Inlägg

Inlägg som m3tr0 har skrivit i forumet
Av m3tr0
Skrivet av Parmenides:

Jonas guide till att undervolta 3080 var riktigt bra. Tyvärr kan den typen av artiklar inte massproduceras för de bygger på att det finns något intressant att göra med en aktuell hårdvara. Som flera redan varit inne på har överklockning automatiserats och hårdvarunördande ger inte så mycket längre.

Ja, det är sant.

Men det finns en del som fortfarande kan pillas med. Som minnestimings. Man kan lära sig massor av Buildzoid (se kanalen https://www.youtube.com/@ActuallyHardcoreOverclocking).

Framför allt sätta tRRDS, tRRDL och tFAW så lågt som det går. Helst tRRDS=4, tRRDL=4 och tFAW=16 (lägsta möjliga). Och sänka tRC lite. XMP eller BIOS sätter dem ibland onödigt högt.

Av m3tr0
Skrivet av Dinkefing:

Vad är skillnaden på ström och effekt? Effektsnåla låter inte riktigt lika bra.

Skrivet av Elgot:

Det är lite ovant kanske, men det är ett bättre ord om det är effekt man pratar om. I vissa fall (kanske inte just här dock) kan det ju förekomma flera spänningar och exakt hur man väljer att använda dessa är kanske mindre intressant.

Ordet energisnål är ännu bättre. Och det används väl ganska flitigt också. Och låter bra. Effekt är ju ändå bara momentan energianvändning.

Av m3tr0
Skrivet av KorvMos:

Leverpastej och smörgåsgurka <3

Fin kombination!

Leverpastej var min favorit på mackan förut. Utan någon vidrig matfettsblandning så klart.

Gillar det iofs fortfarande, men årsskiftet 2019/2020 växlade jag till en mer vegansk kost. Så leverpastej gick bort. Läste på lite vad som kan vara gott, näringsrikt, veganskt och inte alltför dyrt. Då föll valet på jordnötssmör. 27 g protein per 100 g, massor av vitaminer och mineraler, nyttiga fetter och gott om man har någon form av sylt till.

Men jag gillade och åt det lite för mycket. Så mycket att jag tröttnade efter ett tag. Inte helt ovanligt för mig. Har hänt med leverpastej också. Men efter ett tag går det att äta det igen. Är inte 100 % vegan, så det kan hända att det blir leverpastej någon gång ibland, men inte så ofta.

Av m3tr0
Skrivet av Alphahanne:

Vilket tjafs om vad som är och inte är smör. I mina hemtrakter är allt man brer på smörgåsen smör, oavsett vad som står på paketet. Det sagt så på de få brödbitar jag faktiskt äter så har jag äkta smör, gärna extrasaltat, för det är så mycket godare.

Haha, menar du verkligen allt? Även om man brer på leverpastej, jordnötssmör (har iofs smör i namnet), marmelad eller vad det nu är?

Själv brer jag hellre på något mycket godare än diverse matfettsblandningar som sällan smakar bra (bregott är väl godkänt - resten går bort). Ett tag körde jag jordnötssmör med äppelmos, marmelad eller sylt men tröttnade efter ett tag. Kan bli lite vad som helst som jag tycker är gott och har hemma. Men inte bordmargarin. Har ogillat det sedan jag föddes ungefär.

Av m3tr0

Sparar till stor del. Kan vara bra att ha ungefär. Som reservdelar. Så länge delarna fungerar i alla fall. Och en del ges bort eller säljs.

Av m3tr0

Har inte tänkt så mycket på det. 7-zip kanske. Sedan chipsetdrivrutiner. Sedan grafikdrivrutiner. Opera installeras ganska tidigt också.

Av m3tr0
Skrivet av nanne:

Jag har en släkting som använder AI för att programmera. Han gör jobb på ett par dagar som vanligtvis skulle ta två veckor. Givetvis fakturerar han för två veckor ändå. Han kommer mjölka systemet så länge det bara går för att ha tid för sina barn.

Helt rätt! Lika bra att mjölka systemet så mycket det bara går innan det kraschar totalt så det finns något att ta utav sedan. Det finns massor av sätt att förbättra systemet. Men tyvärr går det långt över huvudet för politikerna så det lär väl aldrig hända.

Av m3tr0
Skrivet av Minnels:

Varför är alla så inställda på att alla måste jobba?
Medborgarlön och låt folk leva sina liv istället. Jag gillar mitt jobb men kunde jag arbeta 2 dagar i veckan istället för 5 så hade jag valt det vilken dag som helst. Klart man måste ha något att göra men tillbringar hellre min tid med roliga saker eller vänner och familj.

Skrivet av Dyluck:

Vad folk är negativa till automatisering, själv tycker jag det är sjukt att man går till jobbet över 70% av veckans dagar.
Om AI kan ta över majoriteten av arbetssysslor skulle alla kunna arbeta mindre och få rikare liv.
Maskiner har tagit över människans roll sedan historiens början, att AI anses så farligt förstår jag inte.
En traktor är starkare än en människa, en bil är snabbare, en pannkaksmaskin kan spruta ut perfekta pannkakor 24 timmar om dygnet.
Allt detta maskinella arbete som görs, är för att förbättra människors liv.

Skrivet av Xeonist:

Problemet är väl att för att medborgarlön ska vara relevant, så måste någon producera dom där sakerna du ska köpa för din lön, och för dom blir det ju en total förlustaffär eftersom du i din tur inte producerar något av värde.

