Inlägg

Inlägg som Wiinis har skrivit i forumet
Av Wiinis
Skrivet av totte1015:

Har insett att mitt yrkesval (transport) inte är givande och utvecklande, förvisso kan man tjäna helt okej om man jobbar natt eller mycket övertid+konstiga arbetstider, men det är ryktet om yrket samt möjlighet till att klättra uppåt är i princip omöjlig av vad jag har sett.

Så börjat fundera på att försöka flytta min riktning lite, kanske inte gå från transport till sovtestare direkt, men åtminstone åt något håll som är lite mer utvecklande och givande.

Jag är helt utan hobbykunskaper inom något vettigt, mina hobbys har varit datorer&mek med bil, men det är såpass allmänkunskap över allt så jag vill inte påstå jag är speciellt duktig på det. "Jag har byggt min egna dator" är inget man skriver i sitt CV, krävs inga specialkunskaper för det nuförtiden.

Men jag tänker eftersom jag spenderat säkert halva livet med datorer så är förutsättningen bättre än för en teknofob.
Så det kanske man kan spinna vidare på med, samtidigt så hade jag lite över ett år på spelutvecklare gymnasietiden och hoppade av tack vare bristande intresse för jag fattade i princip ingenting.
Problemet är när jag kollar upp utbildningar och jobb inom branschen så ger min hjärna upp direkt för jag tänker "nä fyfan det där är för avancerat för mig"
Och lite den tankeställningen har jag tyvärr haft hela livet, alltid varit på lata sidan och glidit igenom skoltiden utan att göra läxor osv med undermåttliga betyg.

Hur ska man hitta något man brinner för? Tiden verkar ju inte göra någon skillnad, åldern börjar närma sig 30 nu och mitt mindset har snarare blivit värre än bättre under åren.

Verkar ju som specialkunskaper inom IT&Web&Säkerhet ger goda möjligheter till välbetalt jobb men hur ser vägen dit ut?
Jag menar vissa inriktningar är riiiiktigt svårt (om inte näst intill omöjligt) att uppnå om man inte har en uppväxt/extrem hobby för det i tidig ålder (se: bonde, elitidrottare, musiker osv)

Finns det distanskurser man kan ta som har lite gott och blandat som man kan känna av vad som passar en? Eller tänka i lite "flowchart"bana över om jag är bra på si och så, så passar det och datt mig?

Känner någon härifrån igen sig med mitt dilemma?
Tänker att det bör ju sitta en och annan utvecklare/IT kunnig på Sweclockers.

Tycker du ska strunta i om det är välbetalt eller inte. Utgifterna ökar exponentiellt mot inkomst

Finns mer än bara programmering inom IT.

Krav
Test
VerksamhetsArkitektur
Lösningsarkitektur
Specialist-arkitekt
Informationsarkitekt
Integration
Säkerhet
Projektledning
Drift
Support
Applikationsexpert - konfigurera och viss utveckling av stora system.
Sen finns utveckling från lågnivå till högnivå och sen även drag N drop.
Förvaltning - inom itil heter Service manager, service owner, applikation manager mm.

Som de andra skrev så är det ett mindset och att du måste jobba för att komma framåt.

Av Wiinis
Skrivet av Bobiri:

Då är min fråga till dig. Skulle du säga att 8000kr för ett nytt 6800XT är ett bra pris/köp?

Håller själv på att kolla runt och jag tycker den verkar ge mest för pengarna. I den prisklassen…

Av Wiinis
Skrivet av backspace:

Med tanke på att jag ser hur ungar/tonåringar som har datorer i skolan använder båda inmatningssätten (tangentbord & pek) så ser jag väl egentligen inget problem med detta.
Ynglingarna i dag är ju de som kommer köpa och hantera grejerna i framtiden så min uppfattning är att de ser det som en standard funktion.

Relikerna som skriver att de inte ser någon anledning/annan orsak är ett utdöende släkte, som alltid.

Håller med, jag (40+) och ungarna använder faktiskt pekskärm ofta. För mig är det när jag bara har pekplatta, då är det skönare att scrolla via skärmen, ibland. För ungarna handlar det om att de inte förstår hur en mus fungerar.

