Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu
Skrivet av Yoshman:

Skulle inte heller klassa det som en småbil, men detta är något man får tänka på

Tjänstevikt 1931 kg Totalvikt 2232 kg -> maxlast 301 kg. Fyra vuxna får helt klart plats i denna bil, antar man att de väger 75 kg har man då 0 kg kvar för last. DET kan nog vara lite av en överraskning.

300 kg är rätt lite. Vår Volvo XC40 Recharge får ta 445 kg och gammel-subarun får ta 480 kg, vilket nog är mer väntat för en bil i den storleksklassen.

Så en Model 3 har maxlast på en nivå man kan förvänta sig hos en "småbil".

Tjänstevikten inkluderar föraren, så sitter man fyra vuxna på 75 kg styck har du 76 kg kvar att lasta.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Absolut, vi får hålla med om att vi tycker olika gällande arvode.

Precis, det finns ju egentligen inget rätt svar utan bara tycke och smak .

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Är väl bara och titta på hur väl länder med lägre skatt fungerar om man nu undrar vad skatter ger för något 😀

Skulle alla hjälpa till skulle jag absolut säga 0, men generellt är det 5 av 72 som alltid hjälper till vid behov. Och tyvärr får man ju inte beskatta andra hushåll.

Dock finns det en skattefri väg med ersättning genom självförvaltning som vi skall börja med. Dock har det ett tak

Edit

Sen kostar ju min ersättning 1000kr för att få 6.5k efter skatt

Ja jag är inte emot skatt i allmänhet men när jag redan skattat för pengarna känns det dumt att hitta på sätt så man betalar ännu mer skatt, hade arvodet kunnat varit skattefritt så är jag inte emot att man har ett sådant. Vi tycker inte det är värt administrationen för att få till självförvaltning och liknande utan vi kör på att rekommendera att arvodet bestäms till noll vid varje årsstämma istället.

Själv ser jag att mitt engagemang i styrelsen görs för att administrera mitt egna värde i det jag äger, om fastigheten och föreningen sköts bra så är min lägenhet mer värd i slutändan och då kan det vara skillnad på miljoner vi pratar om.

Av Aktsu
Skrivet av SpiikeN^:

Det är såklart det ”fina” och aristokratiska sättet att se det på. Men också så jävla naivt. Lite samma som med riksdagsledamöter. I teorin vill man att alla som sitter i riksdagen ska göra det av fri vilja och inte för stålarna, och därför klara sig på en minimilön om säg 25.000:- kr i månaden. Men testa genomför det förslaget och se vilken kompetens vi får hos riksdagsledamöterna då

Så du tror att väldigt kompetenta personer lockas av att arbeta i styrelsen för att de tjänar 10-15 kr i timmen netto och får de inget så struntar de i det? För du argumenterar för just det, att ersättning i form av växelpengar krävs för att locka till sig kompetenta personer. Så du bör alltså tycka att 25k i månaden är på tok för mycket för Riksdagsledamöter, kompetenta personer lockas ju enligt dig av 10-15 kr i timmen…

Skrivet av Swedishchef_90:

I mitt fall är det ca 7k om året, efter avgifter. Så 1.5månads hyra.

Testa be folk sitta gratis så har du 2 personer som hjälper till. Finns det en liten ersättning får man oftast några som kan avlasta med mindre uppgifter.

För man kan vända på frågan, varför skall vissa få åka gratis på att ni sliter för "enbart små pengar"

Ja min ersättning efter skatt hade hamnat på ca 6k per år vilket är drygt en månadsavgift, men min avgift blir också 3,5k högre per år för att bekosta arvodet så nettot är plus 2,5k vilket är en halv månadsavgift. Så jag och fyra andra får runt 2,5-3,5k netto var om året och varje medlem får i genomsnitt ge 2k extra av deras skattade pengar till Skatteverket, det ser jag som galenskap på hög nivå om man nu inte gillar att betala extra skatt.

