Inlägg

Inlägg som shogun-r har skrivit i forumet
Av shogun-r

Bara att köpa ny dator innan det blir någon Windows 11 med andra ord....

Av shogun-r

Ser ut som Intels strategi big-little kanske fungerar. 25% snabbare än AMD Ryzen 9 5950X över en kärna enligt rykten. Enligt samma rykten även snabbare i flerkärnigt test.

Korrigering: Tar med källan https://twitter.com/OneRaichu/status/1417527787695448069

Av shogun-r

Jag tycker som många andra att det är helkasst att man inte kan använda en dator som är lite äldre, och då pratar vi inte om så gammal. Sen kan man även fråga sig vad som kommer framöver.

Kanske det kommer Windows 12 2027 som kräver TPM3.0, eller något annat jäkelskap som ställer till det. Brukar inte ha något direkt illa att säga om MS, men här är man tvungen att markera.

PS: Vad är ens TPM2.0 bra för? Alltså jag har läst så gott jag kunnat, men fattar fortfarande inte varför man måste ha det....

Av shogun-r
Skrivet av Punnisher:

Man kan ana att ca 10-20% är skeptiska till detta och resten verkar tror att man måste installera windows 11 redan idag fastän Microsoft 10 existerar flera år till.
https://i.imgur.com/IYAg39g.gif
omg, jag måste ha detta nuuu... eller inte alls.

Jag tror för övrigt att de flesta som kör igång nu inte heller är speciellt kritiska till att Amazon har en fot med i spelet så länge datorn fungerar och tänker inte på hur den fungerar.

Ett mer inlåst(fungerar datorn utan microsoft Store, Onedrive eller Microsoft Teams till exempel?) och bakåtsträvande system(jämfört med windows 7 som på sin tid har rundade hörn och andra utseenden inbyggt från början...) där Microsoft gör som vanligt fast värre och avsaknaden av kritiskt självtänkande och lång framförhållning för att de kan. Och för att "alla" är uppkopplade och då måste man vara det...
Hela presentationen vill känna oss hemma, men du ska flytta efter några år och det blir mer Big Brother för varje gång

Microsoft requires all windows 11 laptop to have webcam från 2023
https://www.reviewgeek.com/90185/microsoft-requires-all-windo...
Alla har redan detta idag men det är inte ett krav att ha dessa funktioner i windows idag, vad händer om något strular, som det brukar göra?

Sen hur folk blir helt galna här över TPM....suck. Det är väl inte användarens uppgift att få det att fungera, låt Microsoft fixa detta! Beta testa inte jobbet åt dem, speciellt inte när de själva inte ens nämner sådant i sin presentation.
https://wccftech.com/most-modern-pcs-will-have-no-issues-runn...

Håller helt med. Om många är skeptiska och avvaktar med att installera Windows 11 så kanske dom tänker om. Tycker Windows 10 är utmärkt och har funkat väldigt bra för mig. Känns bättre om man hade fortsatt utveckla det eller om man skall bygga nytt från grunden körde vidare på den linjen.

Nu trillade poletten ner Sun Valley = Windows 11

Känns snyggt som en uppdatering till Windows 10 när man inte kan köra den om man inte har TPM2.0 och att man måste ha MS-konto.

Av shogun-r
Skrivet av Mieriola:

TPM aktiverat och en alldeles för sen konvertering från Legacy BIOS till UEFI gjord, vilket var det jag saknade för att bli kvalificerad.

Har nån hittat nån info om vilken nivå man behöver som Insider för att få tillgång nästa vecka, är det dev Insider?
E:Yes, dev insider nästa vecka.

Hur gammal dator kan man ha och fortfarande ha möjlighet till TPM? Antar att Intel i7-3770k, är att glömma?

Nu ligger jag visserligen lite i tankarna att kanske uppgradera framöver någon gång men trist om man måste ha en nyare dator. Då blir ju en äldre dator i princip "värdelös"....

Av shogun-r

Står en del angående Windows 11 på Windows Central. Enligt den sidan så kan man eventuellt byta mellan gamla och nya startmenyn.

Av shogun-r

Har en i7-3770K och klarar mig helt ok fortfarande. Börjar klia efter en ny PC men kommer nog vänta lite till.

Först tänkte jag Alder Lake men kommer nog försöka vänta ytterligare lite. Precis som @Yoshman skriver så kan nog färre stora kärnor vara ett bra koncept. Under förutsättning att hårdvaran och OS och hantera det rätt.

Kan väl möjligen hända att det blir barnsjukdomar i början? Så vänta till t ex Ocean Cove (som jag tror efterföljaren är) kan nog vara bra om man vill vara på det säkra. Om nu datorn håller så länge.

