Inlägg

Inlägg som shogun-r har skrivit i forumet
Av shogun-r
Skrivet av dumbo:

Av det kameror du listat är det bara TZ100 som egentligen kan göra anspråk på att vara lite bättre i svagare ljus.
Det som du primärt ska kolla efter är sensorstorleken och hur ljusstarkt objektivet är. Vill du ha en kamera som är bra i svagt ljus vill du ha en så stor sensor som möjligt. TZ100 har en 1"-sensor vilket är det minsta man ska satsa på, IMO. Däremot finns det andra kameror med ljusstarkare objektiv, men som istället har mindre zoomomfång, tex Sony RX100 MkIII, Panasonic LX15 och Canon G7X MkII.
Du kan alltså välja mindre zoomomfång mot bättre egenskaper i svagt ljus.
Sedan ska väl sägas att stor sensor och ljusstarkt objektiv inte räcker HUR som som helst, såklart. Det kommer ju att finnas begränsningar och man måste ha realistiska förväntningar. Beroende på typ av bild så kan det vara så att det ändå inte blir ett tillräckligt bra resultat alternativt så behöver man sätta kameran på stativ.

Vad är det för typer av bilder du tänker dig att ta?

RAW är ett sätt att själv kunna bestämma hur datan från sensorn ska bearbetas. Med JPEG lägger kameran på gammakurvor, vitbalans, kontrast, uppskärpning osv och när detta väl är pålagt går det inte att göra ogjort. Med RAW så har du bilden innan dessa steg har gjorts och kan därför själv välja tex mindre skärpning än kameran hade gjort.
Man kan i regel ställa ner kontrast, färgmättnad, uppskärpning osv till längsta nivåerna och få bilder som är ganska efterbehandlingsvänliga även med JPEG. Har man inte för avsikt att redigera sina bilder är det smidigaste att ställa in kameran så att man får bilder som faller en i smaken. Det kan ju dock vara så att man klantar sig och tex får en underexponerad bild. Då har man lite bättre möjligheter att kunna rädda den i efterhand med RAW.

Har en Canon IXUS 1000HS som jag köpte för ca 1500-1700:- för 9 år sedan. Så knappast någon kanonkamera.

Både Panasonic TZ100 och LX15 verkar ha 1 tums sensor, men du menar att den senare har ljusstarkare objektiv? LX15 har sämre optisk zoom alltså kan jag anta att den är bättre på foto i mörkare miljöer? Dom kostar samma.

Så skall man ha en liten kamera så måste man kompromissa mellan den egenskapen och zoom.

Just nu blir det mest familjekort och på barn, semester och utflykter.

Skulle t ex önska att det blev bättre kort i lite mörkare miljöer som på kvällen eller vintern. Blir snabbt väldigt grynigt på den jag har nu. Hade man tex kunnat ta så här https://www.cyberphoto.se/storage/5ABF8D50F0CF10A2E3A5886E4C1... hade varit trevligt.

Kan det bli hyfsade sådana kort med något för den prisklassen och med automatiska inställningar?

Av shogun-r

Köpråd - Kompaktkamera för fina bilder och gärna i mörkare miljöer för ca 5000

Kollar på en kompaktkamera och kan nästan ingenting om vilka kameror man skall kolla på och vilka egenskaper.

Intresserad av en kamera som man lätt kan ta med sig. Som ger så fina bilder som möjligt och något jag saknat är att det skall gå att ta hyggliga bilder i mörkare miljöer, som t ex skymning. 4K-filmning vore bra också.

Kan skall man leta efter?

Hittat några olika, finns såklart fler...

Panasonic Lumix DMC-TZ100
Sony Cybershot DSC-HX99
nikon-coolpix-a900
Canon PowerShot SX740

Finns det någon nytta med RAW, om man högst troligen inte kommer redigera? Typ kan vara bra att ha grej, eller skall man strunta i om kameran har det eller inte?