Huruvida det finns ett arvode eller inte har inte haft någon betydelse för hur lätt det är att hitta folk här, det är som att kaffepengar inte påverkar folks beslut. Alla som suttit i styrelsen sen vi tog bort det har snarare tyckt att det vore galenskap att hålla högre avgifter för att betala större delen i extra skatt.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Är väl uppskattat med en ungefärlig ersättning på en hyresfri månad för att man ställer upp.
Vi har haft förslag från boende som inte vill sitta i styrelsen att ersättning borde höjas.

Det är dock väldigt ineffektivt, ska alla medlemmar betala en extra avgift där större delen försvinner i skatt för att fem personer ska få 60% av en månadsavgift om året? Det är såklart det är trevligt om man kan ha en ersättning men när det mesta försvinner i skatt och det i slutändan blir en väldigt liten summa kvar är det rätt ovettigt i min mening.

Av Aktsu
Skrivet av SpiikeN^:

Ett arvode på 0:- låter väldigt idiotiskt, om man inte vill riskera en massa vakanta styrelseplatser som någon olämplig sedan får fylla ut.

Jag tycker tvärtom, de som går med i styrelsen för att de får några tusen per år netto är olämpliga att sitta där. Hade vi haft kvar arvodet så hade jag fått under 15 kronor i timmen för att sitta i styrelsen, om ens tid är så lite värd att det överhuvudtaget påverkar beslutet så tycker jag inte man är en av de kompetenta som medlemmarna vill ha i en styrelse.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Är inklusive alla avgifter.
Sen är det väl snarare kompensation för all tid man måste tag ledigt fråga jobbet för att möta hantverkare/prata i telefon.

Sen får man fråga sig, om du tycker den skall vara 0. Gör så alla i din brf lika mycket? Eller har ni som de flesta andra brfer, 30% hjälpsamma och 70% som aldrig hjälper till?

Saken är ju den att det blir ändå ingen vettig kompensation för tiden, och när vi kikade på det kom vi fram till att om föreningen har en kostnad på 100k för arvodet så går 65k till Skatteverket och vi fem i styrelsen delar på 35k. Så väldigt liten andel går till oss i styrelsen ändå, av det jag hade fått in på kontot ifall arvodet fanns kvar så hade jag redan bekostat mer än hälften av att min avgift behövde vara högre.

Och det är väl som en vanlig förening här, vi i styrelsen gör mycket och sen är det några andra som lägger mycket tid på t.ex. gården och resten gör ingenting. Att man får någon tusenlapp per år extra för att sitta i styrelsen kommer inte göra någon skillnad när det handlar om att locka till sig kompetenta människor.

Av Aktsu
Skrivet av Wiinis:

Om det är så jag ska tänka är det ju ännu värre. Då är närmare 20%. Med brasklappen att jag minnas fel och räknat fel. Men ca 200k inklusive soc. avg. och intäkter på ca 1,1 mille i avgifter.

Ja man hade ju inte sänkt hyror för lokaler eller hyresrätter om arvodet togs bort utan det är ju medlemmarnas avgifter man sänkt.

200k inklusive sociala avgifter i den storleken låter dock väldigt högt, då är det en styrelse som utnyttjar föreningen skulle jag säga.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Nu sade jag fel, vi har intäkter på 5m/år och vi betalar 72k i arvode. Så arvodet är promille av hyran.

Blir väl 0.69% av hyran (?) eller något dylikt.

Och ni har ingen annan intäkt än medlemsavgifter i de där 5 miljonerna? För som sagt bör man ställa det i relation till medlemsavgifter inte total omsättning då medlemsavgifterna är vad man hade sänkt om arvodet inte fanns.

Om arvodet är 72k innan sociala avgifter och det är 5 miljoner i medlemsavgifter så lägger ni runt 1,9% av medlemmarnas inbetalning på styrelsearvode, är det inklusive sociala avgifter är det istället runt 1,4%. Är såklart bättre att det är en mindre andel men jag tycker att allt över noll är slöseri.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Vi har 1000kr/lägenhet i ersättning (72k) omsätter 5 miljoner. 72k/antal i styrelsen - skatter och avgifter.

