AMD Ryzen Threadripper 1950X och 1920X

Ryzen Threadripper är en stor processorlansering på flera sätt och representerar AMD:s återkomst till entusiastsegmentet på allvar. SweClockers hårdtestar Ryzen Threadripper 1950X och 1920X.

25. Test: Vid samma klockfrekvens

Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.

amd-ryzen-3-10.jpg

För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.

Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.

Med alla processorer nedskruvade till samma klockfrekvens buntar de båda Threadripper-modellerna ihop sig vid den enkeltrådade körningen, strax ovanför Ryzen 7 1800X. Konkurrenten Intels Core i9-7900X erbjuder i detta scenario närmare 8 procent högre prestanda. Vid den flertrådade körningen är det inte helt oväntat de båda Threadripper-processorerna som tar de övre positionerna.

Att kasta myriader med trådar på Photoshop Lightroom gör som tidigare nämnt inte några mirakel för utrenderingstiderna, och i vissa fall ger det motsatt effekt. I toppen syns Ryzen TR 1920X som följs tätt av Core i9-7900X samt flaggskeppet Ryzen TR 1950X på en tredjeplats.

Klock-för-klock halkar Threadripper-processorerna efter de konkurrerande Intel-modellerna i Battlefield 1, även om resultaten jämnas ut något när upplösningen skruvas upp.

Även i Witcher 3 målas ett liknande scenario upp, där Threadripper-modellerna halkar efter Intels Core i9-7900X när de körs vid samma klockfrekvens.