Överklockning

Med jämförelsevis låga klockfrekvenser ur kartong finns det definitivt vissa föraningar om Geforce GTX Titans överklockningspotential. Nvidia har medvetet skruvat ner frekvenserna något för att hålla kortet inom en rimlig TDP-nivå, men uppmanar samtidigt potentiella köpare att modellen har mer att ge för den som vågar ge sig på överklockning.

evgaprecisionx.png

Då Geforce GTX Titan har stöd för ett överspänningsläge valde vi att leverera två resultat nedan, ett med grundspänning och ett med maximal spänning. Programvaran som används är en förhandsversion av EVGA Precision X med stöd för GPU Boost 2. Gemensamma parametrar för båda överklockningsresultaten är att kortets strömbegränsning har lyfts till 106 procent samt att temperaturmålet för GPU Boost har höjts till 95 °C.

Överklockning utan spänningshöjning

titanoc.gif

Med målet att uppnå högsta klockfrekvens utan att röra spänningen till GPU:n landade vi slutligen på 977 MHz, en höjning på 140 MHz. Detta resulterade i en nominell GPU Boost-frekvens på 1 016 MHz, men kortet låg för det mesta i sin maximala GPU Boost-frekvens på 1 124 MHz. Vi valde att låta bli minnesfrekvensen, då en höjning av denna resulterade i lägre GPU Boost-frekvenser och allmänt sämre prestanda.

Överklockning med spänningshöjning

titanocvoltage.gif

Med kortets överspänningsläge aktiverat kunde basklockfrekvensen ökas ytterligare 10 MHz till 987 MHz, vilket gav en nominell GPU Boost-frekvens på 1 026 MHz. En trevlig bieffekt av spänningshöjningen (från 1,15 till 1,2 V) var att den maximala GPU Boost-frekvensen nu slog i taket vid hela 1 176 MHz, en rejäl höjning mot ett oklockat korts maximala klockfrekvens på 993 MHz.