Inlägg

Inlägg som blade80 har skrivit i forumet
Av blade80
Skrivet av anon15480:

När man var ung så var komplexiteten väldigt låg när det kommer till Gaming-PC's. Antigen hade man en "PC" eller inte. Med intåget av grafikacceleratorer blev det lite mer komplicerat. Då handlade det om man hade hårvarurendering eller inte. Sedan tillkom det en funktion efter en annan. Saker som man började titta på:

Minnesmängd
Glide, Direct3D, 3DFX
GPU Mhz
Upplösning
Watt/PSU-krav

so far so good.... det var inte allt för komplicerat...

Vsync
AA
Widescreen

Nu började det bli lite mer o mer komplicerat speciellt iom att alla grafikkort inte stödde alla tekniker...

Idag... HERREGUD säger jag. har ni sett inställningsmenyn på dagens spel?!

Idag är det SÅ många faktorer och tekniker man behöver ha koll på att det FÖR MIG är inte värt att lägga tid och energi på PC som spelplattform. Hur jag än gör så upplever jag att "jag nog fan skulle kunna konfigurera min setup bättre". Därför har jag valt att lägga ner allt vad PC-spel heter och satsa alla mina kort på PS5. Det är en kompromiss men det känns så jävla bra.

Vad tycker ni? Kan komplexiteten öka i all oändlighet eller har ni alla en gräns för när ni säger "fuck this shit?"

TED-talk på temat:
https://www.youtube.com/watch?v=VO6XEQIsCoM

En PC är idag en maskin som kan göra väldigt många olika saker, den är designad för det. Allt är inte optimerat för maximal prestanda i alla scenarion. Det går helt enkelt inte göra en maskin som kan göra allt bäst och i samma veva ha ett pris som de flesta i den moderna världen har råd med. Här får man något som kan göra många saker tillräckligt bra och som i många fall också gör saker riktigt riktigt bra.

Sen att jämföra prislappen rakt av mellan en PC och ett PS5 är inte riktigt rätt heller. Sony säljer inte konsollet för att tjäna massa pengar på just konsollet, dom tjänar pengar på allt som man betalar för efter att man köpt konsollet. Så funkar det inte när man köper en PC. Så, då har vi den biten ur världen också.

Kommer jag ge upp spel på PC, haha, nej inte alls och de flesta gamers kommer inte göra det heller. Helt ärligt så var det första jag tänkte på spontant när jag läste ditt inlägg att du bara hade en dålig dag. Gnäll av dig och gå vidare.

Ja vissa gillar spel på konsoll bättre än spel på PC, vissa gillar båda och vissa gillar PC bättre. Inget konstigt med det. Men att det skulle vara mer komplicerat på PC idag. Absolut inte. Man måste inte kunna alla fina tech-ord och tekniker för att kunna ladda hem ett spel och spela. Ställ in kontrollerna om du vill och ställ in grafiken på något av low medium eller high. Klart. Så svårt är det inte för de flesta normalbegåvade. Är det enklare på konsoll? Ja. Har det blivit enklare på konsoll över tid? Nja. Det var nästan enklare förrut.

På PC, var det enklare förr, nej det tycker jag inte.

Men vart man än hamnar i vad man tycker så är det olika världar. En PC är en PC och en gamingkonsoll är en gaminkonsoll. Äpplen och päron, även om dom har vissa likheter.

Av blade80

Jag tänkte direkt Maslows behovstrappa.

Det känns som ett för hypotetiskt problem för att kunna komma någonstans. Det måste finnas en rejäl skopa med drivkraft för att göra en mobil när man står i skogen utan tak över huvet. Lite grundläggande saker först kanske.

Varför ens tro att det skulle skilja så mycket mer än vårt egna experiment här på jorden. Beroende på vad detaljerna i början säger här så kan utfallet bli annorlunda om vi gjorde ett försök igen och igen och igen och igen.

Bara en sak av alla tusentals saker som måste funka här om vi ska gå direkt in i det praktiska, vi ju tex behöva dokumentera ner all kunskap till kommande generationer. Har dessa 1000 personer kunskap om allt som krävs för att bara kunna dokumentera ner...ja vad som nu ska behöva dokumenteras ner.

Nä det här blir för flummig för mig... jag ville bara säga något...även om det var lite väl flummigt för mig.

Åter igen Maslows behovstrappa. Det finns så många andra saker som ska funka för att dessa 1000 personer också. Vem skulle bestämma att en mobil var det som var deras viktigaste uppgift i deras liv? Vart ska drivkraften komma från? Du kan vara hur smart som helst, finns inte drivkraften så kommer det inte bli någon mobil. Behovet måste finnas först... som sagt, för flummigt.

Av blade80
Skrivet av FreddyL:

Du kontakta inte säljaren först utan gick direkt till Amazon?

Jo det gjorde jag, jag pratade gansak länge med säljaren, men när jag började ana oråd så började jag att att kommunicera med Amazon som inte tvekade att betala.

