Inlägg

Inlägg som KAD har skrivit i forumet
Av KAD

Kul att den här artikeln på Sweclockers framsida sitter direkt över en sponsrad "artikel" från skitföretaget i fråga.

Skrivet av dagas:

Hur kan en liten plastbit kosta mer än hela kortet? Snacka om att saker inte är gjorda för att reparera längre.

Kombination av "vill inte göra jobbet" och "blåsning". Se Gamers Nexus-videon där en minimal repa i plasten (på chassit, inte skärmen) användes som argument för att byta skärmen (och ta ut avgift!) på en ROG Ally som hade helt andra fel, orsakade av tillverkningsproblem.

Skrivet av johanandersson:

Om en säljare väljer att sälja en vara med en viss garanti utlovad av tillverkaren så blir säljaren ansvarig för det.

Enligt vilket lagrum/förarbete? Konsumentköplagen kap 4 §21-23 är inte speciellt tydlig angående vad det innebär att "lämna garanti". Motsatsvis nämns tillverkarens ansvar.

Av KAD
Skrivet av kiptanoi:

Aha, hur tusan gör jag det, om du vill guida mig hur jag ska göra detta.
Jag ska öppna en port i min router som pekar mot min RPI IP
Vilken port?

Nej, du ska inte öppna portar när du har en VPN-klient i ditt interna nät som ska ansluta utåt.

Om du tycker att det är en bra ide att köra VPN på en router från den kinesiska diktaturen, så kör på det, det är en enkel lösning. Enklast är antagligen att i stället installera en VPN-klient direkt på maskinen som du vill köra VPN:et ifrån, principiellt likadant som du gjort på RPi:n nu.

Eftersom du behöver ställa frågor så kommer du antagligen få rejäla problem med att få RPi:n att fungera som VPN-gateway. Det finns inte några vettiga råd att ge dig eftersom du inte har specat hur du tänker koppla det hela. En RPi med sitt enda ethernet-interface (ur låda) är inte en speciellt vettig router och routing är precis vad som behöver göras här. Raspberry Pi OS är inte anpassat för att vara ett router-OS, även om det naturligtvis går att konfigurera till att bli ett sådant.

Av KAD
Skrivet av Rubberband:

Ligger just nu runt 10 10 10 31
ändrade volten från 1,2 till 1,35 (lite i taget)
2133MHz

Vad är just den SKUn som du har specad till?

SPD Latency 15-15-15-36 SPD Speed 2133MHz SPD Voltage 1.2V Tested Latency 16-18-18-36 Tested Speed 3200 MT/s Tested Voltage 1.35V

Av KAD

Bra att mobilt bredband börjar bli konkurrenskraftigt igen. Synd att det är vid en så hög prisnivå.

Det är latens (”ping”) vid belastning, dvs ”buffer bloat” som är mest intressant att testa. I alla fall om man inte kan räkna med att ha endast en enhet som kör endast ett program (spel) inkopplad samtidigt. Det är inte normalfallet med Windows, som kan hitta på lite vad som helst i bakgrunden.

Det finns minst två större mätsajter som funkar via webbläsare, för att mäta buffer bloat.

Som nämnts bör man testa vid högtrafik, eftersom luften är ett delat medium.

Tre har väl publik IPv4 i sitt nät? Det gör i så fall dem till den minst oattraktiva mobildataoperatören.

Det spelar mindre roll hur många master du har i området, din enhet kommer koppla upp till en av dem. Om den har kapacitetsbrist får du lida. Det kommer garanterat förändras över tid, vilket gör att bindningstid är en extra dålig ide i mobilnät. Fördelen med att ha många master i närheten är att man (och grannarna) potentiellt har fler alternativ att välja mellan, men den fördelen försvinner mestadels om man binder sig i två år.

Jag hade inte valt en mobillösning eftersom det sntagligen hade inneburit att jag hade behövt ha ett kommunistkinesiskt modem i mitt nätverk.