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Tror kombinationen 8 "stora" x86_64 kärnor kombinerat med 8 "små" (fast här är grejen, de är av allt att döma inte speciellt små givet förväntad IPC) är långt vettigare på desktop är vad man spontant kan tro.

Orsaken är att både Intels och AMDs senare x86_64 drar löjligt mycket ström vid de frekvenser de nu nått. Kollar man effekten när en kärna jobbar vid sin maximala stock-frekvens ligger den nu på 40-50 W. Vi kan utgå från att om Golden Cove ens når i närheten av den IPC som ryktas lär 50 W vallen för enkeltrådarbete passeras.

Finns då ett par alternativ

  • låta bli att stoppa i så många kärnor, men tror Intel vill ta tillbaka initiativet även för program/benchmarks som skalar bra med kärnor i detta segment (och det är bara möjligt om de "små" kärnor är starka nog!)

  • bara köra med "stora" kärnor, problemet är att om man vill ligga kvar på 100-150 W TDP betyder det markant nedskruvade frekvenser när alla kärnor jobbar, det är inte optimalt om man vill kunna lasta sin CPU fullt ut men ändå få en riktigt bra upplevelse i interaktiva program som körs parallellt

  • optimera primärt för energieffektivitet, problemet är att det offrar single-core prestanda så då får man alltid en sämre upplevelse i interaktiva program, vare sig man kör saker i bakgrunden eller ej

Det svåra med en asymmetrisk design är balansen mellan de olika delarna. Mycket möjligt, till och med sannolikt, att Intel inte får till den balansen perfekt på första försöket. För att det "små" kärnorna ska ha en poäng i en desktop-CPU måste de ge ett relativt signifikant tillskott till totala beräkningskraften.

Ett exempel där denna balans inte alls är optimal är Microsofts/Qualcomms SQ1/2 krets. Där är de "små" kärnorna allt för klena, de tillför knappt något alls längre och om det är allt för stor skillnad hamnar man lätt i att jobb som läggs ut på alla kärnor få kass latens då latensen dikteras av vilken CPU-tråd som blir klar sist (långt klockade in-order designer kan tugga rätt länge på ett enskilt jobb...).

Om nu Golden Cove når ~40-50 % högre IPC över Skylake medan Gracemont når ungefär Skylake IPC kommer de små kärnorna ändå ge ett signifikant tillskott för "all-core" prestanda. Det samtidigt som de drar långt mindre per kärna än Golden Cove kärnorna, så de "stora" kärnorna kan ligga kvar på högre frekvens utan att spränga total strömbudget -> lägre latens för interaktiva applikationer som kör parallellt med tunga batch-jobb i bakgrunden.

Samtidigt, för att faktiskt nå 40-50 % högre IPC lär dessa kärnor vara gigantiska och därmed rejält strömtörstiga vid de frekvenser vi vant oss vid, d.v.s. runt 5,0 GHz.

För att Alder Lake ska bli vettig måste Gracemont dra väsentligt mycket mindre än Golden Cove samtidigt som Gracemont verkligen får IPC runt Skylake och rimliga frekvenser. En orsak att Atom-linjen kan nå högre IPC per transistor jämfört med Core serien är att den förra är designad för lägre maximal frekvens, d.v.s. de är optimerade för maximal perf/W. Problemet med en sådan design är just att IPC * frekvens (d.v.s. IPS) blir lägre och därmed en sämre design för interaktiva applikationer.

Om man går i tankarna på att köpa en ny dator, men att det inte är jättebråttom. Då kanske det är bättre att vänta till det blir optimerat och att eventuella barnsjukdomar försvinner?

Uppföljaren till Golden Cove är väl tänkt att bli Ocean Cove.

Av shogun-r

Ser ut som att Intel är på gång att samla ihop Dream Team.

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Apple kan inte emulera x86_64 i samma hastighet som de kan köra ARM64, man når ~70-80 % av ARM64 hastigheten.

Men då deras CPU är så brutalt bred räcker 70-80 % effektivitet för att man kan köra programmen snabbare än vad AMD/Intel kan om de klockade sina CPUer till 3,2 GHz (vilket är frekvensen M1 kör i).

Självklart kan andra göra detta givet tillräckligt med FoU. Det tekniskt riktigt intressanta med detta är att AMD/Intel borde fundera på att själva köra något likt Rosetta 2, d.v.s. bygga en CPU som inte kan avkoda x86_64 utan den avkodar något annat som möjliggör väsentligt bredare designer och sedan översätter man x86_64 programmen statiskt (första gången man kör programmet) för att sedan köra denna "nya" ISA.

Det är naturligtvis bara ett plåster, rätt lösning är pensionera x86_64. Men givet hur viktigt x86_64 är för Windows är det ändå en möjlighet att fortsätta boost prestanda.

En långsiktigt bättre lösning är nog att byta till t.ex. ARM64 eller RISC-V men bygga in riktigt bra x86_64 emulering likt vad Apple gjort i M1.