Av Wiinis
Skrivet av BergEr:

Vänta nu, det finns folk som frivilligt vill använda OneNote? Eller har du blivit tvingad genom jobbet i så många år att du nu typ har Stockholmssyndrom till programmet?

Använder också OneNote och tycker det är kanon, men kanske lider av Stockholsmsyndromet. Vad finns istället?

Av Wiinis
Skrivet av snajk:

Autohold i kombination med DSG känns inte så bra för däckslitaget när man kör iväg i alla fall. P-bromsen håller emot tills man gasar ganska mycket och sen släpper den på all kraft direkt liksom.

Njae det håller jag inte med om, men det är kanske min fot som är en virtuos och inte en blyklump.
Sen vet jag iof inte vad DSG är…

Av Wiinis
Skrivet av PatrickP:

Det är väl självklart att varenda gubbe är arg på de som sysslar med penningtvätt? Jag har inte sett en enda som i den här tråden har sagt att de som håller på och tvättar pengar ska få fortsätta göra det. Självklart är de en del av problemet, men bankerna som felaktigt flaggar folk kors och tvärs är ju också en del av problemet då det drabbar vanliga hederliga människor.

Hur ska banken veta att någon inte sysslar med penningtvätt? Säger du att bankerna helt enkelt inte ska godta några överföringar överhuvudtaget? Vad är då poängen med att ha en bank? Förstår inte riktigt vad det är du frågar eller säger

Du ser inte problemet att hålla på och föra över pengar till och från utlandet? Att göra det någon gång borde såklart inte vara något problem och det borde finnas tydliga gränser/regler. Pratat med din bank?

Igen tror inte bankerna gör det för att jävlas med dig utan de vill bara göra rätt för sig och det är som sagt inte enkelt.
Sen att det går utöver hederliga människor är såklart tråkigt.

Av Wiinis
Skrivet av PatrickP:

Nej absolut är det inte enkelt, men vi är extremt många vanliga hederliga människor som blir flaggade för minsta lilla och därmed får kraftigt begränsade möjligheter. Jag t.ex. får inte göra utlandsbetalningar för min bank.

Det jag sa var att de ska bli bättre på att identifiera verklig penningtvätt istället för att flagga alla som gör något minsta okonventionellt som en potentiell penningtvättare eller terrorfinansierare. Absolut är det smidigt med betalningar i sverige. Autogiro fungerar bra, e-fakturor osv fungerar bra. Swish fungerar oftast bra (driftstopp alldeles för ofta för min smak). Friheterna jag vill ha tillbaks gäller framförallt utlandsbetalningar och möjligheten att ta ut och sätta in cash i större utsträckning. Som exempel får jag inte göra utlandsbetalningar för min bank, vilket ju inte är det roligaste när man har släktingar utomlands.

Är att ta bort något en ökning av frihet? På vilket sätt tolkade du mitt förra inlägg som att jag vill ta bort internetbank och ta bort swish? Det vill jag absolut inte då det skulle vara att ta bort ännu mer friheter än de redan har tagit bort

Absolut och igen var arg på de som sysslar med penningtvätt. De är ju problemet inte banken.

Hur ska banken veta att du inte sysslar med penningtvätt eller dina släktingar?

Av Wiinis
Skrivet av PatrickP:

En bättre lösning skulle ju kanske kunna vara att bankerna blir bättre på att identifiera verklig penningtvätt och terrorfinansiering så att de som inte håller på med olagligheter får tillbaks friheter som de rimligtvis borde ha i ett hyfsat utvecklat och öppet i-land

Ja och det är väl det de håller på med? Men det är ju inte enkelt.

Av Wiinis
Skrivet av Hackers:

Så du tycker att jag gjorde nått fel? Bara för att man inte växlade in pengarna på drygt ett år så ska man bli misstänkt för något..

Nej, utan det sorgliga är att det finns väldigt mycket pengatvätt vilket går ut över oss som inte sysslar med det. Men det är inte bankens fel och det var poängen.
Är det någon du ska vara arg på så är det personen som försöker tvätta pengarna.

