Inlägg

Inlägg som m3tr0 har skrivit i forumet
Av m3tr0

8/10 rätt! Nintendo-frågan borde jag ha gissat rätt. Men hade aldrig något Nintendo när jag var liten. Hade ett Sega MegaDrive. Nintendo64 hade jag dock. Sista frågan förstod jag vad det rätta svaret var, men så gjorde inte jag. Jag använde motstånd. Mycket bättre! Annars har jag gjort ganska många av tricken. Blyertstricket är kul!

Av m3tr0

9/10 rätt! Många lyckade chansningar.

Av m3tr0

Första SSD:n, en Intel X25-M G2 80 GB, som jag köpte sommaren 2009, är nog svårslaget. Den hade jag till Windows ända till 2020 faktiskt. Och den kändes snabb hela tiden.

Eller hoppet från en Intel P3 500 MHz till min första hemmabyggda dator där jag valde en AMD AthlonXP 1700+. Första datorn jag var genuint nöjd med (förutom att mitt GF4Ti4200 började ge upp efter ett halvår - ersatte det med ett Radeon 9600 Pro istället som jag var mycket nöjd med).

Att gå från HD5850 1 GiB till RX480 8 GiB är rätt stort också.

Eller Phenom 9850 till Core i7 2600.

Eller från 1 kärna (Athlon64) till 4 kärnor (Phenom).

Många uppgraderingar jag gör ger ofta stora hopp. Annars tycker jag inte det känns värt att uppgradera.

Av m3tr0
Skrivet av Layon:

Grundvatten är bara billigt på ett kortsiktigt plan, vattnet tar ju slut då och då, samt helt och hållet i ibland, och man måste bygga nya anläggningar p.g.a. vattenbrist; och slänger man in kostnaden på uteblivna skördar som sker med jämna mellanrum samt vattenbristen i samhället i kalkylen så kostar grundvatten inte bara fler kronor utan också människoliv.

Med vatten från havet så lär inte den vattenkällan ta slut närmsta åren direkt, sen får man en massa salt på köpet som också det har sina användningsområden...sen undrar jag om man snart inte måste avplasta havsvattnet dock.
Solcellsdrivna anläggningar gör vatten drickbart vatten vid bra väder, vid dåligt väder så regnar det och man klarar sig ändå.

35%-40% av världens el kommer från kol, så vill man förstöra miljön, kör elbil (såvida du inte laddar den via dina egna solceller eller dylikt).

Ja. Man borde ju bara, som mest, ta upp så mycket grundvatten som fylls på naturligt. Annars får man väldigt jobbiga konsekvenser. Som att havsvatten tränger in och tar den plats som grundvattnet haft förut. Detta förstärks av att havsnivån höjs dessutom. Träden ovanpå är inte så förtjusta i att jorden blir saltare och dör helt enkelt.

Det gäller många naturresurser och ekosystemtjänster. Man borde t ex inte fiska upp mer än vad som fylls på naturligt. Man kan det en stund, men sen tar fisken slut och det är inte ens säkert att den någonsin kommer tillbaka inom rimlig tid.

Av m3tr0

Minns inte. Noll ägg tror jag. Kanske inte så förvånande då jag försöker hålla en vegansk kost. Några undantag kan ske då och då.

Av m3tr0

Antar att du kör med XMP-profilen på 3600 MT/s. Är du säker på att processorn klarar 1800 MHz på IF vilken den kommer vara när man kör synkat och minnet på 3600 MT/s? AMD garanterar endast upp till 1600 MHz IF (3200 MT/s synkat). Ofta klarar processorerna mer men det kan ju variera mellan olika exemplar (och moderkort). Testa att nollställa BIOS och sänk frekvensen på minnet lite.

Av m3tr0

Det värsta var nog när jag råkade radera en webbplats jag hade. Den fanns inte kvar nånstans, men lyckligtvis hittade jag några rester i Googles cache. Från de resterna kunde jag göra en ny webbplats så jag slapp skriva om allt helt och hållet.

