Inlägg

Inlägg som Aktsu har skrivit i forumet
Av Aktsu
Skrivet av stefaneriksson123:

Oj, det låter inte alls bra!
Jag råkade tappa min iPhone endast 1 dygn efter inköp och då fick jag via Folksam hemförsäkring gå till en auktoriserad verkstad i Stockholm City. Men detta var säkert över 8-10 år sedan. Minns inte om det var mStore eller något annat.

Vore ju värdelöst att lämna in sin Macbook till någon b-verkstad, hur vet man att de ens använder orginaldelar.

Ja det verkar som de börjat använda GIAB de senaste åren för så var det inte när jag tecknade hemförsäkringen i Folksam för massa år sedan. GIAB hävdar att de inte lagar nya Appleprodukter med garanti själva utan skickar dem till ”Apple” och det verkar stämma för min telefon vad jag kan se (gick t.ex. att teckna AppleCare+ i X dagar extra efter den varit inne).

Problemet är att man inte vet vad de gör med telefonen och att de dessutom är en dålig mellanhand som bara förlänger tiden det tar att få den lagad och ökar riskerna att det blir missförstånd osv. Dvs är det ingen fördel alls för kunden utan bara många nackdelar. Hade jag haft If eller Trygg-Hansa så hade jag kunnat gå ned på stan och fått den lagad på någon dag direkt hos auktoriserad verkstad, med AppleCare+ kan Apple skicka en utbytesenhet direkt så du slipper vara utan telefon över huvud taget.

Av Aktsu

Tänk på att iaf Folksam samarbetar med ett riktigt uselt bolag (GIAB) som ska hantera alla skador på elektronik. Jag lyckades ha sönder min första telefon vilket pga Folksams samarbetspartner resulterade i att jag blev utan telefonen i två veckor. De skickade inte ut något vettigt emballage (vilket de skulle) utan jag fick stå för det själv och de lagade den inte ens ordentligt heller.

Så nu blir det AppleCare framöver iaf på viktiga enheter för att det går så pass mycket snabbare att få den fixad, sen får jag byta hemförsäkring från Folksam till bolag där man får gå direkt till auktoriserad verkstad.

Av Aktsu
Skrivet av SwedZi:

Ni som har förmånsbil, betalar företaget er biltvätt? Där jag jobbar får man stå för biltvätt själv vilket jag tycker är fel, krävs bil i tjänsten så ska företaget stå för underhåll av fordonet.

Om du med förmånsbil menar en tjänstebil som också används privat ser jag det som självklart att de står för biltvätt och jag har aldrig hört talas om att arbetsgivaren inte skulle gjort det. Har man däremot personalbil där man egentligen inte har användning av bilen i tjänsten utan får den istället för lön av sin arbetsgivare så vet jag flera som fått stå för tvätten själv.

Av Aktsu
Skrivet av Hazelberg:

Har i år klättrat över gränsen för statlig skatt och har därför funderat på löneväxling. Rent ekonomiskt har jag förstått att det är bättre, men nackdelen är att jag låser upp pengar som jag skulle kunna ha användning för nu i 40+ år, det får mig att tveka. Har även förstått att det finns risk för hög skatt på pensionen om man får riktigt hög pension, då har man ju inte sparat något alls på löneväxlingen i så fall. Men det är en väldigt svår kalkyl att göra gissar jag, då man måste veta skattegränserna om 40-50 år samt räkna ut hur mycket pension man kommer jobba ihop. Är det görbart eller får man helt enkelt gissa?

Det går att räkna ut vad pensionen blir i runda slängar, steg ett är att räkna ut den förväntade totalsumman i dagens penningvärde så kan man anta att gränsen för statlig skatt behålls på samma reella nivå som idag.

Av Aktsu

Har funderat på OLED men har kommit fram till att de måste nog lösa inbränningarna och ljusstyrkan först. Mycket arbete sker på min skärm och spelandet är ofta i 16:9 format i mitten på min ultrawide så på en OLED hade det blivit ojämnt slitage. Och eftersom ena väggen på kontoret är av glas i söderläge så är det ett ljust rum som kräver max ljusstyrka (och egentligen mer än så) även på min LCD.