Av KAD

På skärmdumpen ser det ut som om uppkopplingen är via 4G, dvs mobilnätet. Det är helt uppenbart en IPv6-adress som används.

Jag tvivlar starkt på att det skulle göra någon skillnad att byta DNS. Om man påstår det får man gärna förklara mekaniken bakom det. Om det är 4G-nätet som används måste DNS:en i så fall bytas i telefonen.

Håll koll på om IPv6-adressen i felmeddelandet ändras mellan gångerna. En omstart av mobilen kommer antagligen ge dig en ny adress. Det kanske eller kanske inte gör skillnad beroende på hur mycket av operatörens adressrymd som blivit grålistad.

Problemet är antagligen intermittent eftersom olika IP-adresser tilldelas dynamiskt, så slumpmässiga ändringar kan se ut att hjälpa, men det är egentligen adressbytet som spelat roll.

Av KAD

Jag har aldrig jobbat med att administrera enheter i Azure AD (numera Entra), men vad jag kan läsa mig till måste man specifikt registrera enheter som BYOD, annars räknas de som företagsägda så fort man har lagt till ett work/school-konto. Se näst sista punkten i den initiala listan här. Det tycks innebära att man kan wipe:a enheten på distans från Intune.

Av den anledningen har jag aldrig lagt till något företagskonto på mina privata enheter, vilket bland annat innebär att jag inte kan läsa jobbmail på mina egna enheter.

Jag gissar att du har klickat förbi rutan om att organisationen får administrera din enhet och nu ser du en av konsekvenserna av det. Enheten tillhör helt enkelt inte dig längre.

/Totalt okunnigt slutanvändarperspektiv

Edit: det var under många år ett totalt clusterfuck att försöka använda fler än ett work/school-konto på samma Windowsmaskin (konsult med flera kunder, åtkomst till flera domäner). Det löstes för några år sedan. Hur det funkar ur det här perspektivet har jag ingen aning om, kanske kan alla organisationer mecka med deras gemensamma konsults data?

Av KAD

Gigabytes BIOS med bokstav efter är beta-versioner. 10i kommer före den skarpa versionen av 10 (eller 11 eller något annat högre nummer, det tycks inte vara helt konsekvent).

En version som inte finns kvar har mycket riktigt dragits tillbaka. Antagligen för att det var buggigt vid något speciellt användningsfall.

Det finns något forum någonstans som är halvofficiellt för att diskutera dessa BIOS, men transparansen är… inte så bra.

Edit: Trea på bollen. Kanske skulle lära mig skriva fortare på mobilen

Av KAD
Skrivet av ronnylov:

Det brukar krävas nyare linuxkärna för att få stöd för senaste hårdvaran. Men man behöver inte byta ut hela operativsystemet i övrigt.

I det här fallet är det nog ganska troligt att AMD-drivrutinerna kommer bakåtporteras till Linux 6.8 eftersom det antagligen blir vad OEM:erna inklusive Lenovo kommer sälja sina datorer med (Ubuntu 24.04 LTS) under ca två års tid. Många Laptopar inklusive många Lenovo-modeller certifieras för just Ubuntu LTS.

Rent teoretiskt kommer det förstås vara möjligt att bakåtportera till äldre kärnor och andra distributioner om man skulle vilja. En av fördelarna med Open Source-drivrutiner.

Av KAD

Jag har inte kodat C++ sedan 90-talet, så tipsen är mer generella komma-igång-med-programmerings-tips.

Skrivet av Rikurt:

Jag har läst och tiden börjar rinna iväg, är det någon som har ett pedagogiskt, enklare tips för hur jag i alla fall ska starta? För nu är jag helt låst.

Har du fått igång en utvecklingsmiljö där du kan köra enklare program i stil med "Hello world" och enklare beräkningar? Bra.

Om du vill komma fort fram är nästa steg att lära dig stega programmet i en debugger så att du kan inspektera värden på variabler (och kanske till och med ändra dem från utvecklingsmiljön) medan programmet körs.

