Vinylskivorna petar CD efter 35 år på tronen

Permalänk
Hedersmedlem

Någon borde uppfinna en LP-spelare som använder AI för att reda ut vilken låt man försöker spela och sedan spelar upp samma i högre digital kvalitet från typ Spotify eller något.

På det sättet skulle alla LP-skivor spela upp med lika bra ljudkvalitet även som de var nya även om de är hopplöst slitna. Typ lite som Samsung gör när man tar bilder på månen

Permalänk

Jag lyssnar på både CD, Vinyl och Spotify och alla formaten har sina fördelar.

Det här klippet analyserar försäljning mellan CD och Vinyl ganska bra.

Det är nog snarare så att CD fortfarande säljer bättre i många delar i Europa men såklart är det bättre marginaler på vinyler.

Visa signatur

Bärbar Speldator: AMD Ryzen 5 5600H I Nvidia RTX 3050 Ti
Xiaomi Poco X3 Pro I Nvidia Shield TV V2 I PS4 I

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nikodemous:

https://youtu.be/5KHSz9Gi-II

Denna snubben är ett geni. Han menar på att vinylen förvisso har bra kvalitet, men att bandaren har ännu bättre. Varför vinylen vann slaget var pga kostnaden av skivan, och att du enklare kan byta låt på en skiva. Men vill man ha bäst kvalitet så räcker det inte att ha en vinylspelare 😄

Haha japp, detta stämmer. Svårare o hitta bra musik där dock…

Visa signatur

Chassi: Fractal Meshify, Skärm: LG C2 oled, GPU: AMD 6950XT, CPU: Ryzen 5800X3D, M2: 1TB , SSD: 480GB, M2 1TB, PSU: Dark Power Pro 1500W, Mobo: ASUS TUF GAMING X570-PLUS, RAM: 32GB Ripjaws @ 3600MT, Mus: Logitech G502X Matta: Steelseries QcK Heavy, Tbord: Logitech MX Mech Mini, Hörlurar: BD DT1990 Pro, DT770 PRO, Superlux HD-668B, Sennheiser HD599 OS: Win11. AI: Tascam US-20x20, Monitorer: Yamaha HS7 x2.
Citera när ni svarar! :)

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

Till skillnad från exempelvis en CD-spelare kräver en vinylsvarv handpåläggning. En hoppande nål beror generellt på alltför lågt nåltryck, vilket regleras på tonarmen med hjälp av en liten vikt. Samtidigt vill man inte heller ha alltför högt nåltryck då det sliter onödigt på både skiva och nål. En mer komplicerad svarv har också mer avancerade inställningsmöjligheter som exempelvis anti-skating. Beroende på vilken skiva man vill spela kan man också behöva justera tonarmens höjd, exempelvis om man vill köra en typisk "audiofilskiva" som väger 180 gram eller mer. Försöker man spela en sådan skiva utan att justera tonarmen får man fel vinkel, vilket dels kan återspeglas i ljudet men även bli såpass extremt att hela pickupen studsar mot skivan.

Kort sagt, en vinvylsvarv kräver lite kunskap för att över huvud taget kunna spela upp en skiva.

Jag förstår att det är en konst i sig när det gäller sådan skör teknik. Problemet var att en snabb googling avslöjade att Crosley spelarna vanligen har detta problemet och många rekommenderar att tejpa fast några mynt för att öka nåltrycket då det löste skipping problemet. Läste man dock lite mer på reddit sa många att nåltrycket hamnade typ 2-3 ggr mer än maximalt rekommenderat tryck, vilket innebar att spåren på vinylskivorna slits ut. Eftersom ljudet var kasst, den spelade kasst och justeringarna på armen var obefintliga utan "eltejps fix", skickade vi tillbaka den snygga vinylspelaren. Lite trist bara att de bra vinylspelarna är svindyra och lite tråkiga i sina utföranden.