Av Aktsu

Blev en 13” 256 GB med tangentbordet att ersätta min M1-variant med, ändå mycket bra saker som kom och den mycket lägre vikten är ju trevligt.

Av Aktsu
Skrivet av Daniel75:

Jag har svårt att förstå varför en bil måste ha 100 mils räckvidd ? För egen del stannar jag gärna och laddar en eller två gånger vid en längre tur, medan man förlägger ett toabesök, en fika eller bara en kort bensträckare. Att sitta och nöta 80 mil, tanka, nöta 40 mil till t ex är ju bara fånigt och man är stel och trött när man kommer fram. Vad har man sparat ? 45-60min på 8 timmars körning ?

Borträknat yrkeschaufförer och resande säljare ovan nu. De vill säkert ha 500 mils räckvidd el tank.

Förutom vissa specialfall som att man ofta drar husvagn eller liknande ser jag inte riktigt mening med den typen av räckvidd heller. Åker jag 50 mil kommer jag vilja stanna och åtminstone gå på toa och handla något att dricka, så att behöva stanna 10 minuter på den resan är inga problem, åker jag 80 mil vill jag stanna och äta på vägen.

Tycker man försöker lösa ett problem som inte finns egentligen, att satsa på effektivitet och laddhastigheter är enligt mig mycket viktigare då det gör att räckvidd per minut man stannar kan bli riktigt högt, och de flesta stannar faktiskt på sina resor.

Av Aktsu
Skrivet av mahava:

Om du tjänar över brytpunkten för statlig skatt så är det förmånligt , det bygger dock delvis på ett antagande att skatterna är kvar i samma system, enkelt blir det så att istället för betala ca 52% skatt nu så betalar du ca 32 procent när du sen tar ut din pension (mindre sanolikt att du får pension över brytpunkt) och undertiden så kan dessa oskattade pengar växa till sig, avdrag på 35% trumfar inte du betalat 52% vid uttag + den högre summan som får gotta till sig,

Tjänar du under brytpunkten lönar det sig dock inte och du kan tom förlora på det

OBS Förenklat

Som du säger måste man räkna på det för att se så man inte kommer över brytpunkten för statlig skatt på pensionen. Personen diskussionen först handlade om kommer förmodligen betala statlig skatt på en större del av sin framtida pension och då faller stor del av vitsen med att göra det om man inte räknar med att skatten kommer vara lägre i framtiden.

Av Aktsu
Skrivet av 0cool:

Observera särskilt klausulen "eller annan anledning som Leasegivaren inte skäligen kunde förutse"

Innebär inte det i klartext "Vi kan höja leasingavgiften för precis vilken anledning som helst"?

Om en handlare säger "Vi kunde inte förutse att Ford skulle sänka priset på Mach-E under leasingperioden med hela 150 000 kr, så vi ser oss tvungna att dubbla din leasingavgift" så är det alltså okej enligt den klausulen.

Du har helt rätt i att många andra avtal vi tecknar är kassa också (min favoritillustration om försäkringsavtal nedan ) men det måste väl ändå vara rätt att påpeka eländet och kämpa för en förbättring? Personligen tycker jag det är exakt såna frågor som politikerna är till för att styra upp.

Även om jag gärna fortsatt diskussionen så inser jag nog att vi börjar glida ifrån trådens ämne lite väl mycket så vi ska nog lägga ner den .

Av Aktsu
Skrivet av Blomman90:

Att säga att det är klart och tydligt framgår att det är rörlig ränta är väl en sanning med modifikation. Punkt 8 nämner massa olika saker scenarier där leasingkostnaden kan ändras, men det framgår absolut inte tydligt vad exakt detta är. Det pratas mycket om "ifall refinansiering av verksamheten eller kapitaltäckningen ändras", men vad betyder det för en vanlig lekman? Hur ska jag veta om de kör bundna lån, på 1 år, 2 år, 3 år, 1 månad, etc? Ingen vanlig lekman förstår innebörden av kapitaltäckning och hur det fungerar, men det förutsätts man ju då göra när man skriver på detta avtal.