Skrivet av Rikurt:

Jag förstår inte vart jag ska börja, eller riktigt vart man kan finna funktionerna i C++- T.ex., är en sak att vi ska ha mer än funktionen int main(), hur kan jag hitta vad mer det finns? Är det google som gäller?

Kurslitteraturen ger dig förhoppningsvis tips på vilka koncept du ska fokusera på först.

Funktioner är något du tänker ut och skapar själv, utifrån problemet du vill lösa. I C++, till skillnad från C, så jobbar man mest objektorienterat, dvs med klasser som innehåller metoder. Lösa funktioner som main() är ett undantag. Men det är möjligt att pedagogiken i din kurs börjar enkelt och helt enkelt lär ut C i början, snarare än normal C++, eftersom det är krångligare.

Standardbiblioteket är färdiga klasser (och därmed metoder/funktioner) som har standardiserats av ISO. Dessa är byggblock som gör att du inte behöver uppfinna allt själv. Standarden själv kostar pengar och är inte läsbar för nybörjare. Här finns rekommendationer på hur man hittar webbresurser som dokumenterar standardbiblioteken.

Men ja, att googla på det du ser i kurslitteraturen bör fungera bra.

Skrivet av Rikurt:

Så till min fråga, finns det något sätt att randomisera för en adresslista? Att skriva in en del parametrar men till exempel sök person, och om man väljer bokstaven A, så får man upp t.ex. 10 personer, med namn, adress, telefonnummer, eller måste det hand knappas in i så fall?

Det enklaste är att hårdkoda variabler av struct-typ direkt i din kod. Då har du data att jobba med som finns kvar även nästa gång du startar programmet.

Beroende på hur denna och nästa uppgift faktiskt ser ut så bör du förbereda dig på att programmet ska kunna utökas med att ladda och spara data till fil i stället.

Ja, det går naturligtvis att slumpa fram data. Men det är antagligen inte vad du vill göra i det här läget. Det är betydligt enklare att felsöka ett program som fungerar likadant varje gång.

Skrivet av Rikurt:

Jag läser programmering 1. Vi ska nu göra en lista med struct arrays, jag har läst kapitlet, googlat och jag tycker inte att jag fått något ur det, kontra vad uppgiften går ut på?

[...]

Alternativen vi hade var att göra en lagerlista, adressbok etc.

Om du faktiskt hade skrivit uppgiften så hade du kunnat få bättre tips. Jag tippar på att du ska börja ungefär så här:

1) Skapa en struct-typ, se Named Structures här.
2) Skapa ett gäng hårdkodade instanser av struct-typen (variabler), exempel finns på samma sida som ovan.
3) Skapa en variabel med en vanlig C-stil-array och lägga in dina struct-variabler i denna. Sedan kan du skriva en loop för att skriva ut alla poster i arrayen. Alternativt skapar du en C++-array, beroende på hur uppgiften är formulerad.

Hur du ska gå vidare därifrån beror på hur uppgiften är formulerad. Eller om du nu har någon form av problembaserad inlärning, hur du väljer att formulera uppgiften.

Hela grejen med programmering är att kunna ta till sig ett koncept i taget och sedan pussla ihop dessa för att lösa ett specifikt problem. Du måste lära dig båda dessa steg och det finns egentligen bara ett sätt: hårt jobb och öva.

Exemplen länkade ovan visar ofta hur du ska hantera int:ar (heltal). I din uppgift måste du hantera struct:ar i stället, där är ett exempel på hur du behöver kunna kombinera olika koncept till en problemlösning.

Till sist: struct är ett C-koncept, i C++ använder man oftast klasser. Men eftersom C++ är bakåtkompatibelt med C så går det även att använda struct. Jag fokuserade på struct ovan eftersom du nämnde det. Jag kan ju bara gissa vad som ingår i din kurs.

