Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

En brand behöver inte sprida sig, ansvaret är föreningen men om utedelen brinner och slutar fungera så säger lagen att föreningen är ansvarig för att ersätta den. Vilket blir skevt eller hur?

Och jo att eftermontera innebär alltid en större risk än att montera den innan. Sen betyder den inte att risken blir hög, men den är alltid högre

Det är inte mer skevt än allt annat i en bostadsrättsförening, speciellt riskfördelningen kan vara riktigt skev där vissa inte alls håller efter sin bostadsrätt lika bra som andra. Det är hela idén med en bostadsrättsförening, alla har olika behov och utnyttjar olika saker. I ett hus som är byggt på 1800-talet är i princip allt eftermonterat på taket, hela vindsvåningarna med fönster, takterass och fönsternischer är eftermonterade. Taket har också redan bytt plåt sedan huset byggdes så det är inte original ändå.

Men jag håller inte med om att det alltid blir högre risk, det är ingen skillnad när man monterar ner plåten och tillverkar helt ny plåt som man ersätter med jämfört med att sätta den plåten från början. Det handlar alltså inte om att bara såga igenom taket utan man monterar bort plåttaket och ersätter det, pratar vi om att det är 70 år gammalt kan det till och med bli lägre risk. Det är som att säga att ersätta el från 50-talet med ny modern alltid måste ge högre risk för brand, om man gör fel så kan det såklart vara så men görs det korrekt blir det förmodligen lägre risk.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Det är just sådana frågor som är så viktiga att göra gränsdragning för vad som är ok. Vem ansvarar för brand på utedelen etc?

Som föreningen är det relativt dumt att göra flera hål i just tak då risk för intrång av väta är som störst när det görs i efterhand...

Du vet väl att enligt bostadsrättslagen har föreningen huvudansvaret för brand oavsett? Om nu inte bostadsrättsinnehavaren varit vårdslös och orsakat branden. Det mesta är redan specificerat, och så finns det vissa punkter som föreningen faktiskt tar ansvar för om man ger tillåtelse för installationen men där riskerna är låga om det görs korrekt.

Nej risken är inte större om det görs i efterhand om man gör det korrekt. Om vi tar hur det har skett här så ersätter man plåten för den delen av taket och tillverkar en ny stos för det, det är ingen skillnad på det hålet och något annat hål som är gjort, de flesta hål fanns ändå inte på 1800-talet när huset är byggt. Det blir såklart mycket dyrare att göra det korrekt men det är kravet.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Att skriva stadgarna är ett sätt att sköta gränsdragning MEN problemet är vid läckage, alltså att fukt tränger in i fasaden vid genomföringen för ac eller kondensvattnet.

Titta bara på kåkar med enstegstätade fasader. Och problemet som kondens ger

Ja just genomföring vid fasad är något som föreningen bör ta ansvar för om man godkänt installationen, men görs det korrekt är det ingen större risk för sådana saker. Samma risk finns för vid håltagning för att installera eluttag på balkong/terass och liknande också.

Men vi har som sagt bara ute-delar på taket och då är det inget konstigt med en genomföring genom taket, finns redan massvis med ventilation mm som går där. Vi hade nog inte godkänt en installation där den hänger på fasad eller liknande, hade nog inte fått bygglov för något sådant på vårt hus mitt i Stockholm heller.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Försäkringsbolag har trycksatta ledningar som föreningensansvar. Samt krav på fortlöpande kontroll av trycksatta ledningar/kärl enligt arbetsmiljöverket som fastighetsägare.

Lägenhetsinnehavaren kan aldrig vara ansvarig för saker utanför sin boarea.
Utan kan enbart krävas för skadestånd och även knappt då bli ersättningsskyldig...

Försäkringsbolag kan inte bestämma var ansvaret ligger, de kan bara säga huruvida de ger ersättning eller ej. Bostadsrättslagen som faktiskt kan styra ansvarsfrågan säger att föreningen ska ansvara för specifika ledningar (t.ex. tappvatten, avlopp, värme osv) som föreningen själva installerat och som ska betjäna fler än en lägenhet.

