Inlägg

Inlägg som hakan78 har skrivit i forumet
Av hakan78

Vattenkraften har en akilleshäl och det är avståndet. Mesta av befolkningen bor 30 mil söder om vattenkraften

Av hakan78
Skrivet av Gredd:

Varför ska det vara så otroligt svårt för journalister att skilja på effekt och energi? Microsofts datahall i Sandviken drar naturligtvis inte 1220 MW. Det skulle vara helt sjukt mycket effekt. 1220 MWh däremot motsvarar en effekt på 140 kW om allt drar lika mycket 24/7 hela året. Ungefär som snittförbrukningen på 100 villor alltså. Det lilla räknefelet överdriver alltså effekten med 8760 gånger.

Varje datacenter Microsoft har kräver ca 1 TWh per år. Men nu är det Facebook, Amazon med flera. Lägger man ihop dessa så blir ganska höga siffror.

Av hakan78

Hoppas det inte innebär att de kommer att lägga krutet på sin xbox-plattform där pc-gamers får vänta för att till slut få någon portad variant av spelet i slutändan.

Av hakan78
Skrivet av joakim99:

I dagsläget är inte offshore vind prismässigt konkurrenskraftigt jämfört med vind till land men då man kan ha betydligt större verk till havs så kan man få ut betydligt mer energi på installationerna till havs.

När det gäller vågorna så är dessa inget problem att lösa utan det är känd och beprövad teknik som används (med undantag av en del exotiska koncept som förmodligen aldrig kommer att lämna konceptstadiet).

Men det motarbetas från alla håll. Storgrundet utanför Gävle blev kraftigt reducerat innan det blev godkänt. Sen är det alldeles för kustnära.
Baltic Offshore Delta är ett annat projekt som kanske aldrig blir verklighet. Totalförsvaret är inte alls sugna på något mitt ute i havet som utgör potentiell risk för vår säkerhet. Ska man då flytta dom närmare kusten så faller ju hela idén och få lär det garanterat bli hårt motstånd från alla med mycket inflytande som bor i Stockholms skärgård.

Av hakan78
Skrivet av Petterk:

Hade Tyskland byggt större verk hade det räckt med 15 000 eller färre.

Har inte vindkraft diskuterats menar du? Alternativet är kolkraft i Tyskland så det är skitsnack. Mänsklig aktivitet dödar insekter, eller ska du sluta köra bil också? Just 1200 ton har varit uppe förut i tråden.

15000 verk för 100 TWh? Du vet väl att installerad effekt av vindkraft inte är densamma som nyttig effekt. Den siffran jag uppgav, som är i underkant, baserar sig på fullstora verk och nyttig effekt. Den stora utmaningen med kraft som produceras där man inte behöver den är distributionen. Bilens vara och icke vara är en annan fråga, dock är den inte ett hot mot fladdermöss och andra viktiga arter om man tänker elbil och bortser produktionskedjan. Men om vi nu ska ta bort bilen så måste vi hitta ett alternativ som ersätter och då är vi tillbaka till bondesamhället där man bor i närheten av vad som produceras. Det enda snälla sättet för vindkraftens existens är att placera dom på öppet hav. Men eftersom det varken är lönsamt med långa kablar med hög kapacitet kombinerat med reaktiv energi som kräver 40% fler vindkraftverk så kommer vindkraften aldrig att kunna bära dig själv som kraftslag ur ett ekonomiskt perspektiv. Då återstår installation av gaskraft som det enda alternativet och ett bevis på detta är att det ingår i EU's taxanomi. Grön vätgas kommer aldrig bli ett realistisk alternativ från lågtermisk elektrolysör pga kostnaden.
Vi har i dagsläget en bra mix, man har börjat begränsat vattenkraftens skador på naturen. Varför ska man då fortsätta ödeläggelsen av värdefull natur?!

Av hakan78

Ingen diskussion om vad vindkraftens baksidor? I synnerhet när det krävs 30000 plus reglerenergi för att möta framtiden. Bara i Tyskland har man nästan utrotat nordfladdermusen och andra rödlistade arter har blivit hårt åtsatta. 1200 ton nyttiga insekter dör årligen pga tysk vindkraft. Vindkraft på land rubbar ekosystemen. Kustnära är inte heller ett alternativ. De måste ut på öppet hav. Men vad kommer det att kosta när man måste ha konstruktioner som tål våghöjden på sju-åtta meter? vilket motsvarar en kraftig storm.

Av hakan78
Skrivet av pine-orange:

Det gäller Frankrike med, så det har inte så mycket med vindkraften eller kärnkraften att göra egentligen. Det handlar om vad det kostar att producera det som kompenserar för svängningarna.