Sjukt med 9% av omsättningen. Dock spendar jag ca 300h/år med arbetet 🐸

Är ju ändå ett sätt att betala extra till Skatteverket för alla boende när man räknar in sociala avgifter, inkomstskatter osv. Att ställa det i relation till total omsättning är inte en bra jämförelse utan man bör jämföra det med hur stor del av medlemmarnas avgifter det blir eftersom det är den delen man kan hålla lägre utan arvodet. Hos oss var kostnaden runt 8% av medlemsavgifterna när vi tog bort det, så runt 5% av medlemsavgifterna gick som en extra skatt till Skatteverket.

Tror inte att någon tusenlapp efter skatt per år gör någon som helst skillnad för ifall de personerna man vill ska sitta i styrelsen går med på det så det är verkligen pengar i sjön.

Av Aktsu
Skrivet av Wiinis:

Vi har samma i vår BRF, där lokaler står för 50% av intäkterna. Som nyinflyttad och precis läst årsredovisningen, blir jag fundersam på styrelsens arvode vilket jag tycker är väldigt högt. Krävs det mer jobb för att ni har butiker?
Kommer själv gå med som kassör, och med tanke på ersättningen så kommer jag antingen få jobba mycket eller få bra betalt. Oavsett tycker jag inte det är ok att en så stor del av kostnaden ligger på arvode.

När jag gick in i styrelsen i min förening såg jag till att medlemmarna röstade för att sätta arvodet till noll. Är hål i huvudet om alla ska betala avgift med skattade pengar för arvodet där Skatteverket tar över 60%.

Så sedan dess har vi sparat in mycket pengar som istället kunnat gå till att ha högre underhåll utan att höja avgiften.

Av Aktsu

När jag kollat på att flytta från stan till villa nära stan och räknat på det så har jag kommit fram till att priserna man köper till är ungefär samma men att villan kommer kosta ca 10k mer i månaden i drift och underhåll jämfört med lägenheten. Så jag tycker inte att bostadsrätter är dyrare direkt.

Även om det finns mycket bra saker med villa så värderar jag personligen all tid jag behövt spendera i bilkö rätt högt så föredrar att bo centralt, att det är billigare blir bara en bonus.

Av Aktsu
Skrivet av Baxtex:

Total ränta är 160 000 kr/2 är 80 000kr.

80 000kr*0.3= är 24 000kr. Men det är ju inte vad vi fick tillbaka.

Hur mycket man får tillbaka har att göra med hur mycket preliminärskatt som är inbetald jämfört med vad den slutgiltiga skatten är givet alla aspekter. Ska ni föra över pengarna som någon fått i ränteavdrag och en denna har betalat 80k i ränta är det 24k som ska föras över.

Av Aktsu
Skrivet av slipbit:

Börsen gick bra förra året, men fastighetspriserna gick ju ned. Men jag är ingen expert i området. Man får inte förminska behovet att kassaflödet.

Ja fastighetspriser kan gå ned oavsett, men det man brukar prata om är att vid större nedgångar på aktiemarknaden så verkar också bostadspriserna gå ned vilket kan vara bra att tänka på oavsett vilken strategi man väljer.

Av Aktsu
Skrivet av slipbit:

Om det blir 40% nedgång och har 180k värde i ISK så finns det inget som hindrar att du utökar ditt bolån med 150k och då har du plötsligt 90k+150k = 240k > 180k.

Du utgår att man måste sälja bostaden när man behöver pengar istället för att öka belåningen av den. Visst, är du pensionär och har dålig likviditet så kanske dörren för att få bolån stängd.

En annan aspekt som ger dig rätt är att man bör diversifiera sina tillgångar. Huset/lägenheten kan ju brinna upp och då är det dumt att man har bundit alla sina tillgångar till den.

Man får göra lite som man vill där.

