Inlägg

Inlägg som shogun-r har skrivit i forumet
Av shogun-r
Skrivet av evil penguin:

Börsvärdet är ju intressant på en metanivå, eftersom det blir något slags kvitto på vad investerare faktiskt anser om bolaget.

Börsvärdet har väldigt lite med vad investerare anser om bolaget. Finns bolag som än så länge är väldigt små och har litet BV men som är superpopulära av marknaden, tex bolag som är mycket mer populära, men mindre än sina peers.

Byt ut börsvärde mot p/e så kan vi fortsätta diskussionen. Det visar på ett bättre sätt vad marknaden anser om ett bolag eller en bransch, eller snarare förväntningarna skulle jag säga.

Det är väl kan man säga en spegling av förväntningar på bolaget, marknaden är dock allt annat än facit. Speglar även hur populärt ett bolag eller en bransch är. Lite förenklat förklarat så klart, men ändå.

För min egen del så kan jag säga att jag skulle 1000 gånger hellre köpa Intel på p/e 10 än AMD på p/e över 40, förväntningarna på AMD är helt enkelt väldigt stora och dito väldigt låga på Intel. Vad är chansen att AMD kommer fortsätta överraska? Intel är även så mycket mer än CPU och GPU. Massvis med forskning, fabriker och man satsar på att bredda verksamheten rejält med produktion till bilindustrin etc etc.

Har köpt Intel även om jag än så länge inte har så stor andel, finns många andra intressanta bolag

Av shogun-r

Valde Inet när man vägde samman allt. På god andra plats så kommer Webhallen, Servicen är nästintill lika bra, men gillar butiken på Inet bättre och som sagt servicen är väldigt bra tycker jag.

Köpt en del på Netonnet ibland, inget större fel på affären i sig, men numera känns Netonnet lite som att gå in på ett lager, inte mycket att se och titta på förutom kartonger. Tycker personalen allt för ofta inte kan något om det man frågar om.

Amazon skulle jag aldrig rösta på.

Av shogun-r

Jag är mest intresserad av vad de mer strömsnåla varianterna har och hur de presterar. Känns som de är mest intressanta. Högpresterande modellerna drar bara mer och mer känns det som.

Dock lär man få vänta på att få se hur det ligger till, inte ens Alder Lake har väl kommit med någon energieffektiv modell än?

Av shogun-r

Det är vad man tjänar och inte vad börsvärdet är som är det viktiga, i alla fall för en investerare. Intel tjänar ca 180 miljarder kronor per år, i reda pengar som kommer in i bolaget. Vad tjänar AMD....

Samma jämförelse kan tex göras mellan Tesla och VW.

Av shogun-r

Har en liten fundering kring Thread director. När jag har läst på forumet och artiklar så brukar förklaringen vara så här, och där låter det som det är rätt mekaniskt när processorn väljer kärnor/trådar

När upp till 8 CPU-trådar används kör man normal på de ”stora” kärnorna, d.v.s. man lastar en av de två SMT trådarna

När 9-16 CPU-trådar lastas lägger man dessa på de ”små” kärnorna

När 17-24 CPU-trådar lastas använder man ”den andra” tråden på de stora kärnorna

Men ser man t ex denna video https://www.youtube.com/watch?v=YthL9raFx_s (från 4:40 min) från Intel så låter Thread director mer intelligent och kan välja kärnor och trådar beroende på last och kan även flytta saker som inte ligger optimalt.

Det optimala måste vara att bakgrundsuppgifter som inte kräver så mycket kraft skall ha de små kärnorna. Snabba latenskritiska uppgifter de snabba.

Så frågan är hur det förhåller sig egentligen? Har även en fråga om inte bärbara enheter borde ha lite mer fokus på de energieffektiva än stationära då batteritiden är en faktor att ta in, om det skall vara riktigt optimalt alltså?

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Vad vore syftet?

