Inlägg

Inlägg som KAD har skrivit i forumet
Av KAD

Kan inget om Unifis mjukvara, men det finns inget rent tekniskt som ska hindra det. Ubiquity använder vad jag har läst WDS a.k.a 4-address för funktionen du kallar ”mesh”. De fyra adresserna räcker för att åstadkomma det du vill, i alla fall om den AP den är kopplad till även är router. 802.11s, det som IEEE kallar mesh har sex adresser och klarar vad jag förstår fler hopp av den anledningen.

Oavsett behöver mjukvaran fixa bryggning mellan Wi-Fi och trådat och det kan möjligen vara där det brister. Wi-Fi och switch sitter ofta på olika chip, så CPU:n behöver blandas in - orkar inte kolla arkitekturen på din burk.

Så vi får se om någon som har fått det att fungera dyker upp i tråden, annars får du väl fråga den som sålt prylen?

Av KAD
Skrivet av pacc:

Det är det väl visst, det var ju väldigt tydligt vad win11 krävde vid installation och vad konsekvenserna var då - det här är ett helt nytt krav och totalt orimliga konsekvenser.

Det är ju inte särskilt tydligt om datorer utan tpm modul kommer att bli obrukbara vid nästa uppdatering eller om det visar sig att någon variant av Intel faktiskt påverkas redan nu...

De dokumenterade systemkraven verkar vara oförändrade. Nu går de från artificiella till faktiska i och med att instruktioner som på pappret krävts faktiskt körs. I praktiken är det förstås fortfarande artificiella krav eftersom enda anledningen är att hindra folk att använda hårdvara där man inte har TPM, dvs så att man i framtiden kan införa fler ändringar som hindrar dem från att nyttja datorn på det sätt de vill.

Det blir intressant att se om man med flit kommer bricka maskiner där användarna gått runt de systemkrav som funnits på pappret eller om uppdateringen kommer göra en till koll på hårdvaran.

Av KAD

LG verkar ha varit extremt sporadiska på att Wi-Fi-certifiera sina TV efter 2018. Jag kan inte hitta någon OLED alls som är senare än 7-serie, dvs 2017 som blivit certad.

Vad gäller Telia-toutern så finns det en certad enhet under cert-id WFA111505 där modellnamnet EWA1330TCS matchar det som google säger att F1-routern egentligen heter. Jag hade väntat mig att märket skulle vara Technicolor, men det är Vantiva, som dock har certat en hel del enheter med produktnamn Technicolor.

Så om jag skulle satsa pengar på att en av enheterna inte följer standard, så satsar jag på TV:n.

Det verkar tyvärr inte gå att länka till sökresultaten, så du får söka själv på https://www.wi-fi.org/product-finder-results?sort_by=certifie... om du är intresserad.

Eftersom båda enheterna är i kategorin nerdummad konsumentskit så är det tveksamt om det är värt att lägga tid på att hitta en workaround. Köp något certat nästa gång du bryr dig om resultatet.

Av KAD

Det luktar CG-NAT-burk som får slut på portar. Typiskt fel när gamla uppkopplingar fortsätter att fungera men det inte går att etablera nya uppkopplingar.

Kolla om du har CG-NAT-adresser på WAN-sidan av din router och/eller på din dator. Nej, "what is my IP" eller liknande fungerar inte, du behöver kolla faktiskt tilldelad IP-adress.

Om det är ett problem med NAT så kan du säkerligen provocera fram problemet genom att på ett eller annat sätt starta många uppkopplingar utåt. Normalt ska man kunna närma sig 65535-1024 uppkopplingar innan det tar stopp, ifall man har ett helt IP själv. Många routrar begränsar mer än så eftersom de har begränsat med minne och processorkapacitet för att hålla igång NAT:ade uppkopplingar.

Av KAD
Skrivet av Awsmkiid:

Äh, jag kommer fortsätta handla EKWBS saker

Ett tips är då att handla via återförsäljare, helst produkter i lager, alternativt på faktura. Betalar man i förskott och företaget kursar så får man troligen varken prylar eller pengar tillbaka. Med kreditkort kan man nog få pengar tillbaka (konsumentkreditlagen), men det lär bli en arbetsinsats.

Av KAD
Skrivet av Dolcegustoo:

edgerouter X var ju rätt rimlig i pris också, skönt.

