Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu

Kan namn att jag har bestämt med @chrippe7 att han kommer och kikar på den idag, så förmodligen försvinner den.

Av Aktsu
Skrivet av izzie:

Varför ska du jobba för ett företag när du inte får betalt? Att verksamheten inte har tillräcklig redundans är inte ditt problem.

Det är absolut inte normalt att kolla sin mail en gång per dag på semestern. En bra väg till utbrändhet att aldrig släppa jobbet under längre perioder.

Att vara tillgänglig ”hela tiden” skulle jag säga varit normen på majoriteten av de arbetsplatser jag varit på, sedan jag blev anställd konsult har det bara blivit mer vanligt. Har haft kollegor som varit strikta på att aldrig göra någonting utanför kontorstiderna men de brukar också vara de som visar sämre resultat vilket leder till lägre lön och sämre karriärsutveckling.

Har själv gjort arbete över helger, påsk, julen eller på nyår i många år för att det är vad som krävts för att kunna leverera enligt de tidsramar som kunden satt upp, visst kan jag säga till kunden att de inte kan få sin levererans men då leder det som ovan till sämre resultat och de konsekvenser det medför. Det finns såklart en uppsida med det hela, det är inte varje dag året om där jag måste arbeta för att leverera ett bra resultat. Så just eftersom jag är flexibel med när jag arbetar så kan jag göra det så effektivt som möjligt och på totalen arbetar jag aktivt i färre timmar än den som endast sitter där kontorstid.

Av Aktsu

Personligen kör jag två telefoner eftersom jobbet ska ha kontroll över alla enheter som får ansluta till tjänsterna där och jag vill ha min privata mobil privat. Men jobbtelefonen följer såklart med på resor mm oavsett om jag har semester eller inte då vi måste kunna nås, laptop eller annat sätt att arbeta på följer också med på resor ifall jobb måste göras. Struntar fullständigt i om den går sönder utan då får väl jobbet köpa en ny.

De flesta av mina kollegor kör jobbtelefonen som sin privata också så de slipper bära runt på två mobiler, men de flesta har inte heller koll på integritetsaspekten heller.

Av Aktsu

Samsung Galaxy Fold 5 svart 256 GB (två veckor gammal)

Hej!

Köpte en Fold 5 när min iPhone gick sönder men föredrar verkligen iOS så nu när iPhonen är lagad är det dags att gå tillbaka. Det är en svart Fold 5 med 256 GB lagring, köpt i butik av Telenor för 2 veckor sedan (kvitto finns som visar att den är fullbetald och inte på avbetalning).

Sparsamt använd och jag vet inte om någon skråma på den, låda och tillbehör medföljer såklart. Vill inte skicka den utan affär görs på plats, bor i innerstan i Stockholm. Om jag inte tycker jag får en vettig summa så förbehåller jag mig rätten att inte sälja.

Läs hela annonsen här

Av Aktsu
Skrivet av Iskra:

Fast nu är det allmännyttiga bostadsbolag vi talar om och där är huvudsyftet inte att ge utdelning åt kommunerna utan att tillgodose bostadsförsörjningen, enligt lagen om allmännyttan som jag refererade till ovan.

Ja men om du inte ger avkastning på tillgångarna till ägarna är det en subventionering av hyran från ägarnas sida vilket är vad jag sa från första början. Det krävs helt enkelt viss vinst för att det inte skall handla om en subvention.

Av Aktsu
Skrivet av Iskra:

Det är inte kommunens budget som används till att bygga bostäderna utan det görs med hjälp av lån inom bolagen samt genom hyresintäkter. Kommunerna är ofta borgenärer för lånen och den risken får de betalt för (de är rentav tvungna att ta betalt för den).

Du kommer ha svårt att hitta ett kommunalt fastighetsbolag där tillgångarnas värde inte överstiger skulderna, den differensen ska också generera avkastning åt ägaren vilket är kommunen för att det skall vara ett "nollnetto".

Av Aktsu
Skrivet av slipbit:

De kommunala bostadsbolagen ska drivas affärsmässiga. Det är för att vi inte ska få EU på oss att man snedvrider marknaden. Vi har inte heller social housing. Om man inte vill att kommunen ska dela ut överskottet (vilket jag håller med till viss del) så får man flytta till en privatvärd.

Det är dessutom så att om ett kommunalt hyresbolag inte genererar ett överskott och delar ut det så innebär det i praktiken att kommunens skattebetalare direkt subventionerar boendet för de som bor i det kommunala bostadsbolaget. För någonstans finns det nettotillgångar som såklart måste generera en avkastning samt en ekonomisk risk som måste betalas för.