Jag har inte påstått annat. Kärnkraften har minskat i Frankrike men nu ska man satsa på den igen. Även om kärnkraften inte kan ses som reglerbar energi så kan man anpassa produktionen så att man långsamt kan öka eller minska reaktorns effekt. Men det kräver ändå att det finns något som snabbt kan reglera stabiliteten i elnätet. Vi har vattenkraften som gör detta. Mer vindkraft ställer krav på mer reglerbar effekt. Vattenkraften kommer förlora kapacitet och svår att bygga ut. Då återstår gaskraft i Sverige. Vad tror du att det kommer göra med elpriset, i synnerhet om man ska använda sig utav grön vätgas från lågtermisk elektrolysör? Det jag har lite svårt med är dessa som propagerar för förnybart som påstår att förnybart kommer göra elpriset billigt och sedan visar upp en kalkyl från optimala förhållanden utan att ta hänsyn till omkringliggande kostnader. Det är bara att ta en titt på alla länder som dels varit tvungna att förnya/utöka sin elproduktion och de som satsat på mycket förnybart. Elpriset kommer öka oavsett. Det kommer inte bli billigare. Däremot så är den röda tråden för all välfärd och industrialism ett stabilt konsumentvänligt elpris och tillgång till el. Det är historisk fakta som svår att prata bort.

Av hakan78
Skrivet av SweMerlin:

Tackar! Kul att någon försökt, i vart fall

Man får lite känsla av att det krävs billig olja för att vi skall få billig vindkraft.

.

Eller billig naturgas. Det är det här som många inte förstår när dom tex jämför den ena kraftkällan med den andra. Tyskland som har mycket vindkraft har elpriser från 0 - 7 kr per kWh. Variabel energi kräver reglerenergi och/eller basenergi. Den kostnaden måste man räkna med, men det gör man inte utan man sätter glatt ut ett snitt på all producerad effekt dividerat med produktionskostnaden. Blir naturgasen dyr så blir även vindkraften dyr. Mycket gaskraft i Tyskland är dessutom kraftigt subventionerat av tyska staten liksom vindkraften och ändå är elpriserna galna i Tyskland.

Av hakan78
Skrivet av Petterk:

Elnätet hade kollapsat om vi hade brist. Vi har kapacitet att exportera via SE4, begränsningarna är kraftigt överdrivna.

Den stora skillnaden har definitivt med närheten andra elmarknader att göra, det är inte så att någon behöver vara utan eller att vi inte har någon el att exportera, eller att vi behöver köra Karlshamnsverket p.g.a. problem med effektbalansen. Högre elpriser i SE3 och 4 har inte ens fått någon att vilja bygga, planerna som fanns innan indelningen har inte ens blivit verklighet i många fall.

Hur tänker du nu? Som elbolag vill du ju ha hög avkastning samtidigt som investeringarna är låga. Investerar du kapacitet så ökar tillgången på el samtidigt som priserna sjunker. Tror du att en avreglerad marknad vill det? Därför behövs det incitament från politiskt håll som reglerar maxpriset i Sverige. Om det enda sättet att tjäna mer pengar är att sälja elen utanför Sveriges gränser så kommer investeringsviljan hos elbolagen att öka.

Av hakan78

Vad exakt händer om man råkar köpa ett stulet grafikkort? Finns det något som begränsar användaren så det blir obrukbart? Måste man registrera sig? Sista kortet jag köpte var ett 1080 GTX och eftersom det är såna sjuka priser på 3080 så avvaktar jag. Höga priser brukar ju tendera till att öka risken till stöld.

Av hakan78

Var är Oled-skärmarna? Jag kör en på min bärbara och trots att den bara är full HD så är den överlägsen min Eizo VA-panel i alla aspekter. På väggen har jag en 77 tums 4k Oled som kostar lika mkt som en Oled skärm på 32 tum. Det är ju stört.

Av hakan78

En ny roterande poleringsmaskin.
Uppgradering av datorn får vänta tills priserna blir mer humana.

Av hakan78
Skrivet av Ase:

Sen har den problem med inbränning ganska snabbt så oled på dataskärm lite tveksamt just pga inbränning kolla linus bla bla bla sidan som skröt om den som den optimala skärmen. Sen 1 månad senare så hade han bekymmer med inbränning så tänk på detta utifall ni ska köpa en

Jag har haft min oledskärm till min bärbara i ca 8 mån och jag ser ingen antydan till inbränning. Jag tror det handlar helt och hållet till vad man använder den till. Som skoldator där man läser, kollar på föreläsningar, mail etc verkar den fungera bra. Det innebär en del statistiska bilder men verkar vara av rätt typ av statiska bilder för att inte ge skada.
Min teve har jag haft två år nu och har inga problem (LG CX). Mest filmer och serier.
Däremot har jag läst och hört om problem när man kör mycket spel på dessa skärmar.
Därför avvaktar jag att byta ut min skärm till min stationära dator.