Av Wiinis
Skrivet av Hackers:

Det är verkligen sorgligt hur det har blivit med banker. Jag hade för ett antal år sedan kontanter amerikanska dollar hemma eftersom jag skulle göra en resa till usa, men den blev aldrig gjord och när jag försökte växla/sätta in dem via Forexbank då blev jag totalt nekad och ifrågasatt fast jag hade underlag på att jag hade köpt dem från min bank där jag har lönekontot. (gjorde köpet via hemsidan och dollarn kom i ett rekat brev på ica.)
Dom tyckte att det var skumt att jag väntat i över ett år innan jag försökte växla tillbaka dessa och det var orsaken till att neka mig.

Sorgliga är väl att det finns folk som tycker de står ovanför lagen och tvingar staten/banker att ta till åtgärder för att se till att folk sköter sig.

Av Wiinis
Skrivet av Azodan:

Vill man ha mer än ~300hp? Allt blir väl bara dyrare, bromsar, däck, försäkring osv? Eller är det jag som börjar bli gammal? Jag hänger med trafiken idag med min 100kW Hyundai Ioniq men det hade varit trevligt med en likadan elmotor på bakaxeln.

Tänker samma som du, men börjar väl också bli gammal.

Av Wiinis
Skrivet av Bort:

Tack, jag är medveten om att massan generellt sätt har fel dock. Tack för påminnelsen dock.

Där har du fel.

Förstår att det känns bäst att säga att den stora massan har fel, flockmentalitet osv, och du får känna dig smart. Vad har du gjort för att komma till den slutsatsen?
För just nu är du den korkade som gör samma misstag som den stora massan, problemet är att du tror du är smart och kommit på något. Gör egna efterforskningar, sök information och kom fram till en slutsats baserat på fakta.
Hade du redan gjort detta då hade redan vetat vad du skulle köpa för filter eller inte.

Av Wiinis
Skrivet av Bort:

Då testar jag i denna community istället då jag blev utskälld i den förra och galen förklarad ..

Hoppas på bättre gensvar här och att människorna här har lite mer förnuft och vet vad som försiggår.

Tänkte köpa ett vattenfilter då jag helst vill slippa p-piller rester , små plast partiklar och flouride i mitt vatten.

Jag vill göra ett så informerat köp som möjligt men det verkar råda stor censur på detta område.

Jag har hittat två alternativ, vilket tror ni är bäst?

https://www.clearlyofsweden.se/valj-ratt-vattenrening/gravidi....

Eller

https://www.svenskhalsokost.se/planetsown-vattenrenare-kran

Har ni något annat tips? Är dessa ovan snake oil eller är det som vissa recensenter säger att dem ser hur filtrena blir helt bruna efter någon vecka?

(Mod får gärna flytta om den är felplacerad, hittade ingen bättre forum del)

Du skrev exakt samma text på FZ och du utgår ifrån att det är konspiratoriskt och att myndigheter döljer något. Vad tror du att du ska få för svar?

Om du är orolig för att ditt dricksvatten är dåligt skicka in det till i ett labb, som det skrevs om i förra tråden du skapat.

Av Wiinis
Skrivet av Purgatory:

Eh what, som sagt jag är ute efter en elbil, jobbar med forskning om elbilar, och bryr mig inte om prestanda mer än vad som är praktiskt. Gör det mig till en petrolhead?

Jag vill ha en elbil motsvarande V70 som kan ta sig till stugan som ligger 15 mil bort på en ö, dvs kan ej ladda där eller på vägen.
Så mitt önskemål är 30 mil med släp för att ta med skotrarna i som lägst -20C. Tycker inte att det är helt orimligt att det ska gå att lösa? Ekonomin bör såklart vara någorlunda rimlig (600k?) och att det ska finnas tillgänglig service i den stad jag bor i. Skoda Enyaq som föreslagits i tråden är mest intressant av dom som finns ute och den nya Audi kombin ser fin ut, men vill gärna veta vad räckvidden är i normalt vinterväder här i norr.

