Sammanfattning och slutsats

Några veckor senare och det står klart och tydligt att två skärmar med nästan samma namn och förvillande lika specifikationer i själva verket är rätt så olika varandra. På vissa punkter identiska och på andra som två helt olika skärmar.

Vi kan konstatera att båda skärmarna använder TN-paneler av en bättre sort vilket resulterar i två spelskärmar med allroundegenskaper som många enklare spelskärmar inte alls är kapabla till. 144 Hz och 2 560 × 1 440 pixlar är dock krävande och du matchar skärmarna bäst med ett modernare och vassare grafikkort.

Båda skärmarna fungerar till de flesta sorters användning, så länge det inte kräver exakthet i fråga om färger. Sedan finns den stora skillnaden mellan de två i kombinationen av egenskaper och pris.

AOC AG241QG

AG241QG.jpg

AOC AG241QG kan med sin 165 Hz-kapacitet och ULMB-funktionen verkligen hantera eftersläp bäst av de två. Är man den som uppskattar G-Sync är det också en skärm som beter sig precis som G-Sync förväntas göra. Här har vi istället andra begränsningar som att du måste vinkla skärmen på ett specifikt sätt för bäst bild. Behöver du ansluta flera bildkällor är det utöver Displayport endast en ensam och ganska ledsen HDMI-anslutning som finns tillgängligt.

Behöver du inte G-Sync? Ja, då finns det egentligen inte så mycket utöver eftersläpsnivån som talar för QG-modellen. Du betalar också ett premium på mer än 2 000 kronor extra här. Fast AOC AG241QG gör också precis vad skärmen förväntas göra och gör det bra. Betyget blir därefter.

AOC AG241QG har G-Sync och kontroll över eftersläpen

Fördelar

  • Spelegenskaperna: 165 Hz och låg latens

  • Eftersläpsreducering, ULMB

  • Nvidia G-Sync 30–165 Hz

Nackdelar

  • Extra känslig för placering och vinkel

  • Strypt HDMI-anslutning

Cirkapris vid publicering: 6 700 kronor
Lägsta pris:

AOC AG241QX

AG241QX.jpg

AOC AG241QX ger inte alls samma problem att att brottas med kring betraktningsvinklar. Skärmen fungerar ihop med många källor där du också kan få full 144 Hz-sprutt i HDMI1-ingången, inklusive Freesync om du behöver det. Oavsett om du kör grafikkort från AMD eller Nvidia ger AG241QX dig 144 Hz och 2 560 × 1 440 pixlar med en allroundkvalitet du normalt inte får hos enklare spelskärmar.

AOC Agon AG241QX är enkelt en utmärkt spelskärm. Den passar särskilt väl för dig som ställer högre krav än vad man normalt räknar med från en genomsnittlig spelskärm. En mångsidig skärm som också ligger rimligt i pris.

AOC AG241QX är spelskärmen med ovanlig hög allroundkvalitet.

Fördelar

  • Spelegenskaperna: 144 Hz och låg latens

  • AMD Freesync 30–144 Hz över DP och HDMI

  • Flera och fullt kapabla bildanslutningar

  • Allroundegenskaperna

Nackdelar

  • TN-panel kan fortfarande ge problem för placering och vinklar

  • Ghosting med Freesync i lägre frekvenser

Cirkapris vid publicering: 4 700 kronor
Lägsta pris: