Inlägg

Inlägg som hakan78 har skrivit i forumet
Av hakan78

Kommer denna svartlistning leda någonstans? De lär ju fortfarande gå att använda dom eller finns det någon funktion som gör att man inte kan ladda ned drivrutiner och annat?

Av hakan78

Intel har gjort en bulldozer.
Den är inte intressant om det drar så mkt kräm. AMD känns fortfarande som i förarsätet.

Av hakan78
Skrivet av Söderbäck:

Här är det kanske lämpligt att lägga till att produktionskostnaden för respektive energislag inte är samma som vi betalar. Det är precis som du säger att det är faktorer som tillgång och efterfrågan på en större marknad som avgör här.
Flera olika energislag och flera länders politik spelar in i hur billig el vi får här hemma - även om vi har överproduktion.

Det man kan säga är att vi låter marknaden bygga ut elproduktionen. Och marknadskrafterna önskar gå plus. Därför satsas det såklart på de energikällor som ger bäst marginaler. Det är där riskkapitalet önskar placera pengar. För man vill inte sälja el med noll vinst. Man vill sälja el med egna marginaler.
Så i nuläget spelar det väldigt stor roll vilka energikällor som kan prodiucera el billigt. För de ger bra klirr i kassan. Ska riskkapitalet riktas mot kärnkraft så behöver kärnkraften också gå med vinst. Helst inte efter 50 år heller utan inom överskådlig tid.
Marknadskrafterna gör att kärnkraften är mindre attraktiv.
En rimlig fråga är om marknaden är så väl lämpad att självreglera tillgången efter efterfrågan - eller om infrastruktur så som elförsörjning kanske ska skötas av staten.
Statlig drift har sina egna problem de också. Men det skulle rimligen öppna upp för möjligheten att titta på alla energislag - alltså även kärnkraft på ett helt annat sätt än rådande maknadsekonomi klarar av att ta in.

Man är egentligen inte så förtjust i "överskott", oavsett om marknaden ska få bestämma, om det nu inte handlar om kassalikviditeten. Det där med säker tillgång på el är ganska enkelt att få till om det finns politisk vilja. Bestäm ett maxpris per kWh inom Sveriges gränser och att det ska finnas en minimum effekt oavsett. Med de spelreglerna så kommer man vilja maximera elföräljningen över gränserna samtidigt som vår industri får bra villkor att sadla om till el.

Av hakan78

Ny kärnkraft kostar ca 1 kr per producerad kwh. Vindkraft kostar 40 öre kWh. Nackdelar/fördelar mellan dessa två vet de flesta vi det här laget. Man har länge sagt att elen blir dyrare med mer kärnkraft men jag tror att dom skulle vara glada i område S4 om priset stannade vid 2 kr/kWh. Nu är det ju efterfrågan och tillgång som styr priserna mer än vilket energislagets ursprung. Så det där med att mer kärnkraft kommer ge högre energipriser är ren lögn då det blir fler och fler tillfällen då spotpriset är 0 kr. Allt handlar om tillgång och efterfrågan. Tysklands energipolitik kommer drabba oss hårt.

Av hakan78

Annonsen är avslutad

Av hakan78
Skrivet av pine-orange:

Om vi vill att allting plockas bort får väl lagstiftarna fixa det, annars ser jag inget problem med att lämna kvar kablar och betong? Det verkar inte behövas någon vindkraftfond i alla fall.

Rimmar illa med det tänk och återvinning som råder. För är det okej att slösa på naturmaterial på det ena viset så varför är det då inte okej med det som är nu. Man gräver ned vingarna för att det är för dyrt att processera. Det finns ett fåtal aktörer som klarar av detta i dagsläget och kostar ca 1 miljon att genomföra. Vi har ju avgift på blyackar och det är den kostnad man får betala för att de ska återvinnas. Pengar som man aldrig får se röken av. Hur många skulle lämna in sina blyackar om det kostade 300kr/kg kadmium vid återvinningen? Jag ser heller inget problem med att betala en återvinningsavgift vid uppförandet då den kostnaden ändå skall tas ut när verket gjort sitt. Skillnaden är kapitalet är säkrat liksom miljön.

Av hakan78
Skrivet av medbor:

Sådan lagring drar troligen mer än vad kraftverket producerar om den ska fånga alla utsläpp

Man forskade vid Schwarze pumpe i tio år men la ned det pga det kostade för mycket 2014. Om man tappar 15% och samtidigt ska konkurrera med elpriser som övriga har så går inte kalkylen ihop. Sätt krav i hela EU på CSS på kolkraftverk då blir det konkurrens på lika villkor.

Av hakan78

Grafikkort? Det är som Playstation 5. Kan man inte köpa dom så finns dom inte.

Av hakan78

Prisjakt kontrollerar ju inte något längre. Ofta länkar från butiker, som visar produkten i lager, men som går till en felaktig sida eller med helt annan information.

Av hakan78

Sen finns ju redan tekniken för geotermisk lagring av koldioxid. Installera detta vid alla kolkraftverk och så blir även den utsläppsfri. Vad är problemet?

Av hakan78
Skrivet av ingenjören:

Nej sanningen är att kolkraften ALDRIG kan gå på 100 %. Den har ett max runt 55-60 % av installerad effekt på grund av hantering av kolmatning samt aska.

Det beror på hur man räknar. Räknar du verkningsgrad så kan du komma upp i närmare 100% men då krävs att även att rökgaserna återvinns till värme. Men vad som går ut till ren el är runt 50%. Resten är värme. Detta gör att, som i varmare breddgrader, är en dålig lösning och resursslöseri. Den energin som finns i överskottsvärmen går till spillo.

Av hakan78

Kolkraft som ersätts med fliseldade värmeverk. Förnybart är väl bra för klimatet eller? Tyskland var en nation som hade ganska hög andel kärnkraft + kol som lastbärare. Varför bytte dom inte bara ut kolet mot vindkraft och sol? De importerar en hel del effekt utifrån. Det är lätt att slå sig på bröstet och säga att utsläppen har minskat när utsläppen ökat i tex Polen eller köpt in renare energi från Sverige vilket fått dom i S4 att betala ett högt elpris.

Av hakan78
Skrivet av pine-orange:

Hur utbrett är det här problemet? Finns det någonstans man kan läsa om det? En rapport eller något?

Snabb googling ger
https://vildavastra.se/snurrigt/2015/08/23/nedmontering-av-vi...

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://...

https://www.jp.se/2020-03-25/har-markagare-till-vindkraftverk...

Av hakan78
Skrivet av pine-orange:

Varför då? Det finns knappt några risker med ett gammalt vindkraftverk, det är mest ett bekymmer för markägaren.

Som det är nu så finns det krav på att den som är verksamhetsutövare återställer oavsett om man avsett kapital till miljöfonden. Man lämnar ganska mycket skit kvar i marken i form av kablar och annat om det inte råkar finnas en särskild miljöaspekt. Man tar endast bort ytskiktet av betongfundamentet istället återvinna hela. Vingarna grävs ned någonstans och läcker mikroplaster. Skulle dessutom verksamhetsutövaren gått i konkurs så hamnar detta på markägaren som i sin tur går i konkurs (viten som måste betalas för att markägaren inte kan ta lån för åtgärden) och nu är helt plötsligt kronofogden ägare och tvingas återställa för att kunna kräva in pengar vid försäljning.
Detta upplägg är inget bra och därför borde det finnas en avgift som man betalar in från början, samt en skatt på produktionen som räcker till nedmontering och återvinning av allt material.

Av hakan78

Finns ju inget kort att köpa om man inte vill välja mellan att äta mat i tre månader eller spela.

Av hakan78

Angående att kärnkraften inte är lönsam beror på hur man ser på det. Ur ett företags perspektiv där man investerar dyra pengar för att balansera prisnivån till det lägre så innebär det ju att man inte tjänar lika mycket på varan/tjänsten man levererar. Men är det en förlustaffär där elbolagen kommer gå back i form av negativ balansrapport? Svaret på det vet vi väl alla. Det handlar om att man vill tjäna så mycket pengar som möjligt till så få investeringar som möjligt. Är det bra för statskassan och elbolagen? Svar Ja. Är det bra för elektrifieringen och klimatet? Nix. Sen har Bolund mage att påstå att om man väntar så kommer omställningen bli ännu dyrare. Tror fasen det om nu någon vill ta risken med nuvarande energipolitik.

Av hakan78

Det största problemet just nu är att det behövs rejäla mängder planerbar elkraft om gruv, stål och cementindustrin ska sadla om till el. Då funkar det inte med fluktuerande elpriser och oberäknelig tillförd effekt. Just nu område S1 billigast energi men det beror på liten efterfrågan och överföringskablar som inte är på plats. Lägg därtill Northvolt och serverhallen utanför Gävle som är på gång. Prisbilden kommer bli helt annorlunda där. När de dessutom inte kan skicka lika mkt ström nedåt så kommer priserna stegras från S2-S4 där S4 blir dom största förlorarna i och med behovet från Tyskland och Danmark. Det kan tyckas att det är lite sjukt att Sverige ska påverkas av hur efterfrågan ser ut utanför våra gränser. Om man vill att elektrifieringen ska bli allvar så krävs det stabila elpriser och reglering. Planerbar effekt är svårt att skynda på i synnerhet när det gäller kärnkraft men det är trots allt den energikälla som gör minst påverkan på miljö och klimat. Då återstår vattenkraften och det låter jätteeffektivt med överföringskablar som ska ta 10 år att förlägga med alla markägare inblandade. Min åsikt är att det dom inte skulle haft så jäkla bråttom att stänga ned reaktorerna innan alla andra element var på plats.

Av hakan78

Söker grafikkort med DX12

Min dotters grafikkort kraschade och det är ju helt omöjligt att få tag i något i butik nu som inte är skräp eller toppklass.
Prestandan är inte superviktig men det är önskvärt att den ligger runt GTX1050. Sen om det är AMD eller Nvidia är mindre viktigt så länge den klarar DX12.
Jag bor i Stockholm och har inga problem att åka lite för upphämtning.
Är det någon som kan tänka sig att sälja ett fungerande grafikkort i bra skick till mig?
Jag är fattig student så kortet får max kosta 2000 kr. Helst billigare.

Läs hela annonsen här

Av hakan78

Hade väl tänkt köpa något nytt.

Av hakan78

Tips på smidig dator med bra skärm för 8-9 tusen.

Hej.
Behöver lite tips och råd då det verkar vara svårt att få något som söker efter.
Jag letar helt enkelt efter något som ska vara hyfsad snabb men inga krav på spel då jag kommer använda den till lite stream men mestadels plugg.
Budgeten är satt till runt åtta-nio tusen. Kan tänka mig att sträcka mig något till om det ger mig något motiverat tillbaka.

Det jag letar efter är en smidig dator/notebook med hyfsad batteritid, bra 14-15 tum skärm (Text ska vara tydligt och bra läsbart utan att behöva köra 200% zoom), okej tangentbord för någon med stora händer och vara rapp i officer och webläsarsammanhang.

Någon som har tips och förslag?
/Håkan