Jag köpte över 20 artiklar, olika artiklar och jag fastnade direkt på första. Jag skulle inte få fulla summan för den prylen och frakten var det inte ens tal om. Så då kände jag att Amazon var enda sättet att gå på. Den administration som behövdes för dessa 20+ artiklar tog några timmar.

Av blade80
Skrivet av FreddyL:

OK, då betalar jag först. Den var köpt via 3:e part (BritCubes)

Till mig så bad Amazon om ursäkt och bad bara om lite info, sen kom pengarna tillbaka. Säljaren är nu avstängd, i alla fall den jag handlade av.

Av blade80
Skrivet av Panzerfister:

Kul moddning! 5/5!!

Gjorde du nått särskilt på utsidan för att undvika att varma ut-luften dras in i in-luft-slangen?

Nej det behövs inte, det blir overkill att ens försöka sig på att skilja på in- och -utluften. Man kanske kan vara mer noga med att placera hålet för utluften ovanför och inluften nedanför. Men den ska bara kyla kondensorn och luften som går genom den är kall nog ändå.

Av blade80
Skrivet av Laxpudding:

Den totala bandbredden som krävs för att driva skärmen är med marginal inom HBR2-hastighet (ca 20 Gbps) och även under 18 Gbps. Därför bör det fungera. Skärmen är exakt lika "tung" som två 2560x1440/60-skärmar.

Eftersom det är Intel iGPU är det endast DP som lär fungera. Hade laptopen haft en diskret GPU likt en GTX 1050 eller liknande hade troligtvis orkat med skärmen över både HDMI och DP. Men Intel stryper alltid HDMI till 9 Gbps.

Ja det ser ju faktiskt ut att funka. Fasen va kul. Det hade varit svårt att motivera ny dator också bara för att jag ska ha en ny skärm.

Av blade80
Skrivet av FL3JM:

Det är inte 5K det där, det är inte ens 4K.
5120x1440 = 7 372 800 pixlar
3840x2160 = 8 294 400 pixlar

Skrivet av Laxpudding:

Sorry har nog jobbat för mycket senaste dagarna för hjärnan börjar kasta om siffror...

Googlar jag på 470p ser jag dock en modell som saknar tydlig spec på Lenovos hemsida. Och bilderna är suddiga. Men det ser ut som en helt vanlig MiniDP (och kanske Thunderbolt 2) på den högra sidan bredvid Ethernetporten. Då räcker det med en MiniDP-DP-kabel.

Fördel med lite äldre modeller är ofta MiniDP som är just en fullgod DP. USB-C-kontakten på nyare modeller kan ofta ge sämre möjligheter än dessa.

Det är sant att det inte är 5K. Men vad betyder det i mitt fall? Kommer den där skärmen kunna drivas av dp 1.2a? För det verkar vara 1.2a som datorn har.

Räknar man bara antalet pixlar och om totalen är mindre än vad 4K är så kommer det gå bra?

Av blade80
Skrivet av Laxpudding:

Googlar jag Thinkpad 740-modellen så specas den med Thunderbolt via USB-C på vänster sida. Då är det där du ska koppla via önskad docka etc som ger de anslutningar du behöver. Eller kanske direkt via USB-C eftersom Dell-skärmen har det.

Enkla dockor som går på gammel-USB kommer inte orka med den skärmen och dessutom belasta datorn eftersom drivningen av skärmen inte går via grafikkortet. Då brukar gränsen för skärmar gå vid de vanliga som 1920x1080 eller 2560x1440 pixlar.

Tyvärr Thomas så har jag ingen ny och fräsig 740-modell utan en äldre 470-modell. Min har ingen type C, om jag inte är helt blind.

Det jag int eheller blir klok på är den här sidan med min datormodell:
https://pcsupport.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbo...

Här står det affected systems där min modell är med. Varför är den med när jag inte har någon type-C-port?

Snälla hjälp mig förstå, är jag helt ute och cyklar här?

Av blade80

32:9-skärm med 5K. USB-docka som klarar detta?

Hej,

Har en Lenovo T470p och vill köpa en 32:9-skärm med 5K. Typ den här:
https://www.dustin.se/product/5011106414/ultrasharp-u4919dw-l...

Jag har ingen type-c och behöver en usb docka för att kunna driva upplösnignen till skärmen, eller hur?

Finns det docknignsstationer med type-A port som klarar 5K?

Eller kan jag lösa detta på något annat sätt utan att byta dator?

Av blade80

3090 så är det slutfunderat

Nä men seriöst, vad har du för budget?

Av blade80
Skrivet av Fenrisulvfan:

Köp följande hos komplett för 2618:-:
https://komponentkoll.se/bild/jHQmD.png
RAM bör vara okej, kanske vill du ha en bättre kylare för högre autoboost med upplåst strömbudget. Finns bra för 300-500:-.

Alternativt kan du vänta på Alder lake som kommer om en dryg månad tsm med nya moderkort med DDR5, men det kan sticka iväg över 5k men plattformen bör ge större framtidspotential.

