Utsidan

Moneual Moncaso 972 kommer välpackad i en stor låda. Trots att vårt testexemplar hade rest igenom vårt postväsende fanns det inga tecken på skador på chassiet.

Moncaso 972 är en riktigt snygg låda som inte behöver skämmas bredvid dyrare hifi-produkter i stereobänken.

På framsidan hittar vi en på/av-knapp, den 7 tum stora LCD-skärmen, ett antal knappar och en volymratt. Om vi bortser från skärmen är det egentligen inget som direkt avslöjar att detta är en datorlåda.

Bredvid på/av-knappen hittar vi även IR-ögat samt en lampa som indikerar när hårddisken används. Precis som på många andra HTPC-lådor saknas en knapp för att starta om datorn.

Knapparna till höger om skärmen styr Imon-mjukvaran på datorn och låter exempelvis användaren navigera på den lilla skärmen utan att behöva ha bild på huvudskärmen eller TV:n som HTPC:n kopplats till.

För att komma åt knappen för att mata ut en cd/dvd, I/O-anslutningarna samt kortläsaren fäller man ner en liten lucka i underkanten av lådan. Notera att den optiska enheten i denna bild saknar det medföljande skyddet. När den är installerad slipper man att se reklam för tillverkaren av den optiska enheten.

Vi kan ana två fläktgaller på höger sida av lådan. Det främre gallret, till vänster i bilden, sitter i höjd med där två av de interna 3.5”-platserna sitter och motsvaras av ett liknande galler på vänster sida. Det är här vi kan sätta de två ytterligare 80 mm-fläktarna som passar in i lådan för att kyla eventuella hårddiskar. Det bakre fläktgallret sitter bredvid nätaggregatet och motsvaras av ett liknande galler på andra sidan lådan.

Baksidan av lådan ser ut som på vilken pc som helst med undantaget att den är helt svartmålad för att passa resten av lådan. De två 80 mm-fläktar som medföljer sitter längst bak. De är av märket Coolage. Tyvärr har vi inte hittat mer information om dessa. Vi ser också på denna bild VGA-kabeln för LCD-skärmen. Den kommer inifrån lådan och ska anslutas antingen till ett externt grafikkort eller till moderkortet.

Till och med undersidan av lådan är svart. Fyra gummibeklädda fötter ser till att lådan står stadigt. Även på undersidan hittar vi ventilationshål. Dessa sitter bra placerade direkt under eventuella hårddiskar och hjälper till att hålla dessa kylda.