Om du jobbar med forskning kring elbilar och öva då kanske du kan höja dig en nivå i hur du diskuterar och framför saker. Du borde kunna visa material som backar det du säger, i en annan tråd.

Vill inte tjafsa mer.
Lycka till ditt bilköp.

God jul!

Av Wiinis
Skrivet av ztenlund:

Utan att recensera det specifika inlägget vill jag påpeka följande:

Det finns inget som helst krav i trådstarten på att man har eller ska köpa en elbil, helt oaktat att det är ett diskussionsforum varav följer att det är tillåtet att framföra åsikter som inte passar just dig. Att vara intresserad av något är inte heller synonymt med att han råd att hosta upp eller, direkt eller indirekt, låna hundratusentals kronor upp till miljonbelopp. Något sådant är ett helt orimligt krav att ställa i en forumtråd.

Skrev inte att du var tvungen att köpa.
Men det gäller dig också för du är också här och gnäller med jämna mellanrum.

Vad gör ni här om ni bara ska bidra med dålig stämning?

Vill ni prata om elbilar utifrån att ni är intresserade så kör på, men vill ni bara påpeka och gnälla så kanske ni ska fundera om. Handlar inte om att bara ha en åsikt utan att ni gnällpluttar kan fundera på vad ni vill få fram med det.

Av Wiinis
Skrivet av Purgatory:

Jag är övertygad om att jag är intresserad av att köpa en elbil om jag hittar rätt modell. Däremot så tycker jag inte lika övertygad om miljöfrågan som inte jag tog upp till att börja med. Byta olja tar 30min och görs var 2000e mil (typ) så vet inte vad det är för argument? Lite förvånad över hur alla går i försvarsställning direkt. Tråkigt om det bara är en ryggdunkningstråd.

Hur snabbt jag kan varva och accelerera bryr jag mig inte om. Men det är intressant att alla som köpte en elbil och säger att miljöskäl väger tungt skryter om hur snabbt den kan riva upp asfalten

Räckvidden vid kallt väder är vad jag är är intresserad av att lära mig mer om då det verkar variera mellan modeller.

För att tråden inte handlar om att bittra petrolheads ska få säga sin mening. Det handlar om ett intresse kring elbilar.
Skulle du gå in i en affär som säljer vinyler och prata om att cd är så mycket bättre? Det är samma här.

Drick en glögg och var glad.

Av Wiinis
Skrivet av Henkka:

Och kommer de över 5% av världens använda lithiumbatterier?
95% går fortfarande rakt i soporna.

Är du intresserad av elbilar? Vilken har du eller ska du köpa?

Av Wiinis
Skrivet av Purgatory:

Bra, det en är fråga som bör diskuteras återkommande.

Inte i den här tråden, plus att det är inget att diskutera. Det är bättre med elbil. Punkt.

Av Wiinis
Skrivet av reflux:

Ja. Aktivitetsbaserad arbetsplats, så vi har inga fasta platser, och samtidigt resor och generösa möjligheter till distansarbete.

Kan ni inte ha en tunnare klient och sen jobba mot en server? Borde ni kunna få ännu bättre prestanda?

Av Wiinis
Skrivet av Toobbbbee:

Med tanke på elmarknaden och rådande läge så tänkte jag fråga er Elbilsförare, har det märkts av ute på de publika laddstationerna? Har det blivit dyrt att ladda upp bilen eller är det fortfarande helt ok?

Har precis fått nytt jobb och ska välja tjänstebil, står i valet mellan Passat Diesel/GTE eller ID4 GTX.

Jag har tyvärr ingen möjlighet att ladda hemma.

God Jul på er!

Jag har haft en ID4 i ca 1,5 år och är supernöjd. Fick låna en bensinare en vecka och det var ju en bedrövlig känsla. Jag rekommenderar elbil alla dagar i veckan, men samtidigt så måste det påpekas att det kommer bli mer jobb om du inte kan ladda hemma. Speciellt nu på vintern när förbrukningen skjuter i höjden.

Se över ditt körmönster och även var närmsta laddare finns. Kan du ladda bilen när du storhandlar osv.
Bildmässigt kommer du inte ångra dig, men allt runtomkring kan bli jobbigt.