Handhavande och menyer

Menysystemet nås via fysiska knappar på höger undersida. Det är fem knappar som sitter tätt och markeringen är svår att se när man sitter med motljuset från skärmen. Det trycks med andra ord väldigt ofta fel och då meny- och strömbrytare är bredvid varandra blev det en del svordomar.

AG241Q-series-QX_menu.jpg

En finess med QX-modellen som inte finns på QG-modellen är en separat knappsats med snabbknappar till olika Game Mode-inställningar. Ironiskt nog är navigeringen på knapparna här orienterade uppåt och nedåt istället för höger och vänster. Den här inkonsekvensen gör att vi lite för ofta navigerar genom menyerna åt fel håll oavsett vad.

Knappen för att byta ingång lyder direkt på ett snabbt tryck. Hos QG-modellen växlar den genast vilket kan verka vettigt med endast två anslutningar. Tyvärr är det lätt hänt ifall man sträcker dig efter menynavigeringen och fingret landar en centimeter får långt åt vänster. Efter bytet ska skärmen pausa i några sekunder med svart skärm då den ignorerar allt du gör. Sedan kommer ”Ingen signal” och först då kan växla tillbaka.

AG241Q-series-QX_knappsats.jpg

Separata knappsats till QX-modellen minskar risken för att vi stänger av skärmen av misstag. När det skiljer sig en halv fingertopp mellan meny- och standby-knappen är det annars alldeles för lätt hänt att det blir fel.

QX-modellen beter sig exemplariskt och listar istället alla bildingångar där du får navigera och bekräfta bytet av ingång. I den bästa av världar finns direktknappar till alla ingångar för det är så man vill ha det med flera bildkällor. Detta beteende är i alla fall näst bäst och det stör heller inte de som kör en skärm och en enda källa.

En annan, enklare meny i G-Sync-skärmen

Menysystemet hos G-Syncande QG-modellen är steg bort från AOC:s vanliga lösning. Det är en mer kompakt meny i nedre högra hörnet som är vertikalt orienterad och därför upplevs lite ”felvänd” med knappsatsen höger/vänster-navigering. Vi känner igen den från AG271QG-modellen vi testade nyligen.

AG241Q-series-QG_menu.jpg

QG-modellen har en mindre utförlig meny. Reglagen beter sig heller inte exakt lika. Reglage med samma namn har annan skala och effekten skiljer sig åt.

Freesyncande QX-modellen använder AOC:s traditionella menysystem som är en kombination av vertikal och horisontell orientering. Det systemet är också utförligare med fler alternativ. Här framstår även knapparnas orientering något mer ändamålsenliga.

QX- och QG-modellerna har också olika förinställda värden så att vissa reglage som är nollade på QG-modellen står i på andra värden och reglagen har annan utväxling i QX-modellen. Det mesta av de här extra reglagen är sådant som är mindre vikigt för skärmens användning.