Inlägg

Inlägg som shogun-r har skrivit i forumet
Av shogun-r
Skrivet av 93Clocker:

Själv väntar jag på Alder Lake

Väntar på Alder Lake jag med. Enligt rykte så kommer den mot slutet av 2021. Så får man antagligen DDR5 stöd också.

Får hoppas att Alder Lake kommer ha 10 nm och SuperFIN.

Av shogun-r

Har kanske inte med ämnet att göra, men måste fråga. Vilken desktop generation från Intel kommer vara först med att få Intels 10 nm SuperFIN. Tror ni Alder Lake kommer få det?

Av shogun-r

Hoppas det släpps vettiga produkter också, annars är det inte mycket nytta till. Lätt fläktlös bärbar hade varit något.

Undra hur dessa bärbara varianter presterar i jämförelse med Lakefield?

Av shogun-r
Skrivet av John22:

Om du vill ha den så tyst som möjligt ska du nog kolla ett annat chassi och nätagg som har semipassiv fläkt så du inte behöver lyssna på den hela tiden. Min bror hade ett Node 304 och tyckte det lät en del från de små fläktarna i fronten på den. Kolla in Define-serien istället

Fast det nätagg som jag valde är semipassivt, upp till 40% last enligt produktens hemsida.

Har läst om att alla inte är nöjda med fläktarna, men att man kan byta ut dom. Så det tänkte jag göra. Kanske till någon från Nocua eller BeQuiet. Moderkortet har rätt många ingångar för fläkt vad jag förstått (tror det är 4) så om man kopplar in PWM-fläktar så borde dom bli temp-styrda!?

Frågan är bara om det finns någon bättre CPU-fläkt?

Av shogun-r
Skrivet av JohanFlodqvist:

Är det viktigare med höga klockfrekvenser än multitrådad prestanda för det du gör? För olika typer av produktionsarbete brukar ju AMD annars vara bäst lämpat. Slängde även med ett okej grafikkort med svängutrymme för att flera skärmar, hög upplösning osv, men såklart även iaf möjligheten att spela ett spel nån gång om du skulle vilja det.

https://komponentkoll.se/bild/LLWph.png

Inget emot AMD men blir nog Intel ändå tror jag, men skall överväga AMD också.

Två skärmar är inte aktuellt nu men kan bli längre fram. Är det att föredra grafikkort om man kör med flera skärmar? Spela är inget jag gör eller planerar.

Av shogun-r
Skrivet av ChuniaC:

Jag hittade denna annars som är på väg in, billigare samt endast på 2 stickor. Själv hade jag gått för dessa!

Ja som du sa har det med latensen i minnet att göra, man vill kombinera låga latenser med höga klockfrekvenser. CL14 är väldigt lågt så den mindre-än-högsta klockfrekvensen är rättfärdigad.

Ok såg ut som snabba och fina stickor högre pris men antar att det är vad man får betala om man skall ha riktigt snabba grejer.

Kanske dum fråga men hur funkar det med överklockning på minnen, kan Inet hjälpa mig med det eller är det så lätt att man kan fixa det själv i BIOS? Antar att dom även funkar på standardinställningar, så man inte måste ändra det första gången man startar upp?

Av shogun-r

Datorn skall helst vara så tyst som möjligt, speciellt vid ingen eller lättare belastning, samtidigt så hög kylförmåga när man belastar högt.

Är Noctua NH-U12A bästa man kan få tag på? Har kylkapacitet på 165 Watt står det.

På denna https://www.inet.se/produkt/6308825/noctua-nh-u14s står det 220 Watt kylkapacitet och på denna https://www.inet.se/produkt/5320991/arctic-freezer-34-esports... 210 Watt och denna https://www.inet.se/produkt/5320584/be-quiet-dark-rock-pro-4#... 250 Watt.

Vilken skall man välja och vilken finns det plats för i chassit och passar?

Av shogun-r
Skrivet av peprom101:

@shogun-r: Intel® Core™ i9/i7 processors:
Support for DDR4 5000(O.C.)/4933(O.C.)/4800(O.C.)/ 4700(O.C.)/ 4600(O.C.)/ 4500(O.C.)/ 4400(O.C.)/ 4300(O.C.)/4266(O.C.) / 4133(O.C.) / 4000(O.C.) / 3866(O.C.) / 3800(O.C.) / 3733(O.C.) / 3666(O.C.) / 3600(O.C.) / 3466(O.C.) / 3400(O.C.) / 3333(O.C.) / 3300(O.C.) / 3200(O.C.) / 3000(O.C.) / 2933 / 2800 / 2666 / 2400 / 2133 MHz memory modules

Skrivet av ChuniaC:

Ser väl bra ut om du tror 500 GB lagring räcker, minnet hade kunnat vara lite snabbare ev. CL15, annars ser det bra ut

Då borde dessa funka eller https://www.inet.se/produkt/5302777/corsair-32gb-2x16gb-ddr4-... ?

