Inlägg

Inlägg som blade80 har skrivit i forumet
Av blade80

Peter Rudling var någon som jag fastnade för. Han verkar ha bra koll ändå. Väldigt sevärt och sakligt.
https://youtu.be/_BJJmj8bNzg

Av blade80

Ja gode gud, det finns bara en sak att göra. Lämna in den om du inte vet vad du gör. Vet du vad du gör så...ja du vet du ju redan vad du borde göra.

Hade jag haft datorn så skulle jag kolla det grundläggande. Om processorfläkten snurrar (som din verkar göra) och om kylaren känns stadig. Sen montera om kylaren, alltså montera bort den, bort med gammal kylpasta och dit med ny kylpasta. Sen dit med den igen.

Men som jag sa. Måste du fråga så känns det riskabelt att pilla själv. Har du tur finns det någon snäll sweclockare som kan komma över på en fika och hjälpa dig. Eller så kanske du kan bjuda på pizza.

Tempen är på tok för hög. Om du nu läser ut det korrekt. Vart kollar du tempen?

Av blade80

Ett problem, eller en kostnad som vår arbetsgivare försöker hitta en lösning på är att kunna skära ner på lokalkostnader, men frågan är om det ens kommer gå utan att påverka flexibiliteten och då med bebehållen effektivitet. Jag skulle inte bara kunna kasta mig in i en delad arbetsyta, jag har aldeles för mycket hårvara att flytta runt. Jag håller på med support och testning.

Jag skulle kunna tänka mig att de personer på en avdelning som har gemensamma arbetsuppgifter kan dela på en större yta men även det är ju inte helt okomplicerat. Man vill kunna ha privata möten som också kräver ett utrymme. Både på distans och lokala möten. De flesta hos oss har ju helt skilda arbetsuppgifter så att dela arbetsytor känns om än möjligt på något sätt med en ordentlig insats som kommer ta tid, pengar och resurser...som vi inte har. Så i min värld så kommer det här att jobba hemmifrån vara något som man enkelt måste kunna kombinera med att också jobba på kontoret.

De gånger jag själv ska in på kontoret är om jag ska hämta någon hårdvara, sällan och nästan aldrig för att jag har behov egentligen. Det som kommer stryka på foten är sammanhållningen och de som måste vara på kontoret pga sina arbetsuppgifter kommer känna sig ännu mer tvingat distanserade från resten. Den här naturliga delen där mindre erfarna får ta del av mer erfarnas kunskap kommer också blir jättesvårt. Där har vi en del som är ett jätteproblem tycker jag. De på min avdelning som borde steppa upp och möjliggöra utrymme för tex. mig att steppa upp kommer ha väldigt svårt att lära sig vissa saker utan att jag eller någon annan är på plats och finns för korta snabba frågor som undan för undan gör att man organiskt lär sig mer och mer och mer och sen växer in i en ny roll om man nu vill det.

Sånt här kommer bli svårare och kommer försämra mina möjligheter att avancera eller ha möjligheter att fortsätta min karriär. Samma gäller mig, jag har inte heller lika lätt att samla på mig kunskap som kommer från andra som jag vet kan lära mig saker. Vissa saker kommer jag kunna lära mig på distans också självklart och hos de människor där drivkraften finns naturligt kommer det vara lättare. Men hos de som inte har en inre drivkraft kommer skillnaderna syna tydligt.

Så det finns både + och - att sätta på hemmarbete beroende på vad man har för inre drivkraft, typ av jobb och arbetsgivare. Men nu är vi ju nybörjare rent kollektivt i alla fall på detta ett bra tag. Så vi får väl se hur det ser ut om ett år och om 5 år. Mycket kommer nog ändras ändå för vissa grupper.

Ska jag sätta ett betyg på mitt hemmajobb hittills...18+ månader...Mitt liv är mer harmoniskt och jag får mina egna arbetsuppgifter gjorda snabbare nu än tidigare. Min familj uppskattar att jag kan jobba hemmifrån. Har barn i 10-års-åldern. Jag sparar tid, en mycket viktig punkt.

Det som ligger på minus är att jag tappar kontakten med mina kollegor, saknar vissa och saknar andra mindre. Jag vet också att min närvaro på jobbet uppskattas av mina kollegor, både rent praktiskt men även att jag är en person som jag vet andra gillar att vara runt. Jag skapar possitiv energi på jobbet. Jag är även "IT-ansvarig", har delat ansvar. Det står dock inte på min arbetsbeskrivning. Det är svårt att vara ansvarig när man inte är på plats.