I det här fallet nämns inte ledningar för AC i bostadsrättslagen och det är inte heller något som föreningen installerat.

Så om föreningen har tagit på sig ansvaret är det gjort via stadgarna och kan ändras.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Gasen är väl dödlig om den läcker inomhus då det är för lite cirkulation på luften?

Sen är väl r290 extremt brandfarlig som vissa använder.

Trycksatt ledning är föreningensansvar, vilket en AC är. Det är därför jag frågar om gränsdragningen. Då reparation etc är brfens problem, inte lägenhetens

Nej trycksatta ledningar är inte föreningens ansvar per definition. Var har du fått det ifrån? Låter som ni borde ändrs era stadgar om de säger så.

Och R32 (som ändå verkar vara vanligast) är dödlig i mycket höga koncentrationer för att den puttar bort luft så man kan kvävas. Har svårt att se hur den mängd som finns i ett system skulle kunna orsaka något sådant.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Fast föreningen ansvarar väl inte för servicen på en lägenhets saker?
Jag tänkte mest för att hemförsäkring inte täcker trycksatta ledningar vilket luftvärmepump har...

Ja men vad skulle problemet bli om en sådan läcker? Det är en gas som man inte behöver sanera efter. Om den trycksatta ledningen läcker kommer ACn inte fungera och medlemmen får betala för att laga den eller låta den vara trasig.

Så länge genomföringar mm görs rätt så är risken för skador på fastigheten låg och jämförbar mot andra risker som redan förekommer.

Av Aktsu
Skrivet av Petterk:

Sanering?

Många av dessa bränder är t.ex. frånluftsvärmepumpar och bergvärmepumpar där kompressorn sitter inomhus. Det är med andra ord inget som går att komma ifrån då folk behöver värmesystem. Gäller givetvis luft/luft och luft/vatten också och de är i stor del i småhus.

De portabla med R290 är också brandfarliga. Vem har ansvaret om en sådan brinner? Jo i huvudsak föreningen.

Ja jag skulle tro att de portabla har likvärdig eller högre risk för att brinna och läcka vatten jämfört med en luft/luft-värmepump installerad korrekt av fackmän.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Intressant med tanke på att utedelarna är relativt brandfarliga (121 bränder mellan 2018-2021),hittade inget mer nyligen.

Hur bestämde ni gränsdragningen mellan fuktskador vid genomföringar? Läckage av köldmedel samt sanering vid läckage?

Generellt står brfens försäkring för alla sådana kostnader, vilket är ganska orimligt 😊

Låter inte som de är speciellt brandfarliga då faktiskt med tanke på hur många luftvärmepumpar vi har i Sverige, då lär grillarna vara värre. Det är tidigare styrelser som har tagit besluten egentligen då de tillåtit det från början, och skulle tro att de inte har tänkt på speciellt många aspekter faktiskt.

Någon sanering bör inte behövas om det läcker R32. Blir det fuktskador av kondensvattnet så får vi se vad vi gör men det ska mycket till för att bli skador på annat än innerväggar och golv.

Av Aktsu
Skrivet av Swedishchef_90:

Hur löste ni försäkringsfrågorna om fasad skador, frostbildning och Brandzon er? Med tanke på bostadsrätt försäkring täcker väl inte fasad etc

Sen bor du i en brf med parhus eller en brf med lägenheter?

Lägenheter, vi har bara utedelar på taket så det är väl bara lägenheterna på vind som har det. Installationen ska såklart vara utförd av fackmän på korrekt vis, vilket såklart kan bli dyrare för vissa lägenheter än andra. Vi hade inte godkänt att hänga något på fasaden, stå på balkongen kanske vi hade kunnat acceptera men då ska det nog utredas lite först.

Av Aktsu
Skrivet av Trent023:

Fick en tanke om utedelar nu när vädret blir varmare för varje år.

Tror ni BRF:er kommer börja godkänna att man installerar riktig AC?
Detta då utedelarna ändå håller en någorlunda låg ljudnivå och de flesta bostadsrättsinnehavare ser fördelarna av att ha en behaglig inomhusmiljö, även om det låter lite mer från grannarna när man sitter på balkongen.

