Skärm, Frontview och Imedian HD

Den mest framträdande funktionen på Moneual Moncaso 972 är dess 7” tryckkänsliga skärm. Skärmen klarar av upplösningar från 640x480 upp till 1024x768 även om 800x600 rekommenderas för mjukvaran Frontview som används för att visa information på skärmen.

Självklart går det att använda skärmen i klonat läge eller som förlängning till den huvudsakliga skärmen. Använder man den i klonat läge kan dock huvudskärmen inte köras i högre upplösning än 1024x768. Bildkvaliteten är mycket god med varma färger och skarp bild.

Skärmen är tryckkänslig men detta stöds inte direkt i Windows utan bara i Imon Frontview. I detta program fungerar den dock klanderfritt. Även om det följer med en penna som kan användas för att klicka på skärmen går det lika bra med fingret.

För de användare som hellre vill använda Linux för sin HTPC finns det Open Source-drivrutiner för skärmen och fjärrkontrollen på http://venky.ws/projects/imon/. Vi har inte haft möjlighet att testa hur bra dessa fungerar så berätta gärna i kommentarera till denna recension ifall ni har testat denna kombination.

Frontview

Programmet som är mest användbart för den lilla skärmen heter Frontview och kommer med som en del av paketet från Soundgraph.

Frontview konfigureras från Imon Manager och det går bland annat att ställa in vilken skärm man vill visa den på, vilket typsnitt som skall användas och en mängd med andra inställningar för skärmen.

Den normala vyn som visas ovan i bilden är den som man normalt ser när HTPC:n inte visar film. Via Imon Manager kan man här ställa in vilken information som skall visas om datorn, vilka e-post-konton som skall kontrolleras, vilken väderinformation man vill visa samt vilka RSS-feeds som man ska förse skärmen med nyheter.

Genom att klicka på skärmen, antingen med ett finger eller med den medföljande pennan, kommer man in i en meny där man kan vänja ett antal olika funktioner i Frontview.

Första gången Imon Manager startas konfigureras och kalibreras LCD-skärmen. Efter denna kalibrering går det att starta kalibreringen igen via en av menyerna i Frontview.

Det går att starta program som ställts in i Imon Manager via Frontview.

Det går till och med att använda ett litet virtuellt tangentbord från Frontview. Varför någon skulle vilja plåga sig och använda detta övergår dock vårt förstånd.

När musik och video spelas upp i antingen Media Center eller Imedian HD växlar skärmen till att visa information om filen som spelas. Informationen är inte direkt uttömmande och ser faktiskt direkt tråkig ut, särskilt när vi ser på film.

Imedian HD

I anslutning till Imon Manager och Frontview får vi också Soundgraphs eget mediaprogram Imedian HD. Detta är ett program som liknar Microsofts eget Media Center och används till att spela upp musik och film samt visa bilder.

Vi installerade programmet på en ren Windows Vista-maskin där inga ytterligare program eller avkodare hade installerats och Imedian HD klarade av att spela upp praktiskt taget allt vi slängde till den inklusive flera 720p- och 1080p X.264-filmer i matroska-containern (mkv). Dessa filmer hackade först men spelades sedan upp som vanligt.