Visa signatur

I changed my shape today.
Human, at the break of day.
Dropped my suit without a noise.
The sun gave me no choice.

Permalänk
Medlem

Kör CD fortfarande då och då, men har kvar mina LP skivor. Skulle dock vilja spela LP skivorna men har platsbrist! :/

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X 3,4GHz
Asus GeForce RTX 4070 Dual OC 12GB
Asus ROG Strix X570-E Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 32GB
Samsung 980 Pro Series 1TB

Permalänk
Medlem

Planar 1 är en fin instegsmodell annars, om man inte vill lägga 10 000 i början. Beroende på övriga komponenter i ens anläggning så kan en så dyr skivspelare vara pengar i sjön. Köpte en Planar 1 för några år sedan och har fortfarande inte uppgraderat. Lånade en planar 3 för jämförelse med dåvarande anläggning men skillnaden var försumbar.

Visa signatur

Mammas, don't let your babies grow up to be cowboys.
10700k|RTX 3070|Z490|16GB|

Permalänk
Moderator
Moderator
Skrivet av Deerhall:

Lite trist bara att de bra vinylspelarna är svindyra och lite tråkiga i sina utföranden.

Det finns en stor andrahandsmarknad där man kan köpa bra 80-talsgrejer till ett tämligen facilt pris. Det kräver givetvis lite intresse då man inte kan räkna med att allt är i tiptop skick 40 år senare.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem

Att försäljningen av fysisk media både för film och musik ökar mer och mer är inte så jättekonstigt enligt mig eftersom att produktionsvärdet ofta är extremt mycket bättre på de fysiska utgåvorna gentemot streaming . Exempelvis så är den ända möjligheten att få alla låtar numera ofta att man köper den fysiska versionen. Detta då skivan på Spotify ofta bara har exempelvis 15 låtar men om man köper vinylen så ligger det ofta typ 20 låtar på skiva och dessa extra låtar finns bara att få tag på genom att köpa skivan fysiskt. Många gånger ligger det även med alternativa versioner av låtarna exempelvis akustiska varianter som aldrig kommer ut på streaming. Den senaste skivan jag köpte hade exempelvis 16 vanliga låtar samt 16 akustiska låtar så totalt 32 låtar medans Spotify varianten bara hade 12 låtar. Dessutom är det ofta med böcker med alla texter och en beskrivning av hur bandet tänkte när dem skrev de olika låtarna samt varför dem ligger i den ordningen som dem gör mm.

Dessutom så är det ofta betydligt mer socialt med fysisk media gentemot streaming eftersom att materialet idag ofta inte släpps i onlinebutiker direkt utan ofta exklusivt till riktiga fysiska butiker så man måste springa runt i halv sunkiga källarbutiker där man träffar likasinnade nördar alternativt springa runt på dedikerade mässor.

Att det är mer omständligt att spela upp materialet har även visat sig i psykologiska studier leda till att man uppskattar materialet mer och värderar det mer än om man bara streamar det vilket leder till att om man har ett intresse för film samt musik sannolikt kommer köpa mer fysiska utgåvor desto mer man köpt tidigare.

Visa signatur

Valkommitens ordförande går till dikatorn och säger vi har en bra och en dålig nyhet vilken vill du höra först?
-Den Bra -Du är president igen
-Så vad är den dåliga nyheten? -Ingen röstade på dig!
Om du vill veta hur det är att leva i en diktatur läs här https://charter97.org/en/news/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elyxiator:

den enda möjligheten att få alla låtar numera ofta att man köper den fysiska versionen.

man måste springa runt i halv sunkiga källarbutiker där man träffar likasinnade nördar

Att det är mer omständligt att spela upp materialet har även visat sig i psykologiska studier leda till att man uppskattar materialet mer och värderar det mer

Många poänger där jag håller med om, tycker dock det är tragiskt att det förutsätter en återgång till ett tekniskt undermåligt format som borde förpassats till historien.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Alexraptor:

Det förvånar mig inte. Till skillnad från CD och digitalt ljud, så är ju vinylerna faktiskt kapabla att lagra fullständig ljudinformation, medan digitala medier begränsas av att de endast kan lagra datapunkter via sampling.

