Inlägg

Inlägg som anon186252 har skrivit i forumet
Av anon186252
Skrivet av Rorax:

Det är där jag inte håller med, så länge något är lagligt. Så är det inte fel, eftersom det de facto är lagligt. Något som är lagligt kan aldrig vara olagligt (och vice versa), sen kan förstås något lagligt bli olagligt. Men då blir du inte straffad för en handling som du gjorde medan det var lagligt.

Sen kan vi nog stryka moraliskt helt och hållet, lagar kommer till för att något är fel. Finns de som tycker att stiftade lagar är moraliskt fel. Exempelvis om du lägger en björnsax innanför ditt fönster och en inbrottstjuv trampar i den. Då åker du dit för det även fast inbrottstjuven inte hade något där att göra. Vissa tycker det är moraliskt fel för att man ska få skydda sitt hem, andra att det är moraliskt rätt för man ska inte skada andra människor oavsett vad dom gör. Men det är inte relevant vad folk tycker moraliskt, det som är relevant är vad lagen säger.

Du behöver inte rättfärdiga några handlingar överhuvudtaget, så länge det är lagligt så är det okej. Vi lever trots allt i ett land styrt av lagar. Inte ett land styrt av moral/åsikter (till skillnad från exempelvis vissa diktaturer). Däremot så kan vi självklart diskutera vad vi tycker är rätt eller fel ur en moralisk synvinkel och försöka få folk att tycka likadant. Men då måste man också beakta att alla har inte samma moraliska åsikt.

Hmm.. Hänger faktiskt inte med hur du tänker just nu. Men jag besvarar väl varje punkt för sig så får vi se hur det går.

"Fel" beror väl lite på hur vi definerar det. Jag tänkte väl som i moraliskt fel, snarare än som i olagligt fel. Kanske är där vi blir osams?

Helt med på hur lagsystemet är byggt. Det jag försökte poängtera. Att det kan vara "fel", men ur moraliska definitionen, och därför möjligen något som kan komma att bli olagligt. Där motsatsen också är sann. Sen att du får göra det har jag aldrig sagt något om. Syftade endast på "det är inte olagligt, och då är min åsikt korrekt"-tänket.

Ja, jo, visst är det vad lagen säger som man ska följa. Men det betyder inte att lagen är perfekt, eller korrekt. "Fel" är subjektivt, inte absolut. I alla fall inte så jag lärt mig ordet. Om så är fallet så skulle lagen aldrig ändras. Då skulle fortfarande homosexualitet vara olagligt, exempelvis. Men det är kanske inte riktigt en moralfråga så det var inget perfekt exempel.

Mja.. Det är inte okej utifrån moralperspektivet i alla lägen, vilket är min poäng.
Självklart bor vi i ett sådant land där lagen styr. Aldrig argumenterat om det. Jag argumenterar om huruvida moral också bör styra ens beteende. Jag ger ett fiktivt exempel: Bara för att lagen inte säger att jag inte får dräpa, så betyder det väl kanske inte att jag bör ha rätt till att ta mig denna frihet?
Självklart har folk olika åsikt. Säger inget om det. Jag har som sagt inte försökt ta någon sida i reklamdiskussionen. Så jag vet inte riktigt varför det är relevant?

Edit: Tillägger följande tankeställare. Om nu lagen kommer till av att något är "fel", och det inte är moral som styr. Vad styr då? Det enda jag kan tänka mig är just att någon Tycker det.

Av anon186252
Skrivet av chksix:

Kräver Master Password att man byter password varje gång man loggar in på tex ett forum?

Jag tror att den generarar pwt baserat på ditt namn och masterpassword. Och det är då därför det kan "syncas" utan att du kopplar upp dig, lagrar, osv. Då genereras alltså nya pws om du byter någon av dessa 2. Jag kan i alla fall inte se hur de annars kan lösa det. Då låter det som magi.