Det beror på att den är en asgammal design med billig hårdvara (MT7621AT, 2014). Den kommer antagligen aldrig köra en modern Linux-kernel med OEM-mjukvaran eftersom den har två 3 MB-partitioner för detta och modern Linux tar mer plats än så.

Därmed inte sagt att den är dålig, men man ska veta att den antagligen inte kommer maxa ut 1 Gbit/s, men den kommer antagligen nästan dit.

Skrivet av Dolcegustoo:

Tänkte först att jag kunde använda Bahnhofs egna router för denna funktion, men det kanske inte går?

Det går antagligen utmärkt. Det är dock mer tveksamt om det går att använda Google Wi-Fi som rena AP. Som jag tolkar manualen kan du bara köra en av dem. Jag kan inte förklara varför och då har jag ändå läst googles förklaring. Du kan installera OpenWrt på Google WiFi och då försvinner begränsningarna, men installationen ser halvbesvärlig ut och konfigurationen är inte direkt enkel heller.

Edit: De flestat "mesh"-systemen har den begränsningen. En enhet måste vara router och de fungerar bara tillsammans med det egna fabrikatet (rent tekniskt för att 4-adress, a.k.a WDS inte är standardiserat, i alla fall inte i en standard som slagit igenom än).

Av KAD

Det är en smaksak, men om brandväggen har stöd för brandväggsregler baserade på MAC-adress så kan man använda det i stället. Det funkar på iptables och nftables under Linux och jag tycker det borde vara möjligt även på FreeBSD/OPNSense. Baserar man regeln på IP så blir man beroende av att en andra regel finns för att tilldela en viss IP till viss MAC, så MAC kommer ändå i spel. Om TV:n får för sig att börja slumpa fram MAC-adress vid boot (ur locally administered-rangen) så är man körd oavsett.

Av KAD

Du vill veta hur ett muntligt avtal om svartarbete fungerar när svartarbetaren kanske eller kanske inte har lov att använda arbetsgivarens verktyg för svartarbetet? Ok.

Av KAD

Om fibern kunde komma in så går det antagligen att komma ut igen, som alternativ till att dra kabel inne i huset genom väggar och genom golv/tak. Dörrfoder, trösklar och fönsterkarmar som alternativ för att komma in igen, eller in på vinden och ner om det är enklare. Det finns speciell utomhuskabel som är fukt- och UV-beständig men ger ifrån sig otrevliga gaser när den brinner och därmed är olämplig för allt utom mindre sträckor inomhus.

Ska man dra inomhus så är det ju rätt tråkigt i ett sådant hus om det inte är i samband med renovering, när man kan byta trösklar, golv- tak- och dörrlister till sådana som har plats för kabel, eller dra i nygjord tilläggsisolering. Kabelkanaler kan bli rätt ok, men det är ett jäkla meck och tråkigt nästa gång man ska tapetsera.

Hur som helst är det ju helt beroende på hur huset ser ut i detalj och personlig smak på hur mycket åverkan man vill göra, samt vilket behov av uttag man anser sig ha.

Av KAD

Gissningen på sky2 verkar bra. Exakt din modell listas i och för sig inte.

lspci -k

Visar vilka PCIe-enheter du har i din burk och listar vilken driver som används. Om du kan verifiera på Ubuntu vilken driver som används så kan du kanske lösa problemet varför den inte finns i Mint.

Så här ser det ut på burken jag sitter på nu:

00:1f.6 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection (2) I219-LM (rev 31) Subsystem: Lenovo Ethernet Connection (2) I219-LM Kernel driver in use: e1000e Kernel modules: e1000e

Drivrutinen för nätverkskortet finns alltså, i mitt fall, i en kernel-modul som heter e1000e.

Jag kan verifiera att drivrutinen har laddats från en modul, dvs den är inte inkompilerad i kerneln genom att köra kommandot:

find /lib/modules/$(uname -r) -type f -name *.ko* |grep e1000e

som tittar i mappen för drivrutiner/kernel-moduler som beror på den körande kernel-versionen (uname -r), letar efter filer som har .ko (kernel object) i namnet och som även matchar e1000e i namnet. Resultatet:

/lib/modules/6.5.0-27-generic/kernel/drivers/net/ethernet/intel/e1000e/e1000e.ko.zst

Där har vi alltså min drivrutin för ethernet. sky2 finns också där om jag söker på det i stället.

Normalt, på Linux på x86, så skickas alla drivrutiner med i distributionen och hamnar i mappen som nämns ovan. Linux kommer vid boot scanna hårdvaran och ladda den drivrutin som behövs. Det är dock upp till distributionen om de vill kompilera drivrutinen som modul (som visas ovan) för sin kernel.