Av KAD

Märklig pryl. Jag hittar ingen officiell bugtracker eller källkod. Därmed blir det antagligen omöjligt att själv-hosta en variant av proxyn och man blir beroende av att ha nätverkskontakt med London. Hela grejen verkar helt anpassad till RPi foundations molntjänst och har ingen återanvändbarhet utanför det ekossystemet, vilket är synd för det hade inte skadat om något liknande hade funnits lätt tillgängligt i Linux/Wayland-världen, till exempel på vanliga Debian eller dess derivat.

Om någon orkar testa så hade det varit kul att veta om det till exempel går att titta på Youtube över en sådan uppkoppling (över London eller lokalt).

Av KAD

Windows? Eftersom jag bara kör det på jobbdatorer så är det inte mitt problem. Men jag har noterat att det går att sortera processerna i aktivitetshanteraren efter vilka processer som momentant skriver till disk. Det ät alltid något som skriver, även när inget görs på datorn. Moderna webbläsare tycks bete sig särskilt underligt. Lite som nätverket där det på Windows-datorer alltid ligger program som pumpar ut data till internet (kör Fidddler och kolla).

Vet inte om Performance Monitor finns i alla utgåvor, men det har alltid funnits på alla Windows-servrar jag har haft otur att behöva felsöka. Det bör kunna ge en logg per process över tid med avseende på skrivningar till disk. Performance monitor skriver sina loggar till disk…

Det finns även program som måste installeras separat, typ sysintrrnals.

Om det inte är du som initierat skrivningarna så är det rimligen något program som gör det utan din inverkan.

I övrigt har OS:ets virtuella minne nämnts. Har man en process som inte får plats i RAM så hamnar det överblivna temporärt på disk. Om man har något eller flera program som behöver mycket minne och som faktiskt gör något hela tiden, så kan man förstås få effekten av mycket skrivningar.

Av KAD
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Just Socket-programmering tror jag kan vara "matnyttigt" för mig som ska skriva kod som ska användas av nätverksbaserade hård- och mjukvaror?

Prioriteringsfråga förstås, men: Jag lärde mig POSIX, inklusive socket-API:et på fritiden för 20-25 år sedan. Det är nog den yrkesmässigt mest användbara hobbyn jag haft. Kombinera med några väl valda RFC:er så kan man ganska enkelt rädda projekt från att kantra utan att någon ens förstod att det hände.

Skrivet av WebbkodsLärlingen:

här förstår jag fortfarande inte hela vägen från hur ett enskilt paket ser ut innan det lämnar servern eller klienten och sedan färdas genom DNS:er och sedan genom eventuella brandväggar, routrar, switchar, in i en mottagarenhet, mottagarenhetens eventuella brandväggar och skydd, för att sedan tolkas och eventuellt renderas av webbläsaren/slutanvändaren.

Ett enskilt paket passerar inte DNS på sin väg mellan webbrowsern och webbservern. Vilket är uppenbart om man har koll på en AF_INET-sockets livscykel. Tips: ”man getaddrinfo”.

Av KAD
Skrivet av Rouge of Darkness:

Om du går via pi hole så kommer ju all data behöva skickas trådlöst till router sen pihålet och sen trådlöst igen tillbaka igen till routern innan du når internet.

Så teoretisk iaf så får du ju din wifi ping x3 typ på allt som passerar pajhålet.

Antar att du dirigerar till pihålet i routern.

Det här låter som en missuppfattning om hur DNS, dvs PiHole fungerar. Nyttotrafiken går inte via DNS-servern. DNS-uppslag cachas normalt på klienten, så dessa händer bara innan en uppkoppling till den faktiska destinationen initieras. Definitivt inte medan uppkopplingen pågår. Sedan återanvänder klienten uppslaget tills time-to-live har gått ut, för nya uppkopplingar till samma destination.