Stämmer dock inte. Brus, distorsion, kanalseperation, hela frekvensgången är saker som tar stryk i vinylformat. Det är inte transparent på något sätt.
Men förstås, det behöver inte låta illa för det heller..

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem

Jag tycker att det är något särskilt med att man faktiskt äger sin musik. Om en artist av någon anledning försvinner från spotify så kan jag inte lyssna på hen, det problemet finns inte när du köper vinyl eller cd för den delen.

Visa signatur

💻Legion 5 Pro | Ryzen 7 5800H | GeForce RTX 3070 | 32GB RAM | 2560x1600 165hz |
🎮 ASUS Rog Ally | AMD Ryzen™ Z1 Extreme | 16GB RAM | Crucial P3 2TB SSD |
📸 Sony A6400 | Alldeles för många objektiv |
📱 ASUS Zenfone 9

Permalänk
Medlem

Det är kul att generationen som köpte sönderkomprimerade cds nu köper vinyler av nostalgiskäl

Visa signatur

Du som inte behärskar när du skall använda de och dem så finns en mycket enkel lösning. Skriv dom så blir det inte fel.
Första egna datorn -> ZX Spectrum 48k '82.
Linux Mint, Asus B550-F, Ryzen 5600X, LPX 64GB 3600, GT730

Permalänk
Avstängd
Skrivet av sorcgsdf:

Jag tycker att det är något särskilt med att man faktiskt äger sin musik. Om en artist av någon anledning försvinner från spotify så kan jag inte lyssna på hen, det problemet finns inte när du köper vinyl eller cd för den delen.

Därför så köper jag digitalt, och har kopior på allt ifall en hårddisk skulle dö. Att återställa allt skulle ta dagar.
Att äga precis allting fysiskt skulle ta enormt med plats för vissa skivor behövs bara för en b-sida eller remix.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Någon borde uppfinna en LP-spelare som använder AI för att reda ut vilken låt man försöker spela och sedan spelar upp samma i högre digital kvalitet från typ Spotify eller något.

På det sättet skulle alla LP-skivor spela upp med lika bra ljudkvalitet även som de var nya även om de är hopplöst slitna. Typ lite som Samsung gör när man tar bilder på månen

Finns en trevlig app till mobilen som heter SoundHound. Den lyssnar några sekunder så vet den vips vilken artist/låt/tidpunkt samt har en lyricsfunktion. Du kan sedan enkelt få låten länkad till tex Spotify.
Perfekt om du är ute på krogen och vill veta vad som spelas.

Visa signatur

Laptop: Lenovo Legion 5 (Ryzen 5 5600H, 16GB, RTX 3060) OS: Windows 11 Pro

TV: LG C1 65" ✪ Konsol: PS5 (+2TB SSD & 4TB HDD), PS3 Fat (960GB SSD), PS3 Slim (500GB SSD), PS Vita

Reciever: Onkyo TX-NR676E ✪ 4K UHD Blu-ray: Panasonic DP-UB820 ✪ CD-spelare: Onkyo C-7030

Högtalare: Focal Chorus 726, XTZ 10.16 ✪ Hörlurar: beyerdynamic DT 700 PRO X ✪ DAC/AMP: Fosi Audio Q4

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mono:

Finns en trevlig app till mobilen som heter SoundHound. Den lyssnar några sekunder så vet den vips vilken artist/låt/tidpunkt samt har en lyricsfunktion. Du kan sedan enkelt få den länkad till tex Spotify.
Perfekt om du är ute på krogen och vill veta vad som spelas.

