Färgåtergivning

Gaming-skärmar måste inte nödvändigtvis vara en kompromiss med färgkvalitet och där lyckas Samsung ganska bra. Ja, ”ganska bra” eftersom skärmen i fråga om förmåga att sätta rätt nyans är rimligt bra. Samsung S34E790C kommer inte att fylla rollen för den som behöver lita på färgåtergivningen. Samtidigt som det heller inte slår helt fel någonstans. Troligtvis får du som behöver kontrollen över färgåtergivningen problem mot kanterna på grund av betraktningsvinklarna, det som vi skrev om i föregående avsnitt.

Skärmen har ett par färdiga bildlägen med det lite missvisande (fåniga?) namnet ”Samsung Magic Bright”. Där finns fyra lägen, Custom (fabriksinställning), Standard, Cinema och Dynamic Contrast. Ändrar du Standard-läget blir det automatiskt Custom-läget. De andra två lägena är överstyrda och gråar ut de flesta bildinställningar.

Inte så värst mycket ”Magic” med detta alltså, utan i praktiken har du ett enda globalt bildminne, Custom, att arbeta med. De värden du matar in där används också med andra anslutningar, vilket kan bli ett problem om man behöver anpassa bilden efter hur olika bildkällor beter sig.

Samsung_34E790C_matning_kartongfix.jpg
Samsung_34E790C_matning_game.jpg
Samsung_34E790C_matning_rgb-just.jpg

Direkt ur kartong är det Color Tone: Normal med RGB-reglagen på 50, Gamma-reglaget på Mode 1 och Contrast-reglaget på 75 som gäller. Detta ändrar vi till Contrast: 65 för att nivåerna annars klipper och skapar en missfärgning nära vitt. Gamma-reglaget på Mode 2 ger en bättre tonkurva där "bättre" betyder att den följer en 2,2-potensfunktion, vilket är defactostandard. Dock ger Mode 2-läget mer posterisering.

Color Tone: Warm 1 är kraftigt rödvarm, runt 5 300 K och Cool1 är 7 500 K med drag av cyan/turkos. Warm 2 är verkligen varmgul och nivå med inomhusbelysning av en glödlampas karaktär. Utgår man från Normal-läget som har minst nivå av fel kan RGB-reglaget sätta vitbalansen riktigt väl.

Samsung_34E790C_CC-rekommend.jpg
Samsung_34E790C_CC-game_mode.jpg
Samsung_34E790C_CC-rgb-justerad.jpg

Överdrivet Game Mode

Så mycket mer ifråga om färg- och bildåtergivning finns det inte att påverka bilden med. Vi har däremot Game Mode som endast påverkar bilden och inte påverkar latensnivån eller liknande. Game Mode ger där en kraftigt S-gamma, vilket överdriver bilden ordentligt och dessutom överskärper allt. Detta läge gråar också ut nästan alla andra inställningar. Användbart? Kanske att ifall du råkar gilla just den bildkaraktärens godtyckliga inverkan på ett spel. Men det är inte ett användbart bildläge på något annat sätt.

Med Contrast-reglaget på 65 där det inte längre ger färgskiftningar nära vitt mäter kontrastförhållandet till 2 000:1. Detta är lägre än väntat för VA-paneler och Samsungs egna VA-paneler brukar mäta kring 3 000:1. Med kontrastreglaget på 75 styr bilden över en del mot vitt, men vi får också ett något högre kontrastförhållande om 2 200:1 då ljusstyrkan ökar. Som mest får vi ut strax över 300 cd/m2. Samsung S34E790C använder inte pulsbreddmodulering för att reglera ljusstyrkan utan är flimmerfri.