Paketet adblock på OpenWrt är för övrigt extremt smidigt. Jag har svårt att förstå varför man vill köra en separat PiHole om man har så mycket RAM i sin OpenWrt-router som i en RPi4. Det finns ytterligare två andra paket man kan titta på som gör samma sak. Men att köra DNS och router på samma burk tror jag gör ungefär noll skillnad för det upplevda problemet.

På beskrivningen låter det som att en möjlighet är att fördröjningen uppstår i radiogränssnittet. Eftersom Unifi inte är helt inkompetent förutsätter jag att man kan få fram statistik på omsändningar och kanske till och med kölängd. Att det uppstår köer som leder till varians i fördröjning känns uppenbart.

Att kolla hur länkhastigheten på radiogränssnittet ser ut borde vara rätt upplysande. Vilken MCS-nivå erhålls? Är det stabilt?

Att det verkar vara trådad trafik över samma… ähm switch?… som orsakar fördröjningarna tyder ju dock på resursbrist i den mojängen. I OpenWrt (som inte är aktuellt i den noden) finns det en accelerationsteknik som kallas Wireless Ethernet Dispatch för att hårdvaruaccelerera övergången Wi-Fi-ethernet. Kanske finns en liknande inställning här? Hur som helst borde du kika på CPU i den där Wi-Fi-mojängen närmast servrarna.

Vad man kan göra åt latensen på Unifi vet jag inte. En snabb surfning säger att dom verkar köra hostapd och där implementerade Toke från Karlstad airtime fairness runt 2018 om jag minns rätt. Rimligen borde annars SQM kunna hjälpa till för att hålla köerna över ett långsamt radiogränssnitt i schack, men om det finns i dina Unifi-prylar har jag ingen aning om.

Edit: om du brandväggar mellan VLAN i routern… så borde du sagt det… för det får ju konsekvenser.

Av KAD

Windows brandvägg kan bara göra något åt trafik som körs på Windows. Man förväntar sig alltså att Windows har blivit infekterat av malware. Det är i och för sig en högst rimlig förväntan, de flesta kör ju proprietär mjukvara där det inte finns någon koll alls på hur mjukvaran läcker personlig och annan information.

Fördelen med den här lösningen är att malware inte kan gå direkt mot IP-adress utan att först slå upp adressen. Det kommer ingen annan mjukvara heller kunna, vilket kommer bli kul för folk som inte fattar vad som (inte) händer.

Den här lösningen gör inte mycket om inte den säkra DNS-servern också vägrar att ge ut IP-adresser till malwarens server.

Nästa steg kommer därför bli att Microsoft skapar DNS-servrar och sätter dem som default i Windows och därmed får full koll på surfvanorna hos alla som inte orkar ändra standardvärdet. Det kommer naturligtvis att motiveras med att man ska hålla sina användare säkra.

Själv kör jag redan banIP-paketet på OpenWrt på min router som har den här lösningen, men då för hela nätverket, inte bara för Windows. Kombinerat med paketet adblock för att inte returnera DNS-svar på malware-sajter (och reklam förstås).

Av KAD
Skrivet av DavidtheDoom:

Jag hade inte betalat någon faktura för rätt var det är så kommer Samsung krypande och kräver tillbaka pengarna, och så ska du jaga Klarna och förklara varför du behöver få tillbaka pengarna.

Du får visa för Klarna att Samsung är oförmögna att sköta detta ärende och att det är mellan Samsung och Klarna att reda ut. Pengar skickas lämpligen tillbaka till Samsung när de väl kommunicerar ordentligt.

TA ALLT SKRIFTLIGT! Är som gjort att åka dit på alla möjliga saker om du inte har ett tydligt papperspår.

TS är uppenbart skyldig Samsung pengar, eftersom hen fått ”återbetalt” pengar som hen aldrig betalt. TS ligger värdet av telefonen plus men ska vara plus/minus noll. Det finns inget sätt Samsung och Klarna kan reda ut det sinsemellan förutom att TS betalar en av dem. Frågan är vem som ska få betalt och när.