TechSpot / HardwareUnboxed har gjort en jämförelse mellan Windows 10 och Windows 11 både för Intel och nu senaste AMD

Två saker kom ut ur detta

  • Windows 11 presterar i de flesta fall identiskt med Windows 10, i de få fall där det skiljer är det typiskt fördel Windows 11

  • Utanför vissa syntetiska benchmarks är prestanda på Ryzen i praktiken opåverkad av "L3-buggen", i verkliga applikationer där det går att mäta en skillnad är prestanda ändå samma för Windows 10 och Windows 11. Och oavsett så är problemet nu löst.

Har inte direkt med detta att göra, men från en annan tråd. Du skrev att det är inte omöjligt att Atom och deras nya arkitektur med Gracemont kan bli den primära designen för Intel framöver.

Det jag undrar är vad du tror om förbättringspotentialen framöver och vilket som är dess största styrkor. Funderat lite över detta själv..

Du har t ex även tidigare nämnt problemet med strömläckage när man krymper transistorerna och mer skall det krympas som det ser ut.

Gracemont skall vara en mer effektiv arkitektur vid samma prestanda eller mer prestanda vid samma effekt.

Kan det vara så enkelt att eftersom strömläckaget bör bli mycket lägre så kan man också antagligen fortsätta krympa och göra förbättringar?

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Åter igen: vet inte hur bra/dålig CPU-Z är, som jag förstår det testar man bara ett enda fall där vilket betyder att man inte ska extrapolera allt för mycket.

Kunde ändå inte motstå att göra lite matematikexcercis på resultaten för att se hur Golden Cove står sig mot Gracemont och Cypress Cove sett till IPC.

I detta test presterar Golden Cove ~21 % bättre än Cypress Cove, vilket ligger i linje med ryktade ~20 % högre IPC mot dagens modell (vilket ger runt 40 % bättre IPC än Skylake).

Mer imponerande är Gracemont! Ryktet ha sagt "ungefär samma IPC som Skylake", men om detta test är representativt är det klart bättre. Gracemont ligger då rätt mycket mitt emellan Skylake och Cypress Cove, ca 10 % lägre IPC än Cypress Cove.

Golden Cove har ca 15 % högre IPC när man jämför 1C/1T Golden Cove mot 1C/1T Gracemont
Golden Cove har ca 32 % högre IPC när man jämför 1C/2T Golden Cove mot 1C/1T Gracemont (Gracemont saknar stöd för SMT)

Om det är giltigt i ett större kontext blir det väldigt spännande att se hur pass mycket högre perf/W Gracemont har över Golden Cove. Givet att man får plats med 4 st Gracemont kärnor på samma area som en Golden Cove kärna kanske framtida "Atom" blir Intels primära CPU-design!

I ett kortare perspektiv känns spekulationerna om att toppen för konsumentmodellerna primärt kommer öka antalet "små" kärnor som högst sannolika. Presterar Gracemont så pass bra på 1/4 av ytan är det ju den man ska addera fler av för att vinna CB och andra benchmarks (samt också glädja den fraktion av marknaden som t.ex. sitter och använder sin desktop som byggserver eller liknande...)

Gracemont har då en annan balans ställd mot de stora kärnorna jämfört med både Apple och Arm. Gracemont är mer lik "mellankärnorna" i senaste generationen Snapdragon/Exynos. I Apple fall är de stora kärnorna 3-4 gånger snabbare än de små (fast även där har de små klart bättre perf/W).

I Snapdragon/Exynos fallet är kvoten mellan stora och små kärnor idag ~10x, frågan är om de små kärnorna där ens har någon poäng längre (i alla fall väldigt liten poäng att ha 4 st). Mellankärnorna utgörs av Cortex A78 och A710, det är CPUer som har "IPC" helt i nivå med Zen3/Cypress Cove.

Låter som Gracemont kommer bli en riktig succe. Mest nyfiken i dagsläget när det kommer ultraportabla med bara Gracemont eller alt 1 Golden Cove och resten Gracemont. Blir intressant att se prestandan på Gracemont när effekten ligger runt 5-15 Watt.