Av blade80
Skrivet av Nivity:

Mossan ska köpa en macbook pro 16" och jag sitter och funderar på vilken konfiguration som är bäst.

M1 pro, M1 max 24, M1 Max 32 finns ju att välja mellan.

Hon arbetar mestadels med photoshop som är lite mer "krävande"
Lite videoredigering men enbart med material inspelat från hennes iphone.

32GB ram har jag valt. Och 1 TB SSD.

Det jag undrar är. Skiljer det något i batteritid mellan dessa 3 olika chipsen? För bäst batteritid är prio.

Det jag funderat på är M1 Max 24, 32gb ram, 1tb ssd.
Alternativt M1 Pro, 32gb ram och 2tb ssd (blir ca 2500kr dyrare).

Sen undrar jag om Apple care är värt kostnaden? 3800:-. Hon har inte haft sönder sina andra laptops men denna är också betydligt dyrare än de andra hon haft

Tacksam för input då hon vill beställa NUNUNU :>

Jag måste bara få reagera på mossan Är det din dialekt som får dig att även skriva mossan, jag antar att du säger mossan?

Pro har bättre realf life batteritid även om dom på papper inte ska skilja så mycket. Båda är ju batterimonster och lär klara en hel dag av normalt användande. Men M1 Pro är bäst på batteritid.
Kolla den här tex. https://youtu.be/FmH1HgDhrWI

Av blade80
Skrivet av pre-dator:

Vad håller de på med!?

Fick notis av appen att det skulle levereras samma dag. "The shipment item is under transportation" i samma stad. Sedan bara någon timme senare får jag: "The shipment item has been picked-up for transportation" fast då märkt DE istället för SE. Uppmärksammade det men reflekterade inte så mycket. Nu tre dagar senare kändes det skumt att jag inte fått någon vidare uppdatering och ringde supporten. Det hade skickats tillbaka till tyskland! "Någon kanske lagt det i fel korg" sa supporten, höll på att koka.

Ännu en gång sitter man helt utan rättigheter som mottagare, och måste strula med kontakt med säljare och ny frakt. Tröttsamt.

You had one job! 8)

Av blade80
Skrivet av Lagerlöf:

Magnifica S har inte heller någon behållare för mjölk, man skummar mjölken i koppen direkt med röret på vänstersidan.

Det kan ju ses som både bra och dåligt. Det beror på vad man vill ha och om man är beredd på att underhålla lite mer. För alla maskiner måste rengöras. Mer eller mindre. Det blir mer jobb om det finns mjölk i en behållare än om man skummar den som man själv hällt upp.

Av blade80
Skrivet av Gorian:

Kollade nyss på en videorecension av den. Och jag känner bara... min morgonupplevelse skulle ju göras sämre av en sån där. Den tar minst lika lång tid på sig som min vattenkokare + press gör, dock med det extra minuset att den för en jäkla massa väsen. Dessutom ska man ha någon "slask-kopp" nära till hands osv...

Mnja, jag vet inte. Finns det överhuvudtaget någon bra automatisk maskin som inte för en massa väsen eller tar lång tid på sig då man önskar hinka i sig en kopp?

Det du letar efter är nog något som kostar betydligt mer och som redan har färdigt kaffe. Eller så är en sån här maskin förmodligen inte grejen för dig.

Alla dom här med kvarnar låter. Du kanske ska köra på det förmalda alternativet så du inte behöver höra kvarnen. Så mycket snabbare än så där kommer du nog inte få hur som helst.

Av blade80
Skrivet av mmaattee:

Kan varmt rekommendera Delonghi Autentica, har haft både den och magnifica S och min åsikt är att autentica är väsentligt bättre. Allt över den prisnivån handlar mest om vilka finesser du vill ha, vill du ha möjlighet att få cappuchino eller Latte direkt i koppen utan att skumma mjölken för hand etc.

Numer har jag själv en siemens EQ.9 som har massvis med extrasaker såsom dubbla bönbehållare och kvarnar, smidig mjölkbehållare, koppvärmare, röststyrning samt extremt anpassningsbara inställningar per kopp även med möjligheter att skapa egna "recept". Men då var den också ruskigt dyr..