Jag ser egentligen bara en väg framåt: Betala Klarna och bestrid eventuella ytterligare krav från Samsung. Skulden till Klarna försvinner sannolikt inte och den är av allt att döma fullt legitim. TS har sannolikt ingen rätt att hålla på pengarna tills hen fått skriftligt på att Samsung och Klarna har fått grepp om situationen.

Att skriftligen sammanfatta läget för både Samsung och Klarna med ärendenummer, fakturanummer, datum och summor är förstås en bra ide. Gör det lagom syrligt och någon vecka innan betalningen görs så har klåparna rimlig tid att reagera. Om det skulle bli fråga om ett ärende för kronofogden framöver så kommer det bli rejält pinsamt för den andra parten.

Av KAD
Skrivet av Mr Mayhem:

Vad skiljer den där jämfört med ASUS TUF-AX6000 / AX6000 / Dual Band / WiFi 6 Gaming Router?

GT-6000 bygger på ett Broadcom-chipset och har därmed inte tillgång till några Open Source-drivrutiner. Merlin har antagligen stöd för denna, så länge Broadcom behagar uppdatera sin uråldriga proprietära kernel åt Asus och Merlin. Merlin har en rätt hög bussfaktor.

TUF AX-6000 bygger på Mediatek och har stöd i OpenWrt redan nu. Kan vara bra den dagen Mediatek överger mjukvaran och slutar förse Asus med uppdateringar. Jag tror att officiell OpenWrt måste installeras med seriekabel, men en snubbe som kallar sig Remittor har inofficiella ”TRX”-installationsfiler som kan laddas upp direkt i Asus web-GUI. Snubben ifråga betedde sig, ähm speciellt, när hans variant skulle in i OpenWrt, så det blev aldrig av. Det går att köpa samma router med annat plastskal och kinesisk manual betydligt billigare som TX AX6000.

Av KAD
Skrivet av Problematik:

Ok hur mkt hade du kunna tänka dig att betala.för datorn ? Rent spontant

Kolla på Lenovos hemsida för exakt samma modell. Där har du i någon mån marknadspris. Lenovo är oftast varken dyra eller billiga givet vad man får i prestanda och byggkvalitet. Lenovo har dussintals modeller och sammanlagt hundratals varianter.

Du har som sagt inte visat vad du funderar att betala för. Men 40K låter väldigt dyrt. Det finns serviceavtal att köpa även direkt från Lenovo, den enda gången jag utnyttjade deras på-platsen-service funkade det smidigt.

Vissa av P-varianterna med Intel har kass kylning och är extremt högljudda. Läs recensioner.

Av KAD

Jag har lite svårt att förstå syftet med texten. Vad skulle alternativet till att följa domen vara, förutom att försöka överklaga? Hitta på en egen blockering som domstolen inte har beslutat om? Det öppnar dörren för att även mecka med trafiken på andra sätt som domstol inte beslutat om, typ att göra Skatteverket onåbart.

Personligen tycker jag att det är dags för EU att besluta om förbud mot peering med företag som peerar mot Ryssland. Det hade löst det mesta av fulstreamingproblematiken som bieffekt. Halva problemet är ju att det är omöjligt för rättighetsinnehavarna att komma åt källan.

Av KAD
Skrivet av Igelkott:

Denna diskussion rör inte emballage.Har du kollat ifall det finns en tråd gällande felsökning? Annars är väl det en rekommendation, att skapa en sådan tråd innan man skickar till RMA.
Men det enda utesluter inte det andra. Två situationer kan existera parallellt.

De trådar som finns handlar om andra symptom än de som nämns här.

TS är sur eftersom hen vill ha kartongen till ett ofungerande kort i hyllan som prydnad, eller för att tillgång till orginalkartongen gör det lättare att sälja det ofungerande kortet. I alla fall om man ska tro trådstarten. För resten av världen är det antagligen neutralt eller positivt att kartongen inte finns mer.

Av KAD