Av anon186252
Skrivet av Rorax:

Nja lagligt har väl piratkopiering aldrig varit helt och hållet även om det funnits gråzoner. Var väl ett tag det var lagligt att ladda ner men inte ladda upp (alltså sprida upphovsrättsliga verk eller vad man ska kalla det) vad jag kan komma ihåg. Jag gömmer mig inte bakom någonting, varför ska jag bry mig om någonting som "kanske" blir olagligt i framtiden? Är det olagligt nu? Nej det är det inte ens nära att vara, så jag kan alltså helt öppet säga att jag blockerar reklam för jag gillar inte reklam. Så vet inte varför du tycker att jag eller någon annan gömmer mig bakom några argument när jag helt enkelt bara förklarar hur jag tycker/tänker.

Att göra olagliga saker är något jag inte propagerar för. Att göra saker som är moraliskt fel enligt vissa har jag inget problem med att göra. Skulle det bli olagligt i framtiden, ja då har jag inget val än att titta på reklam eller helt enkelt sluta att besöka de sidor som har så mycket reklam att det blir ohållbart.

Jag menar det finns dom som tycker att äta kött är fel, jag respekterar deras åsikt men jag ser inget moraliskt fel i att äta kött. Och det är inte olagligt. Men jag tänker heller inte försöka tvinga dom att äta kött med motivet att köttbonden går i konkurs om dom inte gör det. Skulle alla bli veganer så skulle han få hitta andra sätt att bedriva sin verksamhet, inte mitt problem. Lika lite som det är mitt problem om aftonbladet går i konkurs för att jag helt lagligt blockerar deras reklam även om det anses moraliskt fel av vissa.

Tror att du missförstått inlägget, men det var jag förvisso beredd på att många skulle.

Det jag menar är just att saker som nu är olagliga en gång var lagliga. Det var lika fel då som nu. Sen så betyder inte det att du har rätt eller fel i vad du tänker. Men lagen kom till av att folk tyckte att det var moraliskt fel. Så att rättfärdiga sina åsikter på så vis är ganska konstigt.

Vart det lite bättre förklarat?

Edit: Jag står alltså inte på någon sida i dessa inlägg. Jag försöker bara poängtera att argumentet "det är inte olagligt, därför är det okej" är en aning lustigt.

Av anon186252
Skrivet av Rorax:

Ni som pratar om pirater och allt annat som faktiskt är olagligt..att blockera reklam online är inte olagligt och det är absolut inte den som blockerar reklamens problem hur siterna finansierar sin verksamhet.

Vet att du inte är den enda som fört argumentet, men nu känner jag att det är dags att bemöta.

Detta är ett lustigt argument. För inte allt för många år sedan så var det lagligt att pirata. Var det ok då? Diskutabelt. Precis som nu. Det finns de som gör det för att få en trial, vilket kan göra att de faktiskt köper varan. Sedan finns det de som bara vill ha gratis. Osv..

Min poäng är att man inte kan gömma sig bakom detta argument för att rättfärdiga sina handlingar. Man kan gömma sig bakom det för att det då inte kommer ha påföljder, men det är inte vad som diskuterades. Det är också så att lagstiftning är något som är efter tycke/tro. Den tillkommer när vi anser att något bör regleras. Det är inte som om någon allsmäktig och allvetande gud per automatik skriver lagar som alltid är perfekta. De förändras hela tiden, när vi upptäcker att något bör förbjudas.

Summering: Diskutera rätt och fel, inte lagligt och olagligt. Lagen kommer genom rätt och fel diskussionen. (och lobbande såklart..)

Edit:
PS: Låter kanske som om jag ger order.. Men det var tänkt som uppmuntran.

Av anon186252
Skrivet av improwise:

Mest av nyfikenhet, hur smakar skit? Har nämligen själv aldrig provat äta det

Gissningsvis så beror det på vad du ätit. Majs sägs ju komma ut som det togs in. Kanske är samma smak också? Djur har en tendens att käka maten flera ggr. Kanske inte är så dumt som man kan tro?
Har dock för mig att flera bekanta, som påstår sig ha provat, sagt att det inte smakar något särskilt. Jag är tyvärr inte man nog att själv prova jag heller

Av anon186252
Skrivet av e1m1:

Givetvis missbrukas makt. Ingen hederlig människa kan säga att denne själv inte skulle gjort det Vad jag menade mer specifikt handlade mer om hur typisk bigdata-information av typen man lämnar på facebook skulle kunna användas i ett syfte som skadar den som är källan till den.