Skulle vara spännande om Gracemont/Atom med tiden visar sig vara den arkitektur som går att förbättra mest (för vanliga användare i alla fall).

Av shogun-r

I dagsläget är jag mest intresserad av när de ultraportabla lågeffekt kommer med antingen bara gracemont eller 1 golden cove och resten gracemont.

Någon som vet när dessa väntas lanseras?

Av shogun-r
Skrivet av Xinpei:

Absolut men jag menar det ur ett ekonomiskt incitament snarare än ur ett tillverkningsperspektiv. Har svårt att se att Intel skulle se någon vinning på att byta ut en produktserie så pass kort in i dess livscykel.

Det är just det man har planerat om allt går som det skall, ner till 18 Ångström 2025.

https://www.sweclockers.com/nyhet/32435-intel-valkomnar-angst...

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Tror det tyvärr kan vara så illa. Illa då CB är ungefär lika relevant värdemätare på en dator som tiden att avverka ~400m är för att beskriva hur bra en bil är. För en extremt liten minoritet är det faktiskt relevant, för resten ger det i bästa fall en vink om råkraft.

Det riktigt total-mörket är ju att CB börjar bli standard vid test av tunna bärbara. Vem bryr sig om CB resultatet för en sådan enhet? I vissa laptop-tester hamnar CB resultat rätt mycket front-center, enda slutsats man då kan dra är: den som gjort testet har noll koll på hur produkten kommer användas av en förkrossande majoritet av användarna.

Tror Alder Lake kommer bli en riktigt bra produkt. Men den gnagande känslan av att "det kanske ser bättre ut än vad det i slutändan kommer bli" släpper inte riktigt då majoriteten av de läcka resultaten kommer primärt från flyttalstunga applikationer. Det är relevanta för vissa, men för en klar majoritet överskuggar heltprestanda per kärna klart alla övriga mätpunkter!

Tydligen någon som orkat göra en sådan mätning för CPUer lanserade mellan 2005 till 2019, där hände det totalt 5 gånger
https://i.redd.it/9kt1t1gws4h41.png

AMD: K8->K10, Excavator->Zen
Intel: P4->Core2, Westmere->Sandy Bridge, Ivy Bridge->Haswell

För den som undrar vad "Palm Cove" är, det är i praktiken Skylake på 10 nm, d.v.s. Cannon Lake plattformen.

För Apple och ARM har det hänt ungefär hälften generationsbytena (så varannat år) senaste deceniet...

Minns jag inte fel så är Gracemont's stora paradgren just heltal.

Av shogun-r
Skrivet av NS-10M:

Är det någon som har insyn i varför Intel har svårt att tillverka 7 nanometer (samt 5 nanometer) när andra tillverkare klarar det?

Får väl se om det har lossnat för Intel nu. Enligt deras egen plan så skall man lansera 1.8 nm 2025.

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Finns det speciellt mycket tester på Tremont? Känns som den designen aldrig hittade ut i någon större utsträckning. Läst något att Tremont presterade något bättre än Core2 sett till utfört arbete per MHz.

Det som flera gånger nämnts om Gracemont är IPC på Skylake nivå, fast maximal frekvens på strax under 4 GHz (3,9 GHz max om man ska tro ”läckorna”). Och som nämnts ovan: långt bättre perf/W än Skylake (och än Golden Cove).

Nej Tremont kändes väldigt anonym, både med vad som skrivits och enheter som kommit med den. Hoppas att det ändras med Gracemont och att det blir lite av en comeback för dessa små energisnåla CPUs.

Men IPC * frekvens = prestanda? Ändå svårt att veta vad frekvensen är och hur länge CPUn kan hålla frekvensen antar jag. Så man får nog kanske hålla sig till tåls lite. Borde trots allt inte vara så långt kvar tills tester börjar komma.

Skrivet av mpat:

Jodå, Skylake gjordes i extremt snåla varianter. Här är en:

https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/185281/i...

Den hade jag helt glömt av faktiskt. Så man kan säga att där har man en bra peer när man enbart jämför mot Gracemont.

