Både Asus och Gigabyte har släppt uppdateringar av UEFI-mjukvaran (”BIOS”) för moderkort kompatibla med 13:e och 14:e generationen Intel-processorer, med en ny inställningsprofil optimerad för att hjälpa de många användare som drabbas av instabilitet i framför allt Unreal Engine-baserade spel med de allra snabbaste processorerna i dessa familjer.

Företagen har båda valt att kalla profilerna ”Intel Baseline” och det handlar om att köra processorerna med Intels grundspecifikationer istället för med automatisk överklockning och höjd spänning. Det innebär så klart också att topprestandan offras, och WCCF Tech har nu publicerat siffror på hur stor effekten är.

På maskiner med de allra kraftfullaste kretsarna – Core i9-13900K och i9-14900K plus samma modeller i varianterna KF och S – är skillnaden rejäl. Resultatet i Cinebench R23 blir nästan 30 procent lägre med Baseline-profilen jämfört med Auto på Gigabytes moderkort.

I spel är effekten mestadels lägre, vilket inte är förvånande då spelprestanda även beror på andra faktorer, men ligger ändå kring 10 procent med stor variation mellan olika spel och som väntat högre effekt vid lägre upplösning.

Auto-profilen har inget effekttak. Intels föreslagna Extreme-profil har maxeffekt på 320 watt, medan Standard har 253 watt. Som jämförelse är Gigabytes Intel Baseline-profil inställd på en maxeffekt på 188 watt under korta perioder och 125 watt för längre perioder.