Kul att få lite alternativ, jag är själv sugen på ett inköp av något i prisklasen 4000 och mindre.

Av blade80
Skrivet av Xeris:

Fick en De Longhi Magnifica när jag fyllde 30 för en månad sen, måste instämma med ovastående.
Väldigt högljudd men väldigt bra kaffe om man jämför med vad jag har haft tidigare.

Modellen jag har: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5176269

Ingen touch eller digitalt tjafs. Allt fungerar klockrent.
Att ställa in malnings grad är lite pill med innan man vant sig men fungerar smidigt det med. Bra vred med små tydliga "hack" som gör det smidigt att justera korrekt.
Smidigt att ställa in styrka på vred på fronten med.

Vi har haft disskusioner om det här på jobbet också och Magnifica S har kommit upp som en prisvärd automatiserad lösning som passar dom som vill ha något som kan brygga bara en kopp när man vill och även kunna hantera när det blir storfika. Det finns inget som är speciellt mycket bättre även för dubbla pengarna tydligen, för dom som har gjort research. Då blir det 10k+ som gäller för att få något bättre.

Det har också då nämnts att kalibreringen är jätteviktig, annars får man bara blaskkaffe.
Så den här maskinen är för att göra det lite smidigare med minimalt underhåll (För att vara en maskin).
Ja och så kan man skumma mjölk med den. Det uppskattas av vissa också.

Sen är ju design och kvalitetskänsla en helt annan avdelning, om man bryr sig om sånt också. Vissa skiter ju pengar och har inga problem att lägga 30, 40, 50 tusen på en maskin som gör kaffe.

Vissa på jobbet skulle aldrig kunna tänka sig att använda något annat än en billig kaffepress. Allt annat är bara onödiga pengar. Bara man maler bönorna själv så man får nymalet kaffe så blir det bra. Men då behöver man en bra kaffemal. Vissa köper bara vanligt färdigmalet kaffe.

Ja det här ämnet är stort och det finns inga rätt eller fel.

Andra hyllar moccamaster till skyarna och skulle aldrig ha något annat. Den perfekta makinen. Men då är det ju olika smak med olika filter...om man nu bryr sig om det. För det är tydligen stor skillnad i smak med olika filter. Coop gjorde tydligen bra filter. Vilken variant som det nu var som hyllades.

Av blade80
Skrivet av lappen81:

Iphonen är ju nästan dubbelt så dyr, du får alltså 70% bättre prestanda enlogt geekbench för strax under dubbla priset. Utgår man ifrån att prestanda = pris så är Samsungen snäppet bättre. Baserat på argumentationen att Apples enheter har samma eko-system/företag kan lättare optimera enheterna så borde dom kunna sänka priset på telefonen med 40%

Ja att dom varit duktiga att ta betalt vet vi ju nu vid det här laget. Men det är en annan diskussion. Själv köper jag inte mobil efter hur bra dom är i Geekbench, jag har nog aldrig ens installerat det.

Av blade80
Skrivet av jan-banan:

https://browser.geekbench.com/mobile-benchmarks
Kolla man listan där
Så ser man att
iPhone 13 pro får 1699
Går man långt ner på listan hittar man
Samsung Galaxy S21+ 5G som får 966.

Hur kan detta komma sig?

Är android sämre optimerat och koden sämre java mot Swift?

Är hårdvaran hos Apple byggd bättre än android?

Testet kan också såklart vara fel men litar nog ganska bra på Geekbench att det skulle vara så stor skillnad har jag svårt att tro.

Bättre cpu, operativ och hårdvara byggd och designat av samma företag, så det går att optimera enklare. Men det är som sagt ingen hemlighet att apple ligger före på cpusidan, dom har helt enkelt några års försprång.

Av blade80
Skrivet av Ernesto:

Testa en annan bara - Mekaniska timers har funkat hur länge som helst, otroligt onödigt att introducera massa IoT grejer till något så simpelt som motorvärmare. Du kan väl aldrig tro att digitalt junk klarar -30c bättre än en simpel mekanisk lösning som funkar i 50 år? Det är ju bara att be om trubbel att köra wifi/bluetooth och annat dynga i Norrland utomhus. Funkar säkert lysande hör i fjollträsk, men när sprittermometern spricker i norrskenet, ja, då kommer stackars IOT bryta ihop värre än Pär Elofsson gjorde efter duellen med en dopad Müleg.

