AMD Ryzen Threadripper 1950X och 1920X

Ryzen Threadripper är en stor processorlansering på flera sätt och representerar AMD:s återkomst till entusiastsegmentet på allvar. SweClockers hårdtestar Ryzen Threadripper 1950X och 1920X.

26. Test: Battlefield 1 med streaming och film

I samband med lanseringen av Ryzen tidigare under året började AMD trycka hårt på att folk i allt större utsträckning gör flera saker samtidigt med sina datorer, där exempelvis spel får samsas om processorcykler för att strömma innehåll till Twitch samtidigt som videoklipp och webbsidor ska kunna visas upp på en separat skärm.

Till dagens lansering av Threadripper trycks det återigen på denna punkt, där AMD kallar processorfamiljen för det ultimata valet för megatasking, där ett flertal krävande uppgifter kan distribueras ut effektivt över de många processorkärnorna.

Med anledning av detta passade vi på att sy ihop ett snabbtest där ett flertal vanliga applikationer körs samtidigt. I fokus står speltiteln Battlefield 1, där vi laddar upp med en 64-spelarsbatalj på kartan Amiens. Samtidigt som det spelas rullar även den populära streamingmjukvaran OBS i bakgrunden med inspelning av spelsessionen, där kodningen sker via x264 direkt på processorn vid 9 000 Kbps samt upplösningen och bildfrekvensen 1080p60.

Ovanpå detta strömmas filmen Star Wars: The Force Awakens via Netflix-appen för Windows 10 samtidigt som webbläsaren Chrome rullar i bakgrunden med åtta populära webbplatser öppna i separata flikar.

Vi börjar med att kika på de rena prestandasiffrorna från spelsessionen, där resultaten är ett medelvärde av totalt tre rundor på 5 minuter för varje processormodell. Som synes står sig de båda Threadripper-modellerna väldigt bra ihop med Intels Core i9-7900X när ett flertal operationer sker i bakgrunden samtidigt som spelandet – ett tydligt resultat av de många tillgängliga trådarna.

Näst på tur i tabellen syns åttakärniga Ryzen 7 1800X, som visserligen tappar lite flås i detta scenario men ändå står sig väldigt bra. Därefter har vi sexkärniga Ryzen 5 1600X som hamnar ytterligare en bit ner tillsammans med Intels populära Core i7-7700K. De stora problemen uppstår först vid den rent fyrkärniga modellen Core i5-7600K, där prestandatappet blir rejält med alla operationer i bakgrunden.

En närmare titt på renderingstiderna från Threadripper-processorerna uppvisar en fin och jämn graf med ett fåtal spikar, där ingen av se sistnämnda är märkbara vid en subjektiv bedömning av spelsessionen.

En jämn graf presenteras även från Intels Core i9-7900X, där den subjektiva spelupplevelsen även kan anses som mycket välflytande.

Ryzen 7 1800X må ha en lägre genomsnittlig bildfrekvens än sina Threadripper-syskon, men bjuder fortfarande på jämna renderingstider. För Ryzen 5 1600X börjar det bli lite mer skakigt i grafen, men den subjektiva upplevelsen uppvisar fortfarande inga småhack eller allmänt ojämnt flyt.

När vi når fyrkärniga Core i7-7700K börjar det finnas tydliga spår i renderingstiderna att mycket sker i bakgrunden. Modellen tycks dock räddas av sin möjlighet att exekvera upp till åtta trådar via Hyperthreading, vilket gör att märkbart oflyt uteblir ur vår subjektiva bedömning.

Sist men inte minst har vi den renodlade Core i5-7600K och här är kaoset ett faktum. Extremt skakiga renderingstider med rejäla spikar över hela stället, och den subjektiva upplevelsen är inte den heller något att skriva hem om, där hackigheten står som spön i backen.