Dessutom behövs ibland firmware, dvs mjukvara som behöver laddas över på ethernet-hårdvaran för att den ska fungera. Sådan firmware ligger i

/lib/firmware

Det är drivrutinens jobb att fundera ut vilken firmware-fil som behövs och ladda den. Om ingen firmware-fil finns tillgänglig så kommer drivrutinen misslyckas och hårdvaran kommer inte fungera. I så fall bör det finnas något form av felmeddelande i bootloggen.

sudo dmesg |less

Kan användas för att scrolla i bootloggen.

Edit: På Ubuntu är det typ:

cat /boot/config-$(uname -r) |grep CONFIG_SKY2

som letar efter strängen "CONFIG_SKY2" i den körande kärnans kompileringskonfiguration. Med resultatet

CONFIG_SKY2=m # CONFIG_SKY2_DEBUG is not set

vilket inte är förvånande i och med att vi redan hittat modulen på disk, enligt ovan.

Av KAD
Skrivet av MsaSii:

I en av PC:ena finns en app som behöver nätverkskoppling till en annan PC, som inte är med i det lokala nätverket. Den yttre PC:en har och måste ha Internetkoppling.

Omöjligt att ge ett bra svar om du inte ger motiveringar och detaljer. Det finns massor av alternativ. I slutändan måste du själv förstå exakt vad du vill åstadkomma och hur du gör det och inget annat.

Ett bra svar utgår från vad du har för prylar tillgängliga och budget för att köpa nytt och du säger inte något om det.

Ett alternativ är att sätta ett extra nätverkskort i bägge burkarna och tilldela statisk IPv4 i bägge ändar där IP-subnätet inte tillhör något av de andra nätverken. Den varianten bör vara i princip omöjlig att klanta till så länge man inte aktiverar routing i den yttre burken. Man behöver förstås testa så att den inre inte kommer åt internet genom den yttre. Här uppkommmer frågan om ”appen” ansluter till en viss domän (uppslag med port 53 DNS) eller IP, eller om den använder mDNS, eller någon annan variant för att hitta sin server. Är servern helt passiv eller broadcastar den något?

En annan variant är att sätta en router med lämpliga brandväggsregler mellan näten. Här uppstår direkt frågan vad det är för typ av trafik som egentligen ska kunna skickas. Behöver appen vara i samma broadcast-domän som sin server?

Om det redan finns en DHCP-server i det icke internetanslutna nätet så kanske det är den burken som även ska agera router/brandvägg mot det yttre nätet? Man får se upp med IPv6 så att det inte slipper igenom.

Annars kanske det är din normala brandvägg som ska agera brandvägg i alla riktningar mellan internet och de två lokala näten (tre brandväggszoner). I så fall gäller det att du har något som inte är för nerdummat för vanliga konsumenter och att du verkligen förstår vad du ska göra och hur. Den varianten plus några dumswitchar är det jag skulle säga är snyggast och flexiblast, men det är som sagt inget man gör med en generisk konsumentrouter och det är lätt att göra bort sig.

Av KAD

Jag tror du får svårt att hitta något som är speciellt bra om du söker en vanlig billig konsumentrouter med Wi-Fi.

Sådana burkar har lite och billigt NAND som duger till att skriva uppdaterad firmware till ett antal gånger per livstid och eventuellt till att skriva lite inställningar, om man inte har EEPROM/FRAM till det. Men om man försöker logga kontinuerligt så skrivs det fort sönder. Alternativet är att hålla statistiken i RAM och skriva den ytterst sporadiskt, men RAM är begränsat, förloras vid plötsliga omstarter och kostar pengar för en funktion få efterfrågar.

Jag kör luci-app-nlbwmon på OpenWrt, men det är inte speciellt sexigt, eftersom det är byggt för förutsättningarna som nämns ovan. Finns skärmdumpar att googla efter.

Om du vill ha något som inte är rundimentärt får du nog titta på någon produkt som är mer semiprofessionell och då får du antagligen inte WiFi i lådan. Jag gissar att OPNSense/pfSense/IPFire som går att köra på mindre x86-burkar har OK funktionalitet, men det är inget jag har testat. Teklager säljer sådana burkar med ditt val av OS förinstallerat.