Läste ’när man är ute i skogen’ första gången och blev lite förvirrad

Permalänk
Medlem

Förvånar mig inte.
Mina syskonbarn har ingen aning vad en CD är, och blueray likaså.
Men de vet vad en musikkasett och en vinylskiva är.
Äldsta brorsonen gillar bra ljud och han har inte bara en dreamblaster på ett guldplätterat vortex2, men även en mt32.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

Har inte köpt en vinylskiva sedan tidigt 90-tal. Har dock kvar alla jag någonsin köpt eller fått. Har även kvar min gamla vinylspelare inköpt på mitten av 80-talet, tack och lov. Den är det enda som är kvar av min första eget inköpta anläggning till min första egna lägenhet, resten är utbytt flera gånger om. Den fungerar fortfarande lika bra som när den var ny, har dock bytt rem en gång samt nål ett antal gånger under åren.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem

Dessa j*vla hipsters^^

Permalänk
Medlem

Jag lyssnar på vinyl hemma för att det är trevligt. Vill jag lyssna på musik någon annanstans är det streaming som gäller. Skulle aldrig falla mig in att köpa ett album på cd. Kanske någon saga till dottern, isåfall, men då brukar det bli via Tradera, så vi tillför inte till statistiken för heller

Permalänk
Medlem
Skrivet av superapan:

Nu vill jag inte göra dig ännu argare. Men enligt Wikipedia så motsvarar en mellanformat analog film 128 megapixel. Med storformat är det tusental. Jag läste för några år sedan om en värsting till Hasselblad som användes för typ byggnadsstora banderoller, och det fanns iaf då ingen digital kamera "som hade mer information". Jag är ingen expert på området, och tar tacksamt emot all rage du har att bjuda på. #popcorn

Nu pratar jag om 35mm, du behöver inte scanna med särskilt hög upplösning för att se kornen, dessutom är inte alla korn rätt färg.

Storformat analog film finns väl inte att köpa idag? Det svåra med dessa stora format är att tillverka objektiv som klarar upplösningen över hela ytan, i princip omöjligt, du kommer alltid få distorsion även med objektiv i miljonklassen.

Från Wikipedia-artikeln du länkade
"A 36 mm × 24 mm frame of ISO 100-speed film was initially estimated to contain the equivalent of 20 million pixels,[6]: 99  or approximately 23,000 pixels per square mm."

Sedan finns det massa trix i moderna kameror som multisampling etc, tydligast hur dålig film är blir det som sagt om man skannar den i riktigt hög upplösning. En nackdel som finns hos i princip alla digitalkameror är ju att pixlarna är subpixlar, pixelvärdet räknas ut från närstående subpixlar. Tittar man på Raw-Data har således en bild en tredjedel så mycket information som man skulle kunna tro. Det finns ju Foveon (stackade subpixlar) men de har andra problem. Kolla Quentin Tarantinos 70mm-film (The Hateful Eight) i original dvs ej digital restaurering eller dylikt, ser skräp ut jämfört med modern digital film.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mono:

Finns en trevlig app till mobilen som heter SoundHound. Den lyssnar några sekunder så vet den vips vilken artist/låt/tidpunkt samt har en lyricsfunktion. Du kan sedan enkelt få låten länkad till tex Spotify.
Perfekt om du är ute på krogen och vill veta vad som spelas.

Ett annat alternativ är Shazam.

Permalänk
Medlem

Jag älskar mina LP's och hela proceduren att spela dem. En CD har jag inte haft sedan kanske tidigt 2000tal.
Det hanlad om själ och ju fler gånger man hör på en sak
Tror sista CDnn jag köpte var aqua.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem

Flottarkärlek på stenkaka är fantastiskt bra.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wounds:

Fick en sån här av frugan i födelsedagspresent för två veckor sedan: https://www.sony.se/electronics/ljud-komponenter/ps-lx310bt.

Gillade inte riktigt hur den kopplade mot vår BT-högtalare så fick rusa iväg och köpa ett par audio pro a28 men efter det har jag suttit och skrollat discogs i timmar. Beställde också lite nypress av kraftwerk på ginza. Fantastiskt roligt faktiskt, och mysigt att sätta på en skiva och sätta sig att lyssna.