Annars har jag inte varit med om så mycket. Har faktiskt haft backup till viss del. Jag hade dock tur en gång när jag tappade hela datorn när jag bar den. Men hårddiskarna, två stycken WD Green (står i signaturen), höll.

Av m3tr0
Skrivet av Nikodemous:

Att vissa jobb borde bli automatiserade kan vi nog alla skriva under. Däremot kommer inte nya jobb skapas i samma hastighet i framtiden. Jag kan inte hitta inspelningen nu, men för 2-3 år sedan var det en pod på p1 där forskare räknat ut att vid 2050-2060 så kan vi komma i ett prekärt läge då vi helt enkelt inte behöver mer än 50% av tjänsterna i dagens sverige om utvecklingen fortsätter i samma anda. Givetvis är det svårt att sia så långt in i framtiden och vem vet vilka nya jobb som kan ploppa upp som kräver massvis med arbetskraft och kanske sätter denna forskningen till historien, men tänk om de har rätt. Vad göra då? Antingen låta hälften av folket jobba å resten gå arbetslösa, eller gå ner på 50% arbetstid? Och ifall gå ner på 50%, hur blir det då med pensionen?

Jag vet att vi är långt utanför topic nu men det är en väldigt intressant funderare.

Det är därför man har börjat diskutera medborgarlön och minskad arbetstid mer och mer numera. Över hela jorden faktiskt. Själv har jag inget emot att en del (kanske alla) jobb automatiseras. Men då måste man ju också se till att införa en medborgarlön som antagligen kan finansieras med skatter på robotar, AI osv. Och lägre arbetstid förstås. Den lägre lönen och pensionen kan säkert fyllas ut med hjälp av medborgarlönen.

Av m3tr0
Skrivet av KingCobra:

Ånej! Ytterligare ett AI som försöker räkna ut någonting som är helt omöjligt att räkna ut innan all data finns.
Klimatmodellerna har ju lyckats "sådär" hittills och vi vet att det kommer vara så till verkligen ALLA funktioner i vår natur som på något sätt kan påverka klimatet är med. Det kommer vi aldrig lyckas med.
Jag säger ändå lycka till!!

Nja, klimatmodellerna har varit förvånansvärt precisa faktiskt. Om man jämför de gamla modellerna med mätningar alltså. Om man ska kritisera något så är det att forskarna har varit lite för konservativa/försiktiga. De uppmätta värdena följer nämligen worst-case scenariot i modellerna. Så framtiden ser inte så rolig ut. En pandemi är ingenting mot de miljarder med klimatflyktingar vi får i framtiden om man fortsätter som nu. Syrienkrisen, som delvis berodde på torka pga klimatförändringen, är bara början.

Av m3tr0

Har fortfarande hårddiskar till lagring. Och sen en SSD till Windows och en annan SSD till spel.

Av m3tr0

Ja! 10/10 rätt! Det händer inte ofta.

Av m3tr0
Skrivet av 3Dfx Rampage:

Jag kommer att invänta ddr5 och allt som hör till och bygga helt ny desktop då... det är bara o fokusera på nått annat just nu... varför inte bygga/konvertera en elcykel... sisädär med 1500w motor

För ett antal år sedan (2017) hade jag liknande tankar. Jag funderade på att antingen köpa en elcykel eller uppgradera datorn. Det blev en elcykel. Som jag har cyklat 1000 mil på. Det är roligt det också. En färdig elcykel blev det dock. Inget hemmabygge.

Av m3tr0

Jag har egentligen gillat alla grafikkort på något vis. Alla har sin charm. Jag gillar också det som jag har nu - ett RX480 med 8 GiB som jag köpte nedsatt i pris för länge sedan och fick Doom på köpet. Mitt förra kort, ett HD5850, hittade jag 2011 för runt 1000 kr och det har en bra kylare och går att klocka 20 % på både minne och krets så jag körde så hela tiden. Mitt HD4850 gav också mycket pengarna. Mitt dyraste kort hittills var X1900XT. Det körde jag igenom Crysis med. Jag hade också ett Geforce 6800 som jag BIOS-moddade massor där jag drog upp både spänning och frekvens. Kul att leka med men lite av en besvikelse - speciellt då det bara hade 128 MiB minne. Hade ett Radeon 9600 Pro innan det som gick att klocka från 400 till ca 550 MHz. Det kortet gillade jag. Mitt Geforce 4 Ti4200, som jag hade innan, höll dock bara ett halvår pga ett fabrikationsfel (fel värden på några kondensatorer). Lyckades dock nästan fixa det kortet genom att byta några kondensatorer. Det var lite kul att löda på grafikkort. Har haft ett Riva TNT2 och ett Savage 4 Pro+ också. Lite kul att jag hittade ett fungerande HD5970 för 10 kr på en loppis också.