Av Aktsu

Aldrig hört talas om att det såldes en sådan produkt innan (trodde det skulle vara en mix av olika djur när jag läste rubriken på den här posten) och såg direkt utan att klicka på bilden för att förstora den att färsen delvis bestod av ärtprotein.

Så kan inte tycka det är speciellt vilseledande då det syns direkt bara man kollar på förpackningen på fler än ett ställe.

Av Aktsu
Skrivet av Henrico:

Jag tyckte om i4 M50 som bil sett, nog den bil jag rekomenderar mest till de som vill ha el men har svårt med teknik och användning. Däremot var ju baksätet väldigt dåligt jämfört med tex Tesla M3 t.ex. Inte en chans att få in tonåringar av längre modell i baksätet, man sitter alldeles för högt och benutrymmet var katastrofalt. Antar att det är batterilayout som skapat det problemet, oacceptabelt på en så pass lång bil tyckte vi, så den har avskrivits från vår lista tyvärr.

Jag skulle däremot ta inredning i både Tesla och BMW över Polestar, men det kanske är mest för att jag ogillar Polestar överlag, känns som en bil som försöker vara premium för mycket och misslyckas - Tesla försöker mer vara en Iphone än en bil men har ryckt upp sig rejält med Highland, BMW känns som en BMW på el, varken mer eller mindre och det är väl inte dåligt..

Kan väl även säga att Model 3 överhuvudtaget inte var aktuellt förrän vi hade testat Highland, så har du bara provat gamla M3 så ta och prova den innan du bestämmer dig.

Tycker verkligen inte i4 är sämre i baksätet än Model 3, iaf för de vuxna 194 cm och ned vi testat på, men det är nog ganska individuellt hur kroppen är formad. Det är lite lägre i tak men ingen som vi haft där bak har tyckt det var ett problem i någon av bilarna, däremot är benvinkeln sämre i Model 3 än i4an just för man sitter lägre. Då vi haft båda två har vi kunnat testa dem längre stunder och i slutändan är det liten skillnad mellan dem, inget gigantisk baksäte men inget man klagar på även på väg till fjällen.

Största problemet med Tesla tycker jag är deras serviceverkstad, nu för tiden verkar det som att man gör sitt yttersta för att göra ett dåligt arbete där och är inte ens ursäktande. Senaste bilen tog det ett år innan de fixat allt de förstört på bilen efter ett större ärende de löst. Helt annorlunda än hur det var när det bara fanns Model S och X kan jag säga, då försökte de verkligen lösa det så smidigt som möjligt för kunden. Som privatperson kan man iaf tvinga dem till att ge grundläggande service iom konsumentköplagen, skulle nog däremot inte våga köpa en Tesla som företagsbil då man inte ens har grundskyddet då.

Av Aktsu

Annonsen är avslutad

Av Aktsu
Skrivet av andreasa64:

Ja, lite reglad för AC o.s.v borde vara standard och inte ligga i skärmen.

Det är väl precis sådant som bör vara på skärmen? Man ställer in det en gång någonsin typ och så är det klart.

Tycker personligen det är så jäkla trevligt att det mesta ligger i skärmen idag så man slipper leta efter massa små knappar när man vill göra något. Det sagt ska inte allt tas bort heller men sådant man använder sällan och inte i paniksituationer är väl perfekt att ha i skärmen?

Av Aktsu
Skrivet av Keneay:

Sent svar men fungerar inte Google pay för Amex? Men det är klart att gillar ni inte telefonen i övrigt så är det ju ingen ide att behålla den.

Nepp, Amex har bara stöd för iOS i Sverige vad gäller betalning med mobilen.

Av Aktsu
Skrivet av LeonHart:

Dags för bil igen?

Kanske det kanske, beror lite på vad som händer med arbetet för mig och frun, det kan till och med öppnas upp för tjänstebil och då blir den ekonomiska kalkylen helt annorlunda.

Av Aktsu
Skrivet av Kappaross:

När avslutas auktionen?

Har lite fullt upp imorgon så tänkte att vi kan väl säga att att den får löpa imorgon också.

Av Aktsu
Skrivet av jnsson:

Microsoft Office finns i Play Store. Sedan har MS och Samsung ett samarbete så att MS appar är förinstallerade, så inte undra på. Det är något som Samsung valt att göra själv då som sagt Office finns på Play Store

Ja, men problemet är ju att det då blir fragmenterat. Så skaffar man en ny telefon så har man valet att antingen använda flera app stores eller själv försöka lista ut var alla de apparna telefonen kommer med finns installerade och avinstallera dem och installera dem från Play Store. Det gör helt enkelt upplevelsen av produkten sämre och är rätt störande i mitt tycke.