Jag har en sådan, tycker den är sjukt smidig!

Kopplad till hemmabiosystemet i vardagsrummet blir det riktigt smidigt att lyssna på en Vinyl.

I övrigt så började jag lyssna på Vinyl för två år sedan och började nära på discogs sedan dess. Dock gillar jag inte det här "Köpa vinylskiva från random artist för att den kan bli dyr-grejen" jag köper skivor från band jag gillar, och roligaste är att köpa dom utgåvor som är limiterade för dom dels kan va sjukt läckra ibland och dels för det är kul att ha något som inte alla har.

Just när det kommer till hårdrock finns det mycket coolt att köpa tycker jag. Gillar hela upplevelsen med vinyl, när det är en redig gatefold känns det nästan som man får en liten comic book och skiva I ett.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mono:

Finns en trevlig app till mobilen som heter SoundHound. Den lyssnar några sekunder så vet den vips vilken artist/låt/tidpunkt samt har en lyricsfunktion. Du kan sedan enkelt få låten länkad till tex Spotify.
Perfekt om du är ute på krogen och vill veta vad som spelas.

Tänkte precis påpeka detta. Nog för att AI är på modet, men man behöver inte göra det svårare för sig än nödvändigt.

Shazam! lanserades som en telefontjänst i Storbritannien 2002.

Visa signatur

"Kom inte hit och trassla till saker med fakta"

Permalänk
Medlem

Jag lyssnar på Minidisc.

Visa signatur

JJ2 Multiplayer
JJ2 ZStats

[1] Ryzen 5800X | 5500XT | Kingston A2000 | Lenovo G24-10 144Hz [2] Ryzen 5700G | RX 560 | WD Blue SN550 [3] Ryzen 5600G | Kingston A2000 [4] Ryzen 3600 | GT 740 | 850 EVO [5] Ryzen 3600 | Geforce 405 | 850 EVO (alla är i bruk)

Permalänk
Medlem

Lyssnar nog mest på Spotify av lathet.
Har två vinylspelare också.
Drog mig för att slänga mina cd då man lagt ut en hel del pengar på detta och fann min typ av spelare.
Nämligen en cd spelare som rymmer 300cd.
La in alla cd jag hade, så nu kan jag spela musik hur länge som helst utan att röra ett finger, detta är något jag kan rekommendera om ni finner något liknande, finns även spelare med 100 cd.

Visa signatur

I7 6800k@stock, Asus X99 A-II, 16gb ram med KYLFLÄNSAR, åsså ett 1080ti

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tauri85:

Dessa j*vla hipsters^^

Menar du kanske hoarders?
Jag har kvar alla mina LP-skivor som inköptes på 80-talet. Samt ett gäng jag fått av folk då de skaffade CD-skivor
😀

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tempel:

Det är kul att generationen som köpte sönderkomprimerade cds nu köper vinyler av nostalgiskäl

Sönderkomprimerrade är väl en defenitionsfråga. Men 800-1300 kbs är mer än nog.
Men finns väl säkert CD där låtarna håller löjligt låg kvalite.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem

Sålde mina 7 meter med LP tillsammans med luftlagrad spelare och har efter det sålt min själ till cd skivorna.
Mvh Paul

Visa signatur

Fractal Design Define R6 Svart, Corsair HX 850, Gigabyte X570 Aorus Elite, Ryzen 9 5950x, Fractal Design Celsius S36, NVIDIA GeForce GTX 1080Ti, G.Skill 32 GB DDR4 3600MHz CL19 Sniper X Urban Camo, Seagate Archive 8TB, Toshiba 12 TB N300, SSD Samsung 500 GB, SSD 1TB WD Black, Asus BluRay extern, Edifier högtalare, Samsung 27¨1440p skärm, Fnatic Gear Read silent, Logitech pro x mus.