Det är inte alls säkert att man får låna upp pengar man lagt in tidigare, det kan vara nya regler för lån, man kan vara arbetslös / sjukskriven / för gammal (även innan pension kan det ibland vara svårt), man kan ha fått förändrad familjesituation, fastighetsvärdet har gått ned, föreningens ekonomi är dålig osv som gör att lånet inte längre medges.

Är den situationen man är i temporär så har man större marginaler innan man tvingas sälja bostaden, bostadsmarknaden brukar också antas vara kopplad till aktiemarknaden så om aktiemarknaden är i en svacka så brukar bostadsmarknaden också vara det och då kan det vara svårt att få ett lån. Så det är ett läge man verkligen inte vill tvingas sälja sin bostad i, speciellt eftersom bostaden är köpt med hävstång.

Men blir man lugnare av att ha så låga lån som möjligt ska man helt klart göra det, att känna sig otrygg är såklart något man bör undvika och det är klart att det finns fördelar med att ha lägre kostnader. Jag tycker bara det är viktigt att man tänker på att man faktiskt tar en risk genom att göra det också.

Av Aktsu
Skrivet av slipbit:

Det är ju ganska vanligt att folk belånar sin bostad för renoveringar och dylikt. Det har också lett till att de som valt att göra så och konsumera sin lön och inte haft något sparat inte har haft någon annan möjlighet.

Om man nöjesrenoverar för 150K och tänker att man ska behålla sina 300K i ISK. Vad händer om vi får en börskrasch och en nedgång med 40%. Du har inte tagit hänsyn till att motsvarande belopp på börsen och belåna på bostaden är en skillnad i risk. Varför ger banken de som har 60% belåningsgrad en lägre ränta än en som har 80%? Jo för att risken är lägre för banken med en bostad som är belånad 60% än 80%.

Ska du jämföra två scenarion får du ju jämföra de scenariona, inte hitta på ett tredje där man lånar och konsumerar istället.

En börskrasch på 40% påverkar bara om man behöver pengarna i samma veva så man behöver sälja av, och i det läget att man behöver mer än den buffert som ligger på räntekonto så har jag hellre 180k i min ISK än att ha 90k i en ISK och 150k lägre lån just för att pengarna är tillgängliga.

Banken ger dig lägre ränta för att deras kreditrisk blir såklart lägre vid en lägre belåningsgrad då det är färre scenarion som gör att de förlorar pengar, det behöver inte betyda att din risk för att hamna i problem blir lägre. Min tanke är iaf att man bör välja undvika att tvingas sälja sin bostad, och du blir mer motståndskraftig mot det om du kommer åt dina pengar utan att sälja bostaden.

Av Aktsu
Skrivet av koSmiQ:

Det här diskuteras ju alltid och många säger "låna eftersom marknaden slår räntan" och så vidare. Själv gillar jag att låna så lite som möjligt. Vissa saker måste man låna till, det kommer man inte undan, men har man råd så tycker jag alltid att man ska betala kontakt utan att för den delen ruinera sig själv.

Vi köpte vår senaste bil kontakt (ingen värsting, så inte en halv miljon)
När vi bytte värmepump för ett par månader sedan så betalade vi den kontant och använde buffert-pengar

Alla lån har en ränta samt ska nån gång betalas tillbaka så jag ser mindre lån som en vinst i längden. Det kan även hända saker i livet som gör att du har svårare att betala ett större lån. Sjukskrivning, höga räntor eller vad det nu kan vara och om du då har ett mindre lån har du också större chans att hantera andra förändringar utan att behöva sälja ditt ISK-innehav.

TLDR: jag hade använt pengar från ISK och inte ökat min skuldsättning om möjligt.

Alla får såklart göra som de vill men man behöver vara medveten om att rent statistiskt så får man anta att man blir ”fattigare” med din föreslagna metod, så vid en given tidpunkt kan man anta att man har större ekonomiska muskler ifall man väljer att ha mer i en ISK.