Av Aktsu
Skrivet av jnsson:

Är nog i så fall Samsung appar och appar specifikt för Samsungs OneUI (som Good Lock är) som är där.

Som sagt är det också vissa förinstallerade appar från andra utvecklare, poppade just upp en uppdatering för ”Microsoft Office” i Galaxy Store när jag kollade vad som kan hamna där. Så det verkar som det finns en viss fragmentering från början.

Av Aktsu
Skrivet av jnsson:

Känner inte igen det där alls. Nu har jag inte haft Samsung telefoner mer än 2 veckor men jag har inte varit med om att en app jag vill hämta inte finns på Play Store men på Samsung Store.

Är väl mycket Samsung appar som ligger där och andra appar som de har förinstallerade (t.ex. någon Officeapp osv), men sen ska ska vissa appar installeras via appar hämtade i Galaxy Store. Good Lock är ett exempel som hämtas i Galaxy Store och sen används för att installera andra appar.

Tycker iaf att den Fold 5 jag kör nu har rolig hårdvara men mjukvaran är inte i min smak direkt men det är också högst individuellt, hade jag inte haft en massa Appleprodukter hade jag nog däremot tyckt det varit acceptabelt men när jag även tappar sammankopplingen med dem blir det för mycket totalt. Men jag vet inte om jag hade velat göra iOS för mycket så som Android är då jag faktiskt föredrar hur iOS fungerar i stora drag.

Av Aktsu

Var och provkörde Zeekr X igår och den var både bättre och sämre än vad jag förväntade mig, det som var bättre var att den var faktiskt helt okej i tystheten och förbrukningen var inte helt åt skogen i blandad körning när vi körde ut från Gallerian ut mot Haninge handelsplats, totalt körde vi 4 mil och förbrukade 11% av batteriet genom att köra hastighetsgräns + 10 km/h. Drog väl en del i 110 km/h när det var 7 grader men hade ändå runt 29-30 mils räckvidd vid den förbrukningen enligt bilens dator som verkade uppskatta rätt bra.

Det som däremot var sämre än förväntningen var fjädringen, ganska gungig på motorvägen och något gjorde att vad man än kände i så var det massvis med vibrationer. Dörrsidan, skärmen, golvet där mattan inte var osv, det var som om hela bilen satt fast på en tryckluftsborr. Det var dumt nog för att jag måste testa och provköra ett annat exemplar bara för att se om det var något fel med den specifika bilen eller inte.

HUD:en var också ganska meh, inte direkt något AR i den utan det var som en vanlig skärm typ. Det var också som något lagg i när man la på farthållare/active lane keeping och den tog inte alla inputs.

Oavsett mycket bil för pengarna skulle jag säga och är helt klart med på listan, men vi båda kände väl att köper vi privat hade vi nog hellre betalat mer för en EX40 men att dagens listpris på den är mer än vad vi tycker den är värd. Kanske kan man få en rabatt från handlarna som gör den värd att välja istället.

Av Aktsu

Eftersom jag nyligen gått över till Android igen (blir väl varannat till var tredje år) så kan jag väl säga att fragmenteringen som uppstår är sådant jag stör mig på. Man får råd om att ladda ner app X för den ger någon funktionalitet så man söker på den i Google Play och så visar det sig att den bara finns i Galaxy Store, jaha. Att jag också kan få ”alla appar är uppdaterade” i Google Play för att sedan starta en medföljande app i telefonen som säger ”du måste uppdatera” ger inte speciellt bra vibbar.

Men visst kan det bli skoj om Apple tvingas till att inte ta hutlöst betalt för nedladdning i andra app stores och det kan komma ut emulatorer mm, synd bara att iPads inte verkar omfattas för då hade vi kunnat se Mac OS emulering på dem.

Förmodligen kommer jag ändå gå tillbaka till Apple inom kort, mina försök att hoppa till Android fungerar kortare och kortare.

Av Aktsu
Skrivet av walkir:

Inte så konstigt när även Samsung själva rear ut sina mobiler så snabbt. Känner ingen som gett fullpris för en Fold. Däremot desto fler som vill byta tillbaka till iPhone.

Mm, nu betalade jag väl inte fullpris men lär tappa mer än hälften ändå på några veckor. Men om jag byter tillbaka så blir det väl någon på Swecs marknad som får bli glad av att få en nästan ny Fold för bra pris.