Vinklar och TN-panel

24 tum TN-panel med anpassning för spel och 144 Hz brukar innebära de kanske sämsta skärmegenskaperna i fråga om ren bildkvalitet. De spelskärmar som finns på marknaden i 24-tum handlar väldigt ofta om 1 920 × 1 080-paneler med rätt kass bild. Tydliga pixelstrukturer, ständiga rörelser från temporala halvtonsmönster och förstås rätt knasiga färger. Det är inte kvalitet som är målet utan hög frekvens och minskade eftersläp.

AG241Q-series-reflex.jpg

Det matta reflexfiltret är effektivt men ger också en synlig struktur vilken ligger som en hinna över bilden.

De TN-paneler vilka använder en 2 560 × 1 440-panel har i tidigare tester visat sig vara bättre än den traditionella spelskärmen. Fram tills nyligen handlade detta om 27-tummare. Hos 24-tummarna AG241QG och AG241QX är det tack och lov samma upplevelse. För att vara en TN-panel har de här två skärmarna väldigt bra allroundegenskaper och är lugnare och behagligare att vila ögonen på.

Nej, det finns fortfarande ingen TN-panel som är tillförlitlig för färgåtergivning och fotoredigering. Men det här är så bra man kan komma utan att kliva upp till IPS-baserad teknik. Vi hade inga problem att använda båda skärmarna för mer allmänt bruk. Det gäller bara att du har koll på hur mycket din vinkel påverkar ljuset som når ögonen.

Matt filter med tydlig hinna

Reflexfiltret är matt och har en synlig struktur som ligger som en hinna över bilden. Denna ”smörpapperseffekt” är tydlig både i starka reflexer och när du kör exempelvis ett tom, vitt webbläsarfönster. Filtret är annars väldigt bra på att så at säga, ignorera omgivningen”. Vi ser inte oss själva och fönster med dagsljus blir till mjuka områden av lite ljusare svärta.

Reflexfiltret är väldigt effektivt. Först när du har en besvärlig ljuskälla, likt en lampa precis bakom dig blir det problem. Nackdelen är att filtret syns och påverkar bilden som en svag struktur över ytan.

Panelen har rakt framifrån ett kontrastförhållande om ca 850:1 vilket är ganska typiska siffror för tekniken. I Vinkel sjunker ljusstyrkan vilket hjälper till att behålla intrycket av den egentligen ganska blygsamma svärta som finns där.

tittvinkel_AG241Q-series.jpg

En viss ojämnhet kan synas på båda exemplaren i form av ”clouding” där heltäckande ytor av en mörk nyans, likt en svart bakgrund, får en oval fläckighet av lite ljusare nyans. Hur framträdande detta är varierar förstås med innehållet. Men vi kunde se denna fläck även vid sänkt bakgrundsbelysning. Fläcken är också tydligare i vinkel, något som är typiskt för den här typen av panelfenomen.

Bra stativ viktigt med TN

Stativet är till god hjälp då vi får som mest konsekvent bild över ytan ifall vi ställer skärmen 90 grader mot bordet och ögon. Det vill säga högt upp på stativet. Vinklar vi panelen måste vi genast brottas med nackdelarna hos en TN-panel.

AG241Q-series-QX_gamma.jpg

Gamma-inställningar ihop med din betraktningsvinkel är A och O för hur du uppfattar bilden på en TN-panel.

Vi har tre Gamma-inställningar där Gamma1 är förvald och motsvarar en 2.2-potens när vi mäter rakt framifrån. Gamma2 ljusar upp bilden betänkligt och Gamma3 är tvärtom och tonar ned bilden mot en mörkare tonkurva med en s-form där ljusa nyanser inte får samma utrymme.

I samtliga fall har betraktningsvinkeln en större inverkan på bilden är vad själva reglaget ger. Men Gamma1 ger minst fel från början. Resten handlar om hur du placerar skärmen i förhållande till dig.

QG-modellen ljusar upp det svarta för mycket

QX-modellen ankrar betydligt bättre mot svart och har inte samma färgskiftning i mörka nyanser. Mycket kan bero på olika testexemplaren och den generella variationen hos TN-paneler, men det är i alla fall skillnaden som är synlig för blotta ögat när skärmarna står på samma skrivbord. QX-modellen fungerar också bättre när du ser skärmen rakt framifrån eller med vinkel något från ovan.

1:32:32 in i feeden på följande Geeks Gaming-event avslöjade tydligt problemen hos QG-skärmen och hur den återger skuggtoner.

AG241Q-series-QG_artefakt_rakt.jpg

G-Syncande QG-modellen lyfter fram skuggtoner för tydligt vilket stärker intrycken av kompressionsartefakter och nyanser som är nästan svarta. Nästa bild på QX-modellen i samma vinkel ser annorlunda ut.

AG241Q-series-QX_artefakt_rakt.jpg

QX-modellen har en mycket bättre ankring mot svart av skuggnyanserna och då blir inte den här typen av artefakter längre framträdande. Observera att bilderna beskriver skuggtoner. Övriga delar är påverkade från kameraexponeringen.

AG241Q-series-QG_artefakt_vinklad.jpg

Vinklar vi istället QG-skärmen bakåt förändras tonkurvan och bilden blir mörkare. Detta ankrar bättre mot svart men bilden blir överlag mycket mörkare och Brightness-reglaget måste ökas och även Gamma2-läget hjälper.

Vinklar du skärmen bort från dig, alltså drar underkanten närmare och överkanten längre bort från dig kommer tonurvan att bli mycket mörkare. Då kan det ljusare Gamma2-läget fungera bättre. Och viceversa om du vinklar så att du betraktar skärmen ovanifrån. Gamma3 -läget hjälper då till att behålla djupet i bilden.

Trimma alltid in vinkeln hos en TN-skärm

Detta med vinkelns betydelse är normalt för TN-skärmar. I vanlig ordning rekommenderar vi dessa testmönster för mörka respektive ljusa nyanser för att finna rätt vinkel och inställning.

Teckning av skuggtoner
Teckning av högdagrar

Du ska kunna urskilja de allra mörkaste nyanserna precis och de ljusa nyanserna hela vägen till 254 utan at de ändra färg. Förmodligen kan du inte få både och med en TN-skärm. På QX-modellen är det endast Gamma1 som har förutsättningarna. De andra två lägena gör detta svårare och både Gamma2 och Gamma3 klipper bilden mot vitt. Sänkt kontrastreglage tar inte fram de förlorade nyanserna. QG-modellen täcker mot vitt mycket bättre men har då problemen med skuggtoner.

Betraktningsvinkeln påverkas som mest i höjdled och det händer inte allas lika mycket när vi tittar mer från sidorna. Denna egenskap är kanske inte alltid det man vill med en datorskärm om du nu inte tänkt ha den just åt sidan. De flesta lär sitta rakt framför skärmen och då blir den vertikala betrakningsvinkeln viktigare.