Man är lite nyfiken vad som händer och hur snacket går innanför vägarna på Intel. Om dom vill köra på med x86 och tycker att det löser sig. Eller om dom har alternativa spår samtidigt...

En fördel med Microsoft borde väl dock vara att om dom blir bra på att utveckla CPU, så har dom kunnande inom både CPU och OS-utveckling och det borde bli lättare att göra sån emulering. Intel borde väl kanske ha en nackdel här om dom skulle gå på det spåret?

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

En problem med x86_64 är rätt rejäl "overhead" i avkodning. Går inte att skala ned en x86 till riktigt små och enkla CPUer, vilket nog var en stor orsak till att första generationen Atom var rätt kass samt Quark var DoA (Quark var i princip en mikrokontroller som kunde köra x86, har en SBC med Quark men såg aldrig ett vettig use-case).

Det har uppenbarligen även Intel insett om man kollar på utvecklingen av Atom, man har skruvat upp IPC rätt rejält men man fortsätter att designa inom ramen för relativt låg maximal frekvens. Att kunna klocka högt kräver ofta designbeslut som sänker IPC och vice versa. Fördelen med Atom blir då att man kan få bättre perf/W genom att släppa kravet på hög frekvens, i stället lägger man sig på samma nivå som Arm-tillverkarna (ingen slump att de håller sig runt 3 GHz).

Fördelen här är att Intel kan få till en Atom design (Gracemont) som ryktas få IPC på Skylake nivå, fast då den dels är tillverkad på en nyare process och designad för en maximal frekvens på ~3-3,5 GHz kommer Gracemont har väsentligt mycket högre perf/W jämfört med Skylake.

Om man skulle stoppa in 16 st "stora" kärnor i Alder Lake får man ju endera klocka dessa lägre, för att inte knäcka totala effektbudgeten, eller så får man göra dem mindre komplexa, vilket offrar IPC och därmed maximal absolut prestanda.

Till skillnad från många andra tror jag faktiskt big.little kan vara vettigt även på desktop. Detta då moderna x86 CPU-kärnor är så komplexa och klockar så högt att de drar hjärndött mycket ström per kärna. 100-150 W TDP är definitivt en flaskhals för x86 när man går upp till 16 kärnor, det verkar fungera bra upp till 8 st (bra = man behöver inte klocka ned dem allt för mycket när alla kärnor jobbar).

Alder Lake S kan därför bli vettig i att majoriteten av allt man kör kommer använda <8 kärnor, bättre då att de Golden Cove kärnor man stoppar in har så hög IPC och kan klockas så högt som bara möjligt.

För de applikationer som kan använda väldigt många kärnor, fler än 8 st i detta fall, är det enda som spelar roll perf/W. Man får bättre perf/W med fler långsammare kärnor, men att bara ha långsamma kärnor suger för interaktiva laster (som är i klar majoritet på en typisk PC). Kombination av små och stora, förutsatt att de små är "tillräckligt snabba" så de har en poäng, kan ge en riktigt bra medelväg.

TL;DR är att en fördel blir att man kan maximera absolut prestanda hos de stora kärnorna med denna design.

Tack för att du förklarar på ett lättbegripligt sätt.

Skrivet av enbom:

Beror väl på hur bra Windows hanterar det? Är Windows bra på att sortera rätt jobb till rätt kärna?

Kan kanske vara så att Windows måste uppdateras så att det blir bättre på detta. Kan anta att Microsoft också är intresserade av det. Vad jag vet så var Android inte heller så bra på detta i början!?

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Fixad. Det spelar egentligen ingen roll hur många kärnor och vilken frekvens saker kör på, Apple har ju världens snabbaste CPU i rätt många lägen trots att den bara har 4 "stora" kärnor som endast klockar 3,2 GHz.

Personligen tycker jag Rocket Lake S känns som för lite för sent. Det kommer rimligen ändå räcka för att Intel utan större diskussion ska ta tillbaka ledartröjan i spelprestanda.

Alder Lake S känns långt mer spännande, förutsatt att den nu kommer ut 2H 2021. Där lovar man ju upp till 50 % högre IPC ställd mot Skylake och med hjälp av "big.little" kommer modeller med 16 kärnor. Ja, hälften är Atom kärnor, men allt pekar på att dessa Atom kärnor kommer ungefär matcha Skylake i IPC!

Vad tror du om konceptet big.little för Intel? En fördel skulle kunna vara att dom kan lägga mer energi och kraft på dom stora kärnorna?

Av shogun-r

Varför skulle det vara omöjligt att få fram hyfsade processorer? Om Apple kan få fram en processor som i dagsläget är så överlägsen, var väl inte länge sedan det inte alls var deras område.