I övrigt håller jag med, även om jag givetvis har ett annat perspektiv om hur det påverkar mig

Egentligen så är nog det sant. Om någon hade makt att göra världen "bättre" så skulle nog någon göra det. Problemet ligger ju just där. Alla är inte identiska, "bättre" är subjektivt. Vissa skulle även missbruka av mindre snälla motiv såklart, men även en "god" människa kan ses som ond. Klart intressant att reflektera över. Nå, bort från den diskussionen
Abslout, jag insåg också att du är skeptisk till att den informationen är så vidare värst farlig att lämna ut. Men detta är just min poäng. Även om du, exempelvis, förespråkar jämställdhet, så kan detta i framtiden komma att bli straffbart, eller något som gör att du förföljs. Sverige är, som sagt, kanske inte så oerhört illa ur denna aspekt, men det kan också förändras. I andra länder är det långt från så enkelt. T ex USA har ju en ganska.. Intressant(?) historia om maktmissbruk.

Hahah, jo det får du såklart ha. Det är inte så att jag är allvarligt orolig för egen del, egentligen. Det handlar mer om att markera. Likt hur jämställdhetsdebatten är lite verkningslös, då vi i dagsläget inte fokuserar på rätt punkt. Men det får vissa att sova lite bättre om natten (Jag är inte den som skriker och gapar om detta speciellt mycket. Ser det bara som ett bra exempel, då du nog uppmärksammat detta de senaste dagarna). Sedan är det såklart också så att jag är oroad för andras del, som inte är lika nogranna med exempelvis att lägga upp partybilder som potentiell arbetsgivare får syn på.

Av anon186252

@RSX: Du har en poäng i att de försökte vinkla det lite. Jag såg aldrig videon, men läste. Har för mig att de skrev något i stil med "Trump matade fiskarna, men tröttnade snabbt, och slängde därefter i resterande. Detta efter att Abe gjort detsamma". Så det var såklart vinklat i viss mån. Men det kan lika väl vara att de försökte skapa en nyhet där ingen fanns.

Av anon186252
Skrivet av WarWolf.667:

Blir som att gå hem till någon säga att de får baka bättre fikabröd...

Skrivet av WarWolf.667:

Man kan tacka nej... smakar det skit behöver du inte äta?

Hmm.. Då tråden ändå spårar så tar jag mig friheten att fråga. Vad tycker ni andra om detta? Själv överväger jag att vara ärlig ibland. De kommer ju aldrig bli bättre annars. Men visst känns det sisådär när någon stått och ansträngt sig.

Av anon186252
Skrivet av sKRUVARN:

Då räcker det väl med att köra ghostery och inte adblock på de sidorna eller?

Mja, diskutabelt. Ghostery snappar kanske inte upp allt. Bra att ha några reserver. För nog tusan kämpar företagen med att behålla denna guldgruva, fylld med både rikedom och makt. Det är overderlig information att kunna veta exakt vilken reklam som är effektiv, och på vilken målgrupp. Lägg där till att denna information kan användas på bra många fler områden, där den också är extremt värdefull.
Som sagt, jag tar gärna ett par steg extra.
Edit: Ska kanske utveckla en aning. Adblockers blockerar även trackers, eller bara trackers. Det beror på hur du använder den. Sedan så är det såklar trevligt att blocka kända virusspridare, osv.

Av anon186252
Skrivet av e1m1:

I framtiden kan vad som helst hända. All form av informationsutbyte kan innebära en risk och iom att vi är i början av en ny era har vi ingen historik att förlita oss på för att kvantifiera dessa. För min del verkar något som att använda facebook en försvinnande liten risk i förhållande till vad det ger. Vill man vara paranoid skulle jag kunna påpeka att ditt ställningstagande i detta post mycket väl skulle kunna innebära större risker för dig än mitt totala facebookanvändande skulle göra för mig. Varför skulle dylika ställningstagande på ett forum vara säkrare än att sätta tummen upp på en rolig fail-video eller en gratualationshälsning på fejjan?