Om man menar att leasingavgiften kommer att ändras varje månad till följd av upp- och nedgångar i marknadsräntan, så borde man skriva det tydligt, det borde liksom inte vara någon hemlighet. Nu håller man ju dock på och lindar in allt i massa omständliga skrivningar och termer som är gjorda för att kollra bort köparen, samtidigt som man blandar in massa "och" samt "eller" (med otydlig syftning) och hänvisningar till ändringar i lagstiftning, myndighetsbeslut och annat som "leasinggivaren" inte kan förutsätta. Absolut, man kan inte förutse om lagstiftningen ändras, men menar man att man inte heller kan förutse att räntan skulle ändras? Visst, man vet inte hur räntan kommer ändras, men att räntan skulle ligga helt stilla under hela leasingperioden faller på sin egen orimlighet, om man nu inte kör bundna lån, men det har konsumenten ingen som helst insyn i...

<Uppladdad bildlänk>

Sedan är det inte helt säkert att denna version av dokument är samma som den som KO har haft som grund, även om de förefaller vara lika.

Det står ju uttryckligen detta:

Citat:

Om räntan på den penningmarknad där Leasegivaren refinansierar sin verksamhet ändras, om Leasegivarens upplåningskostnader ändras eller om Leasegivarens kostnadsbild ändras som en följd av lagstiftning, kreditpolitisk åtgärd eller annan anledning som Leasegivaren inte skäligen kunde förutse när avtalet ingicks äger Leasegivaren rätt att ändra leasingavgiften.

Tycker det är ren och skär svenska som tydligt säger att om räntan som DNB betalar ändras så kan även leasingavgiften leasingtagaren betalar ändras, det finns alltså ingenting som gör att man enligt avtalet kan anta att räntekomponenten är fast. Man får inte förklarat helt hur räntekomponenten kommer röra sig men man kan iaf dra slutsatsen att räntan inte är fast och då kan den såklart röra på sig.

Sen kan jag hålla med om att det vore trevligt om de även förmedlade vilken räntekänslighet leasingavgiften har (eller vilken ränta man börjar på osv) så att man kan veta hur stor del av leasingavgiften som består av ränta, som det är nu får man räkna ut ett estimat av det själv istället vilket inte är speciellt svårt men det blir ju inte exakt även om man kan komma hyfsat nära.

Men generellt ser jag inte hur detta avtal skiljer sig från alla andra avtal vi har här i världen, allt från försäkringar, bankavtal, kreditkortsavtal, hyresavtal, köpeavtal, avtal för mobilabonnemang osv. Får ju till och med allmänna villkor att läsa när man får en offert från någon som ska komma och installera något hemma.

Av Aktsu
Skrivet av Blomman90:

Du kan för all del bedriva anekdotisk bevisföring om vad du minns om avtalet för 5 år sedan, men i det här fallet väljer jag nog att tro på vad KO skriver i sin stämningsansökan.

<Uppladdad bildlänk>

Man tycks dessutom ha skrivit in att även om man avtalat om fast månadsavgift, så kan DNB ändra avgiften utan förbehåll...
<Uppladdad bildlänk>

Så i praktiken säger avtalet att de kan 10-dubbla avgiften om de känner för det.

Man bör absolut läsa igenom avtal man skriver under, men det är inte heller tillåtet att skriva lagvidriga och otydliga avtal. Det hade nästan varit omöjligt att verka i ett samhälle om man måste läsa igenom varenda avtal, villkor och EULA till punkt och pricka, annars riskera att man bli riktigt bränd.