Vad tror ni?

BRF godkänner redan att man installerar riktig AC, däremot är det svårt att vinna att få hänga ute-delen på fasaden, så balkong, mark eller tak är väl det som är aktuellt. Jag har riktig AC i min bostadsrätt och kan se flera andra enheter på taken till husen runtomkring.

Av Aktsu
Skrivet av Cr4zyt0e:

Får bli den här då: https://www.bauhaus.se/aircondition-proklima-wifi-9000btu?gad.... Finns det underställ eller en balja man kan köpa som man kan ställa den i om det börjar läcka vatten? Tanken är att köra den 1 timme innan läggdags så rummet är nerkylt tills man ska sova, sen stänga av den då.

Du lär inte kyla av ett rum så det håller sig kallt speciellt länge ifall du bara har den på en timme, allting i rummet kommer vara uppvärmt redan så lufttemperaturen stiger snabbt när ACn stängs av.

Av Aktsu

Tycker att möten är vettiga för att planera framtid och det är väl de enda jag är med på i någon större utsträckning, brukar skippa en majoritet av resten. Ser jag inte varför just jag ska vara med på ett möte som är viktigt ifrågasätter jag min delaktighet tills det tydligt framgår varför jag faktiskt borde vara med.

Av Aktsu
Skrivet av TobiasStockholm:

Absolut. I vände mest mellan jämförelsen investera i fastigheter med hävstång mot aktiemarknad utan hävstång. Blir lite att jämföra äpplen med päron.

Ja men på grund av risken för tvångsavyttring så kan du inte ha i närheten av samma hävstång på börsen (dvs 6,67x) om risken ska vara jämförbar. Det är nog ingen som låter en normal person låna 6-7 gånger insatt kapital för att investera heller.

Så i praktiken är det en jämförelse mot ingen eller förhållandevis liten hävstång som är den rimliga jämförelsen.

Sen är såklart frågan om man vill ha så hög hävstång oavsett för man tar såklart en stor risk. Men att få 10% mer nominellt på några års sikt är inte orimligt och med hävstången blir det rätt bra avkastning på investerade pengar.

Av Aktsu
Skrivet av TobiasStockholm:

Det går ju dock att låna med hävstång mot andra investeringar som börsen också, och få samma slags avkastning, om man är beredd att ta samma slags risk.

Lika stor hävstång på börsen kan dock medföra större risk eftersom vid nedgång av tillgångsvärdet så kan tillgångarna tvångsavyttras (om inte mer kapital skjuts till) vilket inte blir fallet med fastigheter. Investeringar i fastigheter är väl rätt bra på det sättet då även vid en hög hävstång kan man lättare vänta ut en dålig marknad.

Av Aktsu
Skrivet av robbankentor:

NCF är ett krav för Bankid och älsta Iphone med det är Iphone 7.. Det är väl det som är det stora problemet.

Min Ipad pro från 2018 kan inte han Bankid eftersom den saknar NFC.

För att lägga till bankid behövs ett pass eller id-kort med NFC

Beroende på bank så finns det funktionalitet för att dela mobilt bankid från mobilen till plattan, jag har Handelsbanken och då loggade jag bara in i Handelsbankens app på telefonen så gick det.

Av Aktsu

När moderbolaget införde en policy för hela koncernen så pratade jag med min chef och sa att ska jag sitta på plats 3 dagar i veckan så ska vi sänka mina mål med en tredjedel, då hade mitt resultat hamnat på samma nivå som kollegorna som älskar att vara på kontoret.

Så självklart kunde jag fortsätta sitta hemma på heltid om jag ville det, någon ska ju jobba för att företaget ska fungera.

Av Aktsu
Skrivet av Zemlan:

Har lite svårt för anekdotisk bevisföring som denna. Det leder liksom ingen vart. Finns folk med Nvidia som också stöter på patrull också så vart landar vi?