Övervakad som i att privata företag gör vad de redan gör, dvs sparar och använder information, eller som i att staten gör det? Varför skulle staten använda e.g. FB för att kolla vem ens terrorister är kusin med? De har väl personregister för det, vilket kanske inte har informationen om invandrare, men säkerligen om mig vars släkt bott i Sverige längre än jag har koll bakåt i tiden.

Vet inte heller varför det skulle vara negativt om de vet om att jag tillhör en grupp som potentiellt använder smink, om jag nu hade behövt det eller ej. Vidare bor vi ju också i Sverige, och inte i ett land där man bör akta sig för att auktoriteten håller på med åsiktsregistrering eller liknande.

Historiken är vår historia. Historian säger att makt missbrukas, rejält. Vi har fina exempel i flera länder. Visst, svergie har varit bättre, men det betyder inte att detta absolut är vår framtid. Att ge enormt med makt är inget jag vill. Så enkelt var det.
Självklart är det ingen större skillnad mot att skriva här. Alla får välja hur långt de vill ta si och så. Liksom att du får tycka att andra är knäppa.

Företag är väl vad jag just nu ser problem i, i sverige, men tja.. Staten kan nog också missbruka sin makt. Därför jag tycker att EU är inne på rätt spår att staten inte ska ha fritt fram att logga allt.
Visst har de register, som utökas mer och mer. Min poäng var mer att vi vet inte hur det kan användas, och sådant är jag inte förtjust i. Jag gillar att känna att jag inte kan förtryckas. Oavsett hur liten risken kan vara till det, så drar jag mig för att ge möjligheten.

Hhaha, tja... Det var mer ett exempel som många tycker är lite vidrigt. Att visa tonåringar sminkreklam när de redan är osäkra och trycka på att det är lösningen, osv. Klart att det är olika uppfattningar om vad som är negativt och inte. Personligen anser jag inte att just det är hela världen. Men jag vet att det finns många som blir väldigt upprörda över det.
Sure, det är sverige. Men även länder utvecklas och förändras. Om ett par år kanske vi har medborgarbetyg som Kina, som förövrigt påverkas av vem du har någon relation till. Är chansen stor, nja. Men som sagt, jag gillar inte potentialen.

Av anon186252

Finns också en del kompletterande utbildningar som kan öka på lönen. Jobbar man som uthyrd blir det än bättre. Men det är såklart fortfarande slit och obekväma tider. Men jag gissar att många söker sig till yrket av en anledning också.

Av anon186252

@Findecanor: Känner till den. Har ett flertal olika lösningar för att slippa "Big data", samt att bidra till företag jag inte vill bidra till. Överväger att ta några steg extra, men det är lite väl mycket anpassning från min sida som krävs.
Det tråkiga är ju att även om en sida inte använder sig av något sådant, så är det svårt att faktiskt veta. Techjättarna har för mig förstört hela poängen med nätet. Men men, tänker inte ta den diskussionen så mycket längre. Var mest ute efter att driva fram en poäng. Alltså att inte alla gör det för att slippa se reklam, eller att allt ska vara gratis, o s v..

Av anon186252
Skrivet av VresiBerba:

Gjorde ingen skillnad för mig. Firefox 56.0.2 och Ublock Origin 1.14.18.

Hmm.. Skumt. Att toggla just den har nämligen den effekten för mig. Men prova att purga cache så allt tvingas uppdateras. Hjäper inte det så vet jag inte riktigt vad som behöver göras. Kanske kan prova att lägga till denna också..

Av anon186252
Skrivet av LeVvE:

Fick inge med den länken heller, mina inställningar: https://i.imgur.com/YsDOTd7.png

EDIT: Har även https://chrome.google.com/webstore/detail/ublock-origin-extra... installerat.

Verkar vara AAK-cont man ska klicka i.