Det måste finnas en medelväg, där avtal ska vara tydliga och skäliga, och användaren/köparen ska läsa och förstå dessa avtal. Har man tydliga och skäliga villkor som köparen inte läser, och blir förvånad över något avtalsvillkor, så ligger det givetvis bara köparen i fatet. Men om man har oskäliga villkor, skriver vagt och otydligt så man nästintill behöver ett juridiskt team med sig för att gå igenom avtalet, så är fel på avtalet.

Själv är jag inte så intresserad av vad ena parten i ett mål tycker, klart de tycker att de själva har rätt. Jag testade att googla och fick fram avtalet nedan som är liknande det som jag kikade på och verkar vara DNBs standard från maj 2020, men jag kollade på avtalet innan maj 2020.

Så jag kom ihåg rätt bra ändå då det framgår klart och tydligt under punkt 8. i de allmänna villkoren att räntan är rörlig. Och det verkar vara samma avtal som avses eftersom din andra bild har ett exakt citat från den punkten och den första bilden refererar till något som finns i avtalet också. Då kan jag inte tycka det är otydligt eller oskäligt direkt då det är väldigt tydligt vad som gäller.

https://assets.ctfassets.net/ws70gtjgeqb2/1zufZ54AFQ4cVkwOuRk...

Av Aktsu
Skrivet av Blomman90:

Jag förstod det som att huvudproblemet var att man med texten "månadskostnad är fn xxxx", och med det menade att det således rörde sig om en rörlig månadskostnad, utan att närmare specificera i vilka scenarier kostnaden kunde ändras. Detta i kombination med att övrig marknadsföring indikerade fast månadskostnad gör ju att det är väldigt illa.

Visst bör man läsa igenom avtal man signerar, men att få en PDF på 25-30 sidor i näven när man hämtar ut sin bil, där det enda som indikerar att det rör sig om en rörlig kostnad är det som jag nämner ovan, är nog inget gemene man snappar upp. Så jag har stor förståelse för att KO driver detta fall. Nu har jag inte läst avtalet i sig självt, men sett en del av KOs stämningsansökan där de lägger fram sina argument.

Jag har faktiskt kollat på privatleasingavtal med just DNB för typ 4-5 år sedan när jag kollade på hur jag skulle finansiera en bil och det framgick klart och tydligt att räntan kunde ändras och det var inga 25-30 sidor man behövde läsa för att se det utan det stod i de allmänna villkoren under punkten som berörde leasingavgiften, precis där man förväntar sig att det ska stå. Jag kommer ihåg det för det var vad som fick mig att köpa den bilen med lån istället för att privatleasa.

Men som jag sa, så kan marknadsföring, bilförsäljare och annat agerat missledande och det ska man såklart sätta dit. Men att det varit missledande är ju inte ett problem med rörlig ränta på privatleasing utan att man framställt det felaktigt.

Och ja, jag läser igenom det viktiga i alla avtal jag skriver under innan jag sätter min kråka på det, för det ser jag som självklart att man gör

Av Aktsu
Skrivet av MrWIB:

Hur tänker ni nu?
Måste ett företag köra ful-avtal med sina kunder eftersom de inte håller på med välgörenhet?

Enligt konsumetverket är ett fast pris avtal, just ett fast pris avtal, inget som kan ändras (utan att redovisa varför dessutom) lite hur som helst.

Jag har fast pris på olika avtal som löper under ett eller flera år, inget av dessa har någonsin ändrats.
Varför skulle Leasinföretag behöva ha rörliga "fast pris" avtal.

Och som du @Aktsu sedan skriver i nästa inlägg, företagen kan ju köra kampanj för att få ut bilar/produkter.
Blir dessa kampanjer subventionerade av andra kunder då, eftersom företag inte bedriver välgörenhet?

Sen är väl frågan huruvida leasing är bra eller dåligt nått som inte riktigt hör hemma i denna diskussionen.

Vad är det för ful-avtal? Det står ju i villkoren huruvida det är ett pris som kan ändras eller inte, sedan kan aktörer såklart marknadsföra det felaktigt men det har ju ingenting med fast ränta att göra utan är ett problem i hur man framställt produkten. Sedan ser jag det som självklart att man läser igenom villkoren innan man skriver under och då vet man ju vad man skriver under.