Av shogun-r
Skrivet av mpat:

https://www.anandtech.com/show/16881/a-deep-dive-into-intels-...

40% mer prestanda vid samma energi, eller 40% lägre energi vid samma prestanda, som Skylake. Det där sista tolkas som att de skulle nå prestanda per kärna som Skylake gjorde i mobila kretsar, fast dra mindre. Enda sättet det fungerar är om IPC är mycket högre medan de inte klockar lika högt som Skylake kan. Rätt hyfsat.

Jo fast Tremont är väl en ultra-mobil krets, typ 5-7 Watt, Skylake har aldrig gjorts så låg vad jag vet. Så om jag förstått saken rätt så kommer man aldrig kunna få "Skylake-prestanda".

Men säkert/förhoppningsvis mycket bättre än Tremont. Vågar man hoppas på signifikant mer än dom sedvanliga maximala runt 20% för en ny arkitektur som är bra?

Av allt bra som skrivs och sägs om Gracemont så har man börjat få höga förväntningar

Av shogun-r
Skrivet av Yoshman:

Om du kollar igenom de resultat du länkar så kan man dela in dem i tre klassen

  • system överklockade till >6 GHz, d.v.s. extremöverklockning och inte stock som Alder Lake antas vara

  • resultat som är uppenbart felaktiga, så pass uppenbara att GB markerat dem som ”invalid”

  • det går tyvärr inte helt omöjligt att posta i stort sätt helt fabricerade värden

GB5 är en lysande benchmark, men helst vill man få tag i resultat där man på något sätt kan få reda på hur/vem som gjort testerna och under vilka premisser det hela gjorts. Finns gott om resultat som visar på pissig prestanda, gissningsvis för att man kört testerna på system som har massor med junk körandes i bakgrunden. Andra resultat verkar gjorda på virtuella miljöer och liknande.

En annan fråga. Vet man något om hur mycket bättre prestanda man kan förvänta sig av Gracemont jmf med Tremont? Gracemont verkar vara en helt omarbetad arkitektur jmf med föregångaren.

Av shogun-r

Den stora lösningen på frågan stavas nog Intel. VDn för bolaget har aviserat att man kommer bygga runt 8 fabriksenheter i Europa detta decennium. Dels för tillverkning till bla bilindustrin men även mer avancerad tillverkning.

Tycker det är lite orättvist att säga att EU inte har kompetens inom halvledare. Nu ligger inte ARM i EU längre, men man har en del forskningsinstitut som Intel brukar hänvisa till som man har djupt samarbete med - man brukar hänvisa till Leti, imec, Fraunhofer. Tycker inte man skall förglömma ASML - säg gärna till om jag har fel, men ASML har väl i princip monopol på de avancerade maskiner som används till kretstillverkning idag.

Av shogun-r

Säger som jag brukar säga. Jämför med t ex Windows. Patetiskt att vissa och att man förr fick 2 år och nu ger Samsung 3 år.

3 år är fortfarande patetiskt, speciellt på toppmodellerna, när de är lika dyra som datorer idag. Min sambo som har en budget Samsung har fått 0 år med uppdateringar.

Av shogun-r
Skrivet av loefet:

På ett sätt så borde man kunna tycka att NUCen i ditt fall borde vara snabbare i alla fall i de testerna som CPU-benchmark gör.
Sedan så kan du kanske även märka av andra förbättringar där den nyare plattformen har mer stöd för hårdvaruaccelerering inom fler områden än vad din äldre dator har.

Jo det låter logiskt. Antar att man tryckt in en del nya funktioner. Båda är 4-kärniga. Ändå lite fascinerande att dagens NUC kan vara minst lika snabb som i7-3770k.