Av anon186252
Skrivet av Xeraton:

@VresiBerba: Jag kör också med addblock, fast jag avaktiverar det för sidor som jag faktiskt gillar och vill stödja som t.ex. Sweclockers. Det är ju genom reklamintäkter som de flesta hemsidor finansieras genom. Tänk om alla som besöker Sweclockers skulle ha addblock på, hur skulle de då ha råd att betala för servrarna som håller sidan uppe och skribenterna som skriver artiklarna?

Blir knepigt när folk använder adblock för att slippa trenden techjättarna skapat med sin "Big data". Slutar de upp med det har jag noll problem med reklam.

Av anon186252

@VresiBerba: Du kan ofta komma runt det genom att stoppa så att sidan inte hinner ladda helt.. Lite fult kanske, men kul att prova hur de implementerat det hela.

Av anon186252
Skrivet av Kastroullen:

Ni som fått hem grejer. Hamnade er beställning som "skickad" eller fastnade den som behandlas och sedan avbröts den? Samt vad tog ni för betalsätt?

Skickades innan de återbetalade, samt en grej som jag fick meddelande om att den skickades strax efter återbetalning också. Vissa verkar få hem grejer som "fastnat". Själv tog jag faktura.
Personligen lite orolig över de där paketen som jag inte har spårningsnummer till. Hur i helskotta ska jag kunna veta när det är dags att hämta ut dessa? Har inte fått något brev eller sms på de som nu anlänt i alla fall. Eller tja, den som skickades med DHL fick jag ett sms om hur jag ville motta paketet. Men majoriteten kommer oturligt nog med postmord..

Av anon186252
Skrivet av Elektron:

Nä men jag tappar ju möjligheten att resetta lösenord och komma åt andra konton om jag i efterhand vill komma åt något jag inte visste jag hade

Jo, det tog ett tag att orka leta upp allt som jag tänkte att jag kanske har och någon gång vill använda. Inte precis det roligaste sättet att spendera dagen på

Skrivet av e1m1:

Förstår dock inte heller alla som tycker "spioneriet" är så negativt, vad gäller reklam ser jag hellre riktad reklam om en rea på tangentbord på komplett, än om en rea på handväskor eller whatever. Inte för att jag för den sakens skull gör många köp pga. facebookreklam (har nog aldrig hänt), men ändå.

Ehm.. Handlar väl lite om att de kartlägger dig så pass att de vet vem din distanta kusin är (som inte någon i din familj visste om). Eller att den informationen kan användas på ett riktigt negativt sätt. Fine att de använder det för att stoppa terrorister. Men om du bor i ett land som Venezuela då? Eller kanske grejen de kör med att låta algoritmerna klura ut vem som är en osäker tonåring och känner behov av smink.. Listan kan göras lång ang alla negativa sidor med det. Förstnämnda kanske inte ses så negativt. Men tänk om din kusin var terrorist och du nu är övervakad pga det? Mehh, nu orkar jag inte utveckla mer. Men du förstår nog poängen.

Av anon186252
Skrivet av Elektron:

Ja Google är ju inte helt enkel att göra sig av med iaf inte om man som mig har sin epost där och varenda tjänst knuten till den eposten, speciellt när det finns tjänster knutna till den som jag inte ens kommer ihåg att jag har.

Tja.. Kommer du inte ihåg tjänsterna så var de kanske inte så viktiga? Resten går ju att lösa, om man orkar. Jag har bara ett googlekonto för att slippa gå oldschool i just youtube. Bokmärken för varje kanal.. Blähh Största problemet för folk kommer nog vara det att goodle förenklar väldigt mycket, och folk har vant sig vid den lyxen.

Av anon186252
Skrivet av Elektron:

Ja det tror jag och han kan väl inte göra så mycket åt google eftersom han antagligen får pengar av dom.
Iaf så har jag tagit bort min Instagram nu, alltid en början. Jag använde den inte ändå.

Han försöker faktiskt att tillgängliggöra allt innehåll på andra plattformar. Sen att han nog aldrig kommer komma ifrån googles strypgrepp är en annan femma
Ja, sådant du inte använder känns ju självklart att kasta. Varför ska de tjäna deg på dig när du inte ens brukar tjänsten? Har själv inget sådant bortom youtube. Google skulle jag gärna bli väck helt, men youtube är rätt trevligt ibland..