Älskar din jämförelse med Elofsson

Av blade80
Skrivet av gothenburg:

Jag är lite i samma sits, och jag funderar bara på vad man bör pluggat till.

Vad du bör plugga till beror på vad man vill jobba med. Eller tänker du lite streetsmart här? Du vill plugga till något som ger garanterat jobb och som är bra betalt? Även om du inte tycker om att syssla med det?

Samma grundfråga dyker ju alltid upp. Vad vill du göra? Vad är du duktig på? Vart ligger din nivå? Kommer du in på de utbildningar som du vill tack vare bra betyg?

Av blade80
Skrivet av Simpan30:

Jag mår oerhört psykiskt dåligt på jobbet. Men just nu finns det inget jag kan byta till. Jobbar på Samhall och folk som jobbar i butiken vi städar i hälsar och behandlar oss som att vi inte ens finns.

Jag lider med dig angående måendet på jobbet. Men du vet, folk är så självupptagen oftast, så dom behandlar nog de flesta som att dom inte syns eller finns, bara om dom måste. Så lägg ingen energi på det. Du ska inte förvänta dig att folk i allmänhet bryr sig om andra speciellt mycket. Dom har inte tid med sånt. Det är verkligheten.

Du ska också inse att många med dig mår dåligt på jobbet och med sin livssituation, du är inte ensam. Det som är bra är att du vill göra något åt det. Fortsätt att använda oss här som bollplank. För små och stora saker. Gör små förändringar som gör dig gladare så blir det en possitiv spiral.

Jag har senaste åren börjat lyssna mycket på poddar när jag tar promenader. Det finns allt mellan himmel och jord att lyssna på. Underhållning, utbildning och allt där mellan. Sånt här kan ge inspiration till saker också.

Men om vi håller oss till ämnet, du borde börja med att fundera på vad du vill hålla på med, vad som är roligt att jobba med.
Sen bör du också ärligt fundera på vad du själv vet att du är bra på eller skulle kunna lära dig.
Som flera här är inne på, du behöver inte plugga i 4-5 år på universitet. Börja enkelt, vad vill jag göra? Vad kan jag ändra på nu direkt? Vad är mitt lite längre uppsatta mål?

Det finns många bra yrkesvägledare som kan hjälpa också, på flera sätt. Konkreta tips på jobb eller hur man kan tänka eller vart man kan söka inspiration. Om man är en driven person som jobbar hårt och vill lära sig saker så ser folk det. Men det kan ta lite tid innan man hittar rätt, det ska man inte slås ner av.

Kan du inte berätta för oss vad du gillar att göra och vad du själv skulle vilja lära dig som kan ta dig vidare i yrkeslivet? Använd oss här som bollplank.

Ge oss en liten presentation, tänk ungefär som att skriva ett CV. Vem är du och vad tycker du om. Hur högt siktar du när det kommer till utbildning? Någorn kort yrkesutbildning eller något som tar flera år? Bara för att sätta bollen i rullning.

Av blade80

Vid normal användning så är nog det där inte något problem. Men man har ju sett att vid maxbelastning är det bra om man ser till att dom har tillräckligt med kylning. Men med tanke på att det är fläktar runt omkring så gör det nog mest gott att den sitter där. Lite samma som att ramminnen får kylning av fläktarna från cpun. Men att allmänt ha bra luftgenomströmning i chassit är nog en bra ide. Sen också att man inte har några fickor med värme som inte tar sig någonstans.

Det vore intressant om sweclockers kunde göra lite tester av sånt här. Hur mycket spelar ett chassis roll in för kylan och vad är nödvändigt för olika setups i form av extrafläktar och hur mycket kan prestandan påverkas av att olika komponenter inte kyls ordentligt. I de flesta fall tror jag att marginalerna finns så det inte ska bli kännbart. Men är men en poweruser som utnytjar tex. diskarna ofta och kör hårt så kan det säkert vara ide att ha ordentligt med kylning. Men som sagt, det är nog i undantagsfall.

Av blade80
Skrivet av Anders9110:

Ja för 12600K, 12700K och 12900K så måste man köpa en egen CPU kylare för 12400 så tror jag Intel kommer skicka med en ganska dålig kylare.