Skrivet av Lagers:

Jag själv har haft tankarna länge på en ljudlös dator, och har tre gamla Nucar och en med akasa chassi.
I min maindator så har jag sedan många år nästan helt ljudlös dator. Har en i7 7700k och har haft både CM 212, Noctua NH-D15 och nu sedan några år Noctua NH-L12S. Jag har haft datorn på bordet och under bordet hängandes och nu på golvet i en NR200P.
Tycker om Nuc:ar och läser mycket om dessa, men det jag har kommit fram till är:

Man gör avkall på det mesta med en liten barebone. Med ett ITX har man möjligheter till det mesta. Man kan sätta i flera M.2 (oftast), sata, grafikkort, m.m. Om man har den lilla extra platsen för en liten ITX-maskin skulle jag köra det.

Och det går att göra de ljudlösa om man inte sätter örat till dom. Och jag är mycket känslig för ljud. Jag har tre chassifläktar på min dator nu. Om det inte vore för grafikkortet skulle jag inte behöva ha några fläktar eller bara en igång och datorn skulle vara säkert ljudlös när man sätter örat till. (bara CPU-fläkten då)

När det gäller prestanda så är säkert dagens NUC i hastighet med din gamla CPU, men vill du inte ha snabbare? Annars blir det att köpa en ny dyr dator utan att få den bättre känns det som.

Det är visserligen sant. Men är väldigt tilltalad av något som är helt tyst och dammfritt. Tycker det blir mycket damm i lådorna och är man perfektionist så är man Men antar att det måste funderas vidare på, som du skriver så gör man avkall på en del.

Har dock aldrig haft någon större nytta av varken massa USB eller expansionsplatser. Spelar gör jag inte heller.

Eftersom jag skall vänta in Windows 11 så lär Alder Lake hinna komma så får se vad den erbjuder.

Av shogun-r
Skrivet av Sions:

Jag ser ingen fråga i tråden utan kan bara nicka och hålla med.
Finns även Asus och gigabyte varianter, dock osäker om de är helt passiva.

Jag skulle dock vänta tills win11 släppts och se vilka krav som verkligen behövsav datorn. (Efter lite tester)

Ursäkta, kanske var lite otydlig i frågan. Det jag "oroar" mig för är att prestandan på t ex en NUC 11 inte skulle bli som jag trodde och att jag blir besviken.

Frågan är : NUC 11 i7 och skylake i7-6700k har ungefär samma värden i cpu-benchmark, kan man då säga att prestandan mellan dessa är likvärdig (på ett ungefär)? (Det skiljer trots allt ganska mycket i effekt mellan dessa).

Jo även om jag är sugen på att köpa något nytt efter nästan 10 år så kommer jag nog vänta in Windows 11 och se hur det funkar ihop och så....

Av shogun-r

Prestanda på NUC vs nuvarande.

Går i planera på att köpa en ny dator inför Windows 11.

Jag har en i7-3770k, och just prestandan är jag ganska nöjd med. Använder den mest till Office, surf, , video, youtube mm, lite sök i olika databaser och har gjort lite hobby-videoredigering.

Nu till min fråga. Har en dröm om en passivt kyld stationär dator och är som sagt rätt nöjd med prestandan i min nuvarande. Därför kollat lite på en Intel NUC med Akasa chassi typ en sån https://www.akasa.com.tw/update.php?tpl=product/product.detai...

Jämför man benchmark på sidan cpu-benchmark Intel NUC 11 i7 vs min i7-3770k så får man
Singeltråd 2732 vs 2077 = +32%
Multitråd 10067 vs 6427 = +57%

Nu vet jag att det finns olika tester och att ett testprogram kanske inte är representativt för alla lägen. Men kan man säga att en NUC 11 har minst jämförbar (kanske tom högre) CPU-prestanda med min nuvarande i7-3770k.

Av shogun-r
Skrivet av anon334363:

Låter ju som att Kinesiska staten har ett finger med i spelet någonstans. Förmodligen backar dom Wu och använder honom som proxy. Alldeles för bisarr historia annars.

Självklart är staten inblandad i det mesta, i synnerhet såna här stora ekonomiska intressen. Det är det som kallas kommunism.

Kina bör ha väldigt stora intressen att behålla ARM inom landet, i alla fall så mycket som går av det.