AMD Ryzen Threadripper 1950X och 1920X

Ryzen Threadripper är en stor processorlansering på flera sätt och representerar AMD:s återkomst till entusiastsegmentet på allvar. SweClockers hårdtestar Ryzen Threadripper 1950X och 1920X.

23. Överklockning

Att överklocka processorer med den här mängden kärnor bådar för en drastisk effektökning, då troligtvis spänningen kommer att behöva ökas en del för att hålla allt stabilt. Med överklockningsresultaten från tidigare Ryzen-modeller i bakfickan tar vi sikte på 4 GHz-strecket över samtliga kärnor.

Kylanordningen som används är densamma som för de ordinarie testerna, det vill säga det slutna vattenkylningssystemet Floe Riing 360 från Thermaltake.

AMD Ryzen TR 1950X

1950X_OC.jpg

AMD:s Threadripper-modeller är redan pressade till bristningsgränsen för att bibehålla sina specificerade klockfrekvenser vid grundspänningen. För att uppnå högre nivåer krävs helt enkelt mer spänning – mycket mer spänning. Taket slogs i vid stabila 4 GHz över samtliga kärnor för Ryzen TR 1950X vid spänningen 1,43 V.

Det slutna vattenkylningssystemet som användes fick vid dessa nivåer arbeta hårt, där radiatorns tre fläktar gick på skrikande högvarv under belastning. Temperaturen rapporterades enligt moderkortet till cirka 75 °C.

AMD Ryzen TR 1920X

1920_OC.jpg

Den billigare Ryzen TR 1920X uppvisade liknande beteende som sin storebror, med en hård vägg vid 4 GHz med samtliga kärnor aktiva. Spänningen som krävdes för stabilitet uppgick återigen till 1,43 V.