Handlar väl snarare om att få till rätt samarbeten, lägga tillräckligt med resurser och fördela ovanstående på rätt sätt. Men även att ha tålamodet till det börjar bära frukt.

Några skapligt högteknologiska företag har Europa trots allt antar jag, och även universitet. ASML har redan nämnts...
...men även Infineon https://www.infineon.com/ kanske kan falla i den kategorin!?

Av shogun-r
Skrivet av Greyguy1948:

GF har fabiken i Drestden. De har kommit till 12 nm så det är inte så illa om nu inte TSMC eller Samsung kan leverera.

Global Foundries är väl Amerikanskt?

Av shogun-r
Skrivet av Johan.ka:

Arm vs x86 plus att Apple är det överlägst största it bolaget och har nästan oändligt med resurser. Om de ser nått bolag med intressant teknik kan de köpa upp dem. Samma sak med talangfulla indevider, de har råd att betala mer för att få dem att komma och arbeta för dem istället. Sen så har ju Apple väldigt hög status som företag, så de är nog många som har dem som #1 potentiel arbetsgivare om de fick välja.

Säger absolut inte emot dig att Apple är väldigt stora, tom det största kanske. Men Intel är knappast en liten spelare det heller.

Av det lilla jag letat så har jag fått fram 2019 vinst Intel 42 BUS$, Apple 105 BUS$.

Sedan är knappast pengar och storlek allt som betyder något. Se bara vad "lilla" AMD gjort senaste åren efter att ha varit nästan uträknade.

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Jag är en SW-person, inte HW-person. Tänkte på det när jag lyssnade på Intel och AMD intervjuerna igår, där pratade HW-människor som inte är SW-personer (kort och gott, ibland var de i spenaten vilket jag lär vara för HW till och från).

Men i grunden finns i alla fall två stora problem med x86_64 som inte finns i ARM64

  1. ARM64 hanterar minneskonsistensen mellan saker som kör på olika CPU-trådar på ett sätt som skalar bättre med stort antal kärnor. Detta kan absolut fixas i x86 om man skippar bakåtkompatibilitet, metoden man har nu råkar bara vara något man tyckte kändes rätt för ~30 år sedan när det definieras (när första dual-socket x86 dök upp)

  2. ARM64 har fix storlek på alla instruktioner, de är 4 bytes vilket gör det trivialt att hitta gränserna mellan instruktionerna, vilket gör det möjligt för Apple att avkoda 8 instruktioner per cykel. x86 instruktioner är 1-15 bytes, idag är det bara nackdelar för genomsnittligs längden på en instruktion passerar ofta 4 bytes idag så x86_64 program är något större än motsvarande ARM64. Fixar man detta är det inget kvar av x86.

Så enligt dig kan man säga att x86 är körd?

Är ju lite märkligt i så fall att Intel och AMD ser ut att klamra sig fast. Tror dom att man inte kommer överge dom? Eller har dom inget val än att fortsätta mot avgrunden? Eller lever dom i förnekelse?

Kan man ju bara spekulera i men hade varit intressant att veta vad Intel/AMD tycker om utvecklingen och hur dom tänker svara mot den.

Sen är väl bärbart lite skillnad mot stationärt? I bärbara har du ytan att ta hänsyn till vilket du inte har på samma sätt i stationära.

Enligt något rykte jag såg så kommer kretsen till Alder Lake bli större till ytan än tidigare...

Av shogun-r

Får se hur Intel och AMD skall kontra upp mot detta....

Av shogun-r

Håller med tanken att Apple skall börja dominera inom PC-världen är skrämmande. Hoppas verkligen att Intel, AMD och andra kan slå tillbaka med grymma CPU framöver. Förhoppningsvis känner dom blåslampan och inte nonchalerar konkurrensen, det är det sämsta om man ser på historien.

Av shogun-r

Kan ju hoppas att Intel vet vad dom gör med LITTLE.big, även för desktop. Svaret lär väl komma inom något år eller så....

Men säger man så här, det är väl sällan man i praktiken behöver mer än 8 kärnor? Gör man några kärnor mindre så borde det väl teoretiskt finnas mer plats/yta för dom större.

Det värsta vore ju om dom små jobbar med saker dom inte skall...

Av shogun-r
Skrivet av Beengalas:

Nej, av principiella skäl. Samma anledning till att jag går till ICA istället för lidl trots att det är typ samma avstånd.

Vet inte om Lidl är lika illa som Amazon? Vet att det var en del snack om Lidl när dom skulle etablera sig för nästan 20 år sedan.

Lidl går inte in riktigt lika hårt som Amazon för att krossa all konkurrens. Fackförbunden har haft stora problem med Amazon där dom etablerar sig för att gör allt för att inte betala marknadsmässiga löner.

Tycker det är rätt självklart att bojkotta. Tyvärr är människan för dum eller oupplyst för att fatta det.