Av shogun-r
Skrivet av nisselask:

Jag har haft en S10e, gillade den verkligen för det smidiga formatet, flytet och kameran som var riktigt bra. Klockan ser du utan att tända skärmen. Värmeutveckling hade jag inget problem med men spelar inte. Det som gjorde att jag gjorde mig av med den var batteritiden som var otillräcklig för mig, kör Mate 20 PRO nu och det är stor skillnad.

Skickades från m.sweclockers.com

Blev en vanlig S10, då jag såg att det i princip inte skiljde någonting mellan e och den vanliga, alltså på bredden och djupet. Höjden var där det skiljer.

Måste ändå säga att personligen så gillade jag Oneplus 7 Pro mer, så synd att den måste vara större. Där vikten och ca 0.5 cm bredare var det jag inte gillade.

Väldigt praktiskt att se klockan hela tiden, men visst är inte helt nöjd med batteritiden. Så skall prova att visa klockan när jag rör skärmen. Känns lite onödigt att klockan visas hela tiden, då jag antar (hoppas) att det drar en del extra batteri och man behöver inte se klockan hela tiden.

Upplevde batteritiden bättre på Oneplus, men får se när jag inte har klockan/skärmen på hela tiden.

Skrivet av RPGWiZaRD:

Är intresserad själv utav S10e också pga samma orsak, tycker telefonerna börjar bli för stora nu i fysiska mått. Enda nackdelen jag sett folk allmänt klagar lite på är väl batteritiden men hoppas den inte är sämre än medel ungefär, gillar nog bra battertid men då det tycks inte finnas sådär riktigt bra S10e alternativ om kompaktheten är högsta prioritet.

Undrar vad som gör att det drar så mycket ström always on klockan har jag stängd av på min S7 för att spara ström, GPS inställningar osv kan inverka en hel del, undvik att appar får göra saker i bakgrunden i viloläge osv. tycker det iallafall borde gå att ställa in S10e så det räcker längre, jag sparade säkert 2 dagar i batteritid (viloläge jämnförelse) genom att justera inställningar bara, rekordet var väl nästan 8 dagar viloläge på min S7 då jag ville testa hur länge det räcker utan användning. Laddar min S7 sådär varje 3-4 dag men är ingen jätte aktiv användare precis.

Oj varje 3-4 dag låter bra, skulle gärna vilja komma upp i varannan, så man har ordentligt med marginal.

Tycker också att telefonerna börjar bli för stora. s10e och s10 är i stort sett lika breda upptäckte jag, så köpte en s10. Tycker att dom har en perfekt formfaktor.

Gillade Oneplus 7 Pro bättre egentligen. Tycker batteritiden var bättre, som jag sett hittills, och väldigt snabb och snygg på alla sätt. Tyvärr så var bredden och vikten det jag inte gillade. Tyvärr så är det nog så att större telefon ofta = större batteri.

Har tyvärr inte hittat var man slår på och av GPS än!?

Av shogun-r

Köpråd : Mindre telefon Samsung Galaxy S10e

Köpte en Oneplus 7 Pro för någon dag sedan men den är för stor för mig känner jag. Måste därför försöka byta på något sätt.

Vill ha en telefon med prestanda, men som sagt är mindre. Samsung Galaxy S10e ser ut att passa in på mina kriterier.

Någon som har Samsung Galaxy S10e och kan ge allmänt intryck?

Har några specifika frågor.

Kan man se klockan utan att väcka telefonen (som man kan på OP7Pro)?

Hur upplever ni prestandan, värmeutvecklingen och kameran?

Av shogun-r

Ser helt perfekt ut för min smak. Lätt, tunn, ingen fläkt, passivt kyld. Synd att det inte är en x64-CPU. Lite skeptisk till Snapdragon för att köra Windows på.

Hur svårt kan det vara att släppa något liknande men med en CPU från Intel.

Av shogun-r

Vet inte om det tagits upp. Men hur står sig QNAP generellt när det gäller säkerhet skulle ni säga?

Av shogun-r
Skrivet av M_X_E_Q:

@shogun-r: Kolla in här
Och här.

Lycka till

Tack för tipsen. Men vet inte om dom hjälpte så mycket. Nu skummade jag igenom mycket, men som jag förstod det.