Av hakan78
Av hakan78

48 tum är ganska ok när man sitter nära. Annars är allt under 70 för litet.

Av hakan78

En sak som vindkraftsdyrkarna glömmer bort är att temperatur är rörelseenergi i luften. Det innebär att det är varmare vid samma förutsättningar med vind än om det är lite vind,, vilket innebär att om det är en kall vinterdag så levererar inte vindkraften när det behövs. Detta tramsar man bort genom att räkna på total energitillgång mot utnyttjad energi. Problemet är att om man mäter så får man bara ut energin som krävs för ett visst arbete. Om du går uppför en trappa på två minuter så är energin du förbrukar densamma men effekten fördubblas om du går trappan på en minut. Det innebär att Sverige har effektbrist eftersom vi måste importera. Så länge vi har aktivister inom politiken som inte förstår skillnaden så kommer det gå utför.

Av hakan78

Hetero och Hetero_Not_Equal

På landet heter dom du_e_sa_snygg och fan_va_grym

Sen om det är så roligt vet jag inte.

Av hakan78

Det störst felet är man gärna hänvisar till att Sverige har ett behov av effekt som motsvarar 45 min över årsbasis men det man inte pratar om är morgondagens effekt. Man har i princip gjort det svårt att bygga ny vattenkraft och kärnkraft håller på att fasas ut. Kvar finns en satsning på vindkraft. Man pratar om att hushålla med elen år 2021 när elektrifiering och den största uppgraderingen av elnätet måste genomföras. Det är bara aktivism som kan förklara varför det är som det är. Jag tror inte att den genomsnittlige svensken förstår vad variabel energi innebär. Det innebär en rejäl återgång i välfärden.

Av hakan78

Vindkraften kan inte byggas ut utan att tillföra reglerkraft. Visst kan vindkraften agera rotationsenergi men det intresset kommer bli rejält svalt om man inte får betalt för reaktiv effekt vilket kommer sänka verkningsgraden och öka kostnaden per producerad kWh.

Vattenkraften kommer bli avsevärt svårare att bygga ut i och med de nya natura2000 reglerna. Dessutom kommer vår vattenkraft få bära en kumulativ kostnad över tid samtidigt som effekten som produceras kommer att minska.

Kärnkraften kommer heller inte att investeras i utan att staten går in med kapital. Man har aktivt motverkat utveckling av kärnkraften. Bara det faktum att man förbjöd forskning på breedreaktorer -76 och sedan tankeförbud -86 gjorde att man tappade i princip all forskning och kompetens på området. Finland har byggt upp ny kompetens på äldre teknik och frågan är om Sverige vågar ta vara på det. Ska vi vänta tio år så finns det stor risk med förlorad kompetens och det blir ett ytterligare Oikiluoto 3. Det hänger iofs vad omvärlden gör.

Om marknaden får styra så kommer den enda väg som finns att gå vara en beroendeställning mot andra länders kapacitet i gas och kolkraft. Vår elektrifiering kommer att stanna av samtidigt som utsläppen ökar.

Energi är dessutom detsamma som välfärd. Att hushålla med energi är detsamma som minskad välfärd. Kommer vi dessutom till ett läge där man måste börja med hydroskopisk odling så krävs det ännu mer energi för att producera mat. Vi har uran för flera miljarder år. Det är för mig helt ologiskt att man är mot det som är överlägset bäst för klimatet och som finns tillgängligt hela planetens livslängd. Vi har inte energibrist men vi har kapacitetsbrist för att upprätthålla en stabil välfärd. Om elmarknaden ser ut som en aktiekurs på börsen är inte en stabil energiförsörjning.

Av hakan78
Skrivet av pine-orange:

Jag vet redan hur de har tänkt göra, jag vill veta hur du tror att de skulle göra annorlunda och varför?

Diskussionen ligger väl att man ska välja en plats som har så liten rörelseenergi och lägesenergi som möjligt. Nu har man valt en plats som ligger mellan bergblock. Den enda metod man har är egentligen att mäta bergspänningen via borrprover och mäta tyngdkraften. Det är så många steg som man måste ta hänsyn till. Densitet, struktur, rörelse i berget bara för att nämna några. Med det sagt så har det vid många projekt blivit en överraskning när det inte riktigt ser ut som de hade tänkt sig som vid prospekteringen. Det här är långt över min utbildningsgrad men jag tror att det blir svårt att förutspå en idealisk slutförvaring eftersom det spänner på så lång tid. Det som däremot är säkert är att om bränslet utvinns mer så kommer ett slutförvar vara säkrare än om vi gräver ner allt som det är idag. Vi förbjöd utveckling av breedreaktorer 1976 pga rädslan för kärnvapen trots att det var bättre i alla avseenden.