Jag tror det står mellan mitt nuvarande RX480 och mitt förra HD5850. Väldigt fina kort båda två. Eller kanske Radeon 9600 pro som var det första kortet som jag var riktigt nöjd med.

Av m3tr0

Roligt spel. Speciellt gillar jag uppdragen. Att man kan ta hur lång tid på sig som helst att förbereda det och att man kan lösa det på så många olika sätt. Jag gillar också att kolla på hur elden sprider sig. Tröttnade dock lite när jag hade gjort klart uppdragen.

Av m3tr0

8/10 rätt! Skönt att få frågor som man faktiskt kan för en gångs skull. Använder moderkortets ljud numera dock. Har ett Aureal Vortex 2 kvar fortfarande. Synd att det företaget dog.

Av m3tr0

Jag har inga problem med USB men jag har å andra sidan B450.

Av m3tr0
Skrivet av bran:

Hur kan Intel-CPUn både vara kallare men samtidigt utveckla mer effekt (dvs) värme än AMDs ditos när man använder samma kylare..?

Finns väl mycket som påverkar temperaturen. Kretsens layout och storlek. Tjocklek i heatspreader och hur jämn den är. Kylpastan. Har för mig att Ryzen-processorer, som har massor med temperatursensorer över hela kretsen, rapporterar det högsta värdet. Det är väl därför temperaturer kan variera så mycket på Ryzen (samt att den klockar ner sig så extremt mycket och boostar supersnabbt så fort man gör nåt). Intel-processorer rapporterar väl nåt genomsnitt tror jag.

Av m3tr0

7/10 rätt i alla fall. Många gissningar. Har haft ett Soltek-moderkort. Men det var lila. Visste inte att de också gillade guld.

Av m3tr0
Skrivet av Citrona:

Det är nog riktigt långt bort innan det börjas odlas storskaligt med mat i sthlm mm.
Det är ju mer och mer folk som flyttar ut på landet, huspriserna här om kring har ökat riktigt mycket dom senaste 5-10 åren.
Och närmaste busshållplats är 60-80 min bort, om du går.
Om det är stora fina skogar du vill ha, så kan du ju prova att gå ut. Dom finns där redan idag.
Tycker dom flesta mest gallrar i skogarna här om kring iallafall, det är sällan dom hugger rent helt.

Jag promenerar eller cyklar flera mil dagligen pga Turf (tar zoner). Lite HittaUt också men Turf är roligare. Det finns dock inte så mycket skog kvar att gå i längre. Hade en del fina skogar kring Bie som jag ofta gick i när jag var barn men de har huggit ner mycket av det nu. Även i och kring Katrineholm har de huggit ner massor och förstört marken med sina skogsmaskiner. Och med skog räknar jag inte fula trädplanteringar med usel artrikedom.

Av m3tr0
Skrivet av Citrona:

Så du har dålig koll på hur det är att bo mitt ute i skogen då med andra ord.
Har svårt att se att annat folk än dom som bor i städer klarar sig bra utan bil året runt även om 10-20 år.

Nä, jag är uppväxt på landet. I lilla Bie som ligger nån mil utanför Katrineholm.

Men troligen kommer urbaniseringen fortsätta. Man kommer börja odla mat i städerna. Då försvinner behovet av bil till stor del. Då kan marken utanför städerna åter bli vildmark med stora fina skogar och många vilda djur. En del skog kan skötas enligt Lübeckmetoden för det behövs säkert en del skogsbruk i framtiden också.