Om priset ska bli fast på riktigt krävs det att räntan är fast vilket historiskt varit dyrare i fler fall än att den är rörlig, det vill säga så förväntar man sig att priset på leasingen över tid blir högre om räntan är fast jämfört med rörlig. Det är såklart okej att vilja ha det så men jag tycker inte det vore bra att ha det tvingande att använda en metod som man förväntar sig blir dyrare, om jag skulle privatleasa så skulle jag vilja ha rörlig ränta.

Av Aktsu
Skrivet av martinot:

Har man inte råd att spara ihop 100% till en bil (kan man, så blir det alltid billigare i längden att undvika lån), så skulle jag rekommendera en kombination av kontant/billån framför privatleasing.

Det går inte att säga att det alltid blir billigare att undvika lån eller leasing, i perioder har vissa modeller varit klart billigare via privatleasing ifall tillverkaren vill trycka ut en specifik modell av olika anledningar. Har funnits riktigt bra erbjudanden på just privatleasing ibland som inte har gått att slå vid köp.

Har sett många sådana där om man justerade för försäkring och ränta så blev det väldigt lite kvar till värdeminskning, rådde min mor att ta sådana i två omgångar när de ”reades ut” och när leasingtiden hade gått så visade det sig att det hade varit dubbelt så dyrt att köpa den givet den värdeminskning som var.

Så man bör analysera marknaden för den modell man är ute efter och se vad för priser man kan få på de olika alternativen, ibland uppstår situationer man kan dra nytta av.

Av Aktsu
Skrivet av MrWIB:

Kanske en upprättelse för alla de som privatleasat sina bilar
https://youtu.be/dAv1MD5adc0?si=LQmWJs5L3Oo-rV3e

Jobbigt att läsa igenom och signa sådana avtal på mobilen när man skall hämta sin nya fina bil, misstänker att man "skummar" det ganska snabbt ...

Hoppas att KO får rätt här, sådana affärsupplägg/avtal borde inte få finnas.

Vet inte om man ska hoppas på det, för då lär det bli dyrt med privatleasing om man ska tvingas betala den ränta med riskpremie som ligger på den löptiden man har bilen istället för den rörliga.

Av Aktsu

Går framåt för mig efter många års sjukdom som stått i vägen för träning, hade tappat varenda muskel i kroppen i princip då jag knappt kunnat gå upp för trappor de senaste åren på grund av sjukdomen. Spårar inte vikt mer än i stora drag ganska sällan (men väger mig flera dagar i sträck när jag väl gör det) för att se att den faktiskt går nedåt vilket den gör, tyvärr har jag bara kunnat köra ett pass i veckan som bäst men hoppas kunna lägga på ytterligare ett nu men styrkan och muskelmassan har ökat.

Går på runt 1600-1800 kcal de flesta dagar men går jag ut och äter på kvällen så äter jag normalt eller om det är något som firas på jobbet osv och så blir det väl chips till helgen. Så genomsnittet per dag för en normal vecka är nog drygt 2000 kcal (vissa veckor lite mer) vilket enligt vågen ger ett okej underskott. Trots att jag var mindre hård i totalt 4 veckor kring jul och påsk med godis, kakor och fet mat är vikten ner kring 7-8 kg på 6-7 månader (och det är inklusive de muskler jag lyckats bygga).

Har nog runt 10 kg till att gå ned innan jag är i bra form så det är väl målet för 2024 samtidigt som jag bygger på mig mer muskler, då ligger jag på runt 80 kg på 187 cm vilket var där jag legat tidigare när jag var i bra form. Generellt är jag glad att ens kunna träna alls idag då jag på riktigt inte kunde gå i normalt tempo tidigare.