Av KAD

Jag tippar på att du har en glädjesiffra på nerladdningen, baserad på mätning med något protokoll som inte nödvändigtvis är representativt för verklig användning. Om du verkligen har så låg uppladdningshastighet kommer TCP antagligen inte fungera särskilt bra och mycket av trafiken du använder går antagligen över TCP (eller QUIC som har liknande mekanismer). Testa att ladda ner en stor fil över passiv FTP (typ ftp.sunet.se). Se RFC3449 för teorin.

Av KAD
Skrivet av bennyfax:

Mejlen funkar efter att jag uppdaterat iOS. Dock skumt att mejlen funkade med annan wi-fi

Den där routern är så omodern att tillverkaren har hunnit ta ner webbsidan om dess säkerhetsbrister. Och då var den ändå uppe i tre år.

D-Link har historiskt varit så usla på säkerhet att de lyckats bli stämda av FCC.

Om du vill ha en router som håller länge, titta om du hittar något som stöds av OpenWrt och har minst 64 MB flash och 256 MB RAM, gärna mer av båda och ju mer destå bättre. OpenWrt verkar vara den idag överlägset mest livskraftiga tredjepartsmjukvaran, alltså oberoende av tillverkarens välvilja, med ~40 utvecklare med commit-rättigheter och ytterligare en mängd andra som bidrar. OpenWrt dödar inte stödet så länge det går att klämma in i flash och RAM och det finns någon kvar som underhåller respektive "target" (familj av liknande enheter).

Av KAD
Skrivet av GLaDER:

Men som nämnts tidigare. Jag har aldrig varit med om en robotgräsklippare som inte kör fast åtminstone en gång i veckan.

Jag har erfarenhet av exakt en robot och den kördes in förra sommaren. Den körde fast två gånger, men efter justering av linan på de två platserna så löste det sig. Så jag tror att har man en tillräckligt okomplicerad tomt och är närvarande för att lösa de initiala problemen så kan det funka. Reservplanen kan ju vara att en granne tittar till klipparen då och då.

Jag har skrivit en halvlång text om den billiga kina-klipparen i fråga (Worx) på Sweclockers, men jag orkar inte leta upp inlägget.

Av KAD

Matchar de sökta jobben med praktiskt användbar kunskap?

Systemvetenskap är ju lite av en flumutbildning som med rätt person kan producera extremt användbara och flexibla medarbetare.

Systemvetare som faktiskt har lagt energi på att lära sig programmera har inga problem med att jobba som det. De har dessutom med sig en massa annan högnivåkunskap som kan komma till nytta i den allmänna systemutvecklingsprocessen.

Att hitta jobb för att gå in på den högre (abstraktionsmässigt, inte på andra vis) nivån direkt, som projektledare, scrummaster, systemägare, förvaltningsledare, systemarkitekt osv är naturligtvis klurigare.

Om pengar finns kanske det skulle vara läge att ta någon erkänd certifiering inom test? Kraven på att skriva kod är oftast lägre och det är en naturlig fortsättning på test att jobba med kravhantering, vilket matchar mot utbildningen.

På det hela taget är det svårt att ge tips till systemvetare utan att ha läst CV:t. Det beror så mycket på individen.

Av KAD

Nästa gång du är på vårdcentralen, be att få kollat att ämnesomsättningen fungerar normalt. Det finns läkemedel att ta till om den är för låg, vilket leder till frusenhet.

Av KAD

Går du med överskott så ska du betala skatt, hobbyverksamhet eller inte. Vilket är hela poängen med DAC-7, Twitch kommer berätta för Skatteverket hur mycket du tjänar.

Om Twitch tänker betala moms på de tjänster de köper av dig så blir det nog svårt att komma undan att du i din tur betalar in momsen till Skatteverket. Läge för enskild firma och momsregistrering?

Skatt på överskottet och moms är två olika saker du kan vara tvungen att betala, eller inte.

Vill du ha ett vettigt svar får du nog berätta vad det är för formulär du fyller i.

Av KAD

En 15-tumsskärm är rimligen i princip orelevant om man bryr sig om ergonomi. Bryr man sig så kopplar man in något större, i alla fall 95% av tiden.

Av KAD
Skrivet av JonasT:

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

En superbra, tillverkar- och återförsäljaroberoende artikel på Sweclockers. Jag slog vad med mig själv: Det måste vara Jonas. Det kan inte vara någon annan än Jonas.

Det var Jonas. Ensam.

TDP, minne och LxBxH saknades i tabellerna, annars perfekt.