Är inte haj på detta med CL, vad är det? Samma som typ accesstid? Behöver nog lite hjälp vad för minnen jag skall ha om jag skall ha snabbare.

Skall man ha 3600 MHz och runt CL15 så finns det inte mycket att välja på, och det lilla som finns blir dyrt? Hittade dessa https://www.inet.se/produkt/5301402/g-skill-32gb-4x8gb-ddr4-3... men det är 4 st minnesmoduler eller?

Den disken jag skrev är enbart för systemdisk. Hittade ingen mindre än 500 GB med den prestandan. Har både en 3 TB WD HD i min nuvarande dator + en NAS med en HD på 5 TB. Så känner att jag kan vänta lite med det.

Av shogun-r

Köpråd dator ca 15000:-

Datorn används som kontors/jobbdator, med Office, mm. Tanken är att jag skall göra olika finansiella analyser, hämta data till Excel och bearbeta data på olika sätt.

Möjligt att det är rätt overkill men tänkt ha datorn länge och vill inte fastna i att man helt plötsligt kanske gör något som trots allt tar tid. Vill att allt jag gör skall gå väldigt snabbt

https://www.inet.se/datorbygge/b1179260/jeppe-dator

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1179260/jeppe-dator

Hade tänkt mig detta.

Funkar det ihop? Några synpunkter? Byggde min nuvarande själv, men orkar nog inte denna gången så tänkt att Inet får bygga ihop den.

Den fundering jag har är hur det funkar med snabbare minnen. Hade tänkt dessa egentligen https://www.inet.se/produkt/5302777/corsair-32gb-2x16gb-ddr4-... funkar dessa? Det går inte att lägga till dessa i datorbyggaren på Inet.

Av shogun-r

Har en liten dum fråga till, om någon orkar svara.

På ett Corsair nätagg hittade jag "...och är kompatibla med nya Microsoft Modern Standby sleep mode." https://www.inet.se/produkt/6903636/corsair-rm650-650w-2019

Är det något speciellt eller vilka nätagg klarar av detta och ifrån vilket år?

Hittar inte så mycket på nätet men det verkar inte vara något speciellt för det nätagget i alla fall. Tycker det är konstigt bara att jag enbart hittar det på den.

Av shogun-r

Gör ju inte att jag ogillar Amazon mindre nu direkt. Fy fan, mår illa.....

Hoppas att så många som möjligt fattar att man måste bojkotta Amazon.

Av shogun-r
Skrivet av Daz:

Mitt senaste och nuvarande nätagg var/är Seasonicplattform och jag gillar dom. Känns bra och stabilt, det förra byttes ut efter blixtnedslag annars hade jag kört det fortfarande. Jag har valt att lägga lite extra på just nätagg efter att ha snålat på det tidigare i livet och fått byta ut 2-3st till följd av det. För mig känns 80+ Platinum som märkningen man vill ha idag, Titanium känns lite väl dyrt i min mening och verkar främst finnas i högre watt-antal. Gold verkar fortfarande vara rätt så standard och det du länkar till har den långa garantitiden som tidigare brukade förknippas med högre märkning.

Tänker du att nätagget ska ha möjligheten att fortsätta leva vidare i en framtida dator också? Fundera kanske isåfall på vilka behov du kan tänkas ha i framtiden. Jag har ett 850W i min dator, inte för att jag nödvändigtvis behöver det just nu men för att jag har planer på en nu GPU till nästa generation och kanske lite överklockning på det. Dessutom är nätagg oftast effektivast runt 50% förbrukning så att ta höjd ordentligt kan löna sig om datorn spenderar mycket tid runt den punkten.

Sen vet jag att det fanns diskussioner om det här med semipassiv drift, BeQuiet hade lite att säga om det förra året och de kan ha en poäng. Mitt Seasonic har en knappt för att välja semipassiv eller kontinuerlig drift och jag ska erkänna att jag inte minns exakt vad den står på just nu men gissar på kontinuerlig.

Med det sagt, jag tycker du ska satsa på modulärt och så hög 80+ certifiering som du känner att du har råd med. Ditt val tycker jag ser bra ut men jag hade nog tittat på PX serien för de två extra åren garanti. Ser att PX500 dessutom är helt fläktlös om det är något du tycker är värdefullt.