Jag gör också hellre roliga saker, men jag förstår att ingen vill betala mig för det.

Håller med! Varför jobba så mycket? Låt AI ta över en del så slipper vi göra det.

Och det är väl inte så svårt att finansiera en medborgarlön. Det är väl bara att ta ut en skatt/avgift från företag som använder AI eller annan typ av automatisering, datorer, maskiner osv. Och lite skatt/avgift på den koldioxid, diverse utsläpp, gifter och mineraler som krävs för att driva och bygga AI och annan automatisering. Så miljön och klimatet kompenseras också. Win-win!!!

Av m3tr0

Det var flera år sedan. Förutom Turf.

Jag spelade bl a ett väldigt roligt strategispel. Kommer inte på vad det heter. Enkel grafik. Helt gratis och ingen reklam. Åtminstone då.

Av m3tr0

Läsk? Usch. Förutom must.

Nä, tar hellre en klunk té och läser Klimatboken dagen till ära.

Men troligare att jag fortsätter slöa framför Sweclockers eller YouTube.

Av m3tr0

Tur att jag inte har någon bil. Har aldrig haft.

Av m3tr0

Ersätter allt? Har jag någonsin gjort det. Uppgraderar bit för bit efter behov. Skärm och tangentbord kan hänga med VÄLDIGT länge. Chassi likaså.

Egentligen kan man säga att jag har en primär dator med kringutrustning/chassi som förändras över tid. Har även andra datordelar liggande och mer eller mindre kompletta datorer liggande som nästan aldrig används (agerar reservdelar ungefär).

Men jag har definierat "ny dator" som när jag skaffat ny CPU (vilket hittills också har inneburit nytt moderkort - ibland även nytt minne). Stundtals har jag även haft en sekundär dator.

Av m3tr0
Skrivet av Joppis:

Min dator i sign är från slutet av 2017 och siktar på nytt system kring släppet av Arrow Lake 2024.

Mitt mönster verkar bli en dator per major RAM-version.
2011, 2600K med DDR3
2017, 8700 med DDR4
2024, ???? med DDR5

Har råkat bli så för mig också. Utom i början.

i486DX4-100 ?
PentiumMMX SDR
Pentium3 SDR
AthlonXP DDR
Athlon64 DDR
Phenom X4 9850 DDR2
Core i7 2600 DDR3
Ryzen 3600 DDR4

Av m3tr0

Och samma bakgrundsbild i Opera.

Foto taget strax utanför Katrineholm.

Men ett problem är ju att det finns så många fina bilder som skulle kunna passa som bakgrund. För många alternativ. Så det blir svårt att välja. Och då blir det bara att man väljer en bild som sedan hänger med ganska länge. Kanske ogillar förändringar lite också. I mobilen har jag haft samma bakgrund (en egenproducerad skapelse) i flera år. Även efter byte av mobil. Den nuvarande och de två tidigare mobilerna (som jag har kvar som reserv) har samma bakgrund (och ungefär samma layout av ikonerna).

Av m3tr0

Satt vid datorn och tog det lugnt. Tog långa promenader eller cykelturer ibland. Ungefär som resten av året alltså.

Och officiellt enligt vadå? För mig är inte sommaren över. Det är fortfarande varmt ute. Och den meteorologiska sommaren är ju inte slut än.

Av m3tr0

Ej förvånad.

Av m3tr0

Använder Opera. Med Ecosia eller DuckDuckGo som sökmotor.

Av m3tr0

3/10 rätt. Chansade vilt. Har inte hört talas om något av dem. Men i det här fallet är det väl bara bra.

Men den smarta potatisen var lite kul.

Av m3tr0

Ingetdera. Använder nattluft. Öppet fönster på natten (ibland med korsdrag genom lägenheten). Stängt fönster med persienner nere på dagen. Effektivt och använder ingen energi. Men har varit ganska lagom varmt i juli så det behövs knappt. I juni var det lite varmare men nätterna var lyckligtvis ganska svala. Kan dock bli jobbigt när även nattemperaturen är hög eller om luftfuktigheten är hög. Det jobbigaste, tycker jag, är hög luftfuktighet, eller snarare hög daggpunkt, vilket har blivit vanligare den senaste tiden pga klimatförändring.

Av m3tr0

Vet ej. Så länge den gör sitt jobb är den ju inte dålig. Annars hade jag ju bytt ut den.

Bytte nyligen ut de sista hårddiskarna i datorn mot SSD. Var dock inte missnöjd med dem egentligen. Tänkte bara låta dem vila efter många års drift. De får vara kvar för att lagra data (offline backup).

Har ett gammalt och billigt (när jag köpte det för länge sedan) WiFi-kort. Som fungerar bra.

Nätaggregatet (Scythe Kamariki 4 450W) är 13 år gammalt men fungerar än.

Tangentbordet är från 2005. Som nytt fortfarande.

Chassit är gammalt. Inte helt optimalt alltid men det duger än. Stor och tung metallklump. Man kan inte kalla det plastigt i alla fall.

Det som framför allt begränsar är som vanligt grafikkortet. Ett RX480 med 8 GiB. Haft det länge nu. Men kan inte kalla det dåligt. Det var ett av mina bästa (prisvärdaste) köp. Fick Doom på köpet också. Men att kunna använda lite bättre grafikinställningar och gärna lite raytracing vore inte fel. Så jag kollar ibland efter nytt grafikkort.