Jag har precis uppgradetat till detta från en 3770k. Det intressanta är att det knappt går att få så mycket mer prestanda för pengarna än det här.

Ett Gigabyte X570 Gaming X och 5800x från amazon.se blir runt 5000. Antingen eller av dom två paketen kanske.

https://www.amazon.se/AMD-Ryzen-5800X-Processor-l%C3%A5da/dp/...

https://www.amazon.se/Gigabyte-X570-GAMING-Moderkort-Svart/dp...

Av blade80

Volymbugg - hög volym efter paus och när jag trycker på play igen

Jag har en konstig bugg på min laptop. När jag pausar en youtubevideo och sen trycker på play igen så är volymen jättehög, sänker jag volymen ett snäpp så blir det normal volym igen. Samma sak händer igen och igen och igen. Men varje gång så sänks volymen ett steg närmare 0 i volym.

Någon som känner igen det här?

Windows 10 på en ASUS G750JS.

Är det ett problem med Chrome, youtube, något tillägg, ljuddrivare elle något helt annat?

Av blade80

Är det några problem med strömmatningen? Originaladapter?
Vad har du gjort för powersettings? Provat att köra standardinställningar som referenstest?

Av blade80

Jag har köpt en hel del sånna där licenser och det har inte varit några problem för mig. Allt från runt 60kr upp mot 100kr. Uppstår ett problem så köper jag en ny.

Av blade80
Skrivet av BiTTeR-:

Det är ju ändå skönt att se att intel faktiskt tvingas utveckla och inte bara mjölka samma ko om och om igen. Det är ju fighten mellan intel och AMD som gynnar oss konsumenter.

Verkligen! Det är bra att dom tvingas tänka lite utanför boxen rent utav. Konkurrens driver innovation. Vi får hoppas att Intel blir en spelare att räkna med på grafikfronten också så det händer ännu mer saker där.

Av blade80

Tänk om någon hade pratat om det här för 20år sen. Tänk ett aprilskämt där någon sa runt millenieskiftet att om 20 år så kommer det finnas en digitalvaluta och företag som bryter den här valutan och köper kraftverk för att se till att ha tillräckligt med ström. Och dom tjänar miljoners miljoner på det....ja miljarder tom.

Det känns som början till ett nytt manus för nästa Mad Max.

Av blade80

Vad har du för budget?

Av blade80

Om det här nu stämmer så är det väl inte så hiskerligt otroliga siffror? Det här är väl vad jag skulle förvänta mig av en uppföljare till 11900K?

Om vi nu kollar förbättringen några generationer bakåt och fram till idag så känns det här bara som ytterligare en ny generation från Intel.

Det känns som att allt nu för tiden ska hypas så in i förbannelse.

Det är en ny CPU, ja. Den presterar bättre än det som finns på marknaden idag, ja. Oväntat, nej.

Av blade80
Skrivet av CyNik:

Hej!

Jag ska eventuellt sälja min dator med några år på nacken imorgon, men har inte tackat ja till budet och är osäker på om det är för lågt.

Lite sent ute, men skulle någon kunna försöka värdera min dator?

Mobo: Asrock Z97M Pro4
CPU: Intel core i5 4690k 3.50GHz
GPU: Asus Radeon R9 290x DirectCU II
PSU: EVGA Supernova G2 650w
RAM: G. Skull Ripjaws DDR3 PC12800/1700MHz CL9 4x4GB
Chassi: NZXT H440 MID WHITE
SSD: Intel 120gb

Mvh Cynik

Vad hände? Vad fick du för bud? Vad värderar du själv datorn till? SKulle du betala det du värderade den till?

Av blade80
Skrivet av CyNik:

Hej!

Jag ska eventuellt sälja min dator med några år på nacken imorgon, men har inte tackat ja till budet och är osäker på om det är för lågt.

Lite sent ute, men skulle någon kunna försöka värdera min dator?

Mobo: Asrock Z97M Pro4
CPU: Intel core i5 4690k 3.50GHz
GPU: Asus Radeon R9 290x DirectCU II
PSU: EVGA Supernova G2 650w
RAM: G. Skull Ripjaws DDR3 PC12800/1700MHz CL9 4x4GB
Chassi: NZXT H440 MID WHITE
SSD: Intel 120gb

Mvh Cynik

Vad skulle du betala själv?

Jag kan inte värdera datorn bättre än vad komponenterna i sig själv går för på auktioner. Kolla det själv och dra av lite för att folk köper allt i ett kitt. Men får oftast mindre för en dator än vad delarna var för sig är värda. Men dom där delarna är så pass gammal att det knappt är värt att sälja något. Den är för klen för seriös gaming så det enda den duger åt är casual gaming eller vanlig slösurf. Då handlar det om en tusenlapp eller två. Men det är en så pass klen dator idag så det kommer skilja ganska mycket från dag till dag vad den är värd.