PX 500 ser ut att vara 170 mm långt (konstigt nog), och därmed för långt. PX450 och PX650 är 140 mm. Vilket av dessa skulle du ta i så fall?

Av shogun-r
Skrivet av pompa_kumla:

XFX är seasonic byggda kvalite är samma plattform som mitt vx 450w om jag inte minns fel problemet är att xfx fläktar kan tyvär ticka så går säkert bara byta fläkten men ska du ha ett nytt är corsair rmx väldigt bra å tysta tex

Tack. Säkert fläkten då. XFX är väl trots allt ingen premium produkt.

Skrivet av Bengt-Arne:

Det brukar gå

Tänk bara på att om du använder tryckluft (6 bar eller liknande) att du inte varvar upp fläkten i agget. Om så så blir det ändå ett nytt.
Fläktar tål inte kraften som tryckluft ger...
Luft på burk är OK!

Gav en kompis rådet att blåsa rent, räknade inte med att han skulle köra på fullt. Fläktbladen låg löst efteråt. Lite pinsamt

Kanske räcker med en dammsugare från utsidan!

Ajdå, mindre kul. Tack för tipset, tänkt använda tryckluft på burk i vilket fall. Då jag inte har tillgång till annat hemma.

Av shogun-r
Skrivet av Bengt-Arne:

@shogun-r: Finns ett gammalt mekaniker knep för att lokalisera oljud i lager m.m.

Man satte skaftet på en skrivmejsel mot örat och pekade runt med spetsen på olika punkter, lite av ett fattigmans stetoskop.

Har du en längre sticka av plast (inte av metall, vi vill inte orsaka korslutning) eller liknande så är det väldigt enkelt att hitta exakt källa för oljudet

Tack för tipset. Det jag glömde skriva är att ljudet är rätt regelbundet, men innehåller ändå lite nivåskiftningar i det.

Ljudet låter som det kommer från nättagg eller ialla fall bakre delen av datorn.

Om man skall göra rent nätagget går det att göra utan att skruva isär?

Av shogun-r
Skrivet av Daz:

Mitt senaste och nuvarande nätagg var/är Seasonicplattform och jag gillar dom. Känns bra och stabilt, det förra byttes ut efter blixtnedslag annars hade jag kört det fortfarande. Jag har valt att lägga lite extra på just nätagg efter att ha snålat på det tidigare i livet och fått byta ut 2-3st till följd av det. För mig känns 80+ Platinum som märkningen man vill ha idag, Titanium känns lite väl dyrt i min mening och verkar främst finnas i högre watt-antal. Gold verkar fortfarande vara rätt så standard och det du länkar till har den långa garantitiden som tidigare brukade förknippas med högre märkning.

Tänker du att nätagget ska ha möjligheten att fortsätta leva vidare i en framtida dator också? Fundera kanske isåfall på vilka behov du kan tänkas ha i framtiden. Jag har ett 850W i min dator, inte för att jag nödvändigtvis behöver det just nu men för att jag har planer på en nu GPU till nästa generation och kanske lite överklockning på det. Dessutom är nätagg oftast effektivast runt 50% förbrukning så att ta höjd ordentligt kan löna sig om datorn spenderar mycket tid runt den punkten.

Sen vet jag att det fanns diskussioner om det här med semipassiv drift, BeQuiet hade lite att säga om det förra året och de kan ha en poäng. Mitt Seasonic har en knappt för att välja semipassiv eller kontinuerlig drift och jag ska erkänna att jag inte minns exakt vad den står på just nu men gissar på kontinuerlig.

Med det sagt, jag tycker du ska satsa på modulärt och så hög 80+ certifiering som du känner att du har råd med. Ditt val tycker jag ser bra ut men jag hade nog tittat på PX serien för de två extra åren garanti. Ser att PX500 dessutom är helt fläktlös om det är något du tycker är värdefullt.

Jag har inget större behov av grafikkort då jag inte spelar. Möjligen mina barn i framtiden, men då har dom säkert inget emot om det låter lite. Jag använder mest som kontorsdator, med lite musik och streaming emellanåt. Vill gärna ha datorn så tyst som möjligt.

Är ju svårt att veta hur mycket man behöver i framtiden, men är man osäker så kan man lika bra ta en storlek större?

Får kika på PX också.

Av shogun-r
Skrivet av Bengt-Arne:

@shogun-r: Det som tickar?

Är det med konstant taktfast tickande?

Eller oregelbundet (varierar i tid)?