Riskmässigt är det också många scenarion där man kan få problem om man bundit pengarna i sin bostad istället för att ha de mer lättillgängligt i en ISK. Skulle våga gissa att för det flesta är det troligare att man behöver pengar som är bundna i bostaden och de är otillgängliga än att ett scenario där investering av pengarna är en nackdel. Speciellt eftersom pengarna i bostaden är väldigt otillgängliga när man är arbetslös eller pensionär.

Av Aktsu
Skrivet av izzie:

För mig personligen är det inget problem eftersom jag som konsult fakturerar per påbörjad timma och utanför arbetstid fakturerar jag avtalat dubbelt.

Det jag vänder mig emot är denna sjuka kulturen av förväntan om tillgänglighet dygnet runt. Jag är fullt medveten om att det fungerar så, mig inkluderat, men jag ser ingen logisk förklaring till varför det skall vara förväntat. Att företaget äger din fritid är ingen road to glory, särskilt inte när du skaffar familj eller andra fritidsintressen som kräver både mental och fysisk närvaro.

Personligen ser jag inte det som en sjuk kultur utan att det är en del i att göra arbetet så effektivt och bra som möjligt, vilket jag såklart vill göra. Det man måste göra är att se till att den deal man har med sin arbetsgivare är bra nog för att det skall vara värt det. För mig handlar delar av det om att jag själv kan styra när jag arbetar i stor utsträckning, så jag kan hitta balans i det ändå.

Men hjärnan stänger såklart aldrig av oavsett så bara för att jag är någon annanstans än datorn så slutar jag ju inte lösa jobbproblem.

Av Aktsu
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Bra tankar i stort, men just den här poängen är tveeggad: att ha dubbelt upp av kompetens har två fördelar: 1) det är en försäkring mot att din huvudsakliga affärsfördel går i väggen eller på annat sätt blir otillgänglig, och 2) det är nyckeln till att kunna växa bortom vad en enda person klarar av att leverera. Det är med andra ord dumsnålt att inte ta sig råd med det om man har luft för det i ett företag.

Ja om det finns skäl till det i tillväxten är det något annat, men att ha dubbelt upp av alla kompetenser bara för att kunna täcka för varandra till 100% är oftast inte ekonomiskt försvarbart. Speciellt när vi pratar specialister som både är du en bristvara och dyra.

Av Aktsu
Skrivet av Trent023:

Frågan tror jag är, varför behöver du svara på "viktiga saker" efter den tid du är avlönad för?
Om det bara är du som kan svara på dessa frågor, utanför din arbetstid, varför har inte din AG lärt upp andra på samma sysslor/med samma ansvarsmandat som kan ta det ansvaret i din frånvaro?
Vad händer om du blir hastigt allvarligt sjuk, och inte kan svara på dessa frågor?

Problemen som framkommer i tråden är den förskjutningen vi sett, som varit bakgrund till många utredningar, där det gått från att vara något bara de med mest "arbetskapacitet/vilja/strävan" vill göra till något som förväntas av AG av alla, till ingen eller väldigt låg ersättning.

Det är inget problem för de som klarar av det och som strävar framåt (inklusive mig), problemet är att det mer och mer förväntas av alla anställda då.
Resultatet som vi ser i samhället är att de som inte klarar det går i väggen.

När vi pratar mer avancerade roller så blir man oftast inte avlönad per tid utan man förväntas utföra ett visst arbete med hög kvalitet. Det är såklart en skillnad mot hur det är om man arbetar i butik, sitter i en kundtjänst eller liknande.

Om det är så enkelt att det finns massa andra som enkelt kan läras upp på det så hade det varit svårt att motivera bra löner från första början. Och verkligheten är ofta att det inte finns budget till att hålla dubbletter på alla specialistkompetenser.

Självklart bör det finnas någon sorts backup som kan få det mest basala att rulla men att kunna svara på alla frågor som kan uppstå är inte rimligt att anta att det kommer kunna gå när vi pratar specialistkompetens.

Skrivet av izzie:

Du ser inga problem med detta?

Nej, jag tycker att det är vad man får förvänta sig när man går med på att ta mer komplexa roller som betalar bättre.