Meh fortfrande ganska små mängder energi det handlar om folk belastar inte ofta CPU till max.

Man måste också väga in prestanda vinsten enligt HWU så drog 12600K ca 46% mer el men presterade ca 44% bättre dvs i pratiken likvärdig som en 5600X.

Ifall du verkligen är rädd om miljön så finns det några saker man kan göra i hemmet som påverkar energiförbrukning mer.

1. Sänk värmen
2. Duscha mindre och kortare perioder och slösa inte varmvatten
3. Laga inte mat som tar lång tid då sipsen drar ca 1500-2000W och Ugnen drar ca 2000-2500W

Nu är det mer hur Intel ställer sig när det kommer till att bidra till miljötänket jag var inne på. Hurvida jag är rädd om miljön eller inte är inte det jag tänker på i det här fallet alls, då har du missuppfattat vad jag är ute efter. De flesta stora föertag vill gärna via hur duktiga dom är att värna om mijön idag. Det rimmar då dåligt att visa upp hur strömtörstiga deras cpuer av senaste modell är. Jämför det med Apples motsvarighet. Nu kan man ifrågasätta mycket annat hos Apple men där ser det ju betydligt bättre ut med just effektuttag/prestanda.

Jag skulle inte vara så snabb att försvara det stora strömuttag som vi ser i vissa fall på toppmodellerna här.

Av blade80

Något som jag fortfarande reagerar på här är hur strömtörstiga dessa cpuer är. Överklocka lär ju inte vara speciellt attraktivt och ens värt. Kommer dom här med egna cpukylare eller är det helt lämnat till eftermarknaden? Väldigt höga temps. Inga miljövänliga grejer precis

#inthenameoftheenvironment

Av blade80

Vilken tv skulle ni välja? Billig 75" LG

En tv som jag kan köpa på Netonnet för 9000kr och en för 8000kr på ICA Maxi

75UM7000PLA på Maxi

75UP77006LB på Netonnet

Självklart är det billiga instegsmodeller...men vilken tror ni har bäst allroundbild? Tänk TV-tittande primärt. Inget spelande primärt. Blir det spelande är det lite Wii eller Swift, inget annat. Med TV-tittande menar jag serier och film främst men även lite strömmande TV.

Av blade80

...sen är frågan vad en rigg med denna processor kommer kosta också. Pris vs prestanda!? Som alltid lika viktigt för 99% av oss kosumenter...och som vanligt är det också säljsnack...slår med besked...i vadå? Och vad betyder med besked?

Av blade80
Skrivet av Goedendag:

Jag tänker att Steam Deck och Valves satsning på att skapa en smidigare och mer användarvänlig upplevelse med SteamOS 3.0 kanske gör PC-plattformen mer attraktiv för folk som inte vill mecka eller forska på datordelar.

Det är ju inte heller omöjligt att Valve återupplivar Steam Machines eller släpper någon form av stationär motsvarighet till Steam Deck i framtiden om det går bra för Steam Deck. Då behöver man inte spendera så mycket tid på att forska på datordelar utan det räcker att köpa senaste Valve-maskinen precis som med en konsol.

Jag tror inte det. Jag tror att det inte är värt insatsen. För att någon ska köpa en sån här maskin så måste man få något mer än en konsoll eller något mer än vad en PC kan ge. Det är nog inte rimligt att förvänta sig.

Spel på konsoller är ju anpassade för att kunna gå att spela på just den konsollen. Om vi nu pratar prestanda framför allt. Ska man behöva göra olika versioner/optimeringar för olika plattformar så kommer någon att få betala för det. Det räcker med de plattformar som finns idag och de olika versioner som utvecklarna behöver optimera för alternativt porta för.

Skulle man köpa en Steam Deck, vad skulle det vara för? Bättre prestanda än vad en Xbox eller eller ett Playstation kan ge? DÅ lär man få betala ordentliga pengar. 15, 20k i alla fall. Och vad får du då? Jo en snordyrt konsoll som du kan spela spel med bättre grafik på? Det är inte säkert. Du får en konsoll för PC-pengar som bara du kan spela på...inget jag skulle köpa i alla fall. Inget för den stora massan heller. Det är för den stora massan Sony och Microsoft gör konsoller. Så då subventionerar dom sina konsoller för att dom vet att folk kommer köpa varor och tjänster som kompenserar för det.