Om jag ska vara anekdotisk så har jag och polare både AMD och Nvidia och har alltid haft, vi har inga problem i några spel vi lirar. Så jag känner inte igen mig i problemen du lägger fram... Men jag förnekar dem ju inte. Klart de finns där. Bara för vi inte har problem betyder det ju inte att andra inte stöter på dem.

Sen om det i grunden ens är AMD/Nvidias fel eller SBS, udda konfigurationer när det gäller skärmar osv vem vet. Men det finns problem, ingen är förskonad från det.

Det är klart att det är anekdotisk bevisföring då det inte finns någon vettig statistik på det. Men för att AMD ska få större andel att köpa deras grafikkort är det nog folks uppfattning som de behöver ändra, för mig är det garanterat så att om jag ska faktiskt köpa AMD (och inte returnera) så måste det fungera minst lika bra som det Nvidia som satt där innan.

Om jag tar en dator som fungerar bra med ett Nvidia-kort och slänger in ett nytt AMD-kort (med omformatering) som ger problem på direkten som inte går att lösa är det klart jag blir missnöjd och lämnar tillbaka det, vilket är precis vad som hänt alla gånger jag gjort det. Jag är ändå så pass öppen att jag fortsätter testar mycket olika hårdvara men flera jag känner har gett upp och tar inte i AMDs grafikkort med tång längre just på grund av problem de haft.

Av Aktsu

När det då inte är någon direkt prisskillnad mellan 4080 Super och ett 7900 XTX är frågan varför jag ska välja AMD? Sämre stöd för ray tracing mm och de har ännu inte haft en längre perioder där de bevisat att de kan leverera drivrutiner som är lika stabila som Nvidia.

För det stora som stoppar mig från att köpa AMD är hur mycket jag tror på att deras drivrutiner fungerar. Fick ett infall för några år sedan och köpte ett 5700XT som pga drivrutinerna inte ens kunde driva runt CS:GO för att kortet klockade ner sig själv och hoppade mellan låg klock och hög klock av någon anledning. Verkade vara ett väldigt vanligt fel när jag läste runt på den tiden så kortet åkte tillbaka.

Av Aktsu
Skrivet av stefaneriksson123:

Oj, det låter inte alls bra!
Jag råkade tappa min iPhone endast 1 dygn efter inköp och då fick jag via Folksam hemförsäkring gå till en auktoriserad verkstad i Stockholm City. Men detta var säkert över 8-10 år sedan. Minns inte om det var mStore eller något annat.

Vore ju värdelöst att lämna in sin Macbook till någon b-verkstad, hur vet man att de ens använder orginaldelar.

Ja det verkar som de börjat använda GIAB de senaste åren för så var det inte när jag tecknade hemförsäkringen i Folksam för massa år sedan. GIAB hävdar att de inte lagar nya Appleprodukter med garanti själva utan skickar dem till ”Apple” och det verkar stämma för min telefon vad jag kan se (gick t.ex. att teckna AppleCare+ i X dagar extra efter den varit inne).

Problemet är att man inte vet vad de gör med telefonen och att de dessutom är en dålig mellanhand som bara förlänger tiden det tar att få den lagad och ökar riskerna att det blir missförstånd osv. Dvs är det ingen fördel alls för kunden utan bara många nackdelar. Hade jag haft If eller Trygg-Hansa så hade jag kunnat gå ned på stan och fått den lagad på någon dag direkt hos auktoriserad verkstad, med AppleCare+ kan Apple skicka en utbytesenhet direkt så du slipper vara utan telefon över huvud taget.

Av Aktsu

Tänk på att iaf Folksam samarbetar med ett riktigt uselt bolag (GIAB) som ska hantera alla skador på elektronik. Jag lyckades ha sönder min första telefon vilket pga Folksams samarbetspartner resulterade i att jag blev utan telefonen i två veckor. De skickade inte ut något vettigt emballage (vilket de skulle) utan jag fick stå för det själv och de lagade den inte ens ordentligt heller.

Så nu blir det AppleCare framöver iaf på viktiga enheter för att det går så pass mycket snabbare att få den fixad, sen får jag byta hemförsäkring från Folksam till bolag där man får gå direkt till auktoriserad verkstad.