Av Aktsu
Skrivet av Foolwolf:

Japp testat blint flera gånger mellan tjänsterna. Vänligen notera att jag inte pratar om loseless mot 320 etc, utan Spotify som tjänst och dess ingående kvalitet.
När det gäller te.x Flac mot VBr mp3 krävs det väldigt mycket för att jag skall höra någon skillnad, utan det är mellan tjänsterna som jag menar här.
Spotify har grötigaste ljudet om man jämför med CD, Tidal, YouTube, HDTracks etc. Om jag däremot bara pratar om loselss eller ej så beror det ju på hur det görs. Jag köper ofta FLAC från HDTracks och gör om till MP3. HDTracks musik hör jag stor skillnad på jämfört med Spotify .
HdTrakcs Flac eller min VBR MP3:a ahör jag däremot ingen större skillnad på, ens om jag koncentrerar mig.

Så, mitt inlägg är för att belysa att Spotify=skräp, oavsett vad de säljer. IMHO. Deras lossless är nog inget jag tänker betala för med tanke på hur dålig kvaliteten är i grunden. Största anledninen tilla tt jag använder Spotify är att vi kör familje abonnemang, och att jag inte vill betala för många tjänster.

Har samma erfarenhet själv, testat Spotify blint mot Apple Music och Tidal flera gånger och alla som varit med har med statistiskt signifikans kunnat pricka Spotify som den sämre.

Mer anekdotiskt tycker jag både Tidan och Apple Music har mycket fylligare ljud även i mina AirPods Pro.

Testat 320 MP3 mot lossless FLAC också och där kunde ingen höra skillnad.

Av Aktsu
Skrivet av JonasT:

Då det här är första gången vi gör den här typen av priskoll på grafikkort så skulle jag uppskatta feedback från er. Vill ni se mer av den här typen av artiklar? Ska jag skruva på upplägget eller känns det överskådligt?

Jag slogs också lite med avgränsningar kring vilka återförsäljare som ska få vara med, och då mer specifikt huruvida butiker i EU som helhet som säljer via marknadsplatser som Amazon ska inkluderas. I just det här fallet valde jag att inkludera dem, men det finns ju också argument att göra för att avgränsa sig till exempelvis nordiska aktörer. Vad tycker ni?

Skulle gärna se att det inte är begränsat till 8tkr utan att man kan inkludera alla prisklasser, eftersom vi pratar prestanda per krona vore det vettigt att se hur de högre prisklasserna presterar när man tar beslut om vad man ska köpa.

Av Aktsu
Skrivet av Dunde:

Ändå är de i samma storleksklass på ett ungefär. De rymmer lika mycket i bagage och kupe fram till stolarna. Sedan kanske Model 3 är lite rymligare fram (eller så är det tvärtom...?) men det brukar inte skilja jättemycket. I model 3 får man in lite i frunken också, så du har väl rätt, en Model 3 är en hel bananlåda större bagage i. Så man kan säga att en model 3 är lite mindre än en iD3.

https://m.youtube.com/watch?v=2OM1UsEAPe4

https://m.youtube.com/watch?v=7TqqyYEmL5s

Det är vanligt att man totalt felbedömer storlek på bilar. Speciellt när de är byggda med mått som lurar ögat som t.ex. model 3, BMW i4 eller Model S. Tesla är ju t.ex. ofta inte optimalt utnyttjade utan offrar utrymme för desig och lägre luftmotstånd.

Var skrev jag någonting om bagageutrymmet? Jag skrev att det är stora skillnader i kupén och fyra vuxna sitter mycket sämre i en Zoe än Model 3, vilket såklart är rimligt när axelavståndet skiljer så pass mycket. Och då har vi inte pratat om hur mycket bredare Model 3 är så man får mycket större utrymme i den dimensionen. Så totalt är de inte i samma storleksklass alls, på en parameter kanske de är likvärdiga men på de andra storleksparametrarna så är det inte ens nära.

Du verkar inte ens ha suttit i båda bilarna.

Av Aktsu
Skrivet av Pågenbröd:

Normalt, njut nu för snart kommer bastuvärmenibyxan +35c i min etta.

Ja vi har redan fått starta ACn på dagarna med sol annars är det 27-28 grader inomhus.