Man kan ladda ner filer manuellt för uppdatering. Känns rätt självklart tycker jag. Men man måste ändå komma in i routern. Annars lär det vara kört.

Läste också att det var några som konstaterade detta, och en hade tom ringt till Netgear, och dom hade inte varit speciellt hjälpsamma när garantin gått ut

Så vad jag förstått så är det helt kört. Köpte en ny likadan router idag, så får se hur det går med denna. Förra har jag i alla fall haft i 4 år.

Frågan är om man vågar uppdatera routern längre när det kan bli så här. Lär vara väldigt nervös i fortsättningen i alla fall. Speciellt när garantin gått ut....

Av shogun-r

Hej! Fick lite problem med min Netgear R7000 Nighthawk igår. Det hade kommit en uppdatering och när jag uppdaterade så helt plötsligt så avbröts uppdateringen och det står att jag inte har uppkoppling. Nu står power-lampan på routern bara och blinkar vitt. Går inte att få kontakt med routern.

Har provat och hålla in reset, men det händer inte heller något.

Är routern körd? Har haft den i säkert 3-4 år och uppdaterat den många gånger utan att det blivit så här.

Av shogun-r

Vore gott om det kunde komma lite datorer med -Y-CPUer igen, fläktlösa och passivt kylda. Tycker det varit ett stort tomrum länge nu.

Nu är inte denna Intel Core i5-8200Y @ 1.30GHz ny längre men tror man klarar sig väldigt långt på en sådan för vardagsarbete och nöjen. Sitter på en 5.5 år gammal med Intel Z3770 och den är lite trög emellanåt.

Ice Lake lär ju gått upp lite i prestanda sen 8-gen.

Men ibland undrar jag om det bara är jag som gillar -Y-CPUerna......

Av shogun-r
Skrivet av Laxpudding:

@shogun-r: M8-serien är inget dumt val ifall du är ute efter en mellanklassmodell. Det är steget ovanför LG:e enklare modeller.

Har testat LG 55SM8200, måste säga att jag överlag är nöjd, det är väl just det med svart i vanlig ordning när det gäller IPS. Tycker dock att svart ser rätt svart ut när man kollar filmer och serier. OM man skall störa sig på något så skulle det enligt mig vara

1. När man ser en film med svart över och under skärmen så ser man att det svarta emellanåt lyser upp här och var. Plus att ibland när det byts scen i en serie så blir hela skärmen svart en kort stund. Det är inte direkt svart.

2. Såg när jag jämförde min 27" monitor med denna 55" TV att t ex SVT-play och man klickar på "Kanaler" då är det stora som är runt om mer svart på min monitor och på TV-n är det mer åt det gråa håller. Dock finns det svarta mindre rutor som känns svarta även på TVn.

Det om det, en liten fråga. HDR skall göra att färgerna blir skarpare, gäller det även för svart? Såg ett klipp med HDR på Youtube och det svarta såg väldigt fint ut där eller kanske bara inbillning.

Först ångrade jag mig lite att jag inte tog en dyrare Nanocell med "Nano-black", dock kostade den en del extra och vad jag läst så verkar vissa klaga på "Full-array dimming" också.

Tror du att det jag klaga på med det svarta hade blivit bättre med "Nano-black" eller är grundproblemet med ljus som lyser igenom fortfarande kvar?

Av shogun-r

Dom hade ingen SL5Y där jag kollade men lyssnade på några större och sedan Bose Soundbar 500, 700 och Sonos Playbar. Svårt att höra i en butik kanske men tyckte att dom senare lät så mycket bättre så slog till på en Bose soundbar 700, dock dyrt det vet jag. Får ta subwoofern om ett år eller så.

Väldigt nöjd så här långt, lite synd att den inte har DTS Virtual:X, men känns som den fyller det tomrummet ganska bra med flera högtalare.

Av shogun-r
Skrivet av Laxpudding:

@shogun-r: Har inte fördjupat mig i 2019-utbudet ännu men vet generellt att du med LCD och LG för 2019 bör sikta på modellerna med just ”Nanocell”-varumärket. För det är de modeller där LG själva anser att de försöker skapa en produkt baserad på kvalitet i någon form.

