G-Sync och Freesync

Från tidigare tester har vi sett att G-Sync-skärmar är konsekventa i hur de fungerar. Beteende är densamma från skärm till skärm och det är sällan problem med flimmer eller eftersläp och liknande problem. Spannet hos AG241QG sträcker sig från 30 till 165 Hz och vid lägre frekvensen, under 60 Hz är det inget extra synligt eftersläpande eller liknande. Inget nytt att rapportera här utan det fungerar precis som väntat med AG241QG.

AG241Q-series-QG_adaptive_sync.jpg

Formellt är det VESA Adaptive Sync hos AG241QX. Freesync kallas det officiellt först när AMD fått godkänna beteendet hos skärmen.

Freesync på AG241QX-modellen fungerar så långt vi kan se också inom intervallet från 30 Hz upp till 144 Hz. Adaptiv synkronisering fungerar även över HDMI och det RX 480-kort vi kör ihop med skärmen. Värt att tänka på är att äldre modeller av AMD:s kort inte klarar den bandbredd som krävs för HDMI och 144 Hz över 2 560 × 1 440 pixlar. De når endast 300 MHz pixelklocka vilket räcker till ungefär hälften, strax över 70 Hz.

Adaptiv synkronisering låter skärmens frekvens anpassa sig till det antal fps grafikkortet levererar. Något som har tydliga fördelar för grafikupplevelsen jämfört med traditionell V-sync av eller på. Är detta något obekant, läs gärna mer i bildskärmsguiden om adaptiv synkronisering.

Mindre eftersläp med G-Sync på AG241QG

Vad vi sett av tidigare tester har vi inte riktigt samma förmåga med Freesync-baserade skärmar som motsvarande G-Sync-skärmar. En punkt där det skiljer sig är eftersläpen när den adaptiva synkroniseringen sänker frekvensen.

AG241Q-series-QX_freesync_ghosting.jpg

Vid lägre frekvenser, här 60 – 70 Hz/fps ger Freesync på AG241QX en del skuggor som kan bli störande. Klicka på bilden för tydligare beskrivning.

Här upptäcker vi samma sak, När skärmen kryper nedåt i frekvens under 100 Hz/fps uppstår det allt tydligare en del eftersläp och skuggor, särskilt runt objekt som rör sig i kontrastrika förhållande. Mörkt mot ljust och liknande situationer med tydliga gränser ger mer fantomskuggor, ghosting, i rörelser. Över 100 Hz/fps och det är svårt att se. Under 60 Hz/fps och det kan bli tydligt. Stänger vi av Freesync försvinner detta helt och hållet. Men det blir förstås inte alls samma flyt i grafiken.

Även AMD:s egen Freesync-demoprogram med vindkraftverket avslöjar hur skillnaden tydligt. Med Freesync igång får vi en fantomskugga efter rotorbladen. Med Freesync avstängt försvinner fantomskuggorna helt. En blek och transparent kopia av rotorbladet följer hela tiden efter rörelsen. Stäng av Freesync och detta försvinner i princip helt och hållet. Överlag bör man hålla sig över 90 Hz/fps för att slippa de här skuggorna om man vill köra Freesync.

Det ska också förtydligas att dess hos AG241QX med Freesync och lägre frekvenser ändå är ganska milda jämfört med vad vi sett i andra sammanhang. De uppträder först tydligt under mer specifika, konstrastrika situationer. Det är inte alls ett allmänt eftersläpsproblem på något sätt.

AG241QX kör Freesync 30–144 Hz över HDMI

Freesync över HDMI och Displayport beter sig i övrigt exakt likadant så långt vi kan märka av. Beroende på mjukvara och kombination av inställningar kan man behöva stänga av V-sync. Annars låser skärmen till traditionellt V-sync där spelen körde 72 Hz konstant. Så testa dig fram och experimentera. Tyvärr är det fortfarande en del detektivtarbete bakom innan man vet om den adaptiva synkroniseringen är igång eller inte.

AG241Q-series-QX_freesync.jpg

QX-modellen anger i menyerna ifall Freesync används. Ifall du slår av Freesync i AMD Crimson-drivrutinen kommer skärmens Extra-meny fortfarande skriva ut ”Freesync” istället för aktuell frekvens vilket är irriterande. Vill du bekräfta att skärmen kör 144 Hz så är den horisontella frekvensen på signalen 222 kHz vid 2 560 × 1 440 pixlar.