Taktfast tickande kan mycket väl vara skit som sitter ivägen för en fläkt, lite som man satte smatter flärp på cykeln som barn.
Om så, rengör och det är fixat

Oregelbundet tickande brukar vara en eller flera kondensatorer som är på väg att ge sig, tyvärr så är det vanligaste att det då är på moderkort eller grafikkort som det sker.

Ser då ut som på bilden:
https://i0.wp.com/www.markdigital.com/wp-content/uploads/2011/02/bulging_capacitors.jpg

Kan vara värt att visuellt ta en koll innan du börjar....

Får ta en noggrannare koll då men det borde nästan kunna höras om jag lägger örat närmare nätagget. Hur gör man i så fall rent? Räcker det med ett blåsa "tryckluft på burk" in i luftin-/uttagen för nätagget?

Är det från moderkortet som du visar så antar jag att det inte är så mycket att göra.

Av shogun-r
Skrivet av Lifooz:

Seasonic PSUn är riktigt bra, spana också in RM550X
Jag har dess storebror RM750X och är sjukt nöjd.😊

/Lifooz

Tack för svar. Vad jag förstått så går 160 mm i chassit men det blir rätt tight och med vikta kablar. Så tänkte försöka på ett som är lite kortare än så. Den Seasonic är 140 mm står det.

Denna https://www.inet.se/produkt/6900046/corsair-sf600-600w-80-gol... är bara 100 mm men fläkten går igång redan vid 120 Watt. Seasonic-en vid 30%

Hur mycket kan datorn som jag har tänkas dra max? Max 200 Watt eller räcker det?

Av shogun-r

Nätagg till min gamla dator....

Har inte brytt mig om min gamla dator på länge utan bara använt den. Nu tänkte jag styra upp och försöka få ordning på den igen.

Första steget är att det är något som tickar från datorn, ett svagt, men ganska frekvent tickande. Mycket irriterande! Det verkar komma från nätagget vid en snabbkoll (då det inte finns så många andra rörliga delar).

Har detta nättagg idag XFX ProSeries Core Edition 550W PSU, säkert inte det bästa nättagget men var nöjd med det på den tiden. Vet inte hur länge det tickat från datorn men säkert ett par år i alla fall, minst.

Skulle vilja ha råd vad man kan köpa istället. Skall jag köpa en liknande PSU eller något riktigt bra för att få en tyst och driftsäker dator. Fått upp ögonen för passiva och semipassiva. Tycker ni att det är värt att lägga på en såpass gammal dator?

Kikat på detta bla https://www.inet.se/produkt/6903697/seasonic-focus-gx-550w passivt till 30% belastning står det.

Av shogun-r
Skrivet av anon201296:

Ingen av dom är speciellt högljudda men jag föredrar Noctuan, Dark rock pro 4 ger ifrån sig ett dovt ljud och kyler inte så bra som det verkar i många reviews online.

Edit: Dessutom känn Dark rock pro 4 extrems billig jämfört med olika Noctua kylare, visar sig snabbt när den ska monteras

Tack för bra svar. Noctua har bättre kvalitet helt enkelt.

Kan man säga att den kylkapacitet som står ät väldigt teoretisk och att det kan skilja sig mycket i verkligheten. Hur bra olika kylare är mot varandra osv?

Av shogun-r
Skrivet av anon201296:

Dark rock pro 4 går in exakt, finns en par millimeter till godo när du monterar den. Hade dock rekommenderat en Noctua, förslagsvis Noctua U12A. Har kört både och i mitt Node 304 med 9900k. Sedan rekommenderar jag också att byta ut fläkten bak i Node 304 till en Noctua eftersom den ger lite ljud ifrån sig även på ganska låga varvtal. Både 120mm och 140mm fläktar passar och hade jag byggt igen hade jag använd mig av samma fläkt här som sitter på Noctua U12A alternativt monterat en av dom fläktarna i chassit istället för på "pull" sidan av kylaren eftersom dom ändå kommer att vara placerade bara några millimeter ifrån varandra.

Edit: Med Noctua U12A och justerad fläktkurva i BIOS så har jag datorn igång ca. 1 meter från huvudet när jag sover och jag hör ändå inte datorn, övrigt ljud i huset stör mer.

Skrivet av mrqaffe:

Noctua gör säkert bättre fläktar men i övrigt är det 2 ganska olika kylare så det är väl inte underligt att de kan kyla bort olika effekt eller vad menar du ?

Syftade på ovan fetstilta, men glömde att citera. Det jag syftade på var kort och gott varför det skulle vara bättre med en Noctua U12A än en Dark rock pro 4 för mig, om båda får plats.

Dark rock pro 4 borde kyla bättre och då göra att fläkten går mindre snabbt, och eventuellt låta mindre?