Tack för svaret! Såg det lite sent dock och hann att köpa innan. Blev en av dom billigare modellerna från LG med Nanocell. Då jag känner att det var vad som var rimligt att lägga på en TV och som känns ok för min budget. Denna köpte jag 55SM8200PLA.

Är ingen bildexpert direkt men väldigt nöjd hittills, tycker det är fin bild och definitivt bättre än min 8 år gamla 1080p LG-TV.

Av shogun-r

Värt med LG:s Nanocell-modeller på 49-50 tum?

Håller på att kolla på lite olika LG-apparater, och funderar om dom nya med Nanocell är värda dom extra pengarna? Vad jag kan se så finns det 2019 års modeller med både med och utan Nanocell.

Av shogun-r

Köpråd passande soundbar

Skulle behöva några råd angående soundbar. Tyvärr upptäckte jag när jag började kolla att TV-bänken är ganska liten, 100 cm ganska exakt. Så då begränsades utbudet ganska rejält. Har en LG 47 tums TV som jag haft i drygt 8 år.

Någon som testat LG SL5Y https://www.lg.com/se/ljud/lg-SL5Y , eller någon liknande? Den är ca 90 cm, har DTS Virtual:X Sound och subwoofer.

Hur kopplar man in en sådan på bästa sätt till TVn? Är det med en 3.5 mm audio? Glömde skriva att jag enbart kör genom dator/HTPC.

Tänkte fråga också om någon testat dom bakre högtalare som skall finnas LG SPK8-S https://www.lg.com/se/ljud/lg-SPK8 ? Nu när jag inte kan ha större soundbar så kanske dessa kunde hjälpa till att fylla ut ljudet lite extra.

Av shogun-r

Får hoppas att det kommer några intressanta bärbara med -Y-cpu. Två år sedan kan nog stämma rätt bra för det har inte kommit något intressant på två år skulle jag tro.

Är väl bara att hålla tummarna antar jag. Skulle behöva en ny bärbar.

Av shogun-r

Undra om det kommer komma separata chassin som är passivt kylda från andra tillverkare till 28 Watt NUC. I så fall kan man nog få en riktigt liten fläktlös schysst kontors/hemmadator. Tom 15 Watt klarar man sig redan långt på idag.

Av shogun-r
Skrivet av anon162230:

Kanske dax för fläktlös design på 15W modellerna.

Istället minskar de storleken lite och behåller fläkten, typiskt Intel, varför innovera om vi inte måste.

Intel vill bara inte göra det lilla extra förrän det kommer någon som tvingar fram det genom konkurrens.

Får hoppas AMD jobbar på något roligt i detta segmentet

Känns tyvärr som Intel vägrar att erbjuda fläktlösa passivt kylda. Finns sådana att köpa från andra tillverkare men vore trevligt om det erbjöds direkt. Akasa är mina favorit http://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.list.t...

Av shogun-r

Vågar man hoppas på att det kommer en schyst fläktlös, passivt kyld bärbar dator med -Y snart som håller måttet. Just nu är det nästan helt tomt på datorer som säljs med -Y.

Av shogun-r

Y-serien verkar helt död, tittar man vad som kommer för nytt och vad som finns ute till försäljning så finns det nästan inget att välja på. Är det intresset som är lågt?

En fläktlös dator med hyfsad prestanda som dom flesta klarar sig på borde väl intressera folk?

Av shogun-r
Skrivet av erssn:

Riktigt sjukt. Vi kan inte fortsätta hålla ett så bakåtsträvande bolag ansvarigt för postgången. Globaliseringen är ett faktum, tro det eller ej, och det är riktigt jävla efterblivet att försöka motarbeta det.

Hur mycket tror du att det verkliga priset är att skicka ett paket från Kina? Nästan ingenting?

Du kan även jämföra hur mycket det kostar att skicka ett paket från Kina och jämföra med samma från Australien eller något liknande land. Så kanske vi kan få tyst på ditt förbannade ego och gnällande.