det går alltså utmärkt att registrera domänen såfungerar.se trots att den innehåller bokstaven Å.

IDN-tekniken byter automatiskt ut de icke-engelska tecknen till uttryck som förklarar vilka tecken som har ersatts. Domänen såfungerar.se är i själva verket xn--sfungerar-52a.se, där de extra tecknen instruerar webbläsaren att visa ett svenskt å mellan bokstäverna s och f.

Den stora nackdelen med IDN-domäner är att gamla e-postservrar kan sakna stöd för IDN-översättning. Trots att IDN-tekniken har funnits i över 15 år kvarstår därför några kompatibilitetsproblem. Undertecknad rekommenderar alla som vill ha svenska tecken i sitt domännamn att både registrera domänen med och utan svenska prickar. Vi har registrerat både såfungerar.se och safungerar.se. IDN-domänen skickar vidare besökaren till safungerar.se.